Keuze (nieuwe) machines voor maken tafel

trigger

Actieve deelnemer
15 jun 2020
420
131
Wie hebt je aangeschreven? Zal morgen de mijne eens checken maar als ze daar al een nieuwe (en dus rechte) voor opsturen dan is dat mooi meegenomen

Metabo Nederland :). De machine komt uit Oostenrijk dus dat was optie twee, gelukkig niet nodig gehad, dat had veel langer geduurd.

Plankje eroverheen halen kan niet want de stekker past niet :) de machine staat dus nog stroomloos.

@ZotVanHout ik heb in totaal 4 x 32a verdeeld over de garage dus ik kan sowieso nog meer kwijt. De enige machine op krachtstroom die ik later nog verwacht te plaatsen is een zaagtafel en misschien een keer (ooit) een lasapparaat.

@3dmazter dankjewel voor je input :) ik zal stukken van 40cm tot 4 meter vlakken en reduceren maar als je aangeeft dat de uitvoertafel het belangrijkst is, wel, die is voorzover ik dat kan bepalen wel mooi recht en vlak.
 

trigger

Actieve deelnemer
15 jun 2020
420
131
Even opletten met het aansluiten denk ik...

mijn wandaansluiting (32a doos) heeft een andere aansluitvolgorde (qua kleuren) dan de kabel vanaf de machine. Ik moet er een nieuwe stekker op maken, en bekijk daarom eerst even de draadvolgorde. Moet ik de volgorde van de kabel hanteren (en dus 1 op 1 de nieuwe stekker monteren) of de volgorde aanpassen naar de wandaansluiting?

20200523_135514.jpg
20200703_104928.jpg20200703_104925.jpg
 

Jurriaan

Post veel
Het enige dat de volgorde van de 3 fase-draden regelt is de richting waarin een eventuele motor draait.

Volgens mij is de nette manier bij krachtstroom een draaiveldmeter te gebruiken.
Praktisch sluiten amateurs als jij en ik ieder apparaat aan, kijken of het de juiste kant opdraait, en wisselen zonodig 2 draden om (in stekker als alleen dit apparaat de verkeerde kant opdraait, in stopcontact als alle apparaten de verkeerde kant uitdraaien).
 

Bernard43

Actieve deelnemer
13 jan 2017
101
5
Het belangrijkste is dat de aarde(geel/groen) en de 0(blauw) op dezelfde plek zitten. De overige 3 zijn de fase draden. De locatie daarvan maakt niet uit. Als de machine de verkeerde kant op draait wissel je 2 willekeurige fase draden van plek. Dan draait hij de andere kant op.
 

ZotVanHout

Post veel
8 jan 2016
1.135
194
Klein-Brabant, Vlaanderen
ik heb in totaal 4 x 32a
wat mijn collega's berichten is correct: geel-groen + blauw moeten op mekaar aansluiten
voor de rest zie je bij het starten van de machine of je 2 van de stroomdraden moet omwisselen
als je 4 stopkontakten 32a op de muren hebt, dan zouden die allemaal op dezelfde manier aangesloten moeten zijn
het wisselen van de draden doe je dan best op de stekker van de machines
 

trigger

Actieve deelnemer
15 jun 2020
420
131
Succes :). Dankzij jullie tips durfde ik het aan om het zelf aan te pakken.

Ik heb (uiteraard met de stroom eraf) eerst de bedrading in de wanddoos bekeken. Ik heb er twee open gehad en die waren onderling identiek bedraad. Vervolgens heb ik de bedrading in de stekker daarop aangepast - maar toen draaide de machine inderdaad achteruit.

De bedrading weer gecorrigeerd naar hoe de kabel origineel geleverd werd en nu draait 'ie zoals het hoort :).

Stofafzuiging aan, balkje erover gehaald... het beest is operationeel! Nu alleen nog die aanslag omruilen bij Metabo voor eentje die niet krom is. Pakket ligt klaar, maar heb GLS nog niet gezien...

