Whiskey, kist, tralies en veel fouten

Emilio

Post veel
1 nov 2012
2.448
395
Dordrecht
Welk deel van de visie?

Goed en lekker zijn twee dingen. Voor goed kun je een maatstaf aan leggen, voor lekker (of mooi) niet, da's persoonlijk.

Goed is een zo breed mogelijk smaakpalet (complexiteit) zonder smaakafwijkingen. Vervolgens kun je per product gaan vaststellen welke smaakcomponenten er wel of niet in horen en welke balans er moet zijn.

T.a.v. smaak, 45jr bier brouwen en "aanverwante zaken". Ook daar neemt de breedte van het smaakpalet af als je het te lang laat liggen. Daar gaat het ook nog eens door als het al op de fles zit en met te veel zuurstof is afgevuld. Met wijn is het verhaal soortgelijk. Maar ca. 4% van de wijnen kun je meer dan 4 jaar opleggen zonder dat de smaak achteruit gaat. Maar 1% houd het 10 jaar vol. En dan is het een afgevuld product. Wijn uit de buurtsuper is om 'direct' te drinken. Bier is een versproduct (met een aantal (zure) typen als uitzondering). Bij wijn zijn Champagne en Vin Jaune uitzonderingen.

T.a.v. 2e keus? Vanaf het moment dat men ging blenden, dus graanwhiskey met (peated) moutwhiskey etc. was dat de garantie voor het voortbestaand van de destilleerderijen. Daar zat de markt, het volume en de rotatie. Daar het proces niet heel erg gelijkmatig is blijven er gewoon vaten liggen die voor geen van de blenders interessant zijn. Die passen niet in het profiel en zijn dus tweede keus. Dat wil niet zeggen dat het product niet in orde is, het voldoet domweg niet aan de maatstaf van de klant. (natuurlijk wordt er inmiddels voor de in huis blends (single malts) gestookt). Single cask in feite het zelfde verhaal, de vaten die overblijven. Maar nu er een markt voor is ...

Bij een aantal Franse sterke dranken ligt het net iets anders, daar is het toegestaan om een zgn "Boise liquide" te gebruiken. Dat is een, naar geheim recept ;) gemaakt houtextract dat in een eiken vat bewaard wordt (is nog van overgrootvader). Dit zorgt voor een smaakverandering die lijkt op een kunstmatige veroudering. Die XO kon wel eens niet zo oud zijn als je denkt aan de hand van de smaak. Het maken van een "Boise liquide" komt eigenlijk neer op het eerst heel zachtjes opkoken van hout in water en het daarna heel lang onder kookpunt houden zodat er weer veel water verdampt. Dat wordt met enige regelmaat gedaan en het goedje gaat in dat oude vat bij de rest. En zo, zijn we weer bij het houtbewerken.
Met de definitie van goed ga je gewoon fout zoals eerder aangegeven.
Meer breedte is zeker niet beter, balans en de juiste elementen is het voornaamste voor "lekker". In jouw definitie wordt alles beter als ik er sambal bij zou gooien, want meer smaak....
Je verhaal van meer volume is meer kwaliteit gaat dus ook niet op, maar ja wel in lijn met de eerdere onjuistheid.....
Oh! en het is juist andersom, vaten die buiten de eigen single malt karakteristiek vallen qua smaak gaan richting blenders, die corrigeren simpelweg middels andere mengverhoudingen...
 
Laatst bewerkt:

Emilio

Post veel
1 nov 2012
2.448
395
Dordrecht
Massaproducenten betrekken heel veel van juist de kleinere destilleerder.

In de stookhistorie is het gebruik van vaten met "smaakjes" een recent verschijnsel. Alles om de klant te verleiden. Zie je ook bij bier die weer whiskeyvaten gebruiken, of vaten eerst vullen met koffiebonen zodat het hout daarvan smaak aanneemt. De koffie wordt dan weer apart verkocht met een whiskey naam.

