Advies gezocht bouw eikenhouten boekenkast

trigger

Post veel
15 jun 2020
768
326
922ccf37-57cc-4773-972b-ded570d0d149.jpg

Ik sla de uitgebreide tussenstappen even over, dit is immers nog niet de échte kast, maar morgen nog een paar duvels, lelijke naadjes dichtmaken en nog wat lijmplekjes wegschuren. Dan kan de olie erop en ga ik voor het eerste ook met was werken - het word immers een boekenkast. Het hout mag glad lopen om de boeken niet te beschadigen en een beetje glimmen.
 

trigger

Post veel
15 jun 2020
768
326
Pooootverdorie zeg, wat heb ik hier lang op moeten wachten.

20201121_140726.jpg

15 stuks 25mm dik, 250mm breed en 3 meter lang. En inderdaad, het is toch maar Douglas geworden. Niet dat dit makkelijker te krijgen was, maar Eikenhout voor een redelijke prijs en met minimale bewerking is niet gelukt. Deze stapel heb ik zeggen en schrijven voor 150 euro nieuw gekregen, A keuze bij de lokale houthandel. Afgezien van een miniem scheurtje op sommige kopstukken is het net hout en beter word het denk ik ook niet met constructiekwaliteit Douglas.

Vochtpercentage zit nog tussen de 21 en 24% dus ik heb ze voor nu even opgelat in de werkplaats, had daarvoor eerder al een speciaal zaagstation gebouwd met langhout opslag aan de onderkant van het blad. Zal ze de komende weken in de gaten houden, kijken hoe snel het percentage nog zakt. Idealiter wil ik wachten tot ze rond de 10 procent zitten voor ik ga meten en verzagen.
 

trigger

Post veel
15 jun 2020
768
326
Ha Trigger,
Hoe staat het hier nu mee?

Momenteel is het hout nog steeds niet aangeland op de gewenste 10% vocht helaas :( dus het zal wel een lenteproject worden ondertussen. Het is simpelweg te koud en vochtig nu en de werkplaats word niet permanent verwarmd dus droogt het langzaam.
 

janwillem

Actieve deelnemer
14 sep 2015
440
28
Groningen
Waar zit het percentage nu op? 10% is optimaal, maar heb zelf ook wel tafelbladen en een dekenkist gemaakt van hout met een vochtpercentage van tegen de 15%. Aan beide kanten goed lakken (skylt in mijn geval) en heb niets van werken gemerkt.. Succes met wachten, of toch beginnen :)
 

Bert Vanderveen

Post veel
1 sep 2015
1.837
231
Enschede, Twente
Momenteel is het hout nog steeds niet aangeland op de gewenste 10% vocht helaas :( dus het zal wel een lenteproject worden ondertussen. Het is simpelweg te koud en vochtig nu en de werkplaats word niet permanent verwarmd dus droogt het langzaam.
Zet een ventilator in die ruimte. Neemt nauwelijks stroom en bevordert droging.
 

trigger

Post veel
15 jun 2020
768
326
Waar zit het percentage nu op? 10% is optimaal, maar heb zelf ook wel tafelbladen en een dekenkist gemaakt van hout met een vochtpercentage van tegen de 15%. Aan beide kanten goed lakken (skylt in mijn geval) en heb niets van werken gemerkt.. Succes met wachten, of toch beginnen :)
Het gaat de goede kant op denk ik! Ik heb zojuist gemeten, en alhoewel ik zonder de hele boel uit de stelling te trekken alleen de voorste planken kan meten heb ik die nu nergens boven de 14% zitten, sommigen zelfs al richting de 11%. Ik zeg nog een maand of 1/2 en dan kan ik los :).
 

trigger

Post veel
15 jun 2020
768
326
Het heeft even mogen duren, maar het boekenkast-hout is droog! Het heeft opgelat gelegen maar sommigen hebben wel flinke spleten aan de kop. Wellicht had ik ze zelf nog even moeten insmeren voor het drogen, wijze les voor de volgende keer.

20210702_163026.jpg

20210702_163018.jpg

Ik heb 15 planken, de twijfel is of het genoeg gaat zijn. Zeker omdat ik wat secties ga verliezen door slechte uiteindes. Deze tekeningen zijn van toepassing:

20210702_163038.jpg

20210702_163043.jpg

4 planken zullen de zij- en boven/onderkanten vormen. De staanders laat ik tot op de grond doorlopen. Eerst was ik van plan de liggers in de frezen maar deze bevestigen op zo'n manier dat het én demontabel blijft én aan de buitenzijde niet zichtbaar is, is lastig te realiseren.