Ander goed nieuws:

20200703_130912.jpg

20200703_131929.jpg

Zojuist opgepikt. Niet nieuw (zoals te zien is) maar voor een nette prijs goed gebruikt. Inclusief de stofkap, aanslag met gradenverstelling en zoals het hoort werkt 'ie prima :). En deze is 'gewoon' 230v dus geen gehannes met stekkers :p.
 

fantic

Post veel
22 mrt 2015
956
12
prov Utrecht
Spouwmes zit er denk ik wel op, je moet even die zwarte knop net boven het handvat op de onderste foto losdraaien daar zit tie aan vast en kun je hem opklappen, het spouwmes wordt opzij gezet als je hem als afkortzaag gebruikt.
Je moet alleen de zaag even recht zetten en dan dat knopje met de kogel naar je toetrekken om hem te borgen, dan staat de zaag recht voor de lange extra gleuf waar dan je spouwmes naar boven kan. het ligt nu naast je zaagblad.

Ooit door ELU bedacht deze zaagmachine.
 

trigger

Actieve deelnemer
15 jun 2020
420
131
Nou, ik heb tot noch toe erg weinig lol van de vreselijk dure metabo bank :(.

Ik zit nog stééds te wachten op de koerier die de kromme aanslag moet ophalen (week geleden) om deze om te ruilen. Na aandringen stuurt metabo dit onderdeel (waarschijnlijk) volgende week vooruit, zodat ik niet op de koerier hoef te wachten. Maar ondertussen word het verhaal nog mooier (lees: triester):

20200711_192453.jpg

u kijkt hier naar de hoogteverstelling van de vandiktebank-tafel. En die werkt niet meer. De twee zwarte tandwielen worden aangedreven door de verstelhendel aan de buitenzijde, en drijven die schroef-as aan (aan één zijde van de tafel). Via het zilveren tandwiel en de ketting draaien de overige 3 assen mee. Maar nu dus niet meer, want in dat zilveren tandwiel hoort een spie te zitten die hem aan de as verbind, en die zit er niet meer in. De borgringen aan de as waarmee je de invoertafel verstelt (voor het vlakken) vallen er ook al steeds uit en vind ik dan los op de tafel eronder.

Contact met Metabo verloopt moeizaam. Ze hebben schijnbaar issues met een nieuwe telefooncentrale, maar ik heb nu een mailadres van een dame bij verkoop die ik de hele boel maar toegestuurd heb met verzoek om een oplossing.

Ik kan niet zeggen dat ik dit tot nu toe een A-merk ervaring vind :mad: misschien was ik tóch beter af geweest met een HBM. Dan had ik dit soort shit ook gehad, maar dan zonder de torenhoge prijs.
 

Hiertebreeddaartelang

Actieve deelnemer
7 mrt 2015
441
36
P'beek
Da’s inderdaad behoorlijk pet en zou niet moeten mogen gebeuren (überhaupt) en zeker niet zo snel na aankoop.

Misschien kan Metabo een hele vervangende machine sturen terwijl ze jouw machine onder handen nemen?

Success in ieder geval en bedankt voor het delen.

HTBDTL
 

trigger

Actieve deelnemer
15 jun 2020
420
131
20200711_200804.jpg

De boosdoeners zijn in ieder geval terecht.... dankzij een grijze vloer nog kunnen vinden.

Nu is de hamvraag: Als ik het asje terug wil plaatsen (in afwachting van een oplossing vanuit Metabo) moet ik de tafel eerst weer goed vlak richten. Als ik mijn lineaal zowel links, rechts en midden, plus kruislings over de tafel leg om de 'vlakheid' te controleren, zit ik dan juist? Ik kan die spie maar op één plek in de as drukken, dus ik moet een hele omwenteling van de hendel maken voor hij weer voor het gat ligt (wat vreemd is, hij zou dan toch op zijn minst op twee plekken erin moeten kunnen, en dus een halve omwentelijk speling bieden). Nog blij dat het niet de ketting is, dan was stellen bijna onmogelijk geworden...
 

Hiertebreeddaartelang

Actieve deelnemer
7 mrt 2015
441
36
P'beek
Dat ringetje hoort dat er ook op of komt die van de hoogteverstelling van de vlakbank?
Zolang het spanbusje er in kan zit je goed denk ik, maar ik weet niet precies hoe de verstelling is geregeld. Ik denk dat 1 ketting alle hoogteverstellingen tegelijk regelt en dus om die reden de tafel nog vlak is ten opzichte van de oplegpunten of precies andersom. (Dan eerst naar “nul” draaien misschien?)
 

trigger

Actieve deelnemer
15 jun 2020
420
131
Nee dat ringetje komt van een andere plek (en een ander onderdeel van de machine). Toont in ieder geval hoe goed alles in elkaar zit.

