Loungestoel voor buiten

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
6.672
1.787
Klein-Brabant, Vlaanderen
Hallo @Sophie1990 , wij weten hier zoveel van Ted's woodworking en van Fred's bouwplannen dat we je vragen om alleen je eigen gemaakte dingen te laten zien, en geen reclame te maken voor deze geldklopperij. Er zijn genoeg draadjes hier om de ware aard van deze spam sites te onthulllen.
het valt mij op dat sophie1990 vandaag lid geworden is, op dit ogenblik exact 32 min op dit forum aanwezig geweest is, en er in geslaagd is om in die tijd 3 exacte berichten in 3 verschillende draadjes te plaatsen
als die lieve sophie hier opduikt om enkel reclame te maken voor wat we hier als 'je vergooit er je geld aan' vinden, dan kan voor mijn part sophie er samen met haar (reclame)berichten uitgegooid worden
mijn ervaring is dat we op dit forum waardevolle en objectieve informatie uitwisselen

1658003063935.png
1658002999069.png
 
 • Leuk
 • Geweldig
Waarderingen: barend123 en Dencom

Musicus

Post veel
4 sep 2019
996
748
Ulvenhout
Even een update over de stoelen. Deze hebben het hele jaar buiten gestaan en ondanks dat het hout natuurlijk vergrijsd werd het ook erg ruw en vies. Ik heb daarom besloten om de stoelen schoon te maken, te behandelen met ontweringswater, te schuren en daarna te behandelen met Cetol Filter 7. Dit schijnt een erg goede semi-transparante lak te zijn met een uitstekende UV beschermer.
Inmiddels heb ben ik zover dat 1 stoel in de primer staat (Cetol HLS Plus) en 1 stoel heeft naast de primer al 1 laag Cetol Filter 7 gehad.
Probleem echter is dat de de stoel die al 2 lagen heeft gekregen erg slecht droogt. Volgens het blik is de droogtijd 16 uur, maar na 2 dagen voelt het nog steeds niet droog aan en wanneer je er met een doek over wrijft geeft de lak nog af. Ik heb de stoelen nu verplaatst van de schuur naar buiten in het zonnetje, hopelijk heeft dat effect. Als iemand nog andere tips heeft houd ik me aanbevolen!

De stoel na 1 seizoen buiten:
20230426_100943.jpg

Stoelen schoongemaakt, achterste stoel is behandeld met ontweringswater (Als de stoel droog is is het hout echter weer flets)
20230426_140402.jpg


Afgelakt met 1 laag Cetol HLS Plus
20230504_150141.jpg


Afgelakt met Cetol HLS Plus en 1 laag Filter 7.
20230504_150147.jpg
 
 • Leuk
Waarderingen: Count Chocula

Musicus

Post veel
4 sep 2019
996
748
Ulvenhout
Inmiddels zit de 2e laag Filter 7 plus op de stoelen. Het is een hele verbetering met hoe ze er eerst bij stonden. Er zit een lichte glans op het hout (zijdeglans) dat had van mij niet gehoeven, maar is inherent aan deze lak/beits.

Ben erg benieuwd hoe dit zich gaat houden de komende tijd.

Voor:

20230426_100943.jpg


Na:

20230517_192311.jpg

20230517_192225.jpg
 
 • Leuk
Waarderingen: Count Chocula

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
4.442
666
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
drogende venissen kunnen langer zacht blijven als ze gemengd worden met - zeg maar - weekmakers. Dat kan ook gebeuren onder invloed van stoffen (natuurlijk of ooit aangebracht, of wellicht van de aanslag die er na een jaar op/in zat) die vanuit het hout de vernis in trekken. Ik heb dat met sterk oliehoudende houtsoorten wel. Je ziet het ook met 2 componentenlakken die een weekmaker bevatten - meestal in de harder. Normaal komt bij het mengen van een 2-componentensysteem de verhouding niet zo kritisch, maar bij een product met weekmakers wel - te weinig harder en de epoxy hardt niet voldoende uit; te veel harder en er komt te veel weekmaker in het mengsel. In beide gevallen is het resultaat een zachte, 'tacky' coating...
 

Musicus

Post veel
4 sep 2019
996
748
Ulvenhout
Ik denk dat het in mijn geval een kwestie was van luchtvochtigheid en temperatuur. Nadat ik de stoel een middag buiten had gezet in de zon was de lak goed hard geworden. Ik kon de stoel daarna prima opruwen met een Scotch-Brite pad en een 2e laag aanbrengen.
 