Ik kies dus voor het volgende idee:

steigerhouten-kast-elroy-2.jpg

Balkjes op de staanders lijmen en die dan 'verbergen' met een frontje.
Daardoor word de directe bovenzijde ook verborgen zodat je de beugels waarmee hij aan muur gezekerd gaat worden niet ziet. Zoals gezegd moet het demontabel zijn/blijven, dus ik ga van onder naar boven opbouwen. De lange zijstaanders krijgen balkjes waar de planken op zullen rusten, de kleine staandertjes tussen de planken in monteer ik met deuvels (zonder lijm). Kwestie van een mal maken zodat alle staandertjes de deuvels op dezelfde plek hebben (scheelt gedoe bij de montage). Door het gewicht van de boeken (de lekplanken zullen wel op de steuntjes gefixeerd worden) zal het geheel op elkaar leunen, maar de kast zal bovenop en aan de zijkant aan de muur gemonteerd worden met lange bouten en, waar nodig, afstandsbussen (U zult later zien waarom).

20210702_163006.jpg

De vlakbank is schoongeblazen, opnieuw in de (hout)olie gezet en er zitten 3 nieuwe messen in.

Volgende stap word alles mooi haaks vlakken en dan selecteren uit welke stukken ik welke delen ga halen om zo min mogelijk verlies te hebben en de scheuren te kunnen mijden. Als ik alles goed doe, kom ik precies uit...
 

trigger

Post veel
15 jun 2020
768
326
20210703_120826.jpg

Dat is best een hoop vlakwerk, 15 lange dikke planken terugbrengen tot een enigzins rechte dikte. Helaas heb ik flinke happen uit het loopvlak, ondanks de nieuwe messen (die nu ook spontaan stuk zijn, ik heb alweer lijnen in het hout :mad:). HSS messen van RS-Tools (die er ook al in bleken te zitten) zijn blijkbaar niet opgewassen tegen simpel douglas hout. Ik heb de afname uiteindelijk beperkt naar een halve mm per keer maar ook dat was geen perfecte remedie tegen het happen. Jammer maar helaas. Ik verberg de slechte zijdes wel op plaatsen waar je ze niet ziet.

Het kanten rechten is ook wel een 'dingetje' op een standaard (lees: klein) formaat zaagtafel. Interne noot: Koop een grote zaag (zit toch te denken aan zo'n verticale platenzaag). Ik heb het een beetje proper gemaakt met een elektrische handschaaf en de rest werk ik wel gewoon af als de kast in elkaar staat.

Houden we natuurlijk flink wat schaafsel over. En zelfs met een grote jongensstofzuiger gaat het dan hard.
Gelukkig kunnen de paden in de moestuin altijd wel een verse laag gebruiken.

20210703_204817.jpg

Ik ben na wat hannessen op het volgende ontwerp gekomen (mijn tekeningen zijn altijd maar een ruw idee, zo blijkt vaak). Ik had balkjes aan de staanders gemaakt maar dankzij een domme rekenfout zaten die verkeerd gepositioneerd. De lijm kon nog los.... maar dat verbergen we handig met ontwerp 2.0.

20210704_165337.jpg

Niet alleen staandertjes ín de kast, maar ook tegen de zijwanden. Zo werk ik door naar boven en creëer ik vanzelf die 'sleuf' waar de planken in vallen. Voordeel van dit ontwerp versus frezen is dat ik tijdens het opbouwen de planken links en rechts in de lange staanders vast kan schroeven, en die schroeven dan weer verborgen worden door de plank en staander die daarboven komt.

Voorop komt een frontje, helemaal rondom de kast. Deze plint zal alle hoeken en naden rondom gelijk mooi verbergen. Ik twijfel nog of ik de lange zijstaanders met schroeven van binnenuit vastmaakt, of schuin langs de voorkant. Dat laatste is moeilijker, maar wel onzichtbaar zodra de plint erop zit.

Lijmen is geen optie overigens. De kast moet demontabel blijven aangezien hij veel te groot is om door welke deur dan ook te passen (inclusief schuin door de dubbele tuindeuren).
 

trigger

Post veel
15 jun 2020
768
326
Het is net een kaartenhuis. Maar dan van hout. Op dit moment houd alleen de zwaartekracht alles bij elkaar :cool: maar leuk om even te zien en zo kon ik goed de maat nemen overal. Bovenop komt nog een dunne lat om die ruimte te vullen, want daartegen monteer ik uiteindelijk het frontje. Er blijft dan een kleine 'diepte' over bovenop de kast, waar bedrading zal liggen voor o.a. het elektrische beamerscherm dat erop moet komen, en de verlichting.


20210704_202047.jpg

Totale hoogte ongeveer 2 meter 34. Breedte is 2 meter 60,5 (ik heb 60,8 ruimte tussen de plinten links en rechts). Voor referentie, dit is met een stukje werkplaats erbij:

20210704_200948.jpg

Zo, en nu eerst een Bavaria. Maar ik drink geen bier, dus een likeurtje mag vast ook wel.
 
