Carport aanbouwen, advies constructie

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

reink

Nieuw lid
19 feb 2017
22
0
Waatom kan het chemisch anker niet alleen in de buitenmuur? Als je dit goed doet, word dit 1 geheel met de steen, en zie ik niet het voordeel om dit door de spouw in de binnenmuur door te trekken. Zelfs voor holle stenen zijn er chemische ankers geschikt.
Volgens mijn (Duitse) schoonvader zou de baksteens buitenmuur onvoldoende sterk zijn om de belasting te kunnen dragen. In hoeverre dat klopt weet ik niet (misschien heeft men in Duitsland doorgaans een andere bouwwijze?)
 

Superkees

Post veel
17 aug 2017
889
22
Er worden complete knikarmschermen opgehangen aan hooguit 4 bakstenen. En dat is een dynamische belasting. Je kan ook nylon pluggen en flinke houtdraad bouten gebruiken. Dan kan het ooit ook weer weg.

In Duitsland zijn huizen vaak houtskelet, met een stenen gevel. Maar dat zou niet minder sterk hoeven zijn.
 

ilex

Actieve deelnemer
18 okt 2016
29
0
haarlem
Alles lezend, en gewend aan snel, eenvoudig en degelijk bouwen, zou mijn aanpak zijn, A, de kolom in een vierkante stalen buis ca 120/120/5 en galvanseren, B, de ligger van de kolom naar de garage in staal, IPE 160 met plaatjes om de balken en klossen (dus die hele korte balkjes) aan te bevestigen, C een stalen U profiel, U140, tegen de buitengevel van de woning, ook met plaatjes voor de balken. D, de stalen kolom plaatsen op ca 70 cm uit de hoek vandaan, staat luchtiger maar de belasting in de IPE wordt gunstiger / de balk zal nog minder kunnen doorhangen. E, als dakplaat op de balklaag geen OSB maar underlayment, dat is constructief veel gunstiger. F, de stalen profielen na laten rekenen door de staal leverancier, G, nooit water dat buiten is (dus het regenwater) door de constructie (kolom) laten lopen, ooit ontstaan er gegarandeerd problemen met roest / lekkage / verstopping die dan erg lastig kunnen zijn. NB Voor mijn pensionering was ik architect met ook klein burgerwerk. De genoemde constructie opset en maten van het staal zijn op ervaring gestoeld en "ongeveer goed" maar absoluut vrijblijvend. Sterke met de verdere uitwerking
 

yoek

Actieve deelnemer
19 jul 2013
203
1
Oisterwijk
Bekijk bijlage 87205
Dan zou ik zoiets laten maken (bovenkant) om de liggende balk op vast te kunnen bouten. Onderkant vergelijkbaar voor montering op betonpoer. Ik kijk nog even of hij 100x100 of 120x120 wordt, afhankelijk wat voor balk makkelijker te krijgen is.

Is het verstandig een massieve balk te nemen of gevingerlast, met de gedachte dat die minder werkt/tordeert?
Mijn dak carport/ dakopbouw is net door een constructeur berekend staat op koker 80x80x5 en is een stukje zwaarder dan jouw dakje.

Ik weet niet hoe je woont, maar ik zou ook maar even checken of een omgevingsvergunning nodig is....
 

ilex

Actieve deelnemer
18 okt 2016
29
0
haarlem
Ik denk dat een koker 80/80/5 wel sterk genoeg is om het dak etc constructief te dragen maar als je per ongeluk met een auto (achteruit} rijdend de kolom raakt kan de schade weleens wat minder ernstig zijn, vandaar die zwaardere kolom.
 

reink

Nieuw lid
19 feb 2017
22
0
Bedankt voor de reacties. Stalen koker heb ik inderdaad ten minste 10x10 of 12x12 voorzien.

B, de ligger van de kolom naar de garage in staal, IPE 160 met plaatjes om de balken en klossen (dus die hele korte balkjes) aan te bevestigen,
Deze komt aan de kopse kant tegen de garage. Is het voor bevestiging handig er aan de kopse kant een plaat op te laten lassen en deze met draadeinden door de garagemuur (dus aan de binnenkant) te verankeren, of is het beter deze in te metselen? Boven de balk zouden dan nog een paar lagen bakstenen zitten.

Wat bedoel je met 'plaatjes' in deze zin?

C een stalen U profiel, U140, tegen de buitengevel van de woning, ook met plaatjes voor de balken.
En hoe zou je het U-profiel aan de woning bevestigen, chemisch anker met flink draadeind?

M.b.t. de omgevingsvergunning; geplande carport is omgevingsvrij (wanneer je Vergunningvrij bouwen van een bijbehorend bouwwerk) volgt. Oppervlakte is beperkt, het is judirisch gezien een 'afdak' en begint een meter achter de rooilijn (voorgevel van de woning).
 

Emilio

Post veel
1 nov 2012
1.021
7

ilex

Actieve deelnemer
18 okt 2016
29
0
haarlem
Uit de vragen in reactie 26 snap ik dat ik iets te veel in jargon schrijf. De bevestiging van de ligger aan voorgevel van de garage: Deze gevel is op deze plek niet zo heel stevig, de bovenhoek van de garage deur zit te dicht bij. Oplssing, door de gevel heen laten lopen en aan de zijgevel van de garage verankeren. De stalen ligger en de U balk liggen beide op dezelfde hoogte (wel met afschot) als de houten dakbalken, en steken daarin en worden daar bevestigd aan die "plaatjes". Die plaatjes zijn stukjes staal van ca 10 (U) en 12 (H) cm hoog, ca 8 á 10 cm breed en b.v. 5 mm dik, gelast aan het lijf van de stalen balken op de afstand van de houten balken (en de klossen). Elke houten balk kan dan met het einde aan de stalen liggers worden bevestigd. De U tegen de gevel krijgt vooral vertikale krachten te verwerken en relatief weinig trek. Met de rug van de U tegen de gevel volstaan chemische ankers. Hte anker moet door de seen heen gaan dus max ca 8 cm diep, het staal is ca 1 cm, een draadeind van 12 cm erin, ring en moer erop, klaar. Maar daarnaast, laat je vooraf goed adviseren door de staal leverancier, dat hoort bij zijn vak.
 

reink

Nieuw lid
19 feb 2017
22
0
Uit de vragen in reactie 26 snap ik dat ik iets te veel in jargon schrijf. De bevestiging van de ligger aan voorgevel van de garage: Deze gevel is op deze plek niet zo heel stevig, de bovenhoek van de garage deur zit te dicht bij. Oplssing, door de gevel heen laten lopen en aan de zijgevel van de garage verankeren.
Oei, dat klinkt ingrijpend. Ik begrijp het principe (krachten overbrengen naar de zijgevel) maar moet even goed kijken hoe dat in de praktijk gerealiseerd zou moeten worden. :unsure:
Overigens is grootte van de garagedeuropening in de tekening geschat dus ik ga die maat nog exact overnemen (in de hoop dat het dan gunstiger uitpakt...).

Het is juridisch gezien een bijbehorend bouwwerk en zolang dat in het achtererfgebied wordt gebouwd kan dat vergunningsvrij zijn mits je afdoende m2 kunt bouwen en/of deze niet al door andere bouwwerken zijn opgebruikt, zie hier voor de regels en bepalingsmethode:
Dat stappenplan heb ik inderdaad gebruikt, bedankt!
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.