Een oud topic van mij over mijn draaibankje krijgt toch nog een vervolg.
Samenvatting van wat vooraf ging:
In 2013 kocht ik een oud en verwaarloosd metaaldraaibankje. Ik had er geen toepassing voor maar het leek me leuk het te restaureren. Al snel bleek echter dat er essentiële onderdelen ontbraken en het was niet eenvoudig dat op te lossen. Mijn bankje zou volgens het merkplaatje een Triton Junior zijn, een op internet volslagen onbekend merk. Tenslotte kwam ik er via buitenlandse fora achter dat het een kopie was van de Atlas 618 of de identieke Craftsman 101 (de geschiedenis is iets complexer; geïnteresseerden verwijs ik naar
http://www.lathes.co.uk ).
Gelukkig bleek deze Atlas wél een bekend (Amerikaans) merk; er is veel over te vinden op o.a. YT. Bovendien meldde zich in 2015 via dit forum iemand met een vrijwel complete Triton Junior waarvan het lagerhuis was gescheurd: een ideale donor voor reserveonderdelen. Maar ik was ondertussen ernstig ziek geworden wat me dwong mijn hobby's te beperken. Af en toe deed ik nog wat aan hout bewerken maar de Triton verdween in de ijskast. Zelden keek ik er nog naar en dacht dan: "Ach, wat jammer"
En juist op ëën van die momenten, meldt zich een forumlid met wat vragen over mijn bankje. Het was aanleiding de restauratie voorzichtig maar serieus weer op te pakken.
En hoewel geen houtonderwerp, deel ik hier graag met jullie mijn vorderingen maar ik waarschuw alvast dat het langzaam zal gaan.
Hieronder een overzichtsfoto van de "donordelen".

Het donorbankje. Achteraan het bed met links de vaste kop/gebroken lagerhuis en rechts de losse kop. Voor het bed liggen de transportspindel en tandheugel.
Voor van links naar rechts: Een bril; stapeltje wisseltandwielen (hopelijk om draad-snijden mogelijk te maken); transportsledes met daartussenin op de voorgrond een opzet-freeshulpstukje. Geheel rechts voor een setje spantangen.
mvg
klaas0639