Dag allemaal,
wow, bedankt voor de talrijke reacties. Ik tracht op alles te reageren (minste wat ik kan terugdoen).
Deze heeft in ieder geval niet de aandrijving met slap aluminium schijven zoals de HBM 1100 wel heeft, maar gewoon vaste schijven + een riem, dus dat ziet er al veel beter uit.
@Jurriaan - inderdaad al beter als de HBM; we zien wel of hij goed genoeg zal zijn
Tenzij het om poten met ingewikkelde profielen gaat is het over het algemeen (veel) sneller om ze uit de hand te draaien, zelfs als ze niet alleen maar rechttoe-rechtaan, of simpel taps zijn. Met een template achter je draaibank en een goede insteekbeitel en krompasser (en uiteraard een guts en platte beitel) heb je een niet al te ingewikkeld profiel zo gedraaid. Maak 5 poten, en er zijn er 'altijd' 4 acceptabel identiek ;-) Echt een stuk sneller (en fraaier, want met meer detail) dan met een kopieerinrichting. Een kopieerinrichting is alleen 'bruikbaar' als je helemaal geen tijd wilt steken in het leren uit de hand te draaien. Sneller en beter wordt het pas met een CNC-machine...
@henkverhaar - met deze draaibank (Holzmann DF 1200N) kan ik natuurlijk ook freestyle gaan en met de hand beginnen draaien... Dus indien de kopieerinrichting er niets van bakt, is dat zeker een optie!
Hier sluit ik me deels bij aan. rechte pootjes zijn erg simpel om te draaien. Als je idd wil leren om te draaien is een kopieerdraaibank misschien niet zo een goed idee. Daarbij haalt het echt wel de lol uit houtdraaien. Je bent eerst een half uur bezig met instellen van de machine en vervolgens telkens 2-3 minuten aan het wachten terwijl de machine een pootje maakt. Niet echt inspirirend.
Overigens ben ik het niet eens met de stelling dat het pas beter wordt met CNC. de voordelen van CNC ten opzichte van een kopieerbank zijn als volgt. Bij CNC heb je weinig insteltijd bij herhaal klussen. Je kunt dus gemakelijk enkele stuks maken ipv steeds de machine in te hoeven stellen en proefstukken te maken om de machine in te stellen. Veel belangrijker je kan werken met een gereedschapwisselaar. Dit maakt meer vormen mogelijk dan enkel met een v-mes. Voor productie van seriewerk is een CNC even snel als een (goede) kopieerdraaibank
@rik - uit de vele youtube fragmenten die ik bekeek lijkt het werken met een manuele kopieerinrichting toch nog een redelijk 'ambachtelijke' actie; niet echt instellen en dan machine aanzetten en staan wachten. Ik geef jullie met overschot gelijk dat 'echt' leren draaien en dingen met de hand draaien de 'echte' shit is en wie weet begin ik er wel mee. Maar het zelf draaien van mijn stoelpoten met een kopieerinrichting lijkt me nog steeds 10x echter dan het simpelweg uitbesteden en bestellen bij iemand.
Je hebt nu eenmaal mensen die gewoon iets van hout willen maken. Waar bij vooral het resultaat telt en niet hoe je daar bent gekomen.
@chevy66 - ik hoor eerder bij de groep die elke stap in het proces belangrijk vindt... Ik werk in 6 verschillende Europese hardhouten die lokaal gekapt worden, aan de lucht gedroogd tot 17% en nagedroogd worden tot 10%. Om ze dan met cirkel- en lintzaag klaar te krijgen voor mijn vlak-vandiktebank. Elk stuk hout is gekozen voor zijn tekening en eventuele speciale kenmerken. Mijn meubels zijn opgebouwd uit houten verbindingen (pen-gat, sliding dovetail, etc.). Maar ik heb nu eenmaal een ronde poot nodig. Niet taps, niet speciaal; gewoon recht toe recht aan; een lange cilinder van 35 mm doorsnede. Dus hier ga ik inderdaad een kopieerinrichting voor gebruiken, hetgeen misschien de ontkenning inhoudt van het ambacht van hout draaien, waarvoor mijn excuses
Dit vind ik interessant, kun je uitleggen waarom? Mijn ervaring is juist omgekeerd. Dingen zelf uitzoeken en oplossen voelt veilig. Hulp vragen aan anderen is veel spannender daar is bij mij veel meer moed voor nodig. Wat maakt dit bij jou anders? Ik hoop hierin iets van jou te kunnen leren. alvast bedankt.
Dat is niet wat ik bedoelde.... Ik verwees naar het variabele toerental van de kopieerslede. Niet het toerental van de machine.
Ik hoor graag hoe je ervaring bij visser houtbewerking is geweest.
Groeten,
Rik
@rik - Ik had het over het uitbesteden van iets. Ik ben industrieel ontwerper van opleiding en iedereen van mijn vakgebied denkt iets uit en 'laat het maken'. Ik vind het net fantastisch om zelf iets te maken. Hulp en raad vragen aan anderen is cruciaal (anders zou ik hier geen vragen stellen

