Een nieuw bed; graag meedenken!

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
573
283
Al ongeveer 3 jaar beloof ik een bed te maken voor bij ons thuis. Zo langzamerhand moet er echt wat gebeuren, onze lattenbodems liggen nu al jaren op een paar schaaflatten, en ben daar zelf ondertussen ook wel klaar mee.

Ik had een ideetje voor een ontwerp, in het miniatuur gemaakt, en het leek me wel aardig zo:
1633286416723.png

Nog een schetsje:

1633286449415.png

Leuk idee, maar hoe maak je de hoekverbindingen dan? Natuurlijk het draadje "Demontable bed maken voor in tent, welke hoekverbinding, hoe?" , "Volledig demontabel bed maken met blinde verbindingen"gelezen, en ook het stuk van @AntonJan "Eiken Bed".

Wat de meeste bedden echter hebben is 4 poten op de hoeken. Daardoor heb je naar mijn gevoel meer stevigheid, maar ik hoor graag hoe jullie hierover denken. Ik wil graag een stevig bed, is toch een hoop hout dat ik moet kopen en ik weet dat de IKEA goedkoper is, dus dan liever niet een mislukking die ik had kunnen voorkomen 🤦‍♂️ .

Wat is jullie idee hierbij?
 

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
2.760
733
Enschede, Twente
Een tweepersoons bed kan mijns inziens niet zonder versteviging langs over het midden en een steun aldaar (dus de spreekwoordelijke vijfde poot). Het overkragen in jouw schetsen hoeft geen probleem te zijn.
Qua constructie is met bedhaken werken het simpelst, maar niet echt een uitdaging : )
 
  • Leuk
Waarderingen: Nerf

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
573
283
Dankjewel voor het eerste meedenken @Bert Vanderveen !
Ahja, die 5de poot en een middendrager had ik er nog niet ingezet omdat dat "logisch" was.
Bedhaken zijn een optie, ik weet dat het wat "kort door de bocht" is, maar er zitten nog wel meer projectjes in de pijpleiding die meer mooie verbindingen gaan krijgen.

Bij dit project wil ik graag de vorm van het bed goed krijgen en dat het stevig wordt, ik heb ooit een bed gehad dat de hele tijd ging kraken als je je omdraait, en dat wil ik niet weer. Als ik bij de kringloop rondsnuffel zie ik echter ook bedden die super gammel inmekaar zitten, met bedhaken. Nou kan dat natuurlijk gewoon slecht gebruik van bedhaken zijn, maar ik ben altijd bang dat door krimp van hout de verbinding open gaat.
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.120
1.942
Klein-Brabant, Vlaanderen
Al ongeveer 3 jaar beloof ik een bed te maken voor bij ons thuis.
wat een geluk dat je na 3 jaar beloven nog niet alleen in bed ligt . . .

terug naar de technische & ontwerpkant
zelf zou ik de dragende struktuur volledig los van de buitenzijde maken
is heel eenvoudig te maken door 90-90-90°-konstrukties
daarmee los je het probleem van de stabiliteit en stevigheid op + omzeil je het probleem van de hoekverbindingen
en eveneens 'zelf', zou ik kiezen voor een bed op zithoogte
het voordeel is dat je je niet moet laten zakken om er in te kruipen + niet moet opduwen om er uit te komen
gewoon telkens een kwartdraai nemen, en de voeten opheffen of laten zakken
bijkomend voordeel is dat je met laden onder het bed een massa opbergruimte krijgt, wat in deze tijden van almaar krapper wordende behuizing mooi meegepakt is

in de rand
hoe dit werkt, weet ik nog niet, maar bij jonge draadjes verschijnen bij mij tussen de reclame oude draadjes over hetzelfde onderwerp
uit de oude doos
 
  • Leuk
Waarderingen: Nerf en MartijnEHV

Athanor

Moderator
6 dec 2015
2.778
932
Leeuwarden
Het topic over een bed van Amerikaans Esdoorn van mijn hand zul je wel kennen. Ik heb geen 5e poot nodig gehad omdat ik een forse midden drager heb gemonteerd. Nog steeds stevig en geen gekraak mede omdat ik de lattenbodems met een viltstrook op de ondergrond heb bevestigd.