Ter zijde, destilleren, bierbrouwen, wijnmaken etc. zijn geen ambachten. Het zijn zeer industriele processen. Het bierbrouwen is wel een van de eerste daarin geweest met het steeds verder opschalen. Het is ook voor een deel de basis van de hele microbiology en meettechniek (temperatuur, soortelijkgwicht).
Nooit in Frankrijk geweest of een kleine distilleerderij zeker? Gewoon pure ambacht, nog nooit zoveel flauwekul gehoord, kom op zeg. Als je dat bij een Franse wijnboer verkondigt dan wordt je van het erf gejaagd......
Je kunt duidelijk geen commercieel bulkspul van ambachtelijke kwaliteit onderscheiden, totaal verschillende producten, maar goed dan kan ik terugverwijzen naar mijn opmerkingen over smaak die je inhoudelijk negeert, want "computer says no"......
Gelukkig hoef je hout niet te proeven.... ;)
 
Laatst bewerkt:

Ambidexterity

Actieve deelnemer
Ik ben benieuwd naar je ervaring. Ik hoop dat het goed is, dan kan ik dit bij het kado erbij vertellen. Goedgekeurd door Ambidexterity!
Nou, na het avondeten even een glaasje er van op, het was zeker geen straf dit te drinken.
Smaak was erg lekker en plezierig. De stevige alcohol gehalte voel je wel van je tong verdampen wat op zicht geen probleem is en een beleving opzicht. Het klein lieve flesje staat al in de drank kast tussen de andere Whiskey en rum (y)

Een minpuntje, het flesje ziet er erg leuk uit, maar door de zeer korte hals is het moeilijk schenken en bijna niet mogelijk om niet te knoeien.
 
  • Leuk
Waarderingen: Emilio en Henk H

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.241
535
Eanske
ingoogni.nl
Meer breedte is zeker niet beter,
Zo breed mogelijk als haalbaar met de gebruikte grondstoffen en processen, uiteraard. Daarom wordt er ook slecht gestookt, meer foezel. Dat lever in het vat op termijn aangename esters op. Breedte dus. T.a.v. je sambal, wat is dan het gedoe met "three woods", sherry vaten, in het bijzonder de Pedro Chimenz vaten? Smaakjes toevoegen. Breedte. En met de jaren op het vat wordt de breedte steeds minder en de balans steeds anders omdat het uiteenvallen van smaakstoffen niet even snel verloopt.

Ambacht. Het ambacht produceert maatwerk en niet op voorraad. Een loodgietes stopt niet alvast een paar extra bundels pijp in een huis, een timmerman niet een paar extra balken. Een meubelmaker heeft misschien een kleine voorraad en wat modellen in de toonzaal.

Het andere aspect aan ambacht is maatwerk. Gemaakt op en naar wens van de klant. "Bespoke" zoals onze Engelse vrienden het noemen.

Ten slotte is een ambacht een een persoons aangelegenheid. De ambachtspersoon overziet en beheerst het gehele vakgebied. Er zijn geen specialisaties zoals potenmaker, rugleuningmaker etc bij een meubelmaker.

Brouwers, desitilleerders, wijnboeren, bakkers, kaasmakers, sigarenmaker voldoen daar allemaal niet aan. Het zijn vaklieden ( b.v. procestechnologen en procesoperators) en vaak zijn het niet eens handwerkslieden. Amachtslieden hoeven overigens ook geen (100%) handwerkslieden te zijn, binnen een ambacht kan heel veel gemechaniseerd zijn.

Huiswerk, er wordt iets gemaakt als er tijd over is (de boerin borduurt lapjes, voornamelijk voor eigen gebruik).

Thuiswerk, ongeschoolde arbeid die thuis in serie wordt uitgevoerd (buttons in elkaar zetten).

Ambacht

Manufactuur, grotere groep mensen die kleine series maakt van een produkt, lichte specialisatie. Lage graad van mechanisatie. Denk aan pottenbakkers die serviezen maken, porcelijnmanufactuur. De een giet porcelijn, de volgende bakt en de volgende beschildert, dan weer bakken.

