Recentelijk heb ik een mooie snijplank gekregen gemaakt van esdoornhout en ben ik onderzoek aan het doen naar een goede afwerking en goed onderhoud.
Mijn eerste keus viel op mineraal olie + bijenwas. Na verder onderzoek (hier) lijkt tungolie ook een erg goede optie maar wel minder vergevingsgezind en met een lange droogtijd voordat het voedselveilig is. Wel met het voordeel dat dit dan weer veel minder onderhoud nodig heeft.
Een van de opties om tung olie sneller te laten drogen is het verlengen met terpentijnolie. Ik ben er achter dat dit vrij duur is en het middel is qua gezondheidsrisico's ook niet mild. Daarom wil ik dit eigenlijk achterwegen laten en dan maar langer wachten op het drogen. Een alternatief hierop zijn citrusoplosmiddelen maar hiervan heb ik totaal geen idee wat een geschikt product zou kunnen zijn en wat voor effect dit heeft op de geur van de snijplank.
Daarnaast wordt de voedselveiligheid van tungolie voor snijplanken ook betwist. Het geeft in ieder geval voldoende stof tot nadenken.
Bij de Blokker zag ik laatst een plankje die ik misschien voor het vlees kan gebruiken. Mijn idee is om de snijplank van esdoornhout met mineraal olie en bijenwas te onderhouden en deze teak plank te gebruiken om een poging doen tung olie aan te brengen.
Ik ben benieuwd wat voor ervaringen jullie hebben.
Mijn eerste keus viel op mineraal olie + bijenwas. Na verder onderzoek (hier) lijkt tungolie ook een erg goede optie maar wel minder vergevingsgezind en met een lange droogtijd voordat het voedselveilig is. Wel met het voordeel dat dit dan weer veel minder onderhoud nodig heeft.
Een van de opties om tung olie sneller te laten drogen is het verlengen met terpentijnolie. Ik ben er achter dat dit vrij duur is en het middel is qua gezondheidsrisico's ook niet mild. Daarom wil ik dit eigenlijk achterwegen laten en dan maar langer wachten op het drogen. Een alternatief hierop zijn citrusoplosmiddelen maar hiervan heb ik totaal geen idee wat een geschikt product zou kunnen zijn en wat voor effect dit heeft op de geur van de snijplank.
Daarnaast wordt de voedselveiligheid van tungolie voor snijplanken ook betwist. Het geeft in ieder geval voldoende stof tot nadenken.
Bij de Blokker zag ik laatst een plankje die ik misschien voor het vlees kan gebruiken. Mijn idee is om de snijplank van esdoornhout met mineraal olie en bijenwas te onderhouden en deze teak plank te gebruiken om een poging doen tung olie aan te brengen.
Ik ben benieuwd wat voor ervaringen jullie hebben.