Welke profielschaaf hoort hier bij?

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
383
54
Hallo allemaal,

ik ben een kamer aan het renoveren en wil daarbij de plafondbalken herstellen. De meeste balken zijn intact, maar enkele lijsten die hierbij horen moeten hersteld of gereproduceerd worden. Er zit een profiel in waarvoor ik geen schaaf heb. Het profiel bestaat uit rechte lijnen (geen rondingen), en het is geen 45 graden rand, maar iets steiler. Ik heb foto's van de oude lijsten gemaakt, ik weet niet of dit verduidelijking geeft:

P1010464.JPGP1010465.JPG

Heeft iemand een idee wat voor profiel dit is en hoe ik zoiets kan bemachtigen? Ik zou het liefst een handschaaf gebruiken, maar ik ben ook in het bezit van een goede bovenfreesmachine.
 

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
383
54
Dank voor de tips!

Is een boorschaaf bijna gelijk aan een sponningschaaf? Ik heb namelijk een Ulmia sponningschaaf, maar deze lijkt (veel) te breed.

Denken jullie dat deze profielen oorspronkelijk in meerdere stappen gemaakt werden, dus eerst haaks schaven en daarna schuin en dus niet met 1 profielbeitel die precies dit profiel had?
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
10.181
3.632
Als je naar de golvingen kijkt, dan zie je dat ze onafhankelijk van elkaar lopen. Dus zoals ernest al aangaf, is het in etappes gedaan.
 
  • Leuk
Waarderingen: hans81

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
383
54
hoi, ik zie nu inderdaad heel duidelijk dat de vlakken individueel van elkaar zijn geschaafd omdat ze soms heel duidelijk van elkaar weglopen. (dat hebben jullie snel opgemerkt zo van een digitale foto)

Omdat ik niet een boorschaaf met juiste beitelbreedte heb (moet ongeveer 13mm breed zijn), maar slechts een veel breder exemplaar, heb ik mijn Veritas grondschaaf er eens bij gepakt. Zo met de losse hand krijg ik, nadat ik met de Ulmia sponningschaaf te twee haakse sponningen heb ingefreesd, een aardig ogend resultaat dat al redelijk dichtbij het origineel komt, inclusief afwijkigen!
 
  • Leuk
Waarderingen: Roel22 en ZotVanHout
Das knaap met de grondschaaf improvisatie als niet een beetje onhandig, denk ik En dat je de onregelmatigheden behouden is heel belangrijk en niet zo gewoon. Sponningschaaf, boorschaaf die lijken wel op elkaar. De 13mm boorschaaf is de kleinste maat. Die gebruik ik ook het meest als het gaat over profielen schaven met een boorschaaf, redelijk hanteerbaar.
 

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
383
54
@Ernest Dubois: hoe zou je in dit geval de boorschaaf hanteren om de juiste hoek in het hout te frezen? Op gevoel, of zou je een hulpstuk gebruiken voor de juiste hoek?
 
Moeilijk uit te leggen met text, hoofdzakelijk wel op gevoel alhoewel de Profiel is wel afgetekende op de uiteinden en zo nodig doorgetrokken over de lengte. De boorschaaf houd je in zijn baan met een grijp over het lichaam van de schaaf met je vingers op of tegen de plank. Weet niet als dat duidelijk is of niet. Belangrijk is precies instellen van de boorschaaf met een mes die zo min mogelijk buiten de zijkant steekt en heel zorgvuldig in de hoeken van de schuin vlakte op het laatste werken.
Het best foto wat ik heb om te laten zien hoe ik de schaaf pakt met mijn handen helemaal om de schaaf heen. (Andere profiel)IMG_1164.jpeg
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: hans81

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
383
54
@Ernest Dubois vriendelijk bedankt weer voor de uitgebreide uitleg!

Ik heb even rondgekeken naar een houten boorschaaf met 13 mm beitel, maar kon die niet vinden, noch tweedehands noch nieuw. Hebben jullie misschien een idee waar je zoiets kan kopen?
 
@Ernest Dubois vriendelijk bedankt weer voor de uitgebreide uitleg!

Ik heb even rondgekeken naar een houten boorschaaf met 13 mm beitel, maar kon die niet vinden, noch tweedehands noch nieuw. Hebben jullie misschien een idee waar je zoiets kan kopen?
Er is een mooi maar dan niet de goedkoopste oplossing en dat is een van de veel metaal sponnngschaven - verkrijgbaar bij jouw favoriet fijngereedschaps handel - In verschillende maten. Gelukkig is dit een van de standard schaven die hoort bij een fatsoenlijk gereedschap verzameling en is een handig een veelzijdig schaaf voor meerde doeleinden.
 

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
383
54
@Ernest Dubois dank voor je reactie, mijn voorkeur gaat toch uit naar een houten schaaf, maar het is nog niet zo eenvoudig om die te vinden. Ik slaagde er in deze te vinden, maar is 2 mm breder dan ik zoek:


De dure optie:

 
Ik snap de voorkeur voor hout en de Japanse schaven zijn mooi voorbeelden maar met die heb je niks aan voor dit werk. Zelfs met de 13mm boorschaaf is het waarschijnlijk , door zulke toleranties - nul in dit geval - dat je beschadiging moeten oppoetsen, met een nog kleiner schaaf en daarom - ongeacht dat Veritas gereedschap ontzettende lelijk zijn - een smaak kwestie natuurlijk maar ik dacht zeg het maar - is misschien de 12,7mm ideaal en er bestaat nog kleiner, 6mm dacht ik. Die metalen die werken heel zoet moet ik ook zeggen. Ik zeg erbij, dit profiel is voor mij de minst leuk om te maken.
 
Laatst bewerkt:

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
383
54
@Ernest Dubois: ik heb wel een aantal Veritas gereedschappen, en ben daar wel heel tevreden over, maar het ziet er inderdaad niet zo mooi als een houten schaaf uit, maar het gaat uiteindelijk natuurlijk wel om de werking van het gereedschap. Is een Veritas kleine sponningschaaf en gereedschap die je veelzijdig kunt inzetten? Dat zou de investering wat eenvoudiger voor mij maken. Ik zie zo snel als toepassingen: pen-en-gat verbinding (schouders vlak maken), dado groeven vlak maken. Is de schaaf ook bedoeld om grotere hoeveelheden hout weg te nemen, of vooral voor het fijn afwerken / laatste handeling?

@Roel22: ik houd mij aanbevolen!
 
Hij is bedoelde specifiek om kopshout te schaven en heeft daardoor een minimal bekopening en vouw van de mes naar boven voor maximal ondersteuning , maar werkt prima op langshout zelfs tegen de draad in. Ik kan voorstellen, wat jij of ik dan ook denken, de Veritas schaaf doet zijn werk als bedoelde maar ik weet niet welke jij bedoel met kleine.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.