Fabricage/industrieel, massa productie, hoge mate van specialisatie. Ongeschoold tot zeer geschoold. Hoge graad van mechanisatie.
 

Emilio

Post veel
1 nov 2012
2.448
395
Dordrecht
Zo breed mogelijk als haalbaar met de gebruikte grondstoffen en processen, uiteraard. Daarom wordt er ook slecht gestookt, meer foezel. Dat lever in het vat op termijn aangename esters op. Breedte dus. T.a.v. je sambal, wat is dan het gedoe met "three woods", sherry vaten, in het bijzonder de Pedro Chimenz vaten? Smaakjes toevoegen. Breedte. En met de jaren op het vat wordt de breedte steeds minder en de balans steeds anders omdat het uiteenvallen van smaakstoffen niet even snel verloopt.

Ambacht. Het ambacht produceert maatwerk en niet op voorraad. Een loodgietes stopt niet alvast een paar extra bundels pijp in een huis, een timmerman niet een paar extra balken. Een meubelmaker heeft misschien een kleine voorraad en wat modellen in de toonzaal.

Het andere aspect aan ambacht is maatwerk. Gemaakt op en naar wens van de klant. "Bespoke" zoals onze Engelse vrienden het noemen.

Ten slotte is een ambacht een een persoons aangelegenheid. De ambachtspersoon overziet en beheerst het gehele vakgebied. Er zijn geen specialisaties zoals potenmaker, rugleuningmaker etc bij een meubelmaker.

Brouwers, desitilleerders, wijnboeren, bakkers, kaasmakers, sigarenmaker voldoen daar allemaal niet aan. Het zijn vaklieden ( b.v. procestechnologen en procesoperators) en vaak zijn het niet eens handwerkslieden. Amachtslieden hoeven overigens ook geen (100%) handwerkslieden te zijn, binnen een ambacht kan heel veel gemechaniseerd zijn.

Huiswerk, er wordt iets gemaakt als er tijd over is (de boerin borduurt lapjes, voornamelijk voor eigen gebruik).

Thuiswerk, ongeschoolde arbeid die thuis in serie wordt uitgevoerd (buttons in elkaar zetten).

Ambacht

Manufactuur, grotere groep mensen die kleine series maakt van een produkt, lichte specialisatie. Lage graad van mechanisatie. Denk aan pottenbakkers die serviezen maken, porcelijnmanufactuur. De een giet porcelijn, de volgende bakt en de volgende beschildert, dan weer bakken.

Fabricage/industrieel, massa productie, hoge mate van specialisatie. Ongeschoold tot zeer geschoold. Hoge graad van mechanisatie.
Heel veel tekst nul inhoud. Mijn punt staat, npoit ergens geweest dus.
 

Mosseltje

Actieve deelnemer
9 jun 2019
467
660
47
Breda
Puntje over de terminologie, want er wordt "blend" en "single malt" willekeurig gebruikt terwijl er ook "single cask" wordt bedoeld.
Een "blend" mag alles door elkaar zijn, van verschillende destilleerderijen, graansoorten etc. Een "single malt" is een mengsel van vaten van één destileerderij (typisch de standaard whisky's die over de jaren constante smaak moeten hebben, zoals een Laphroaig 10 jaar). Een "single cask" is letterlijk uit één vat. Vaak worden de mooiste vaten geselecteerd door onafhankelijke bottelaars (dat is een wereld op zich).

Prima als whisky niet je ding is, ieder voor zich. Maar áls je provocerende statements wilt maken, zorg dan dat het onderbouwd is met juiste terminologie/informatie. Dan is er ook ruimte voor een open discussie.
Ik zou namelijk graag weten waar je visie vandaan komt. Een single cask is een heel ander product en smaakbeleving dan een blend, en daar heeft marketing niets mee te doen.
Bijna. 😄

Een blended malt mag inderdaad allesdoor elkaar zijn. Uit verschillende bronnen gemengd en dan in de fles.

