Review SCM SC 2c zaagtafel / compacte paneelzaag

L.N.

Post veel
11 jul 2014
2.141
982
Introductie

scm01.JPG

Al enige jaren ben ik bezig met houtbewerken en ben begonnen met een zelfbouwzaagtafel met mijn trouwe Festool TS55. Het in- en uitbouwen van de zaag begon op termijn wat te irriteren en daarom had ik een nieuwe zaagtafel gebouwd op basis van een Festool CS70 en Incra LS positioner. Dat was een hele fijne zaag: zeer nauwkeurig en mobiel. De zaag was compact en dat was een groot voordeel in mijn beperkte werkplaats (toen 15m2). Het was daardoor meer geschikt voor het zagen van kleinere stukken. Lang droomde ik van een zaagtafel met roltafel, maar de prijs hielt mij tegen. Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan en op zoek gegaan naar een compacte zaagtafel. Mijn eisen waren beperkt, maar door de combinatie van eisen moeilijk te vinden:
 • De mogelijkheid om een halve plaat (122 cm) te zagen met de roltafel
 • Roltafel direct langs het zaagblad
 • Niet breder dan 250 cm
 • Kwaliteitsmachine
 • Zaaghoogte minstens 70 mm
In eerste instantie kwam ik uit bij de Record Power TS250RS (TS250RS-PK/A 10" Cabinet Makers). Ik had eerder een lintzaag uit hun Sabre-serie bekeken en was onder de indruk van de bouwkwaliteit. Opmerkelijk bleek Baptist deze zaag niet in het assortiment te hebben. Na navraag bleek dat zij meerdere van deze zagen verkocht hadden en ze allemaal terug hadden gekregen met technische problemen. Dat overtuigde mij om dit model niet te kopen. Axminster verkocht in die tijd ook modellen die aan de eisen voldeden, maar daar waren weinig reviews over te vinden. Hierdoor durfde ik de gok niet te nemen.

Toen werd het even slikken. Ik had gehoopt om tussen de €2000 en €2500 uit te komen als aanschafprijs. De Record Power was zelfs nog minder. Maar aangezien ik geen machine binnen mijn eisen kon vinden heb ik mijn budget flink moeten verhogen. Ik begin te kijken naar een Hammer K3, maar kwam niet helemaal uit met de modellen. De K3 Winner heeft standaard geen oplegtafel en de Winner Comfort heeft een roltafel van 2050 mm. Dat laatste is in mijn werkplaats een groot nadeel vanwege mijn beperkte ruimte. Uiteindelijk heb ik een offerte laten maken voor een Hammer K3 Winner met oplegtafel en dadovoorbereiding. Maar die was, ondanks een uitzonderlijke bedrijfskorting, ruim €1100 (incl BTW) duurder dan de SCM (en dan zonder werkstukklem en klemschoen). Ik mis wel de mogelijkheid om een dado-blad tegebruiken, maar wel een langere roltafel (1600 mm bij de SCM).

Uiteindelijk ben ik naar SCM gaan kijken. Ik had mijn keuze teruggebracht tot 3 machines, namelijk de Minimax SC 1 C, de Minimax SC 2 C en de Minimax c 26G. De eerste 2 zijn enkel zagen en de 26G is een combinatiemachine. Die laatste is afgevallen omdat ik met de freesoptie niet alles kan doen wat ik wil en dus nog een freestafel moet maken. Dat zijn weer extra kosten en weer extra ruimte die in mijn garage gaat worden ingenomen. Ook is de vlak/vandiktebank "maar" 260 mm en ik twijfel of dat in de toekomst voldoende is. Nog een nadeel tegenover de SC 2 C is het vermogen van de 26G, want dat is maar 1,86 KW per motor. Dat alles maakte dat ik het de toch behoorlijke meerprijs tegenover de andere machines niet waard vond.

