Whiskey, kist, tralies en veel fouten

Emilio

Post veel
1 nov 2012
2.448
395
Dordrecht
Ik krijg bijna het gevoel dat er een verband zit tussen houtbewerking en whisky.
De liefde voor mooie materialen.
Het bewonderen van vakmanschap.
Beleving van geur.
etc

Dit typende met een glas Laphroaig triple matured PX Cask in m’n handen. 😎🥃
Slàinte!!

Dat is helemaal geen verkeerde whisky, die sherryvaten doen het wel. toch dat hout weer hè.... :cool:

 
  • Leuk
Waarderingen: rmenkveld

Ambidexterity

Actieve deelnemer
Ook vat69 mag alleen whisky heten als men zich aan de regels houdt, dus.......
vat69 is ook geen whiskey, het is een reinigingsmiddel voor je fietsketting (net als Bacardi)
Ik weet niet hoe het zit met de regels in diverse landen, maar bruin is niet altijd van hout en suiker is erg goed koop. Ik steek mijn hand er niet voor in het vuur met die regels en er zijn genoeg mensen op deze aardkloot die veel beter weten dan wij hier bij elkaar hoe je de regels moet omzeilen en aan de laars moet lappen.
 

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.241
535
Eanske
ingoogni.nl
Bij het lijmen van het kistje zie ik de eerste fout. De onderkant en de boven zijn ietsje schuin afgezaagd. Achter blijkt de verstekbegeleider ietsje krom getrokken te zijn. Het hout is al ingesmeerd met houtlijm en ik sta voor de keuze. Stoppen en opnieuw verzagen (dit heb ik een keer eerder gedaan bij een ander project en dit beviel met niet goed) of doorgaan. Ik besluit door te gaan
Gewoon een goed verhaal bj vertellen. Gevonden op een onbewoond eiland. Was wel even lastig om die olifant die er op zat er van af te krijgen ... etc.
 
  • Leuk
Waarderingen: Ambidexterity

Ambidexterity

Actieve deelnemer
Ik krijg bijna het gevoel dat er een verband zit tussen houtbewerking en whisky.
De liefde voor mooie materialen.
Het bewonderen van vakmanschap.
Beleving van geur.
etc

Dit typende met een glas Laphroaig triple matured PX Cask in m’n handen. 😎🥃
Ik denk dat je gelijk hebt, misschien nog een beetje BBQ er bij (of schiet ik nu teveel door?)

Ik heb een paar gelden een 1,5 liter houten vaatje gekocht, ik weet niet wat het voor een soort hout is, maar het ruikt erg lekker (nu vindt ik hout vaker lekker ruiken)
Ik heb er 2 maanden rode wijn er in gehad met en extra flinke scheut Poolse spirytus a 95%
De wijn heb ik er nu uitgehaald en nu zit er slivovice in, dat blijft er 1 jaar of langer in zitten.

Ik heb dat al een keer eerder gedaan, de lucht van het hout, de lichte smaak van de wijn, de mooie intense bruine kleur....... geweldig lekker.
Dat met een lekker vuurtjes van rest stukjes hout en een heerlijk stuk tenderloin die langzaam ±3 a 4 uurtjes gaar aan het worden is op de BBQ naar een kern temperatuur van 72 graden.
Dat is toch hemels?

Ja, hout en drank gaan zeker samen (y)
 
  • Leuk
Waarderingen: rmenkveld en Henk H

Emilio

Post veel
1 nov 2012
2.448
395
Dordrecht
vat69 is ook geen whiskey, het is een reinigingsmiddel voor je fietsketting (net als Bacardi)
Ik weet niet hoe het zit met de regels in diverse landen, maar bruin is niet altijd van hout en suiker is erg goed koop. Ik steek mijn hand er niet voor in het vuur met die regels en er zijn genoeg mensen op deze aardkloot die veel beter weten dan wij hier bij elkaar hoe je de regels moet omzeilen en aan de laars moet lappen.
Gaat met whisky niet lukken, is streng gereguleerd en wordt streng gecontroleerd.
 

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.241
535
Eanske
ingoogni.nl
t.a.v. whiskey, laat je niet gek maken door al de marketering er om heen. Al die Single Malt is gewoon twee keus whiskey die de stokerijen niet aan de blenders konden verkopen. Uiteindelijk zijn ze die ouwe meuk zelf gaan verkopen, ook weer met een goed verhaal. In dat verhaal vooral, hoe ouder hoe beter.