Fons


1AA39EFD-2FCD-4B89-BF84-DBF2D9EB9368.jpeg

 
  • Leuk
Waarderingen: city17 en Nerf

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
2.760
733
Enschede, Twente
Een hele tijd geleden, nog voor ik hier 'kwam' heb ik een tweepersoons bed gemaakt uit eiken. Een frame bestaand uit los hoofdbord en voetbord met elk een liggende balk op lattenbodemhoogte. Op de hoeken en de middenbalk halfhouts verbonden met zijborden die ook voorzien waren van balken als opleg.
Een en ander gefixeerd met machineschroeven in rampamoeren. Om het superstabiel te maken kruisgeschoord met staalkabels volgens dit schema (zijden en middenbalk): I>I<I
Inschroef-haken aan de punten, met van die dingen om het te spannen, waardoor je alles heel goed haaks en strak kon krijgen.
Heb er geen plaatjes van, helaas. Kraakte absoluut niet en heb het nooit hoeven nastellen. Het kon wel helemaal uit elkaar, maar ook dat is nooit gebeurd...
 
  • Leuk
Waarderingen: Nerf

Vener

Actieve deelnemer
21 jul 2012
266
154
Nijmegen
En een aluminium hoekprofiel? De planken iets infrezen zodat ze mooi gelijk komen te liggen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Nerf

Efvee

Actieve deelnemer
9 jun 2021
722
287
RegioRotterdam
Ledikanthaken werken goed als de poten onder kop- en voetbord zit en de matras draagt op de liggers. Het overbrengen van het gewicht zorgt dat de einden van de liggers stijf tegen de borden worden aangedrukt.
In de schets zitten de poten onder de zijkanten. Dan ziet de verbinding dus alleen het gewicht van het kopbord en dat drukt niet voldoende aan.
Als de borden geen structurele functie hebben kun je ze het best los laten. Geen contact is geen gepiep of gekraak. Als ze wel een structurele functie hebben zou je kunnen overwegen om de ledikanthaken met spanschroeven aan te trekken, met een stijve veer om de druk erop te houden als het hout werkt-zet. Kraken is spanschroef aandraaien.
 
  • Leuk
Waarderingen: Nerf en MartijnEHV

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
573
283
Ledikanthaken werken goed als de poten onder kop- en voetbord zit en de matras draagt op de liggers. Het overbrengen van het gewicht zorgt dat de einden van de liggers stijf tegen de borden worden aangedrukt.
In de schets zitten de poten onder de zijkanten. Dan ziet de verbinding dus alleen het gewicht van het kopbord en dat drukt niet voldoende aan.
Ja precies. Ik kon er niet goed opkomen waarom ledikant haken niet zouden werken, maar dit dus. Dankjewel.

Ik ga met jullie input even opnieuw nadenken over de constructie. Laden eronder wil ik liever niet, die zijn zo gevuld en dan zijn er nog meer plekken met overbodige zooi. Zo gaat dat bij ons tenminste :rolleyes:
 

WouterE

Actieve deelnemer
23 jun 2021
82
53
Hoofddorp
Iets om mee te nemen is hoe diep je je frame maakt. Ik heb voor mijn zoons bedden gemaakt, en het matras van de jongste ligt op dezelfde hoogte als het bovenkant van het bedframe, dat werkt, maar kan soms confortabeler. Ik zou iig zorgen dat het matras er een beetje bovenuitsteekt.

Om op je poten terug te komen: ik vind het iig een leuk idee, zolang je inderdaad zorgt dat de krachten zoveel mogelijk direct van het frame op de poten terechtkomt, want anders krijgt je hoek verbinding nare krachten te verwerken. Ikzelf heb voor mijn jongens een blind mortise-and-tenon (blinde pen-gat-verbinding?) gebruikt, met een rampa in de 'pen' die ik dan met een platte zeskant moer aantrok (een beetje a-la-ikea, zeg maar).

Naarmate de poten verder naar van het hoofdeinde afstaan, verlies je inderdaad wel wat zijwaartse stevigheid die anders uit het hoofd-en voetenbord komt. Die stevigheid moet je nu dus bereiken via de torsiestijfheid van de plank aan de lange zijde. Torsiestijheid komt overeen met het omsloten oppervlak van de doorsnede, dus moet je plank aan de lange zijde dik en/of hoog zijn (of een buis, maar dat lijkt me niet echt in de lijn van het ontwerp liggen). iig. het stuk tussen poot en hoofdeinde.

Veel plezier met het bouwen :)
 
  • Leuk
Waarderingen: Nerf en Mark84

Efvee

Actieve deelnemer
9 jun 2021
722
287
RegioRotterdam
....Naarmate de poten verder naar van het hoofdeinde afstaan, verlies je inderdaad wel wat zijwaartse stevigheid die anders uit het hoofd-en voetenbord komt. ...
Beter de borden niet gebruiken en de poten onder het bed door direct verbinden.
Let bij poten die niet aan het einde zitten wel op stabiliteit tegen kiepen. Het is wat lastig als het hoofdeinde omhoog komt als je op het voeteneinde gaat zitten.
 