Dus dan nog 2 opties over. De Minimax SC 1 C is het kleinere broertje van de Minimax SC 2 C. Ondertussen heeft deze een upgrade gekregen en zijn een aantal van mijn overwegingen niet meer relevant. De SC 1 C had voor de upgrade een 1,86 KW motor en de SC 2 C een 4 KW motor. Ook het zaagblad (250 vs 315 mm), lengte van de roltafel (1200 vs 1600 mm) en de maximale afstand tussen de parallel geleider en het zaagblad (700 vs 900 mm) is minder/kleiner. De langsgeleider van de SC1 komt van hun combinatiemachines en wordt over het algemeen niet heel positief ervaren. Ook de fijnafstelling ontbreekt. Het prijsverschil is zo'n €650 (incl BTW). Hierdoor vond ik de nadelen niet opwegen tegen het prijsverschil. Uiteindelijk ben ik voor een SCM SC 2 gegaan zonder voorritser en de prijs was toen €3660. Dat was inclusief leveren, maar zonder de digitale maataanduiding voor de langsgeleider. De prijs was natuurlijk flink slikken. Daar moest dan ook nog een krachstroomaansluiting bij komen, waardoor ik flink hoger zat dan mijn oorspronkelijke budget.

SCM02.jpeg

SCM heeft overigens nog een SC 3C en die is groter, heeft een langere roltafel en een zwaardere motor.

Naar tweedehandsmachines heb ik ook gekeken, maar er kwam niets langs dat mij aansprak. De SCM SC 2 werd niet aan aangeboden, op een demomodel na dat duurder was dan mijn nieuwe. Hammer K3's zag ik wel, maar niet in de juiste configuratie en vaak duurder dan mijn SCM.

Specificaties
 • Maximale zaagblad diameter 315 mm
 • Maximale schuinstelling van de zaagblad 90°/45°
 • Zaaghoogte 90° 100 mm
 • Zaaghoogte 45° 78 mm
 • Zaagbreedte 900 mm (max afstand tussen zaagblad en langsgeleider)
 • Oplegtafel 1020 bij 325 mm
 • Telescopische dwarsgeleider maximaal 1660 mm
 • Motor 4 kW
 • Lengte roltafel 1600 mm
 • Breedte roltafel 270 mm
 • Gewicht 295 Kg
De machine is ook te bestellen met een voorritser. Deze is ook naderhand in te bouwen.

De machine komt inclusief werkstukklem en klemschoen. Geen DADO-blad mogelijk!

SCM03.JPG

SCM04.JPG

Installatie
De installatie van de zaag is gemakkelijk. De zaag en roltafel worden 1 een stuk geleverd, waardoor je alleen nog maar de stang voor de langsgeleider, 1 plaatstalen tafelverbreding, de oplegtafel en dwarsleider hoeft te installeren. De handleiding was zeer onduidelijk, maar het wijst zich allemaal vanzelf. Als eerste installeer je de plaatstalen tafelverbreding. Deze zit met een paar bouten vast en heeft een afstelling zodat je deze in 1 vlak met de gietijzeren tafel kunt zetten. Het meeste werk is het installeren van de ronde metalen staaf waar de langsgeleider over gaat. Deze zit vast aan de behuizing van de zaag en zorgt er tegelijk voor dat de plaatsstalen tafelverbreding niet doorzakt. Dat maakt dat je wat loopt te klooien om alle gaatjes waar een boutje om moer doorheen moet goed uit te lijnen. De staaf moet je dan zo stellen dat langsgeleider parallel staat aan het zaagblad. Na het installeren van deze staaf met je nog een aluminium profiel installeren met daarop de maataanduiding voor de langsgeleider en het tandwielsysteem voor de fijnafstelling. Het is wat moeilijk om met de moertjes bij de bevestigingsboutjes te komen, maar ook dit lukt wel.

scm05.jpg

Ik heb de SCM op een onderstel op wielen gezet. Het was een gedoe om bijna 300 kg te tillen. Mijn hele werkplaats lag overhoop om genoeg plaats te hebben.

scm06.jpg

Hier zit de tafelverbreding er al aan, maar de staan voor de langsgeleider nog niet.

De roltafel was in de fabriek perfect in de hoogte afgesteld en precies evenwijdig aan het zaagblad. Ook de stop op de hoekverstelling van het zaagblad was perfect.
 
Laatst bewerkt:
 • Leuk
Waarderingen: Guus Flater

L.N.

Post veel
11 jul 2014
2.141
982
Toen kwam het moeilijkste. Nou ja, mentaal moeilijk, want fysiek stelde het niet zo veel voor. De zaag was eigenlijk net te breed voor mijn garage. Dat had ik wel verwacht en had in mijn overweging meegenomen dat ik een stukje van de ronde staaf zou kunnen afzagen. Dat steekt uit aan de rechterzijde. Hierdoor zou ik de langsgeleider wat minder ver van het zaagblad kunnen zetten. Dat zou voor mij weinig problemen opleveren. Het doet pijn om de zaag te zetten in een gloednieuwe machine van €3660....

scm07.JPG

De staaf heb ik afgezaagd bij de gele tape.