De diktetafel helemaal op of neerzetten om het vlak te krijgen zou geen slecht idee zijn, ware het probleem nou juist dat de verstelling niet meer werkt ;). Dus ik heb het in situ moeten doen. Ik heb met de waterpas gecontroleerd (zoals beschreven) en daarna ook nog met een balkje dat ik twee dagen terug perfect gevlakt en recht gemaakt heb als dubbelcheck. For all thoughts and purposes lijkt de tafel weer vlak (afwijkingen minder dan een halve millimeter kan ik met het blote oog waarschijnlijk toch niet zien) en de verstelling, nadat ik het pinnetje er weer in gemept heb met een klein ijzeren staafje en een heel klein hamertje, werkt weer. Ik kan in ieder geval verder tot ik weer contact heb met Metabo.

Maar eerlijk gezegd, ik ga een nieuwe vragen. Ik krijg ondertussen het idee dat dit een maandagmorgenmodelletje is.
 

The Boktor

Post veel
2 mrt 2016
918
45
Ik ken deze machine niet, maar als het tandwieltje 16 tandjes heeft, dan heb je 16 standen om te verstellen. Gewoon de ketting ontspannen en het tandwieltje wat verdraaien.
 
Laatst bewerkt:

trigger

Actieve deelnemer
15 jun 2020
420
131
Ik ken deze machine niet, maar als het tandwieltje 16 tandjes heeft, dan heb je 16 standen om te verstellen. Gewoon de ketting ontspannen en het tandwieltje wat verdraaien.

Normaal zou je dat wel kunnen stellen, maar beide tandwielen zitten nog gemonteerd aan hun respectievelijke 'doel'. Het enige wat de spie doet is deze onderling ook nog verbinden. Dat betekent dat het spiegat in de as de enige variabele is nu. Ik heb de spie opnieuw gemonteerd en voor nu werkt het weer.

Helaas is de reactie van Metabo dat ik deze 80 kilogram wegende machine maar retour dealer (Oostenrijk) moet sturen zodat hij terug naar Metabo Duitsland gestuurd kan worden voor onderzoek "want misschien is hier wel wat anders aan de hand dan een garantiegeval" aldus Metabo Nederland.

En dat alles voor een spie van een paar millimeter. Nee, ik zeg goed bezig. Dit was de eerste en direct de allerlaatste keer dat ik ooit nog iets van Metabo koop. HBM mag dan minder kwaliteit hebben, de service is zeker vele malen sneller en beter.
 

trigger

Actieve deelnemer
15 jun 2020
420
131
Nou, dit is echt de laatste keer Metabo geweest. We schrijven 2 weken verder, de koerier om de kromme aanslag op te halen is nooit geweest. Zij zeggen écht een opdracht te hebben gegeven. De nieuwe, die ze dan maar vooruit zouden sturen, niet gehad (na anderhalve week nog niet). De reactie op de onderdelen die loslaten is dat ik hem maar terug naar Oostenrijk moet sturen. Ze hebben wel een TD in Nederland, maar alleen voor telefonische vragen. Ik ben echt zwaar teleurgesteld dat ik mijn zuurverdiende geld in dit rotmerk heb gestoken. De service is om te huilen zo slecht.
 

trigger

Actieve deelnemer
15 jun 2020
420
131
Vandaag kreeg ik een pakketje van Metabo!

Met daarin de vervangende aanslag, mij opgestuurd nadat ik foto's had gemaild naar Metabo van een aanslag die nieuw uit de doos krom / gebogen geleverd werd. Dus hierbij de 'unboxing'...

20200728_111941.jpg

20200728_112038.jpg

20200728_112129.jpg

20200728_112231.jpg


... had ik al gezegd dat ik nóóit meer Metabo koop?

De tweede aanslag is zo mogelijk nog krommer dan de eerste...
 
  • Leuk
Waarderingen: Hiertebreeddaartelang

Infinity

Actieve deelnemer
26 sep 2019
162
13
Twente
Tja, dunwandige aluminium Extrusie. Je zou voor de gein eens moeten zien hoe krom ze uit de machine komen.
Als ik dit profiel zie snap ik wel dat deze zo hol staat, door de wand dikte verschillen.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.