Vergelijk Lie Nielsen Jack Plane 5 1/2 - A2 met Stanley

Cats

Actieve deelnemer
28 jun 2020
37
11
Uit oprechte interesse: wat maakt de Lie Nielson zoveel beter dan bijvoorbeeld een Stanley pre-1970? Hij ziet er fantastisch uit, maar heb vanuit de foto's nooit kunnen ontdekken wat de LN nou zo speciaal maakt.
 

nederhout

Actieve deelnemer
15 okt 2017
161
38
We hebben op z'n minst vooruitgang geboekt sinds pre-70 in de staalsoorten die we hebben, en de manier waarop we die kunnen bewerken.

Maar, ik zou zeggen: begin een draadje buiten een verkoop onderwerp.

*edit: Ik zag niet dat hij al verkocht was.
Het komt nog wel eens voor dat er een hele discussie in een verkoopdraadje gehouden wordt. En ik kan me voorstellen dat dat fustrerend voor de verkoper kan zijn. (Vooral als ze notificaties aan hebben gezet.)
Ik ben hier ook schuldig aan geweest.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: jaap

GH1

Post veel
8 aug 2017
844
94
Ach, wat mij betreft kan ie ook gewoon hier hoor. De schaaf is al verkocht dus een beetje vervuiling boeit niet.

Maar in mijn optiek is het maar net wat je zelf belangrijk vindt. De LN en Veritas moderne schaven zijn qua materiaal en toleranties erg fraai en zo'n beetje bruikbaar vanuit de doos.

Goedkopere versies zoals de Quanshengs zijn ook best fraai maar de kwaliteitscontrole is vaak wat minder en ook de beitels zijn in mijn beleving een stuk minder goed. Alles zelf op te lossen met wat tijd en eventueel een betere beitel.

Een vergelijking met een oudere Stanley vindt ik lastig. Die koop je immers niet meer in de winkel en heeft vaak ook wat kennis en tijd voor restauratie nodig. En dan moet je maar afwachten of je kwalitatief op hetzelfde niveau komt.

Maar met schaven is het een beetje wat je zoekt. Als je zelf plezier hebt in restaureren en graag op MP of bij de kringloop zoekt dan kan je voor veel minder, wat geluk en flink wat tijd ook een prima werkende schaaf krijgen. Maar de moderner varianten hebben ook hun plaats. Je kan ze gewoon gelijk kopen (normaliter dan) en ze zijn ook voor beginners dan bijna gelijk bruikbaar.

Ik word als hobby gebruiker ook blij van een mooi stukje gereedschap wat goed functioneert. Dus als het budget er is :).

Maar ik ben het er ook wel mee eens dat voor een schaaf die bedoeld is voor het grovere werk, zoals deze 5 1/2, het een beetje overkill is. Voor iets als een no 4 of 4 1/2 of iets als een Veritas low angle smoother zijn de moderne versies wel een stukje beter is mijn ervaring.

Maar schaven van een stukje hout met een goede beitel doen het ook prima..... :).
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Athanor

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.439
653
Terkaple
www.woodworking.nl
Uit oprechte interesse: wat maakt de Lie Nielson zoveel beter dan bijvoorbeeld een Stanley pre-1970? Hij ziet er fantastisch uit, maar heb vanuit de foto's nooit kunnen ontdekken wat de LN nou zo speciaal maakt.
Wat maakt dat een Holtey of een Sauer & Steiner 5 tot 20X zo duur zijn als een Lie Nielsen.. Wat maakt een Altendorf beter dan een Electra Beckum.

Met verstand van zaken kun je met allemaal een goed resultaat halen. Maar als tijd ook geld is, dan is een Altendorf of een Lie Nielsen al gauw een goede investering. Een Norris of Mathieson schaaf kostte vroeger ook 2 maandsalarissen van een meubelmaker en als er goed op gepast is, zijn het nu nog prachtige bruikbare schaven.

Als je net als ik graag mooie spullen probeert te maken, dan hou je ook van mooie gereedschap en goed werkend gereedschap. En je zoekt iets wat past bij je budget, of je gaat sparen voor iets omdat je het graag wilt hebben, omdat het de juiste snaar bij je raakt. Dat kan een perfect getuned Stanley van 100 jaar oud zijn, maar die zijn er maar mondjesmaat. Thomas Lie Nielsen begon begin jaren '80 met het opnieuw maken van oude modellen Stanley schaven in een echt goede kwaliteit. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd dat we weer ambachtelijk met handgereedschap aan de slag zijn gegaan; omdat Lie Nielsen dat in een echt goede kwaliteit en weer als bruikbaar gereedschap kon leveren. Er was weer handgereedschap beschikbaar waarmee je nauwkeuriger en met meer passie hout kon bewerken. De quanschengs/luban etc profiteren daar in grote mate van.

Goed gereedschap is maar 1 ding, het gaat er vooral om wat we er mee maken. Dat vraagt nog wel iets meer dan alleen een mooie schaaf of set beitels :).

jaap
 
Laatst bewerkt:

Cats

Actieve deelnemer
28 jun 2020
37
11
Bedankt voor de antwoorden. Ik ben recentelijk begonnen met houtbewerken en heb via marktplaats het eea aan handgereedschap kunnen bemachtigen voor een, naar mijn idee, goede prijs. Het kost dan meestal wel het eea aan tijd om ze in een goede bruikbare staat te vormen, maar dan werken ze goed; ik heb verder geen vergelijkmateriaal daarentegen vandaar mijn vraag.

Zeker waar dat mooi gereedschap op zich al leuk is om naar te kijken, en ook zeker waar dat een stuk gereedschap ook echt gereedschap is en dat jij dat niet bent.
 

GH1

Post veel
8 aug 2017
844
94
Het is altijd een lastige..... eigenlijk zou ik aanraden om als starter te beginnen met 1 goede nieuwe schaaf.

Dan heb je ook gelijk referentie materiaal hoe het zou kunnen schaven. Maar als je de moeite en tijd neemt om uit te zoeken hoe je een schaaf goed afstelt dan kan je ook met een beperkt budget en tijd een heel eind komen.
 

LFlab

Actieve deelnemer
7 mei 2018
376
45
Rosmalen
Maar als je een schaaf koopt, zou ik in ieder geval geen nieuwe Stanley kopen, zelf ben ik een fan van oude stalen schaven, maar een beetje technisch inzicht is wel belangrijk om te voorkomen dat je er een koopt met onoplosbare problemen.
 

GH1

Post veel
8 aug 2017
844
94
Het is gewoon bagger :). Dan ben je echt veel beter af met een kloon uit China of India.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.