In mijn vorige zaagtafel had ik een bovenfrees ingebouwd. Dat wilde ik bij deze machine ook doen en ik heb een lokaal bedrijf de maat van een inlegplaat uit laten watersnijden. De inlegplaat heb ik al geïnstalleerd, maar ik moet nog een pence voor de frees maken. Daarvoor wil ik de bestaande langsgeleider van de zaag gebruiken.

SCM07+.JPG

Naderhand heb ik een digitale aanduiding voor de langsgeleider geïnstalleerd. Dat was een dure upgrade van ruim €500. De installatie was niet moeilijk, maar wel wat gepuzzel. Er zat namelijk geen handleiding bij. Daar was ik al voor gewaarschuwd door SCM. De unit wordt normaal niet los geleverd, maar enkel als optie bij een nieuwe machine. Daardoor zit de handleiding in een ander pakket. Het maakt ook dat ik er een hele nieuwe set steek- en inbussleutels bij heb gekregen.Het was even zoeken waar de magnetische meetstrip (MB500) moest komen. Die moet onder de normale maataanduiding.

scm08.jpg

scm09.JPG

Zo ziet het meetgedeelte eruit. Het koperkleurige blokje gaat over de magneetstrip.

scm10.JPG
De zwarte magneetband onder de maataanduiding.

Door op ABS/INCR te drukken kan je de meter op 0 zetten voor gebruik bij de freestafel. Hij vergeet de originele stand niet, dus je kunt gewoon nog eens op die knop drukken en dan kom je weer op de normale stand.

Met de ENTER-knop kun je wisselen tussen een liggende en staande aluminium extrusie. Als je de geleider wegkaapt, dan verliest de digitale meetaanduiding zijn stand en moet je deze opnieuw kalibreren. Dat is enkel het aluminium profiel tegen het zaagblad aanzetten en op een paar knoppen drukken en is daarmee niet veel werk.

Aan de zaag heb ik 2 beugels geïnstalleerd, zodat ik een Aigner tafelverlenging kan gebruiken. Dat maakt het zagen van lange stukken gemakkelijker.

Roltafel & oplegtafel
Een paneelzaag koop je natuurlijk voor de voordelen van de roltafel. Deze zaag heeft een roltafel die 1600mm lang is. Hiermee kun je met gemak een halve plaat afkorten. Het zou natuurlijk fijner zijn als je er hele platen mee kunt zagen, maar ik heb gewoon niet de plaats voor een machine die dat kan.

Op vraag van Petrolhead heb ik de rol test gedaan. Met mijn 80 Kg ben ik op de roltafel gaan zitten en die bewoog zonder enig probleem. Het enige nadeel wat ik merk is dat er een harde stop zit. Als je de maximale slag van de roltafel maakt, dan komen 2 metalen delen tegen elkaar als stop. Het was beter geweest als daar een rubber of ander dempend materiaal tussen zat. Het maakt voor de functionaliteit niet uit, maar het geluid past niet echt bij een machine met een dergelijk prijs. De roltafel is op 1 positie vast te zetten, zodat deze niet meer beweegd.

De oplegtafel wordt aan de zijkant van de roltafel bevestigd en kan schuiven. Je kunt deze aan het begin van de roltafel zetten of aan het einde of alle posities er tussen. De dwarsgeleider is vooraan of achteraan op de opzegtafel te monteren. Je kunt dus kiezen wat jouw voorkeur heeft. Er zitten 2 kleine schroefjes, waarmee je de tafel in een vlak met het gietijzeren blad van de zaag kunt stellen. Na het verwijderen en herinstalleren van de oplegtafel blijft deze in het goede vlak.

scm11.jpeg

In het zwarte rechthoekje zit een van de 1 schroefjes om de oplegtafel in een vlak met de roltafel te zetten

Voor mij is het een groot voordeel dat de oplegtafel met dwarsgeleider er gemakkelijk af kunnen. De machine staat nu op een plek in de garage dat deze bijna de gehele breedte gebruikt. Hierdoor kun je er lastiger langs. Het kan wel, maar is wat gedoe. Als ik de zaag niet gebruik, dan haal ik de roltafel eraf. Dat is minder dan 1 minuut werk. Het terugplaatsen is ook minder dan 1 minuut. De langsgeleider blijft exact haaks te zijn na elke keer installeren. Daar hoef je niet aan bij te stellen. Well done, SCM!

