Meld hier je oude nieuwe handgereedschap

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

LFlab

Actieve deelnemer
7 mei 2018
247
12
17 kun je overslaan, denk ik, of je moet zeker weten dat je alleen maar echt zacht hout schaaft (zoals hierboven ook al genoemd). In mijn preston 77 zat een schaafbeitel, en daar zit aan drie kanten zo'n schuine kant aan, ook iets van 15 graden. De eerste keer heb ik die hoek er simpelweg aan geslepen, maar dat was geen succes, daarna heb ik er gewoon 25 graden aan geslepen (die schaaf is wel bevel up, in tegenstelling tot blokschaven).
Wat ik eerder zou doen, als je meerdere blokschaven hebt, is 25graden, 30 graden en 25 graden gecombineerd met 5 graden aan de vlakke kant van de schaafbeitel, daarmee maak je de snijhoek steiler, voor moeilijkere houtsoorten.
 

Cats

Nieuw lid
28 jun 2020
5
2
Vandaag bij de kringloop een Shelton schaaf no 9 gekocht voor 2.50, zonder mes. Dit merk, zo lees ik, poduceerde schaven tussen 1932 en 1954 waarna het werd ovegenomen door Stanley. Stel ik wil hem weer helemaal werkend maken, dan heb ik nog een kikker, dekbeitel en een schaafbeitel nodig. Kan ik hiervoor de huidige Stanley versies voor gebruiken, of gaat dit lastige worden dan gedacht?
 

Bijlagen

Wim56

Actieve deelnemer
12 jun 2016
315
11
Zevenaar
Veel plezier er mee. Volgens mij moeten de tanden van deze zaag maar naar één kant gezet worden, zodat ze niet in het hout van het blok beschadigen. Ik heb ook wel eens gezien dat men er plaatjes multiplex opschroefde. Als er na een x-periode dat multiplex uitsleet, dan werd het vervangen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Charel09

Roeland

Post veel
22 feb 2009
1.187
42
Akkrum
www.meubelmakerijbrekelmans.nl
Volgens mij moeten de tanden van deze zaag maar naar één kant gezet worden, zodat ze niet in het hout van het blok beschadigen.
Nee!!
Geen zetting!!! bij een eenzijdige zetting loopt de zaag weg!!! Vergelijkbaar met drift bij een lintzaag waar bij de tanden niet juist gezet zijn als bv de linker kant meer zetting heeft loopt de zaag naar links weg!

Groetnis, Roeland
 
  • Leuk
Waarderingen: Trantor_3 en Charel09

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.