Charel09

Post veel
10 sep 2014
1.464
602
Antwerpen
Ik denk dat het in mijn geval een kwestie was van luchtvochtigheid en temperatuur. Nadat ik de stoel een middag buiten had gezet in de zon was de lak goed hard geworden. Ik kon de stoel daarna prima opruwen met een Scotch-Brite pad en een 2e laag aanbrengen.
ik had hetzelfde aan de hand met mijn eiken BBQ tafel en werd ook bevestigd door mail met Sikkens. Die had zelfs afgeraden om te vernissen tijdens de wintermaanden (vocht en temp) maar toch gedaan in de onverwarmde bijkeuken. De grondlaag was snel droog maar de andere deklagen duurde veel langer dan verwacht. Op de tech fiche is de droogtijd aangegeven bij 20C !.
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
4.442
666
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
ik had hetzelfde aan de hand met mijn eiken BBQ tafel en werd ook bevestigd door mail met Sikkens. Die had zelfs afgeraden om te vernissen tijdens de wintermaanden (vocht en temp) maar toch gedaan in de onverwarmde bijkeuken. De grondlaag was snel droog maar de andere deklagen duurde veel langer dan verwacht. Op de tech fiche is de droogtijd aangegeven bij 20C !.
Hou er ook rekening mee dat als je onder langzaam 'drogende' omstandigheden meerdere lagen aanbrengt, dat je dan ook langer wacht tussen de verschillende lagen. Anders zet je nieuwe lagen op over lagen die nog niet uitgehard zijn - waarmee zowel verdampen van residueel oplosmiddel uit de onderliggende lagen, als toevoer van zuurstof naar die onderliggende lagen (nodig voor het polymeriseren van je vernis) nog verder vertragen, wat er voor kan zorgen dat de onderliggende lagen soms zelfs helemaal niet meer hard worden. (don't ask...)
 
 • Leuk
Waarderingen: Charel09

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.676
1.194
Terkaple
www.woodworking.nl
Athanor haalde het laatst ook al eens aan, Tuoh was zeer gecharmeerd van Biopin olie op de houten schepen die hij restaureerde. Geeft een hoogglans afwerking, zeewater en UV bestendig. Lak wordt keihard, een olie afwerking blijft veel elastischer. Dat laatste lijkt me een groot voordeel bij buitenmeubilair. Een olie afwerking repareert ook gemakkelijker.

jaap

Algemeen

Biopin Bootolie is voortgekomen uit een traditionele scandinavische houtbehandelingsmethode en bevat een speciale zeer weersbestendige verkoking met veel houtolie (ofwel tungolie) en lijnolie. De olie is extreem zeewaterbestendig en is blijvend elastisch. Biopin bootolie heeft verder een uitstekend indring- en hechtvermogen en een zeer goede UV-bestendigheid. Hoogglanzend.

 • Kleuren: Kleurloos
 • Bewaarvoorschrift: Goed afgesloten en buiten bereik van kinderen op een droge, koele,
  vorstvrije plek bewaren.
 • Houdbaarheid: Ongeopend ten minste 3 jaar houdbaar.
 • Verpakkingsgrootte: 0,75 liter - 2,5 liter
 • Verbruik: 70 - 100 ml/m2 voor één laag op normaal zuigende ondergrond.
 • Droogtijd: Stofdroog na 4 – 6 uur bij 20 °C en gemiddelde luchtvochtigheid.
  Overschilderbaar na 12 – 24 uur. Volledige doorharding na enkele dagen. De eerste week voorzichtig belasten.

  Toepassingsgebied
  Voor laagvormende en hoogglanzende afwerking van bootromp, kajuitopbouw, masten, etc. Tevens geschikt ter impregnering van het houtdek en trappen. Indien op deze oppervlakken een slijtvaste hoogglans afwerking gewenst is, dan biopin Bootlak gebruiken. Daarnaast is biopin Bootolie geschikt als grondlaag op sterk zuigende ondergronden voorafgaand aan de afwerking met biopin Bootlak.

  Gebruiksaanwijzing
  Geschikte ondergrond:
  Hout.
  Eisen ondergrond: De ondergrond dient droog, stof- en vetvrij te zijn.
  Aanbrengen: Alleen bij een temperatuur van 8 °C of meer verwerken. Voor gebruik goed omroeren. biopin Bootolie met kwast of spuit dun en gelijkmatig aanbrengen. Niet in direct zonlicht verwerken.
  Verdunnen: Het product onverdund verwerken. Alleen bij slecht zuigende ondergrond kan de olie 5 – 10 % verdund worden met biopin Verdunner.
  Voorbehandeling: Eventuele uittredende hars goed verwijderen. Harsrijke en tropische houtsoorten met biopin Verdunner ontvetten.
  Grondering: biopin Bootolie meermaals dun opbrengen totdat het hout volledig verzadigd is. Indien alleen een impregnering van het hout gewenst is, de overtollige olie na circa 20 minuten verwijderen met een pluisvrije doek. Bij slecht zuigende ondergrond kan de olie 5 – 10 % verdund worden met biopin Verdunner.
  Afwerklaag: Alleen voor een laagvormende hoogglans afwerking op bootromp, kajuit, mast etc.: biopin Bootolie 2 – 3 maal dun en gelijkmatig opbrengen.
  Bestaand schilderwerk: Oude verflagen volledig verwijderen en de ondergrond als nieuw hout behandelen.
  Verzorging: Niet met agressieve reinigingsmiddelen behandelen.

  Voor aanvullende informatie over o.a. veiligheidsvoorschriften, zie product informatie blad.
 

