Ik zou dan liefst een wedstrijd zien naar wie de meest originele heeft. Dus wie zijn ziet er nog het meest uit zoals ze destijds gemaakt werd
Als we hem dan net als bij de Woodworking Challenge beschikbaar moeten houden voor inzending naar de jury hou ik me afzijdig...Ik zie een wedstrijd komen voor de opendag hout : wie heeft de mooiste lintzaag.
Een voorwaarde de machine moet 40 jaar of ouder zijn.
Is dat een steek naar mijn kleurenschema?Ik zou dan liefst een wedstrijd zien naar wie de meest originele heeft. Dus wie zijn ziet er nog het meest uit zoals ze destijds gemaakt werd
ZO'N TREKKER WIL IK OOKAfgelopen weekend op het HMCK Oldtimer festival Weelde – Ravels gespot: Bekijk bijlage 122855
Nu ik met jouw uitleg nog eens naar de foto's kijk denk ik dat je helemaal gelijk hebt! Deze zaag lijkt inderdaad zo'n mechanisme te bezitten. Ik dacht dat het misschien een tafelverstelling of motorrem kon zijn. Mijn tafelverstelling word vastgezet door een getapte buis met gaten erin die onderin (in het frame) op de bout geschroefd zit die de tafel klemt. Door de buis vast te draaien (de gaten dienen om een schroevendraaier te steken voor meer grip/moment) blijft de tafel in die positie vast staan.Die hendel aan de voorkant is om hem in zijn werk te zetten. Op de as zitten twee poelies, een zit vast op de as, de andere kan vrij draaien. Met die hendel kan je de riem van poelie laten wisselen. Deze machines zaten oorspronkelijk op een aandrijving met een centrale as, die ergens door een stoommachine, of gasmotor werd aangedreven. Die as draaide altijd, dus je moest de machines aan en af kunnen koppelen. Je hebt ook systemen met een klauwkoppeling met koppelingsplaten en een lange hendel. die zaten hoog in het gebouw.
Niet vertellen maar gewoon mee aankomen haha. Kan ze vast wel waarderen.ZO'N TREKKER WIL IK OOK
mijn vrouw ziet me aankomen
En dan gewoon casual mee naar het dorpscentrum hobbelen voor een paar boodschappen. Humor.Niet vertellen maar gewoon mee aankomen haha. Kan ze vast wel waarderen.
Ze zijn wel stil die oude stoommachines. Elektrisch is er niks bij ^^. Kost wel een bulk hout maarja gezien je een houtbewerker bent heb je vast wel wat afval liggen.En dan gewoon casual mee naar het dorpscentrum hobbelen voor een paar boodschappen. Humor.
En hoeveel langer denk je de riem te kunnen gebruiken? Hier al 20 jaar in gebruik, nog nooit ontspannen of gebroken.Ik heb een stevige pilaar nodig om de deuren aan af te hangen, maar wil niet de hele zaag 'verstoppen'. Uiteindelijk een hoek gemaakt van twee 2.5cm dikke, 18cm brede en 230cm lange planken. Bovenin zit een driekhoek voor de stevigheid, er komt er later ook nog eentje in het midden voor extra rigiditeit.
Bekijk bijlage 123080
Op die manier blijft de mooie belettering, zij het om een hoekje, zichtbaar:
Bekijk bijlage 123081
Maar kan het lint niet ontsnappen en de bekabeling of een persoon raken. De plank zit ook op de voet vast.
Ik wilde ook een elegante oplossing om de spanning van de aandrijfriem te halen wanneer de machine niet gebruikt word. Voor de linten is het makkelijk, je haalt het gewicht eraf. Daar ga ik echter wel iets mooiers voor verzinnen, ik zit te denken aan een constructie via het plafond, maar dat komt later.
Vanavond gewerkt aan een hefboom. Gemaakt van douglas (hoe kan het ook anders, ik kom om in dat spul) en oude metalen delen: wat boutwerk, een oude ketting, een behuizing van een wiel van een zaagonderstel en wat schroefjes hier en daar.
Bekijk bijlage 123082
Ik heb een balkje onder de motor liggen zodat als de boel echt finaal zou klappen, er niks kapot slaan (motor, beugels of vloer), en dat balkje blijft daar ook. Het ligt niet in de weg. Wil je de spanning van de riem hebben:
Bekijk bijlage 123083
Voila.
Ik ben best in mijn nopjes met deze constructie, het is niet alleen een 'creature comfort' maar in feite ook een extra beveiligingsmaatregel en verlengt de levensduur van mijn riem.
Volgende stap: deuren...
Ja, dat wist ik niet he. Maar nu is er een extra maatregel die je moet nemen om de machine te gebruiken, in rusttoestand kun je hem wel aanzitten, maar word er niks aangedreven. Dus ik vind het toch een toevoeging. Ik ga ook nog een nette plek maken/verzinnen voor de bediening en noodstop.En hoeveel langer denk je de riem te kunnen gebruiken? Hier al 20 jaar in gebruik, nog nooit ontspannen of gebroken.
En kijk uit naar de deuren die eraan komen
De deur zal redelijk wat gaan wegen verwacht ik en zelfdragend zijn aan een paar flinke joekels van scharnieren (van een oud tuinhek). Deze pilaar is aan de achterkant ingezaagd om het spangewicht te accomoderen en zal aan de voorkant nog aangepast worden om de bediening in te plaatsen. Ik kan ze er gewoon tegenaan schroeven, maar dat zou dan het draaibereik van de deur beperken. Dus ja, daarom ben ik voor een flinke pilaar gegaan.Dat is wel een flinke pilaar. Ik heb op mijn grote lintzaag 1 plank naaldhout plank (Amerikaans grenen, denk ik) van 4 cm dik gebruikt, aan 2 niet al te grote hoekijzerachtige steunen. De deuren zijn uit 19 mm Fins vuren multiplex. De bovendeur rust op een bout aan de andere kant die gelijk ook als slot dient, dus boven komt er in het gebruik geen kracht op. De onderdeur rust ook onder het blad op de zaag, dus 1 plank van 4 cm is echt wel genoeg.