SCM12.jpeg

Alleen de 2 zwarte knoppen hoef je los toedraaien om de oplegtafel eraf te halen.

De dwarsgelegeider komt met 2 flipstops en is uitschuifbaar. De dwarsgelegeiderzit vast met 1 draaiknop en kan gemakkelijk verwijderd worden. Na het terugplaatsen staat deze week haaks op het zaagblad. Je hoeft dus niet bij te stellen. Op de oplegtafel zit een gradenboog. De slipstops zijn stevig en doen hun werk goed.

scm13.jpeg

Het kleine zwarte pinnetje is om de dwarsleider haaks te stellen.

scm14.jpeg

De dwarsgeleider is uitschuifbaar tot ongeveer veer 164 cm. Naast een maatvoering in cm zit er ook een maat in inches op.

scm15.jpeg

De schaalverdeling in graden op de oplegtafel.
 
Laatst bewerkt:

L.N.

Post veel
11 jul 2014
2.141
982
Langsgeleider
De langsgeleider is wat je van een dergelijke machine mag verwachten: degelijk en stabiel. De langsgeleider loopt over een stevige ronde staaf met een gietijzeren bevestiging en een aluminium profiel. Het profiel kan gekanteld worden, zodat je smalle stroken kunt zagen of als het zaagblad gekanteld is. Dat is zeer vergelijkbaar met andere machines in deze prijsklasse. De langsgeleider heeft een fijnafstelling door een tandwiel dat over een tandbaan loopt. Om deze te gebruiken moet je de fijnafstellingsknop indrukken. Dat is een handig systeem waarmee je fijn kunt afstellen en als je deze niet gebruikt kun je de de langsgeleider snel verplaatsen. Simpel en degelijk. Aluminium profiel loopt vlak over de maataanduiding en dit kun je goed aflezen, Het heeft echter geen vergrootglas of ander systeem, waardoor sommigen dit misschien als een nadeeltje zien.

scm16.jpeg

De ronde zwarte knop druk je in en kun je draaien voor de fijninstelling.

scm17.jpeg

Zo lees je de maatafstelling of. Je ziet ook de tandbaan voor de fijninstelling.

Ik heb de vreemde gewoonte om de maat nog eens te willen aflezen als het plaat materiaal er al op ligt. Dat is dan een laatste controle. Bij mijn vorige zaag met Incra LS Positioneer was dat geen probleem. Echter ligt bij de SCM het plaatmateriaal boven op de maataanduiding. Daarom heb ik een digitale maataanduiding geïnstalleerd. Het kost een hoop (ruim €500) en ik heb het alleen maar gedaan na een financiële meevaller. Maar het werkt zo fijn! Ik zou het aanraden, al besef ik dat de digitale maataanduiding net zo veel kost als de zaagmachines die veel woodworkers gebruiken.

Zaaginstellingen
Je kunt moeilijk iets zeggen over een zaag, zonder in te gaan op het zagen zelf. Maar tegelijk is er weinig over te zeggen: alles werkt zoals het hoort. De machine heeft een 4 kW motor en is daarmee sterk genoeg voor verreweg de meeste taken. Ik ben nog niet tegengekomen dat het vormogen te laag was. Met het 315 mm zaagblad kun je tot 100 mm hoog zagen en dat is in verreweg de meeste gevallen meer dan voldoende. De hoekverstelling van het zaagblad heeft een aanpasbare stop op 90 graden. Deze was uit de fabriek al goed afgesteld, maar is gemakkelijk aan te passen als het nodig mocht zijn. Bij de machine zit 1 handwiel. Dat steek je in de voorkant van de machine om de hoogte van het zaagblad te veranderen en aan de zijkant voor de hoekinstelling van het zaagblad

scm18.jpeg

scm19.jpeg

Het handwiel voor de hoeksinstelling van het zaagblad.

