Het zou een mooi experiment zijn om de zaag eens zelf onder handen te nemen, zetting eruit en opnieuw de tanden trekken en nadien een vijlbeurt, dat zou een mooi werkend lint moeten opleveren. Kost alleen wat (dure) tijd.
Ik heb al jaren de indruk dat de meeste slijperijen gewoon de skills niet meer in huis hebben om een perfect lopend lint af te leveren. Het merendeel van het uitbestede slijpwerk zijn HM en DIA. bestuckte cirkelzagen, maar deze worden volautomatisch geslepen, de machine "leest" het zaagblad en gaat van start zonder dat er een man aan te pas komt. Lintzagen zijn in die wereld een buitenbeentje, daar komt nog wel een (vak)man bij kijken. Maar op het totaal aan slijpwerk dat een slijperij binnen krijgt is het slijpen van lintzagen misschien 1%, daar bouw je geen ervaring meer mee op. Komt nog bij dat de meeste lintzagen bij bedrijven fungeren als veredelde brandhoutzaag, bijna al hun zaagwerk gebeurt op de paneelzaag, enkel als het niet anders kan start men die oude rakker nog eens op. De eisen aan een lint zijn dan een stuk lager.
Maar het is nog altijd mogelijk om zelf een perfect lopend lint te verkrijgen, het kost alleen "kostbare"werktijd.
Voor de kleinere wieldiameters vind ik de Uddeholm linten trouwens te stijf, ze vragen serieus wat voorspanning, iets wat vooral de kleinere machines niet aankunnen.
Ps: de linten van de zware lintzaag (wielen 900mm) bij onze vzw worden worden geslepen bij een firma die bijna uitsluitend zaaglinten van boomzagen, herzagen en lintzagen slijpt, die mannen weten wel (nog) hoe het moet. Maar het word een uitstervend ras.
PsII: zelf gebruik ik ook al jaren Tuffsaws, voor mij de beste zagen die er te krijgen zijn voor algemeen zaagwerk op lichtere machines, en je hebt er zelf geen werk aan