  • Leuk
Waarderingen: thewieger

trigger

Post veel
15 jun 2020
768
326
Kijk eens aan..... ook hier krijg je optische effect dat de planken krom zijn.

Fred

Scherp :D.

In dit geval niet geheel een illusie overigens. Tijdens het drogen heb ik allerlei werkingen gekregen. Sommigen bol, en sommigen zelfs in een bochtje (als een bocht in een stuk asfalt). De hol/bol vervorming word straks helemaal weggedrukt door het eigen gewicht van de kast gelukkig.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: FredR

trigger

Post veel
15 jun 2020
768
326
Het is weer een leerzaam projectje o_O.

20210718_115831.jpg

Ik wilde via serieproductie een deel van de constructie afvangen. De staanders, bijvoorbeeld, heb ik allemaal een freesrandje gegeven. En toen wilde ik ze via een mal die ik had gemaakt, allemaal op dezelfde plaats op de kopse kant een gat boren voor de deuveltjes.

Maar toen kwam ik erachter hoe moeilijk boren in kops hout is (en dan zeker douglas). Dus die mal kon ik gelijk weggooien, en ik heb de gaten uiteindelijk allemaal ongeveer op dezelfde plaats geboord. Dat is vervelend, omdat ik nu niet met diezelfde mal kan uittekenen waar de corresponderende gaten op de liggers moeten komen. Die moet ik dus nu stuk voor stuk voor stuk (in totaal 35 staanders :oops:) uitmeten op de kast, al bouwende.

Die freesrandjes zien er leuk uit. Maar ik had de staanders op de zijkant eigenlijk niet mee moeten pakken...

20210721_115630.jpg

Om de look toch hetzelfde te houden heb ik ze, net zoals de staanders ín de kast, laten verspringen naar binnen - zodat overlopen met de freesrand van de ligger. Maar nu zit er natuurlijk een spleet tussen de rand-staanders en het frontje dat er uiteindelijk nog voor moet komen om de constructie te verbergen :confused:.

Dat valt niet meer netjes aan te passen, dus ik laat het zo. Leerzame fout geweest.

20210721_122811.jpg

Huidige status is zoals hierboven, ik ben met metalen markeer-deuvels stuk voor stuk de locatie van de gaten in de ligger aan het uitmeten. De deuvels lijm ik in de staanders, maar niet in de liggers (demontabel, immers). Dit is dus de tweede opbouw van de kast. Zodra alle componenten 'af' zijn worden ze stuk voor stuk geschuurd en in 2 lagen OSMO Hardwax gezet voor de finale assemblage op locatie.

Als straks het frontje ervoor zit, zie je in principe nergens verbindingen, behalve precies ónder de liggers, rechts en links. Daar zitten kleine zwarte (vond ik netter dan brons of zilver) schroefjes die de staander van de plank aan de lange zijstaander verbinden. Ik heb erover gedacht die schuin langs de voor of achterzijde van de staander te doen om ze te verbergen, maar dat was niet netjes te doen met dit hout en helemaal niet nu de plint niet strak zal aansluiten (om die schroeven te verbergen).

We timmeren gestaag door :).
 

mk23

Post veel
12 okt 2016
986
137
omgeving Rotterdam
Wel herkenbaar dat je een plan hebt gemaakt en alles is daar op afgestemd. Dan wijzig je één dingetje in het werk en dan heeft dat gelijk een sneeuwbal effect op andere zaken.
Uiteindelijk sta je dan weer uren te werken en je vraagt je af "Waarom? "
 
  • Leuk
Waarderingen: trigger

trigger

Post veel
15 jun 2020
768
326
Wel herkenbaar dat je een plan hebt gemaakt en alles is daar op afgestemd. Dan wijzig je één dingetje in het werk en dan heeft dat gelijk een sneeuwbal effect op andere zaken.
Uiteindelijk sta je dan weer uren te werken en je vraagt je af "Waarom? "

In overleg met de opdrachtgever (mijn vrouw) maken we straks de plint/facade wat breder dan gepland. Dat verbergt het geheel behoorlijk uit zicht.

Ik loop er nu tegenaan dat sommige staanders toch niet perfect haaks zijn :D. Echt weer een leerproject, dit :).
 
  • Leuk
Waarderingen: mk23

mk23

Post veel
12 okt 2016
986
137
omgeving Rotterdam
In overleg met de opdrachtgever (mijn vrouw) maken we straks de plint/facade wat breder dan gepland. Dat verbergt het geheel behoorlijk uit zicht.

Ik loop er nu tegenaan dat sommige staanders toch niet perfect haaks zijn :D. Echt weer een leerproject, dit :).
Zodra de kast gevuld is met boeken zie je daar niets meer van. Hout blijft een natuur product, wil je perfect haaks moet je een stalen kast nemen.
 
  • Leuk
Waarderingen: trigger

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.