Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 8 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 79
 1. #1

  Schaafbeitels Woodworking.nl zijn in productie! En zijn binnen!!!

  Was donderdag nog even op bezoek bij "onze" gereedschapsmaker, die ook de prachtige messing en stalen hamerkopjes heeft gemaakt. Hij had het materiaal voor de schaafbeitels binnen; staal 1.2379 (of ook wel D2) rondom geslepen. Voor het gemak had hij ook voor het maken van de keerbeitel hetzelfde staal besteld. Het gemak is voor hem, omdat het prachtig aan de maat geslepen bij hem binnenkomt, maar ook voor ons, omdat het een redelijk hoog chroom gehalte heeft. Het is daardoor nog niet roestvrij, maar wel behoorlijk roestvast. Het staal is eenmaal gehard en getemperd ook aardig ongevoelig voor temperatuur, het houdt tot een temperatuur van 425 graden Celsius zijn uitstekende en harde eigenschappen. Dus bij het machinaal slijpen, hoef je niet zo gauw bang te zijn voor ontlaten, dwz dat het staal zijn hardheid verliest.
  We wilden een beetje onze eigen vorm, dus de beitel krijgt niet de hoekige Hock vorm maar meer zoals een Japanse beitel, een deel van een cirkel.

  En ik was deze week nog bij Jan Pranger en die had verrassend een hele mooie CBN schijf in de draaibank! Over CBN hebben we hier als eens uitgebreid geschreven, maar het staat voor Cubic Boron Nitride. Boron Nitride is bijna net zo hard als diamant, maar is door de kubieke vorm veel geschikter voor de wat zachtere staalsoorten, zoals wij houtbewerkers die veel gebruiken, als je machinaal slijpt. Diamant doet het dan vooral goed op tungsten carbid snijstaal en glas.

  Dus een foto van Jan zijn nieuwe slijpschijf, die hij op een doorn in zijn midi draaibank spant een een filmpje van Ron Hock hoe hij een houten Krenov schaaf maakt. Let vooral ook op het mooie hamertje waarmee de schaaf gesteld wordt, op het eind. Rick is als druk op zoek naar mooie stukken hout voor de schaven makers!

  jaap

  IMG_0455.JPG

  Laatst gewijzigd door jaap; 22-12-14 om 21:58.

 2. #2

  Exclamation

  De beitels zijn CNC gefreesd en gaan vandaag naar de harderij. De keerbeitels en het schroefje worden de komende dagen gemaakt.
  Hier alvast een eerste indruk, na het harden worden de beitels weer geslepen. Mooi he, met Woodworking.nl er op !!

  jaap

  IMG_2089-1.jpg

  IMG_2091-1.jpg

  IMG_2090-1.jpg
  Laatst gewijzigd door jaap; 22-12-14 om 21:57.

 3. #3

 4. #4
  Ik kijk er met belangstelling naar uit. Heb je al maten met name de dikte. Vervanging voor stanley of voor eigenbouw? Durf het bijna niet te vragen (het is zo hollands) maar wat is de prijs?

 5. #5
  Jaap, dat ziet er goed uit!!
  Mooie dikke beitels ben reuze benieuwt hoe ze zullen schaven.

  gr Roeland

 6. #6
  Mooi! Daar wil ik wel een schaaf omheen bouwen

 7. #7
  Ze komen kompleet met keerbeitel, D2 staal en nageslepen. De prijs zal niet veel meer zijn als een Hock beitel in O1 kwaliteit. Het wordt een echt mooi kwaliteitsproduct, wat de vergelijking aankan met het beste wat te koop is. En voor de prijsbewuste houtbewerkers, kun je straks b.v. prima een houten zoetschaaf en een rijschaaf maken en dan de beitel (ik zou bijna bijtel schrijven) uitwisselen.

  jaap
  Laatst gewijzigd door jaap; 11-12-14 om 19:24.

 8. #8
  Dit beloofd wat!
  Ik denk dat ik dan ook maar eens een houten schaaf ga maken.
  Zou je er ook een goede, houten shootingboard schaaf van kunnen maken?

  Grts, Raymond

 9. #9
  Athanor
  Guest
  Geweldig! Is er al een schaafbouw workshop gepland?


  Fons

 10. #10
  Nou nou, de tools van "woodworking.nl" mogen er wezen hoor Goed bezig.

 

 

Labels voor dit Bericht

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top