Het enige grote nadeel van deze zaag is de positie van de aan- en uitknop. Deze zit aan de voorkant van de machine rechtsboven, net onder het gietijzeren blad. Dat maakt dat je er moeilijk bij kunt als er een plaat op de roltafel ligt. Het is steeds zoeken hoe je er bij komt. Aan de zijkant van de machine zit een noodstop. Op deze moet je behoorlijk hard duwen en ik weet niet of je of dat goed lukt in geval van nood.

scm20.jpeg

De voorkant van de machine met rechtsboven de moeilijk bereikbare aan- en uitknop

SCM21peg.jpeg

Het wisselen van het zaagblad is gemakkelijk. Rol de roltafel aan de kant, schuif een beveiligingsklepje aan de kant en je kunt bij het zaagblad. Met een metalen staaf blokkeer je de as en met een steeksleutel haal je een moer los. Dan kun je het zaagblad verwisselen. De staaf en de steeksleutel worden bijgeleverd. De zaag wordt werkstukklem en klemschoen geleverd. Die laatste is handig voor het zagen van lange dunne stukken, al loop je daarbij snel tegen de maximale lengte van de roltafel aan.

scm22.jpeg

Zoals gezegd is de SCM SC2 optioneel te voorzien van een voorritser. Ook met de voorritser is de maximale diameter van het zaagblad 315 mm. De zaag is niet geschikt voor een DADO-blad.

Het spouwmes kan maar gedeeltelijk naar beneden bijgesteld worden. Voor verdekte zaagsneden moet je het eruit halen. Dat is niet veel werk, maar meer werk dan bij mijn Festool CS70. Daar kon je het gewoon naar beneden duwen.

Stofafzuiging
Het stof wordt afgezogen aan de achterzijde van de machine en een 60mm aansluiting boven het zaagblad. De aansluiting aan de achterzijde van de machine zou 120mm moeten zijn, maar is een stukje kleiner. Hierdoor is het te groot voor een 100 mm aansluiting en te klein voor een 120 mm slang. Ik heb het opgelost door met wat tape de aansluiting dikker te maken. Een beetje knullig is dit wel.

De stofafzuiging heeft volgens de specificaties minstens 1000 m3/u nodig. In eerste instantie had ik een afzuiging van Tendotools die dat net wel of net niet haalde. De afzuiging was daardoor best goed, maar niet optimaal. Ondertussen heb ik een veel zwaardere Felder AF14 (2350 m3/u) en daarmee is de afzuiging zeer goed. Het is natuurlijk niet perfect, maar dat is bij geen enkele machine. Maar er ligt zeer weinig stof op of onder de machine. De afzuiging is veel beter dan bij mijn vorige zaag, maar ook veel beter dan de oude Robland op mijn werk.

Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van de machine is zeer goed. Het is fijn dat een machine uit de fabriek al zo goed mogelijk afgesteld komt en ik heb nog steeds niets bij hoeven te stellen. Ook heb ik geen losse schroeven of trillende onderdelen gevonden. Alles lijkt ook heel degelijk en het is niet voor niets dat er 10 jaar garantie zit op de roltafel (incl slijtage). Felder geeft een dergelijke garantie enkel op hun Felder modellen en niet op de Hammers.

Was er dan niets mis met de machine? Een probleempje was dat 1 van de gaten aan de zijkant van het gietijzeren blad niet op de juiste plak zat. Gelukkig kon ik dat zelf gemakkelijk oplossen. Het gietijzeren blad is machinaal gevlakt. Wat er mee gebeurd is weet ik niet, maar als je met een doek erover wrijft (bv om beschermende olie aan te brengen), dan blijft de doek bij het wrijven in 1 richting wat meer vastzitten waardoor er pluisjes los laten. Is dit een groot probleem? Nee, natuurlijk niet. Maar ik moet toch ook wat negatiefs zeggen?

Conclusie
De belangrijkste vraag is: Zou ik de zaag weer kopen? Absoluut is dan mijn antwoord. Het is een zeer fijne en goedgebouwde machine die het maximale bied dat ik in mijn beperkte werkplaats kwijt kan. Het is een dure machine, maar dat zie je ook terug in de kwaliteit. Het is steeds een plezier om deze te gebruiken.

Een machine met een roltafel en oplegtafel en heeft veel voordelen, met name bij het zagen van grotere stukken plaatmateriaal. De gemakkelijk verwijderbare roltafel/oplegcombinatie van deze zaag maakt dit gemakkelijk. Met een slag van 1600 mm heb je net wat extra tegenover 1200 mm roltafels van een aantal andere zagen. De SC 2C wordt compleet met werkstukklem, duwstok en klemschoen geleverd.

