Heb jaren op een timmerfabriek gewerkt en ook het onderhoud aan de machines gedaan. Het omhoog komen van het hout komt meestal door het kromtrekken van het hout tijdens het schulpen en komt dan klem te zitten tussen de langsgeleider en zaagblad.Het 'scheef' zetten van de zaagas helpt hier ook niet tegen!
Dit omhoogkomen en terugslag wordt voorkomen door het spouwmes, en door de langsgeleider af te stellen tot ongeveer het hart van de zaag.Problemen deden zich meestal voor bij warrig vurenhout.
Bij plaatmateriaal en mooi rechtdradig hout stelden wij de geleider af tot achterkant zaagblad.Heb je geen verstelbare langsgeleider is het beter er een op te maken! Ik meen dat hier al eerder een topic over geweest is.
Groeten, Ernie
Juist even dit topic doorlezen en wat mij als eerste opvalt is een "teveel" aan informatie. Er worden ook twee totaal verschillende types van machines met elkaar vergeleken, een cnc machine kan je qua afstellingen niet vergelijken met een klassieke zaagmachine zoals diegene waar hier sprake van is.
Om even iets cru te stellen, ik werk 45 jaar met houtbewerkingsmachines waaronder een heel divers gamma zaagmachines zitten, van hobby tot cnc. Op al die jaren heb ik misschien vijfmaal de evenwijdigheid van een langsgeleider ten opzichte van het zaagblad gemeten en gecorrigeerd

In de praktijk word de langsgeleider meestal gesteld op de zaagsnede, even een proefsnede maken en zien of het blad links en rechts evenveel afneemt en klaar. Je mag niet vergeten dat hout en plaatmateriaal een levend materiaal is, tijdens het bewerken werkt het materiaal (kromtrekken of "opwollen") de instelling van de langsgeleider moet dan al eens aangepast worden aan het materiaal waar je op dat moment mee werkt.
Bij het zagen van massief hout word in de praktijk de instelling van de langsgeleider regelmatig tijdens het werk aangepast. Nu heeft oa Felder (toch op hun oudere machines) hier een zeer praktische oplossing voor. Het deel dan de aanslag waar de alu geleider tegen klemt is lichtjes bol gefreesd, zo kan je zelfs tijdens het zagen de geleider achteraan meer laten wijken van het zaagblad weg.
Zo dus:
Verder is bovenstaand verhaal van Ernie zeker zo belangrijk voor het correct werken met een zaagmachine.
Vergeet dus die instellingen to op 0,001mm , dat is bij houtbewerkingsmachines niet van toepassing. Een CNC machine word gesteld tot op 0,01mm voor het werken met plaatmateriaal, dit is omdat enkel deze machines kunnen werken tot twee cijfers na de komma dankzij de elektronische sturing. Manueel mag je al blij zijn als je tot 0,1mm kan komen
Veel meer dan meten is machines instellen een kwestie van luisteren en aanvoelen, een machine communiceert met zijn gebruiker, je moet enkel het taaltje leren verstaan
Het internet is een bron van kennis, maar soms word het ook wel eens overdaad, men begint dan te emmeren over een bepaald (theoretisch)detail dat in de praktijk gewoon niet van tel is.
De metaalbewerker heeft het makkelijker met zijn materiaal, dat reageert namelijk altijd voorspelbaar, is altijd homogeen van samenstelling, etc.. De houtbewerker daarentegen is een sukkelaar, zijn materiaal is bijna nooit homogeen van samenstelling, en al helemaal niet van eigenschappen, begin er dus maar aan
Mvg,
André