Dat idee had ik ook, eerst maar eens de invalzaag. Ik dacht misschien is het dubbelop een zaagtafel en een invalzaag maar dat heb ik nog niet teruggelezen hier dus dat wordt dan de eerste aanschaf! Vind het ook mooi dat je de Festool frees op dezelfde lineaal kan laten lopen.
Bedoel je met “hobby spul” hetgeen ik hierboven heb gedeeld Of in zijn algemeenheid?
Is er een combinatiemachine die aangeraden wordt? Hier ben ik nog helemaal niet ingedoken maar klinkt aantrekkelijk, bij snel googlen zie ik geen merk wat ik herken.
Ik heb met beide geschuurd tijdens m’n houtbewerking opleiding maar die excentrische vond ik mega zwaar, vandaag de keuze voor de vlakschuurde. Maar zal eens in die lichtere excentrische duiken dan
Het gaat om een garage, 6,5m x bijna 3.
Dank allemaal!
Hobbyspul is alles wat je in de bouwmarkt kan kopen, en dan heb je nog een paar van die 'tussen'merken die het gat naar profi spul hopen te dichten. Hobbyspul hoeft niet te betekeken dat het troep is, mits je het voor de juiste situatie aanschaft. Ik dat er mensen heel blij zijn met hun Bosch tafelzaag (want dat is wat je liet zien, een tafelzaag) maar ik ben toch een stuk contenter met mijn zaagtafel want er passen veel grotere objecten op en hij is veel krachtiger.
Maarrrrr met slechts 3 meter breedte, minus een goeie meter voor een simpel kastje en nog ruimte om daar te kunnen lopen.. een stationaire machine heeft als nadeel dat je hem 1) niet makkelijk verplaatst (ja, je hebt wielen voor eronder maar je moet hem dan ook wel ergens héén kunnen rollen) en b) je heb ook werkruimte om de machine heen nodig, dus de 'footprint' die hij inneemt is niet het hele verhaal. Mijn 'semi profi' zaagtafel is ruwweg anderhalve meter breed als ik de roltafel niet meetel (want technisch gezien kan die eraf) maar die is echt niet geschikt om te gebruiken in een ruimte van maar 2 meter breed, zeker niet met de aanslag uitgeschoven (dan hebben we het over meer dan 3 meter breedte).
Wat ik veel mensen met een ruimte van jouw formaat zie doen is heel kritisch zijn op wat je waarmee doet. Zo'n 'lunchbox' vandiktebank zet je makkelijk onder je werkbank en pak je alleen als hij nodig is. Dat is niet te doen met een stationaire machine. Alhoewel ik als een kind zo blij ben met mijn stationaire zaagtafel, zou dat de eerste machine zijn die ik loos als ik het anders (kleiner) moest doen, want die functie is het makkelijkst te vervangen voor mij (flinke invalzaag + een goeie afkortzaag b.v.). Mijn grote lintzaag zou ik niet snel opgeven, want die is qua functie niet makkelijk te verslaan. Een vlakbank is handig maar als je kant-en-klaar geschaafd hout (of platen) koopt misschien totaal onnodig - bovendien kan een zaagtafel technisch gezien ook kantrechten. Freestafel ook mooi maar misschien kom je voor jouw doel wel weg met een losse frees, of bouw je hem in bij je werkbank. Gat maken kan met een kolomboor maar een boorstandaard kost een paar tientjes en zet je na gebruik in de kast.
Gebruik ook vooral je 'dode ruimte' goed: ik heb bijvoorbeeld een kolomboor naast de afkortzaag staan want die zitten elkaar niet in de weg bij gebruik. De uitvoer van mijn zaagtafel en VVD (vlak/vandikte combinatie) is ook mijn invoer/aanvoer voor de kleine lintzaag en mijn werkbank, tevens looproute. Naast de invoer van de grote lintzaag heb ik de draaibank, en de uitvoer heeft mijn metaalbank... allemaal zaken die ik niet tegelijkertijd benut, dus dat kan prima.
Ik zou zeggen bouw een afkortstation aan één muur (dat is een universele keuze die ik veel mensen zie maken, mijzelf inclus) en gebruik de dode ruimte die je links/rechts creëert (want een afkortzaag moet een eind van de muur staan) voor opbergkasten. Onder die werkbank passen weer machines (in opslag) of lades/bakken/systainers. De ruimte voorop die werkbank is werkruimte wanneer je niet aan het zagen bent. Wil je er ook kunnen beitelen zou ik hem wel wat steviger uitvoeren, een vuren frame + multiplex is prima qua draagkracht maar gaat sterk veren als je erop gaat slaan.
Een aparte werktafel is onmisbaar, vooral als hij klem mogelijkheden en opberg-opties heeft. Sommige mensen bouwen een tafelzaag in zodat de uitvoer tevens je werkblad is en zetten het ding op wielen zodat hij uit de weg gezet kan worden.
Afzuiging kan in een dooie hoek staan, zorg wel dat je bij de zak kan (voor het wisselen) en laat de leidingen via het plafond lopen. Hang een verlengsnoer boven je werktafel uit het plafond, handig voor machines en je struikelt niet over het snoer.
Wat je ook doet: investeer in:
- een goeie haakse blokhaak, je wil je machines en werkstukken betrouwbaar kunnen checken op haaksheid
- een stofmasker (en/of een luchtreiniger, maar een masker is goedkoper en kleiner)
- een veiligheidsbril
- een betrouwbaar meetlint (en meet je hele project met datzelfde instrument indien mogelijk!!)
- een pincet/verbandtrommel (lijkt me evident)
kijk je niet ook stuk op 'hobby of profi'. Ik heb dingen gemaakt met black&decker/jet/gamma/lidl gereedschap die mensen met festool/boschblauw achter hun oren deden krabben (hoe kan dat nou, hij gebruikt rotzooi!!). Het gaat dan vooral om nauwkeurigheid en levensduur (en soms ook comfort) maar je moet ook beseffen dat het prijsverschil vaak 100% of meer is. Niet zo'n issue met een accutol van 100 euro, maar het gaat ineens wel pijn doen bij een zaagtafel van een paar duizend.
Qua veiligheid: Kijk eens wat filmpjes op YT over wat je vooral wel en niet moet doen met machines. Draag geen flapperende kleding, gebruik duwstokken, zorg dat je altijd bij een telefoon kan om hulp te vragen indien je alleen werkt. Werk alleen aan machines (bladen wisselen b.v.) als de stroom eraf is. Leg NIKS in de looproute of uberhaupt op de vloer, en loop alleen in de richting waar je kijkt (dat vertel ik mijn kinderen nog regelmatig...

).
Last but not least.... hou je werkplaats opgeruimd. Zorg dat spullen een plek hebben zodat je ze altijd kan vinden en hou na elk project een opruim/schoonmaakronde.
en voor je je afvraagt hoe ik zo wijs ben geworden - laten we dat beleefd 'voortschrijdend inzicht' noemen