Het vermogen en het 315 mm zaagblad maken dat je in verreweg de meeste gevallen meer dan power en zaaghoogte hebt. 5 cm eiken zagen ging zo gemakkelijk dat ik in eerste instantie dacht dat ik niets aan het zagen was.

De langs- en dwarsgeleider zijn van goede kwaliteit en gemakkelijk in gebruik. Maar veel belangrijker: ze zijn snel en nauwkeurig op de juiste maat in te stellen. De fijninstelling van de langsgeleider werk gemakkelijk en nauwkeurig. De optionele digitale maataanduiding is super om mee te werken, maar is een dure upgrade.

Ik besef mij maar al te goed dat een machine in deze prijsklasse voor niet veel hobbyisten is weggelegd. Mocht je de ruimte en het budget hebben, dan is het een aanrader.

Positief
 • Vermogen
 • Prijs / kwaliteit
 • Goed afgesteld in fabriek
 • Oplegtafel gemakkelijk te verwijderen en terug te plaatsen
 • Digitale langsgeleider met fijnafstelling
 • Compleet met werkstukklem en klemschoen geleverd

Negatief
 • Positie aan/uit-knop
 • Noodstop (hard op drukken)
 • Geen dado-stack
 • Dwarsgeleider 90 graden?
 • Spouwmes moet eruit bij verdekte zaagsnedes
 • Vreemde maat afzuiging
 
Laatst bewerkt:

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
2.845
785
Enschede, Twente
Goed gedaan! Veel informatie waar je wat aan hebt. Als je er nou nog wat tags aanhangt is het op het wereldwijde web ook te vinden.

Nog iets: is het geen optie om die uitkragende stang die je afgekort hebt 'demontabel' te maken door een binnenhuls en schroefdraad (als je snapt wat ik bedoel)?

Vraag: betekent die grote sticker van Holzkraft dat je de scm in Duitsland hebt gekocht?
 

L.N.

Post veel
11 jul 2014
2.141
982
Dankjulliewel voor de complimenten!

De machine komt inderdaad uit Duitsland. Bij het bestellen van de digitale maataanduiding heeft SCM nederland niet eens doorgehad dat het een machine uit Duitsland is.

Ik heb er aan gedacht om de stang demontabel te maken. Maar ik vermoed dat ik de 15cm die ik afgezaagd heb niet ga missen. Daardoor heb ik er nog niet over nagedacht hoe ik het stuk stang weer terug kan zetten. Ik heb het wel bewaard, dus het kan nog altijd.
 

CSK

Actieve deelnemer
30 jan 2013
611
57
Provincie Zeeland
Echt een prachtig review van een al even prachtige machine! Complimenten dat je hier de tijd voor neemt. Als je je houtprojecten net zo grondig uitvoert zoals je je reviews schrijft, zit het wel goed!
 

L.N.

Post veel
11 jul 2014
2.141
982
Misschien een mooi uitgangspunt voor alle reviews: een woord per euro. Dan wordt die van Mirka Arbanet 150 doorsnede, 120 grit, iets van:
“Schuurt goed, gaat lang mee, goede prijs/kwaliteit.“ - ))
Dan hoop ik dat ik nooit makelaar wordt en huizen moet gaan beschrijven......
 
 • Haha
Waarderingen: DannyL

Tympy

Actieve deelnemer
16 mei 2017
384
113
Midden Nederland
Wat een uitgebreide review, top! Ik zit zelf ook wel eens te dromen over zo'n zaag en dan lijkt een roltafel van 1200+ mij ook erg handig voor platen, ik heb alleen ook een werkplaats van 2,5x6 ofzo dus ruimte gebrek houdt me tegen. Zo te zien is jou werkplaats ook niet al te breed. Lukt het dan wel een een volledige plaat in de breedte te zagen? Of deel je hem dan eerst op met een invalzaag?
 

L.N.

Post veel
11 jul 2014
2.141
982
Wat een uitgebreide review, top! Ik zit zelf ook wel eens te dromen over zo'n zaag en dan lijkt een roltafel van 1200+ mij ook erg handig voor platen, ik heb alleen ook een werkplaats van 2,5x6 ofzo dus ruimte gebrek houdt me tegen. Zo te zien is jou werkplaats ook niet al te breed. Lukt het dan wel een een volledige plaat in de breedte te zagen? Of deel je hem dan eerst op met een invalzaag?
Ik zaag een volledige eerst met een invalzaag. De reden hiervoor is inderdaad de beperkte ruimte in mijn werkplaats en niet zo zeer een beperking van de SCM.

