Hallo Thom,
de trap die je wil maken is een spiltrap, er is geen binnenwang, alle treden komen aan de binnenzijde in de trappaal. Eén probleem is dan al opgelost, bij deze constructie heb je geen pen en gat verbinding in de boom. De trappaal word op zijn plaats gehouden door de invallende treden. De verschillende muurwangen worden halfhouts ineen gewerkt. Probeer steeds om in een hoek tussen twee opeenvolgende wangen de trede hier een stuk in de ene, en een stuk in de andere wang te laten vallen. Dit levert een serieuze versterking van de desbetreffende hoek op.
Op je grondtekening duid je het center van de trappaal aan, alle lijnen die de voorzijde van een trede aanduiden komen in dit center samen. Bij het verdelen van de treden moet je er voor zorgen dat elke trede min. 30mm overlapt met de volgende.
Als je weet dat elke trede 30mm overlapt op de volgende krijg je ook ineens de juiste breedte van de treden te zien

Bij een spiltrap ligt de looplijn ook best op 2/3 van de trapbreedte, dat zorgt voor een minder extreme vorm van de treden.
De meeste treden gaan maar voor een stuk in de trappaal vallen, en ander deel steekt uit. Bij dit uitstekende deel word de hoek rond gezaagd, dat staat netter. Dit geld enkel bij een open trap.
Word het een trap met stootborden dan word het iets lastiger, dan moet je niet alleen rekening houden met de voorkant van de trede, maar ook met de voorkant van de stootborden. Bij de verdeling van de treden komt de nadruk dan op de voorkant van de stootborden te liggen. Die kan je nu eenmaal niet laten landen op een hoek van de trappaal, dat is niet makkelijk om die in te werken. Bij een trap met stootborden zijn het dus deze lijnen die je gaat tekenen om de trap te verdrijven. Voorkant trede en uiteindelijke vorm van de treden word dan vanuit deze lijn verder bepaald.
Het is niet geheel duidelijk op je tekening, maar vergeet het welstuk niet in te tekenen, en hou er ook rekening mee tijdens het uitekenen van de trap. Deze laatste trede word meestal ongeveer 100 à 130mm breed genomen, waarbij er een 30 mm à 50mm op de verdiepingsvloer valt. Bij het uittekenen moet de netto breedte van dit welstuk ( = het deel welks in het trapgat valt) van de totale val afgerekend worden om de te verdelen val te bekomen. De juiste definitie van de val is altijd de maat van voorkant eerste trede tot voorkant laatste trede. Of van voorkant eerste stootbord tot voorkant laatste stootbord.
Mvg,
André