Single malt komt van verschillende vaten uit één destileerderij. Maar wordt na het mengen nog afgerijpt op één of meerdere vaten.

Een single cask is het ultieme vakmanschap. Gedestilleerd en dan in het vat afrijpen. Wellicht nog een afrijping in een ander vat maar niet gemengd met een ander destillaat.


Of whisky destilleren een ambacht is of niet kan me geen zier interesseren. Ik weet in iedergeval dat er maar weinig destilleerderijen zijn die een fatsoenlijke whisky voortbrengen. In Nederland zijn er meerdere maar alleen Zuidam is het waard om te drinken. (Discutabel)


Verder merk ik dat ik het niet eens ben met Knotwilg. 😘
 

Henk H

Hout maakt gelukkig
22 nov 2020
907
761
Nootdorp
Eindconclusie:

Als je op het forum zoekt naar 'kistje en/of tralies' dan krijg je whiskey expertise te zien.
Als je op het forum zoekt naar 'whiskey' dan krijg je het onderwerp kistje met tralies te zien.

In beide gevallen is de gebruiker het spoor kwijt :ROFLMAO: . Zodra het kado gegeven is, zal ik een update geven hoe de fles uit kist is gehaald of eigenlijk hoe het kistje kapot is gemaakt.
 

Ambidexterity

Actieve deelnemer
Whisky destilleren is een ambacht misschien, maar veel is denk ik massa productie.
Misschien is het een ambacht als het nog op de oude manier gaat en liefde bij komt kijken.
Voor de rest zal het aan mijn achterste roesten, de whiskey, whisky of bourbon moet lekker smaken, daar gaat het om. Met liefde gemaakt is leuk en als de fles mooi is dan is dat ook leuk.
Gootsteen whiskey is bij mij uit mijn woordenboek weg gestreept, op dit mooie hout bewerking forum heb ik weer mogen leren dat je er ook een lekkere saus van kan maken (van het weekend even testen)
De rest van de discussie is allemaal leuk en aardig (en ook interessant), maar teveel krijg je hoofdpijn van en dat kan niet de bedoeling zijn van dit heilig watertje.

Wat betreft Zuidam, ik heb wel zo'n fles staan van een soort whiskey likeur, te zoet in mijn beleving.
Maar verder heb ik dat merk nooit eens goed getest, ik zal daar toch eens een keer naar gaan kijken.
Niet te senl, want als ik nu weer een fles gaat bestellen krijg ik kritiek van mijn vrouw, dat moet ik in etappes doen ;)
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
851
445
Noord-Veluwe
In aanvulling op Henk z'n suggestie voor whiskysaus: als ze te dun wordt kun je daar iets aan doen door er een klein beetje johannesbroodpitmeel doorheen te mengen (bij iedere reformwinkel te krijgen). Dat is beter dan er nog maar een klodder mayo bij te kwakken. En zelf vind ik het wel lekker om er ook een snufje gemberpoeder bij te doen, naast de paprikapoeder.
 
  • Leuk
Waarderingen: Ambidexterity

Henk H

Hout maakt gelukkig
22 nov 2020
907
761
Nootdorp
De kist is met veel plezier in ontvangst genomen. De nieuwe eigenaar gaat de kist nog in de olie zetten om de kleurschakeringen nog mooier te maken. En dat er 7 fouten zaten in het model, tsja, daar hadden we veel lol mee.

Ik had de bevestiging van de tralies aan 1 kant niet gelijmd. Deze bevestiging had ik zeer strak erin gezet. Door een beetje de kist uit elkaar te duwen, zou een van de zijkanten eruit gehaald kunnen worden. Echter, door de krimp is de zijbevestiging los gaan zitten. Het duurde slechts 5 seconden om de geheime opening te vinden. De volgende keer maar een beter idee verzinnen.
 
  • Leuk
Waarderingen: rmenkveld

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.