Helaas, dat laatste is niet zo. Hoe langer een whiskey op vat ligt hoe meer zuurstof er bij komt en hoe meer smaakcomponenten oxideren. Whiskey wordt slecht gestookt. Daarom moet het jaren op het vat om alle ongewenste smaak kwijt te raken. Het optimale smaak palet is na ~8 jaar bereikt. Als er netjes gestookt wordt al na 5 jaar. Optimaal wil zeggen dat al het ongewenste weg is en je het maximaal brede palet overhoudt. Ga je nu ver over die ~8 jaar heen dan wordt het palet steeds smaller tot er uiteindelijk een "mono smaak" overblijft. Eenmaal afgevuld veranderd er niet veel meer in de smaak.

Voor wie het geen probleem is om veel geld aan whiskey uit te geven, probeer eens een gewone Ballentines blend uit einde jaren 60, begin 70 te pakken te krijgen.
 

Emilio

Post veel
1 nov 2012
2.448
395
Dordrecht
t.a.v. whiskey, laat je niet gek maken door al de marketering er om heen. Al die Single Malt is gewoon twee keus whiskey die de stokerijen niet aan de blenders konden verkopen. Uiteindelijk zijn ze die ouwe meuk zelf gaan verkopen, ook weer met een goed verhaal. In dat verhaal vooral, hoe ouder hoe beter.

Helaas, dat laatste is niet zo. Hoe langer een whiskey op vat ligt hoe meer zuurstof er bij komt en hoe meer smaakcomponenten oxideren. Whiskey wordt slecht gestookt. Daarom moet het jaren op het vat om alle ongewenste smaak kwijt te raken. Het optimale smaak palet is na ~8 jaar bereikt. Als er netjes gestookt wordt al na 5 jaar. Optimaal wil zeggen dat al het ongewenste weg is en je het maximaal brede palet overhoudt. Ga je nu ver over die ~8 jaar heen dan wordt het palet steeds smaller tot er uiteindelijk een "mono smaak" overblijft. Eenmaal afgevuld veranderd er niet veel meer in de smaak.

Voor wie het geen probleem is om veel geld aan whiskey uit te geven, probeer eens een gewone Ballentines blend uit einde jaren 60, begin 70 te pakken te krijgen.
Rijping betekend niet meer smaak, maar geblanceerde smaak met de juiste overblijvende componenten.
Meer is zeker met drank niet altijd beter en is ook niet het doel.
Bij wijn wil je bijv. ook tannines kwijt om deze beter drinkbaar te maken, maar als je met maximale rulheid en een zuur gezicht wilt drinken, be my guest.....
Daarnaast is een blend constanter van smaak, maar dus ook minder uitgesproken. Juist specifieke vaten worden geselecteerd en specifiek afgerijpt voor single malts en echt niet omdat ze niet voor blends in aanmerking komen, zoveel verschil is er niet in smaak en voor correctie mengt men dan wel weer wat anders in.
Smaak is heel persoonlijk en ik hou van meer uitgesproken, meer karakter, dus over het algemeen prefereer ik Single malts. Ieder daarin zijn eigen......
 
  • Leuk
Waarderingen: Mosseltje

Paul90

Actieve deelnemer
25 jan 2021
363
122
t.a.v. whiskey, laat je niet gek maken door al de marketering er om heen. Al die Single Malt is gewoon twee keus whiskey die de stokerijen niet aan de blenders konden verkopen. Uiteindelijk zijn ze die ouwe meuk zelf gaan verkopen, ook weer met een goed verhaal. In dat verhaal vooral, hoe ouder hoe beter.
Puntje over de terminologie, want er wordt "blend" en "single malt" willekeurig gebruikt terwijl er ook "single cask" wordt bedoeld.
Een "blend" mag alles door elkaar zijn, van verschillende destilleerderijen, graansoorten etc. Een "single malt" is een mengsel van vaten van één destileerderij (typisch de standaard whisky's die over de jaren constante smaak moeten hebben, zoals een Laphroaig 10 jaar). Een "single cask" is letterlijk uit één vat. Vaak worden de mooiste vaten geselecteerd door onafhankelijke bottelaars (dat is een wereld op zich).

Prima als whisky niet je ding is, ieder voor zich. Maar áls je provocerende statements wilt maken, zorg dan dat het onderbouwd is met juiste terminologie/informatie. Dan is er ook ruimte voor een open discussie.
Ik zou namelijk graag weten waar je visie vandaan komt. Een single cask is een heel ander product en smaakbeleving dan een blend, en daar heeft marketing niets mee te doen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Emilio

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.241
535
Eanske
ingoogni.nl
Ik zou namelijk graag weten waar je visie vandaan komt.
Welk deel van de visie?

Goed en lekker zijn twee dingen. Voor goed kun je een maatstaf aan leggen, voor lekker (of mooi) niet, da's persoonlijk.