Als ik met grotere projecten met plaatmateriaal werk, dan maak ik meestal een ontwerp in Sketchup en laat ik de benodige stukken op maat zagen. Een volledige plaat past niet in mijn auto, terwijl de gezaagde stukken meestal wel. Op die manier werk ik wat goedkoper, want het laten zagen is net iets goedkoper dan het laten leveren. En het is natuurlijk minder werk.

Kleinere projecten maak ik vaak van reststukken en dan is de SCM perfect. Het is dan sneller en nauwkeuriger dan een invalzaag. Massief hout verwerk ik met beiden. De keuze voor welke machine is vooral afhankelijk wat ik moet doen. Meestal gebruik ik de SCM.
 

SimondelaCourt

Actieve deelnemer
19 jul 2016
198
16
Neede
Wat een uitgebreide review, top! Ik zit zelf ook wel eens te dromen over zo'n zaag en dan lijkt een roltafel van 1200+ mij ook erg handig voor platen, ik heb alleen ook een werkplaats van 2,5x6 ofzo dus ruimte gebrek houdt me tegen. Zo te zien is jou werkplaats ook niet al te breed. Lukt het dan wel een een volledige plaat in de breedte te zagen? Of deel je hem dan eerst op met een invalzaag?
ik heb een ST1, de kleinere, inclusief frees. Die past perfect in een kleine werkplaats. Grote platen gaan bij mij door de helft, en dan verwerk ik ze op de zaagtafel. Of ik koop kleinere platen.
 

Keesj

Nieuw lid
27 feb 2015
20
11
Dankjulliewel voor de complimenten!

De machine komt inderdaad uit Duitsland. Bij het bestellen van de digitale maataanduiding heeft SCM nederland niet eens doorgehad dat het een machine uit Duitsland is.

Ik heb er aan gedacht om de stang demontabel te maken. Maar ik vermoed dat ik de 15cm die ik afgezaagd heb niet ga missen. Daardoor heb ik er nog niet over nagedacht hoe ik het stuk stang weer terug kan zetten. Ik heb het wel bewaard, dus het kan nog altijd.

Beste L.N.
Ook mijn complimenten voor de review. Zeer interessant en mooi omschreven.
Ik zit te denken om dezelfde machine te kopen, in Nederland of Duitsland. Kan jij ook iets vertellen over het bestellen in Duitsland? Ben je bv de machine gaan bekijken, of gewoon op internet besteld en heb je hem zelf opgehaald of laten bezorgen en plaatsen ?
 

L.N.

Post veel
11 jul 2014
2.141
982
Voor een machine in die prijsklasse wilde ik de machine zien en Epper was de dichtstbijzijnde dealer was voor mij. De ontvangst was goed en de zaak was speciaal voor mij open gegaan. Ook heeft de eigenaar lang de tijd voor mij genomen. Maar de contacten daarna liepen stroef. Ik begrijp niet zo zeer waarom, want ze krijgen nog geld van mij. Ze hadden een fout gemaakt in de factuur voor de toebehoren en kreeg maar steeds geen nieuwe factuur. Dus heb ik ook niet alles betaald, want er zou nog een nieuwe factuur komen met het juiste bedrag. Die is nooit gekomen, ondanks dat ik er maanden naar heb gevraagd (zou de betaling in orde maken met een extra bestelling, maar die is dus ook nooit doorgegaan). Ik weet niet of ik de dealer zou aanraden.

De SCM zou door een transportfirna geleverd worden, maar uiteindelijk hebben ze hem zelf geleverd. Ze hadden door Corona minder werk, voornamelijk omdat er veel minder nieuwe machines werden geleverd (Noord-Italië, waar SCM zit, werd op dat moment zwaar getroffen door COVID-19, waardoor de productie een stuk lager lag). Het installeren heb ik zelf gedaan. Dat kon ik wel laten doen, maar was weer duurder. Bovendien stelt het niet veel voor. Als particulier zou ik het zeker zelf doen. Als bedrijf zou ik het misschien laten doen, omdat het minder uitmaakt of je eigen personeel betaald om de SCM in elkaar te zetten of dat je extern personeel er voor betaald.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.