) En dan uiteindelijk zelf tot een goed iets komen geeft een fantastisch gevoel.
Wat het toerental betreft heb ik je inderdaad fout verstaan dan. De kopieerinrichting van de DF 1200N is manueel, dus wat betreft het toerental zit dat dan wel snor

Visser heeft de machine niet in de showroom staan, dus ik ga ze bestellen. Als het niets blijkt te zijn verhuist ze naar marktplaats. Tussen alle modellen en merken in de prijsrange tot 2500 euro heb ik uren rond gezocht en dit lijkt mij de meestbelovende. Wie niet waagt niet wint. Tenzij iemand hier toch nog met de rode vlag zou zwaaien
Je kunt die ronde poten, indien over de hele lengte rond moeten zijn, ook maken met een rondschaaf. Zal snel , goedkoop en efficient zijn.
metalen versies bestaan ook die zien er dan ongeveer zo uit
Bekijk bijlage 103764
Bekijk bijlage 103765
groeten
Ornament
www.houtsnijden.eu
@ornament - deze tool kende ik inderdaad reeds. Ik had er eerlijk gezegd niet veel van verwacht tot nu toe. Toch niet voor poten van 35x35mm. Maar ik zal er ook zo eentje aanschaffen en de resultaten vergelijken met de draaibank. Lijkt me ook een interessante tool om deuveltjes mee te draaien.
Van 38x38mm krijg je echt geen ø35mm. Hout is iets krom en je red het al niet meer.
Afhankelijk van het gebruikte hout zal je met zo'n goedkope kopieermachine ook nog heel veel moeten schuren.
Met de hand zal je dus uiteindelijk ook sneller zijn.
@Nico Oosthoek - hout uit schaaldelen die gedroogd zijn tot pakweg 10% en dat je na het afkorten en schulpen nog even een paar dagen laat bekomen om ze dan op maat te schaven en te verzagen staat normaal gezien nagenoeg niets krom. Maar indien ik merk dat ik er om welke reden dan ook niet kom met 38x38 kan ik natuurlijk voor groter gaan van bij het begin. (de schaaldelen zijn 52mm)
Ik vermoed dat er behoefte zal zijn aan taps toelopende pootjes....
@rik - nee, toch niet. Ik wil het hout laten spreken in mijn stoelen, dus de vorm van de stoel is zeer recht toe recht aan. Rechte poten met een ronde sectie van 35mm.
Kijk eens bij een ervaren draaier hoe die dat doet en wat voor tijd er in gaat zitten , tijd is geld voor een ondernemer,
Als je uiteindelijk 80 a100 poten wit maken in de maand moet je ook inschatten wat voor tijd gaat er in zitten,
Gebruikte houtdaaibanken zat maar als je eerst 3a4 moet kopen wat 'niet naar wens is dan is de lol er zo af,
Je wil beroepsmatig er mee werken dan moet je ook goed spul hebben , cursus volgen in houtdraaien om
Te beginnen krijg je een beetje inzicht,
En ja 8 kant is beter dan 4 kant om te beginnen in een draaibank ,
Tis ook wat voor lengte poten wil je draaien voor een rugleuning kan je wel best een lengte kwijt zijn bijvoorbeeld.
@Arend b - tijd is geld inderdaad, vandaar dat ik snel beweeg

Ik ben volledig akkoord dat je raad en advies moet vragen links en rechts. Wat die cursus houtdraaien betreft is youtube een heuse universiteit inzake houtbewerking, ik heb er leren werken met elke machine die ik intussen bedien (je moet natuurlijk het kaf van het koren scheiden en de juiste kanalen bekijken). De poten voor de rugleuning worden 76 cm lang.
Bedankt allemaal voor de reacties. Ik houd jullie op de hoogte over hoe de draaibank en kopieerinrichting het zullen doen; ik vind het spannend allemaal.
Groetjes,
Thomas