Zo stellig als je het verwoordde kwam het over als "whisky stoken is een slecht gecontroleerd proces en alles wat blend is, is bocht". Je uitwijding hierop geeft wat meer nuance en ruimte.
Smaak of niet, ik zie whisky echt als een ambachtsproduct dat, net als alle processen met natuurproducten - inclusief houtbewerken, onderhevig is aan variatie van de grondstoffen.
T.a.v. 2e keus? Vanaf het moment dat men ging blenden, dus graanwhiskey met (peated) moutwhiskey etc. was dat de garantie voor het voortbestaand van de destilleerderijen. Daar zat de markt, het volume en de rotatie. Daar het proces niet heel erg gelijkmatig is blijven er gewoon vaten liggen die voor geen van de blenders interessant zijn. Die passen niet in het profiel en zijn dus tweede keus.
Daar ben ik het niet mee eens, ik zou het liever willen omdraaien: de markt voor specialistische whisky is te klein voor destilleerderijen om op te blijven draaien. Door een product te maken dat de massa aanspreekt is er ruimte om mooie ambacht voor de niche te produceren.
Naar mijn informatie is het overigens niet zo dat single cask alleen als 2e keus wordt verkocht. De grote destilleerderijen weten heel goed wat ze doen. Neem een Laphroaig, die heeft eigen vaten voor hun eigen productlijnen - die worden gebruikt om hun single malts te mengen tot een constante smaak. Maar die destilleerderijen experimenteren ook graag met al hun kennis, al dan niet op vraag van of in samenwerking met onafhankelijke bottelaars. Zulke vaten passen niet in hun productlijnen en worden aan de onafhankelijke verkocht (of dus op vraag gemaakt). Waarom zou een destileerderij die nooit met een sherry-vat werkt anders ineens een paar sherry-vaten gebruiken voor de rijping? Ze gaan er vanuit dat ze dit goed verkocht krijgen aan de onafhankelijke bottelaars. Daarin is ook weer een rangorde wie de eerste keuze krijgt.
Dit verhaal gaat overigens waarschijnlijk niet op voor de massaproducenten als Johnnie Walker of Jameson bijvoorbeeld. In verhouding daarmee zijn een Laphroaig of Ardbeg vele malen kleiner in deze.
Overigens is geeneen voedselproduct dat direct van ruwe grondstoffen wordt gemaakt, constant. Neem de simpele DE koffie. Ooit nagedacht hoeveel smaaktesters er daar zitten om de verschillende vaten te mengen om tot een constant eindproduct te komen? Degene die dat kunnen zijn goud waard. En van de achterliggende chemie hebben we nog veel te weinig verstand om dat met een simpele meting te kunnen doen. Wat dat betreft is alle "specialty food", neem koffie, whisky, noem het maar op, echt een ambacht wat mij betreft - en zo is het cirkeltje weer rond naar houtbewerken!
Is het erg lekker is, dan ga ik er lekker van genieten
Proost! Mooie fles hoor.