  • Leuk
Waarderingen: Nerf

StijnAude

Nieuw lid
17 sep 2021
13
0
Aude Frankrijk
Hey, persoonlijk ben ik minder te vinden voor een matras die helemaal ingesloten zit met al dan niet schuiven eronder. Dit omdat het heel belangrijk is om een matras te laten ventileren. Tijdens onze slaap verliezen we toch aanzienlijk wat vocht. Als de matras aan de onderzijde en zijkant teveel bedekt is, belemmert dit de ventilatie en wordt het risico op schimmelvorming in de matras groter. En een goede matras kost toch aardig wat geld dus toch iets om rekening mee te houden.
 

klusrob

Post veel
27 jun 2011
1.762
980
Omgeving Eindhoven
Wij hebben een bed soortgelijk als @Mbeldman hierboven laat zien.
Toen wij een aantal jaar geleden een nieuw bed kochten (ik had er toen nog niet de machines en ervaring voor om het zelf te maken), werd ons geadviseerd om de lattenbodems niet aan het frame te hangen, maar er zelfdragende poten onder te zetten. Dan heeft de ombouw geen krachten te verduren en gaat die ook niet kraken. En in de praktijk klopt dat, het bed kraakt absoluut niet.
Als ik google op "verstelbare poten lattenbodem" kom ik soortgelijke zaken tegen als die wij onder de lattenbodems hebben zitten.

De poten zitten bij ons aan de lange kanten; dat zijn ook gelijk de loshaalbare verbindingen aan de achterkant. Die zitten aan de binnenkant boven + onder met draadeinden en moeren verbonden op ongeveer dezelfde manier als ook keukenwerkbladen worden verbonden.
Ook het hoofdeind kan los, dat zit vanaf de buitenkant (= kant die toch tegen de muur staat) met schroeven vast.
Het achterste losse deel is dus een lage U-vorm, waardoor er met een andere verbinding gewerkt kon worden.

IMG_1661.jpg

IMG_1660.jpg


IMG_1662.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: bouwkees

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
573
283
Wat een goede ideeën! Fijn, fijn. Dat idee van @klusrob en @Mbeldman kan dus alleen als je de poten over de hele hoogte door laat lopen. Dat plan had ik in eerste instantie niet, maar ik zie ook niet echt een bezwaar ertegen. Op die manier het bed demontabel maken had ik zelf nog niet bedacht.
 
  • Leuk
Waarderingen: klusrob

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
573
283
Nou, ik ben een beetje verder, vooral met schets- en denkwerk, en met een belangrijke realisatie: ik heb geen lattenbodem maar een spiraalbodem! Helemaal niet bij stilgestaan, maar naar aanleiding van de bijdrage van @klusrob was ik al aan het kijken naar van die poten, dan had ik in ieder geval al de bodems op hoogte, en kon ik daarna bedenken wat ik met de ombouw wou. Ik hou wel van wat simpeler deelprojecten :)

Toen ik in de beterbed even ging kijken bij van die potensets bedacht ik me dat dat er anders uitzag dan wat ik thuis heb. Vooral dat mijn frame van metaal is, en die potensets er dus niet aan gemonteerd kunnen worden. Maar goed dat ik even in de winkel was gaan kijken, anders was ik daar niet opgekomen.

Mijn idee was nu om een houten frame te maken, gewoon van vuren, waar later dan een "mooie" ombouw omheen kan. Door een zelfstaand frame te maken wil ik zorgen dat ik later nog 's andere bedbodems erin kan doen.

Ideeën:

1635076374042.png
Dit was het eerste plan, met poten diagonaal. Leek me eigenlijk heel slim, maar toen ik beter keek was het dat niet. We hebben 2 spiraalbodems, en zoals ik het nu had gemaakt zouden die in het midden maar op 1 punt liggen.

Dus dan maar een balk toevoegen en met 90 graden verbindingen werken:

1635076590794.png

De bedoeling is om de spiraalbodems vast te zetten met klosjes en vilt:

1635076700594.png

De poten wil ik maken met een pen-en-gat verbinding, en dan verlijmen.
1635076972487.png
Zit ik alleen nog met de bevestiging van de dwarsbalken.

Ik wil het het liefst uitelkaar kunnen halen. Ik zat te dubben over een gekeepte halfhouts verbinding met schouders, of misschien 1 met een wig erin. Alternatief is de eerste optie met een slotbout er doorheen. Wat denken jullie ervan?

1635077614749.png
 

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
573
283
Onder de langste balken zitten de "schuine" poten, onder de middelste dwarsbalk komt een recht pootje als "vijfde poot".
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.