Musicus

Post veel
4 sep 2019
996
748
Ulvenhout
Zoals al eerder werd aangehaald in dit topic is het ontwerp van de stoel erg mooi, maar is de constructie van de armleuningen erg kwetsbaar. Hoe ik dat weet? Een zoontje van 6 die per ongeluk even op de leuning kwam zitten... Ik was er snel bij, maar je voelt dat er ergens een verbinding los is gaan zitten.

Ik wil de leuning dus maar gaan ondersteunen. Er zijn een paar mogelijkheden:
Een haakse balk onder de leuning, maar dit doet erg afbreuk aan het ontwerp.

Schermafbeelding 2023-06-05 om 09.45.28.png

Andere mogelijkheid is om de lijn aan te houden van de rugleuning zodat het harmonischer oogt

Schermafbeelding 2023-06-05 om 09.45.53.png

Lastiger is de montage omdat de stoel niet meer uit elkaar kan. Denken jullie dat het haalbaar is om aan de onderzijde van de armleuning 2 domino's te plaatsen waarna ik de ondersteuning er met een draaiende beweging in kan zetten? Er zit een klein beetje flex in de armleuning dus hij kan een klein beetje naar boven worden bewogen.
De onderzijde kan ik van onderuit schroeven want dat is toch nog te zien. Ik weet dat het niet ideaal is in kops hout, maar ik weet geen goede alternatieven. omdat de stoel is afgelakt zal houtlijm ook niet hechten.

Schermafbeelding 2023-06-05 om 10.06.01.png
 

Houtsoort

Nieuw lid
5 sep 2022
13
5
Tilburg
Zoals al eerder werd aangehaald in dit topic is het ontwerp van de stoel erg mooi, maar is de constructie van de armleuningen erg kwetsbaar. Hoe ik dat weet? Een zoontje van 6 die per ongeluk even op de leuning kwam zitten... Ik was er snel bij, maar je voelt dat er ergens een verbinding los is gaan zitten.

Ik wil de leuning dus maar gaan ondersteunen. Er zijn een paar mogelijkheden:
Een haakse balk onder de leuning, maar dit doet erg afbreuk aan het ontwerp.

Bekijk bijlage 132030

Andere mogelijkheid is om de lijn aan te houden van de rugleuning zodat het harmonischer oogt

Bekijk bijlage 132029

Lastiger is de montage omdat de stoel niet meer uit elkaar kan. Denken jullie dat het haalbaar is om aan de onderzijde van de armleuning 2 domino's te plaatsen waarna ik de ondersteuning er met een draaiende beweging in kan zetten? Er zit een klein beetje flex in de armleuning dus hij kan een klein beetje naar boven worden bewogen.
De onderzijde kan ik van onderuit schroeven want dat is toch nog te zien. Ik weet dat het niet ideaal is in kops hout, maar ik weet geen goede alternatieven. omdat de stoel is afgelakt zal houtlijm ook niet hechten.

Bekijk bijlage 132031
De achterste lijn volgen is wellicht ook mooi? Dus schuin naar achter Ipv naar voor
 

Musicus

Post veel
4 sep 2019
996
748
Ulvenhout
De achterste lijn volgen is wellicht ook mooi? Dus schuin naar achter Ipv naar voor
Ja daar heb ik over gedacht, maar krijg je dan niet alsnog een hefboom effect als er kracht komt te staan op de leuning? Ik denk dat bovenstaande optie sterker is.

-edit-

Even snel een schetsje gemaakt en ik denk dat ik de optie waarbij de lijn wordt gevolgd van de rugleuning ook mooier vind.

Schermafbeelding 2023-06-05 om 11.31.05.png
 
Laatst bewerkt:

Charel09

Post veel
10 sep 2014
1.464
602
Antwerpen
geloof niet dat je met een duvel of domino een sterke verbinding gaat krijgen. Maak er anders een ‘feature’ van ipv het proberen te verbergen en iets sub-optimaals te maken.
bv een dikke staaf inox/messing van boven erin boren, verlijmen met epoxy en bovenkant polijsten

bijvoorbeeld image.jpg
aluminium staafjes in padouk
 
Laatst bewerkt:

Musicus

Post veel
4 sep 2019
996
748
Ulvenhout
Interessant idee. Daar ga ik over nadenken. Maar wat betreft de sterkte van de verbinding, er staan alleen krachten van boven op. Dus die domino en schroeven zijn alleen bedoeld om de balk op z'n plaats te houden. Zou dat dan niet voldoende zijn?
 

jorisvh

Post veel
Even snel een schetsje gemaakt en ik denk dat ik de optie waarbij de lijn wordt gevolgd van de rugleuning ook mooier vind.
+1

je zou de extra steun uit 2 delen kunnen maken door die in de lengte door te zagen.
in de stoel passende dominogaten waar je dominos in lijmt : 2 boven, 2 onder.
in de steun, in elke helft overeenkomende dominogaten die je laat doorlopen tot in het vlak waar de 2 helften samenkomen door een paar keer naast mekaar te frezen.
dan kan je die 2 helften dan over de dominos schuiven en weer aan mekaar lijmen (evt met behulp van dominos om te aligneren.

edit: vermits 1 tekening meer zegt dan 1000 woorden, even geschetst...
1685971055677.png
 
 • Leuk
Waarderingen: Musicus

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.