Ik waardeer alle hulp en advies ten zeerste. Ik vind het minder leuk als er commentaar geleverd word in de trand van 'hot en her' en 'wat doe je nou' - zoals eerder gemeld vind ik het erg lastig en meld in in feite alles wat ik vind, met mijn overdenkingen erbij. Dat betekent absoluut niet dat ik jullie advies niet ter harte neem - ik ga gewoon alles af.
Machines richting het 2000 euro (of erboven) prijsbereik zijn echter gewoon geen optie. Alle voordelen van zo'n budget ten spijt, ik vind 1250 euro voor de Metabo echt al het randje, en als ik tot 1400 moet gaan voor iets dat significant beter is ben ik daartoe bereid, maar verder écht niet. Ik mag dan geen standaard 'hobbyist' zijn, mijn budget is dat zeker wél, en ik ben best bereid een aantal concessies te doen. Het enige waar ik geen concessie op wil doen is dat de machine niet in stukjes uit elkaar valt bij gebruik, en dat lijkt me echt niet teveel gevraagd voor het gestelde budget.
Ik overweeg dus:
- oudere machines binnen budget die wellicht wat werk nodig hebben, maar wel bewezen betrouwbaar zijn en tegen een stootje kunnen
- nieuwe(re) machines met een vorm van garantie/zekerheid
- semi/profi machines die nét binnen budget vallen dankzij veiling/uitverkoop/faillissement etc
En ik wens:
minimaal 150mm vandikte capaciteit in de hoogte
minimaal 250mm vlak/vandikte capaciteit in de breedte
genoeg vermogen om over deze breedte te werken (dus dan denk ik 2kw minimum?)
vlakke tafels
een stevige, goede geleider
Als ik de boel van tijd tot tijd moet stellen is dat begrijpelijk en ik ben ook niet op zoek naar 1/10e millimeter nauwkeurigheid (bij de Metabo kon ik redelijk nauwkeurig per millimeter verstellen en dat was voor mijn werk prima). Ik kan er ook mee leven als het omzetten niet binnen 2 seconden mogelijk is, en als de machine onwerkbaar groot/zwaar is, ook prima als dat mijn doel bereikt. Ik heb de ruimte en beschikking over 380v.
De machine moet gewoon zwaardere stukken aan kunnen, ik denk dat dit het voornaamste 'probleem' is. Ik verkoop mijn meubels, maar in hele kleine oplage. Ik produceer waarschijnlijk één groter stuk zoals een kast of tafel in 4 tot 6 weken. Ik maak daarbij wel gebruik van een mix van nieuw en oud hout, soms 3 meter lang en 20 centimeter breed. Dat hout maak ik weer geschikt voor gebruik en vaak wil ik ze ook 'mooi' maken, dus strak, glad en netjes. De vlakbank is daarbij essentieel, maar zal niet dagelijks hard moeten werken, denk eerder aan een paar dagen hard werken per twee of drie weken.
Wat wil je er mee doen? Echter verfijnd meubelwerk en commercieel?
Of van oud hout meubeltjes maken voor de hobby?
Ik heb meubels gemaakt met oude vandiktebank van 100 euro, en een vlakbank van 200 euro.
Als je de beperkingen van je machines kent kun je je daarop aanpassen.
Vind dat de standaard hier soms gewoon skyhigh ligt.
M'n scheppach invalzaag doet het prima voor wat ik er mee doen wil, zou niet weten waarom ik een festool wil.
Volgens mij gaat het nog altijd om degene die de machine bedient, je kunt de machines nog zo duur kopen. Dat maakt je niet meteen een professional of vakman.
Soms verfijnd, soms oud hout dus. Ik laat mijn werk heel erg leiden door de beschikbaarheid van materiaal. Als het een opdracht is (van een klant, of van mijn vrouw

) dan zoek ik het hout daarop uit en zal het meestal nieuw hout zijn. Maak ik voor de 'kunst' meubels dan is het eigenlijk altijd gerecycled materiaal. Het kan dus ook harder hout zijn zoals Douglas of Eiken, en net wat ik al zeg, soms grote/zware stukken.
Wat ik verwacht van een machine in de door mij gestelde prijsklasse is dat hij een deuk en slijtageplekken mag hebben, maar dat hij wel recht is, een krachtige motor heeft en niet in elkaar zakt als ik er een flinke balk overheen jaag.