Brandstempel of laser?

handig18

Post veel
17 feb 2013
2.329
543
Oss
Een afzuiging heb ik nog niet gebruikt.
Ik zet hem op de berging met de buitendeur open en gaan met die 🍌
Ga dan af en toe maar even kijken.
 

bernad

Actieve deelnemer
18 jun 2010
111
12
Vlaamse Ardennen
denkoning.be
Over de hardware (laser) komt de info goed binnen.
Wat de software betreft komt de NEJE met een eigen programma NEJE Win Software (voor de PC) of de NEJE Android App (voor de Android mobile telefoon).
Dit programma is basic maar voldoet ruim om de functie van het graveren (logo) naar behoren uit te voeren.
Als ik het goed heb begrepen (wat nog niet is bewezen) bestaat het graveren van een tekening (logo) uit volgende stappen:
1) Maken van een tekening (met eender welk tekenprogramma (resultaat in jpg, png ...)
2) Indien de tekening is gemaakt op basis van pixels kan je deze best omzetten naar vectoren met bijv. ADOBE ILLUSTRATOR of INKSCAPE (gratis). Dit om de laser in een vloeiende beweging zijn werk te laten doen.
3) Het vectorbestand omzetten naar een .vnc bestand m.a.w.G codes aanmaken met LASERGRBL (ttps://lasergrbl.com).
4) Dit .nc bestand kan dan opgeladen worden in het basisprogramma van NEJE Win Software en dan maar graveren.
Kan deze procedure bevestigd worden of zit ik ergens nog fout?
 

Joost Kok

Hout met mogelijkheden
25 jan 2019
186
51
Eemnes
Sinds vandaag ook de neje master 2s binnen en aan het uitproberen. Heeft iemand een handige site of link naar wat welke instellingen zoal doen?
Ben nu aan het uitproberen maar is erg koud in de schuur, dus dacht ik ga lekker bij de haard met een lekker biertje even kijken op yt. Het enige wat ik zo vind zijn filmpjes over uitpakken ed maar niet wat nu welke instelling doet.
 

handig18

Post veel
17 feb 2013
2.329
543
Oss
Gewoon e.e.a. Uitproberen, op de site van neje staan nog wat indicaties
Begin gewoon niet te hoog.
 

Tympy

Actieve deelnemer
16 mei 2017
276
69
Midden Nederland
Ik zat te denken om zelf mijn houten visite kaartjes te maken en dan met behulp van bv de neje master. Is hier iemand die een inschatting kan maken hoelang die over 1 visitekaartje doet met een logo en wat standaard informatie?
 

Taab

Actieve deelnemer
11 jun 2020
52
16
Omgeving Apeldoorn
Te lang om het echt productief te maken denk ik, je kunt de snelheid flink opschroeven en het vermogen omhoog. Maar hoe sneller hoe minder mooi het geheel wordt.
 

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.678
119
Ik werd twee maanden geleden uitgenodigd bij de installatie en proefdraaien van een nieuwe lasersnijder,-graveerder en een 3 d printer, dat in een vloeistof, in een bad, voorwerpen print.
De meeste tijd ging op in het instaleren van software op de reeds aanwezige ( MAC) computers en het maken van de verbindingen tussen de machines en de computers.

De lasersnijder, - graveerder heeft 50 watt en zit in een volledig gesloten ombouw, de rook wordt afgezogen met een aparte installatie en de gefilterde lucht komt terug in het lokaal. Je hebt geen beschermbril nodig wanneer je door het grote glas in het deksel kijkt naar wat er juist aan het gebeuren is. Er wordt wel aangeraden om er niet naar te blijven turen..
Dit zijn geen goedkope machines, voor bedrijven, nog niet echt geschikt voor productiewerk . Voor thuisgebruik als hobby , zullen die wel niet verkocht worden.

De twee installateurs legden ons uit dat ze zelf ook alle defecte of te onderhouden machines van heel Europa van hun merk, repareerden. Het was heel duidelijk dat ze de machines door den door kenden en ook de software, en alle mogelijk tekenprogramma's beheersten. Ze hebben bijvoorbeeld even de spiegels voor de de laserstraal ontregeld en daarna getoond hoe die moesten afgeregeld worden.

Bij het laseren werd ons nadrukkelijk verteld dat je best eerst steeds met de snelheid kon spelen, met een laag vermogen, als het voor de toepassing kon. . Pas daarna ga je het vermogen verhogen.
De laser zou minder lang meegaan als je die op hoog vermogen laat werken. En natuurlijk de kleinste levensduur heb je met een laser die steeds op het maximum werkt.

Misschien is het een aandachtspunt bij het kiezen van een laser graveerder


groeten
Ornament
www.houtsnijden.eu
 

Tympy

Actieve deelnemer
16 mei 2017
276
69
Midden Nederland
Ja dat is waar, kan je dan bv ook makkelijk 6 stukjes hout erop leggen die hij dan achter elkaar door lasert zonder dat je er dan iets voor hoeft te doen?
 

