Gedachten nav ODH en hoe verder.
De opmerking van Wim Kluck onderschrijf ik helemaal!
Veel forummers die bij mij een of meerdere tekeningen opvragen zie ik vaak later nooit meer op het forum, dus die zijn lid geworden voor een bouwtekening. Bij sommigen is dat begrijpelijk als ik hun beweegredenen zie voor een aanvraag, zij missen dan iets voor hun hout-hobby wat ze hier dan wél vinden.
Ik ben nu 77 jaar en vanaf mijn 4e maakte mijn vader (toentertijd werkzaam als landarbeider bij een boer, dus weinig geld) wel eens speelgoed voor mij, het eerste was een lichtblauwe traktor, gemaakt van garenklossen van de Tuftonfabriek waar een oom van mij werkte.
Later maakte die zelfde oom een houten 4-motorig propellervliegtuig voor me, waar zelfs mijn kleinzoon nog mee speelt.
Ik denk dat dit soort gebeurtenissen, die toch een inprenting teweeg brengen, nu niet veel meer voor komen.
De komst van goedkoop plastic heeft, wat speelgoed betreft, véél veranderd. Het kant-en-klaar-idee doet zijn intrede.
Daarmee ontstaat ook een soort gemakzucht om zelf iets te bedenken, laat staan zelf te maken. (alhoewel bv Lego daar een uitzondering op is).
De financiële verbetering in de maatschappij dwong ook minder tot inventiviteit of creativiteit. Het lijkt er ,volgens mij, op dat men in het algemeen meer wacht op wat er aangeboden wordt dan dat men zelf iets bedenkt. Het voortborduren op wat creative ouders deden is geen trend. Als ik op tv zie wat sommigen láten doen ipv zelf te doen, sta ik wel eens verbaasd.
Toch denk ik dat er wel mensen zijn die nog wel hobby's of creatieve bezigheden beoefenen, maar dat die ons forum nog niet ontdekt hebben.
Ook het verdwijnen van hobbytijdschriften zoals Doe het Zelf, Na vijven, VT Vrije tijd, Hobby Bulletin en de oude versie van Hobby Handig, spelen hierbij een rol. Ik denk dat dat kwam doordat ze vaak "onveilige" onderwerpen en plannen publiceerden.
Als je tegenwoordig bv een schaar koopt, wordt je er al op gewezen dat je je er aan kunt bezeren.
De Hobbybladen die er nu nog zijn gaan meer over het oppimpen van bv een vaas of het maken van bloemenkrans.
En dan niet te vergeten de komst van de social media waar de meeste creativiteit bestaat uit het maken van "coole" filmpjes of make-uplessen.
Ik zie in mijn omgeving soms dat men niet weet hoe een spijker in een plank te slaan, of niet weet wat een nijptang is.
In Amerika, Canada, Engeland en Duitsland zijn nog wel magazines over houtbewerking, maar die liggen niet in de winkels en zijn alleen online te bestellen. Echter inches, Engels, Frans en Duits en weinig werkruimte voor de meeste lezers zijn een belemmering.
Ik persoonlijk denk dat de komst van een goed Hobby tijdschrift, op den duur, een verbetering in de interesses zou kunnen opleveren.
Mogelijk ook een foto-afdeling per onderwerp op het forum in de trant van Pinterest?
Idee om alle slapende leden een soort advertentie-mail te sturen in de trend van: kijk nog eens op ons Forum voor nieuw ideeën?
Ook samenwerking met reeds bestaande organisaties of musea die ook al evenementen organiseren, waardoor een groter publiek wordt bereikt, is een optie.
Ik weet ook niet of het vak handarbeid/handvaardigheid genoeg impact heeft op het lager en middelbaar onderwijs om de interesse te wekken en er verder mee door te gaan als hobby of beroep.
Ik probeer in ieder geval mijn kleinkinderen een beetje op weg te helpen, al is het maar voor hen als hobby.
Bij klusprogramma's op de tv zie ik ook nog vaak vaders en opa's zwaar werk doen.
met vr gr
quatorze