Goed is een zo breed mogelijk smaakpalet (complexiteit) zonder smaakafwijkingen. Vervolgens kun je per product gaan vaststellen welke smaakcomponenten er wel of niet in horen en welke balans er moet zijn.

T.a.v. smaak, 45jr bier brouwen en "aanverwante zaken". Ook daar neemt de breedte van het smaakpalet af als je het te lang laat liggen. Daar gaat het ook nog eens door als het al op de fles zit en met te veel zuurstof is afgevuld. Met wijn is het verhaal soortgelijk. Maar ca. 4% van de wijnen kun je meer dan 4 jaar opleggen zonder dat de smaak achteruit gaat. Maar 1% houd het 10 jaar vol. En dan is het een afgevuld product. Wijn uit de buurtsuper is om 'direct' te drinken. Bier is een versproduct (met een aantal (zure) typen als uitzondering). Bij wijn zijn Champagne en Vin Jaune uitzonderingen.

T.a.v. 2e keus? Vanaf het moment dat men ging blenden, dus graanwhiskey met (peated) moutwhiskey etc. was dat de garantie voor het voortbestaand van de destilleerderijen. Daar zat de markt, het volume en de rotatie. Daar het proces niet heel erg gelijkmatig is blijven er gewoon vaten liggen die voor geen van de blenders interessant zijn. Die passen niet in het profiel en zijn dus tweede keus. Dat wil niet zeggen dat het product niet in orde is, het voldoet domweg niet aan de maatstaf van de klant. (natuurlijk wordt er inmiddels voor de in huis blends (single malts) gestookt). Single cask in feite het zelfde verhaal, de vaten die overblijven. Maar nu er een markt voor is ...

Bij een aantal Franse sterke dranken ligt het net iets anders, daar is het toegestaan om een zgn "Boise liquide" te gebruiken. Dat is een, naar geheim recept ;) gemaakt houtextract dat in een eiken vat bewaard wordt (is nog van overgrootvader). Dit zorgt voor een smaakverandering die lijkt op een kunstmatige veroudering. Die XO kon wel eens niet zo oud zijn als je denkt aan de hand van de smaak. Het maken van een "Boise liquide" komt eigenlijk neer op het eerst heel zachtjes opkoken van hout in water en het daarna heel lang onder kookpunt houden zodat er weer veel water verdampt. Dat wordt met enige regelmaat gedaan en het goedje gaat in dat oude vat bij de rest. En zo, zijn we weer bij het houtbewerken.
 

Ambidexterity

Actieve deelnemer
Mijn visie is veel simpeler, het is te drinken of niet. Als niet, dan gaat het door de cola en als dat niet te pruimen is door de gootsteen.
Is het erg lekker is, dan ga ik er lekker van genieten 🥃

Zojuist is mijn flesje Japanse whiskey binnen gekomen en na het eten ga ik even lekker proeven of het een lekkere whiskey is of een gootsteen whiskey.
Hij ruikt in ieder geval wel lekker.

Scherm­afbeelding 2023-01-31 om 16.03.28.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: rmenkveld

Paul90

Actieve deelnemer
25 jan 2021
363
122
Welk deel van de visie?
Zo stellig als je het verwoordde kwam het over als "whisky stoken is een slecht gecontroleerd proces en alles wat blend is, is bocht". Je uitwijding hierop geeft wat meer nuance en ruimte.
Smaak of niet, ik zie whisky echt als een ambachtsproduct dat, net als alle processen met natuurproducten - inclusief houtbewerken, onderhevig is aan variatie van de grondstoffen.

T.a.v. 2e keus? Vanaf het moment dat men ging blenden, dus graanwhiskey met (peated) moutwhiskey etc. was dat de garantie voor het voortbestaand van de destilleerderijen. Daar zat de markt, het volume en de rotatie. Daar het proces niet heel erg gelijkmatig is blijven er gewoon vaten liggen die voor geen van de blenders interessant zijn. Die passen niet in het profiel en zijn dus tweede keus.
Daar ben ik het niet mee eens, ik zou het liever willen omdraaien: de markt voor specialistische whisky is te klein voor destilleerderijen om op te blijven draaien. Door een product te maken dat de massa aanspreekt is er ruimte om mooie ambacht voor de niche te produceren.
Naar mijn informatie is het overigens niet zo dat single cask alleen als 2e keus wordt verkocht. De grote destilleerderijen weten heel goed wat ze doen. Neem een Laphroaig, die heeft eigen vaten voor hun eigen productlijnen - die worden gebruikt om hun single malts te mengen tot een constante smaak. Maar die destilleerderijen experimenteren ook graag met al hun kennis, al dan niet op vraag van of in samenwerking met onafhankelijke bottelaars. Zulke vaten passen niet in hun productlijnen en worden aan de onafhankelijke verkocht (of dus op vraag gemaakt). Waarom zou een destileerderij die nooit met een sherry-vat werkt anders ineens een paar sherry-vaten gebruiken voor de rijping? Ze gaan er vanuit dat ze dit goed verkocht krijgen aan de onafhankelijke bottelaars. Daarin is ook weer een rangorde wie de eerste keuze krijgt.
Dit verhaal gaat overigens waarschijnlijk niet op voor de massaproducenten als Johnnie Walker of Jameson bijvoorbeeld. In verhouding daarmee zijn een Laphroaig of Ardbeg vele malen kleiner in deze.

