Harvey circkelzaagtafel

A

Athanor

Guest
Ik zit nu te twijfelen of ik niet een 2dehands Robland x26 of x31 houtcombine ga kopen. Een hele vriendelijke meneer in mijn dorp verkoopt dergelijke zagen in bijberoep. Het voordeel is dat ik dan gelijk een vlak en vandiktebank in huis haal. Echter ik vind het leuk om van die jigs te bouwen van onze bekende Canadese en Amerikaanse youtube woodworkers. Weet iemand of ik met een Robland zaag dat ook kan doen? Hoe precies is de geleider b.v. en zitten er wel t-tracks op? Ik ga van het weekend die Roblands eens bekijken.

Als je wat over de Robland wilt weten kun je deze site bezoeken. Wellicht de plek met de meeste info over de X31!

Fons
 
A

Athanor

Guest
Hieronder zie je een foto van een hulpstuk dat ik op de Robland heb gebruikt om pennen te zagen. Ik heb zowel gebruik gemaakt van de zwaluwsaartgroef in het werkblad als van de roltafel o.a. door hulpstukken te klemmen aan de afkortgeleider. In dit geval had ik een extra bevestiginsregel onder het hulpstuk gemaakt die de uitlijning aan de roltafel bepaalde en het hulpstuk met een boutje in de roltafel vastgeschroefd.

Fons

image.jpg
 

simmeke

Nieuw lid
7 jan 2013
17
0
Viepert, het basismodel neemt 130 op 110 cm in beslag. Teken het eens uit op een plannetje....
 

TipTop

Nieuw lid
18 okt 2011
1
0
Hallo,
Ik ben Ron en las je bericht over de aanschaf van de Harvey.
Eigenlijk ben ik heel benieuwd wat je bevindingen nu zijn, ik ben ook op zoek naar een solide zaagtafel, kun je me iets laten weten?
Alvast bedankt,
Ron
 

avos

Actieve deelnemer
10 nov 2008
702
73
omg Haarlem
Dag Ron, welkom. Als je het topic doorleest kom je reeds wat van mijn ervaringen tegen. Ik ben nog steeds zeer tevreden. Alles werk naar behoren en blijft haaks etc.
 

crb

Nieuw lid
22 jan 2013
15
0
Hallo.

Ik ben sinds 27-12-2014 ook in het bezit van de harvey zaag/vreestafel;):p

dank zij dit forum en jullie berichten

mijn dank.

Je kunt er goed trecht en vriendelijk . :)

Ik zit er aan te denken om de afzuiger Jet dc1100 met filter te kopen.

Ik zal binenkort wel een paar foto,s plaatsen.

Groetennnnn ron
 

simmeke

Nieuw lid
7 jan 2013
17
0
En crb, hoe was de kerst? (grapje hoor... datum in je bericht). Veel plezier met je aankoop ;)
 

bruine_beer

Actieve deelnemer
2 dec 2012
253
20
Heers, België
Zelf ook eigenaar ervan, een echt superleuke machine om mee te werken. Alles werkt en glijdt zoals het hoort. Montage is klaar en duidelijk.
Sedert enkele weken nu uitgerust met een Freud 8" super dado stack, is nu de rolls royce van de werkplaats :cool:

Dag Bram,
Hier is de zaag ook geleverd (alleen nog de kelder in krijgen :-o)). Waar heb jij je Freud dado stack besteld (in Belgiê?) aub? Alvast bedankt! Johan
 

bruine_beer

Actieve deelnemer
2 dec 2012
253
20
Heers, België
Dank je Bram!

Ik zie op het blad staan: 'arbor 5/8" '. Wat wil dat zeggen? Ik dacht dat dat de grootte van het asgat was maar dat lijkt niet te kloppen want 5/8 * 25.4=15.875 mm en de Harvey verwacht zaagbladen met een asgat van 30 mm? Waar zit ik fout? (Of hebben ze het in de VS over de straal en wij over de diameter? :confused:)
 

BramDeBelg

Actieve deelnemer
12 jun 2013
188
0
Dit gaat over de Arbor lengte ... de lengte is van belang want je moet er je ring op krijgen, alle bladen van de Dado-stack en dan nog de afsluitmoer.
Indien de arbor niet lang genoeg is (meeste Europese zagen) kan je dus je stack niet (volledig) gebruiken.

Dit is bij de Harvey geen probleem.
 

avos

Actieve deelnemer
10 nov 2008
702
73
omg Haarlem
De Harvey heeft een smallere as dan 30mm (5/8 inch) maar werkt met een ring om zaagbladen van 30mm te accepteren. Dat betekent dus dat je zowel zaagbladen met 30mm asgat als met 5/8 inches kunt plaatsen.

5/8 gaat hier dus wel om asgat en niet om de lengte van de as. Anders zou die zo'n 16mm moeten zijn aangezien 5/8 inch net geen 16mm is.
Maar de conclusie is hetzelfde, je kunt het blad op deze machine plaatsen.
 
Laatst bewerkt:

velpenox

Actieve deelnemer
20 okt 2011
57
0
Mooie machine idd!
Zitten er eigenlijk meeneem pennen op de zaag-as zoals bij vb een hammer voor de groevenfrees?
Kan je mischien een groevenfrees ipv dado stack op zetten.

Heb met dado stacks de ervaring dat deze op geremde (europese) motoren die niet berekend zijn op dado's meer schaden berokken dan lief is door het gewicht en vooral uitlijning/zwaartepunt.
Kan nu wel zijn doordat deze bij Grizzly/steelcity chine inc. :) worden gebouwd dat deze er op voorzien zijn.
 

Debonk

Nieuw lid
24 okt 2012
12
0
Een dag later dan jij kocht ik ook bij VDHBV precies dezelfde zaagtafel van 4 KW. Bij mij klappen de zekeringen eruit op 380V/ 16 amp. in mijn werkplaats. Ik wil je vragen met welke zekeringen de machine bij jou wel werkt. Ik zou verwachten dat de aanloopstroom met een ster/ driehoekschakeling opgevangen wordt. Blijkt toch te veel te zijn. Ook viel mij op dat de aandrijving ipv. met de geadverteerde 3 V-snaren er nu 1 snaar zit. Ervaar je dat als een kwaliteitsverschil? Hoor graag van je.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.