Roestige Spijker

Post veel
5 okt 2013
1.190
101
49
Landgraaf
Brandstempel is idd sneller en kan ook op plekken waar de laser niet bij kan.

Maar ik zou toch voor een laser kiezen.
En als het budget het toelaat ook een rotary unit.
 

Leo Van Der Loo

Post veel
13 apr 2014
1.380
235
Atikokan Ontario Canada
Ik ben er van overtuigt dat een geschreven signature er beter uit ziet dan een stempel van heet ijzer of by laser light gebrand, juist als een schildering by een artist er geen stempel op zet ;- )

Hier een oudere foto gemaakt voor de "Handtekening" vraag die steeds opnieuw terug komt, geschreven met inkt vervaagt en een hete stempel kan heel vaak niet gebruikt worden, plus soms te heet soms niet gelijk enz.

Je kunt zien waar Ik binnen in de voet de informatie schreef en bij anderen met de kromming van de voet.

signing.jpgsigning 1.jpgSigning 2.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: vandikte

jorisvh

Actieve deelnemer
26 dec 2020
191
133
49
Oostduinkerke (België)
Ik kijk al maanden af en toe naar een laser engraver en ben door dit draadje (en omdat Sinterklaas nadert :unsure:) opnieuw wakker geschoten.

Ik wil er werkstukken mee tekenen met logo/datum/houtsoort en evt visitekaartjes graveren op fineer ipv drukken op papier.
Zou lettergrootte 6pt (~2mm) voor telefoonnr en andere coördinaten leesbaar blijven?

Vermits het ook wel/maar een beetje een speeltje is kijk ik naar de opstuurchinees bvb banggood en dan Neje of Eleksmaker (omdat ik vermoed dat er meer gebruikers zijn en dus meer mogelijke hulpbronnen als het vastloopt) en met verzending uit EU om import tax :poop: te vermijden.

Voor het mechanische deel liever EleksmakerA3 met portaalconstructie dan Neje met single arm. Is duurder maar je krijgt 3 ipv 2 steppermotors, 300x400 ipv 170x170mm bereik.
Zonder lasermodule momenteel aan 143,65€ incl, uit Spanje:
EleksMaker® EleksLaser-A3 Pro Laser Engraving Machine CNC Laser Printer
De versie met 2,5W laser (optisch vermogen) kost maar 159,41 € maar enkel uit de CN/USA verkrijgbaar.

Dus op zoek naar afzonderlijke laser. Eleksmaker afzonderlijke modules vind ik niet direct. Eleksmaker zegt: "We recommend the laser module with XH2.54-3P interface", maar ik vind niet veel info over wat dat betekent.
Heeft iemand ervaring met een Neje laser op Eleksmaker portaal monteren?
bvb deze 30W(elektrisch)/7,5W(optisch), momenteel aan 99,51€ incl uit Spanje.
8 stks / set NEJE 30 W lasermodule 2 in 1 verstelbare variabele focus lens en vaste focale gemodificeerde laser air assist voor lasergraveerder machine lasersnijder 3D-printer CNC Millling
Staat op banggood als “vaak samen gekocht” maar dat klinkt toch minder overtuigend als “werkt zeker”.
Dezelfde laser is er ook in een set met bril (die ik natuurlijk sowieso nodig heb) en 230V~/12V= voeding, maar enkel uit CN momenteel.
Naast de vraag of het lukt om ze te laten samenwerken heb ik ook de vraag of de laser een eigen voeding nodig heeft of die uit de Eleksmaker controller voldoende vermogen kan leveren.

@De houtdraaier, jij had in post#51 dezelfde vraag. Heb je een antwoord gevonden of het ondertussen zelf geprobeerd?

Als iemand ervaring heeft, dan hoor ik het graag!
 

mrRuben

Actieve deelnemer
21 okt 2017
367
65
Belgie
er is ook nog de laserpecker. dit is een ronde laser engraver die stil staat en de laser zelf richt, dus je hebt geen armen of kader nodig. Ik heb eens een houtdraaier gezien die hiervoor een hulpstuk maakte voor in de de losse kop. dan kan je dus mooi je werk graveren. Ik zoek nog even de youtube video op, maar hier is alvast een link naar de laser. deze is rond de 300€.

De eerste link is een amazon affiliate link trouwens :D
 
  • Leuk
Waarderingen: EdP en vandikte

mrRuben

Actieve deelnemer
21 okt 2017
367
65
Belgie
ik heb de youtube video gevonden van de kerel met het hulpstuk. werkt best goed lijkt mij. je moet wel een afstand van 20cm houden tussen laser en werkstuk en de laser kan max 10 op 10cm branden. maar dat lijkt mij ruim voldoende voor een logo.

de geavanceerde maker kan mss wel een systeem bedenken voor in de beitelsteunhouder. als je je draaibank dan kan afstellen qua snelheid op de laser, kan je 360° branden.

 
  • Leuk
Waarderingen: EdP

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.