Overigens is geeneen voedselproduct dat direct van ruwe grondstoffen wordt gemaakt, constant. Neem de simpele DE koffie. Ooit nagedacht hoeveel smaaktesters er daar zitten om de verschillende vaten te mengen om tot een constant eindproduct te komen? Degene die dat kunnen zijn goud waard. En van de achterliggende chemie hebben we nog veel te weinig verstand om dat met een simpele meting te kunnen doen. Wat dat betreft is alle "specialty food", neem koffie, whisky, noem het maar op, echt een ambacht wat mij betreft - en zo is het cirkeltje weer rond naar houtbewerken!
Is het erg lekker is, dan ga ik er lekker van genieten 🥃
Proost! Mooie fles hoor.
 
  • Leuk
Waarderingen: Emilio

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
4.844
900
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
Daar ben ik het niet mee eens, ik zou het liever willen omdraaien: de markt voor specialistische whisky is te klein voor destilleerderijen om op te blijven draaien. Door een product te maken dat de massa aanspreekt is er ruimte om mooie ambacht voor de niche te produceren.
Ik zou er weer eens in moeten duiken maar ik meen me te herinneren dat het blenden (in de 18e eeuw of zo?) is ontstaan als maatregel om belastingen te ontduiken?
 

Ambidexterity

Actieve deelnemer
Hoho. Je kunt er altijd nog whiskysaus van maken - mayo, tomatenketchup, beetje paprika en een scheut whisky. En dan over de garnaaltjes. Zoooo jaren 70... ;-)
Nou, gootsteen whiskey heb ik nog niet gehad, maar ik heb 2 flessen mix whiskey staan.
Die whiskey saus is wel een verdraaid goed idee zeg, dat gaan we proberen.

Ik zou er weer eens in moeten duiken maar ik meen me te herinneren dat het blenden (in de 18e eeuw of zo?) is ontstaan als maatregel om belastingen te ontduiken?
Belasting ontduiken is zooooo 1800, dit doen we gelukkig niet meer in deze tijd.

Het gaat wel alle kanten op in dit topic trouwens :ROFLMAO:
 

Henk H

Hout maakt gelukkig
22 nov 2020
907
761
Nootdorp
Mijn visie is veel simpeler, het is te drinken of niet. Als niet, dan gaat het door de cola en als dat niet te pruimen is door de gootsteen.
Is het erg lekker is, dan ga ik er lekker van genieten 🥃

Zojuist is mijn flesje Japanse whiskey binnen gekomen en na het eten ga ik even lekker proeven of het een lekkere whiskey is of een gootsteen whiskey.
Hij ruikt in ieder geval wel lekker.

Bekijk bijlage 128101
Ik ben benieuwd naar je ervaring. Ik hoop dat het goed is, dan kan ik dit bij het kado erbij vertellen. Goedgekeurd door Ambidexterity!

 

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.241
535
Eanske
ingoogni.nl
Dit verhaal gaat overigens waarschijnlijk niet op voor de massaproducenten als Johnnie Walker of Jameson bijvoorbeeld. In verhouding daarmee zijn een Laphroaig of Ardbeg vele malen kleiner in deze.
Massaproducenten betrekken heel veel van juist de kleinere destilleerder.

In de stookhistorie is het gebruik van vaten met "smaakjes" een recent verschijnsel. Alles om de klant te verleiden. Zie je ook bij bier die weer whiskeyvaten gebruiken, of vaten eerst vullen met koffiebonen zodat het hout daarvan smaak aanneemt. De koffie wordt dan weer apart verkocht met een whiskey naam.

Ter zijde, destilleren, bierbrouwen, wijnmaken etc. zijn geen ambachten. Het zijn zeer industriele processen. Het bierbrouwen is wel een van de eerste daarin geweest met het steeds verder opschalen. Het is ook voor een deel de basis van de hele microbiology en meettechniek (temperatuur, soortelijkgwicht).
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.