
We beginnen met een appelstam, 80 cm lang en 45 cm doorsnede. De zaag gaat er op plm. 50 cm lengte in, dan hou ik nog net genoeg hout over om iets van het korte stuk te maken.

Deze stam stond als brandhout in een partijtje op marktplaats. Ik heb al het gave/dikke hout daaruit gekocht. Het is even rijden naar de omgeving van Almelo, maar deze tekening is het waard.

Een zwenkkraan is wat iedere draaibank zou moeten hebben.

Ja, ook met één hand kun je houtdraaien, terwijl je met de andere fotografeert, vooral als de sluitertijd niet te lang is.
Nadat de stam rondgedraaid is, komt er een voet aan voor in de vierklauw. Ik doe dat altijd zo snel mogelijk, want de aandrijving via de vierklauw kan toch meer kracht overbrengen dan de meenemer.

Eenmaal in de vierklauw krijgt het geheel een mooie vorm, en de tekening is ook best goed.

Een stilleven van een 48 mm metaalboor, die ik gebruik om het 1e gat aan de binnenkant voor te boren.

Dan het uithollen aan de binnenkant. Appelhout draait bijzonder fijn (erg gelijkmatig), en omdat hout van fruitbomen nogal schijnt te werken, probeer ik een wanddikte van 4 mm te bereiken.

Om het werken een beetje in toom te houden, ga ik proberen de vaas te koken. Bij eerdere voorgedraaide schalen in kersen was dat een groot succes - die werkten nauwelijks bij het drogen na een kookbeurt. Ernaast ligt een klein appelschaaltje uit het andere stuk. Om de vaas onder water te houden, ligt er een steen in.

De vaas, met een lengte van zo'n 48 cm nu, past net dwars in een RVS oliedrum. Ramen en deuren open, deksel er op, wokbrander er onder, 1 uur aan de kook brengen en 3 uur doorkoken...

Na het koken dampt de vaas wat uit. De pot ernaast is de houtlijm die ik op de voorgedraaide schaal ga smeren. Die mag langzaam drogen, bij de vaas hoeft dat van mij niet, ik ga er van uit dat hij dun genoeg is om zo te drogen. De bodem is nog zo'n 4 cm dik (incl. de 2 cm die in de vierklauw gaat).
Het hout lijkt nu wel wat vaal van kleur, ik hoop dat dat nog beter wordt.

Na 2 weken voelt alles droog, en gaat hij nog een keer op de draaibank om te schuren en de voet af te werken.
Gelukkig lijkt de kleur beter te worden.

Dit is waarom houtdraaien leuk is....

De voet heeft wel wat scheurtjes, mede omdat de kern daar loopt en een soort snoeiwond van vroeger. Ik probeer die met secondenlijm een beetje bij elkaar te houden.

Na 2 weken in een onverwarmde ruimte binnen zitten er duidelijke scheuren in. Het komt voor dat die dan later ook weer dicht trekken als het hout verder droogt, maar dat blijkt na een week hier niet het geval. Na nog een weekje in de woonkamer is dit gewoon waar ik het mee moet doen.
Deze foto is na het vlak draaien van de voet op de draaibank, er zat origineel ook een halve centimeter niveauverschil in.

Poging II voor de scheuren. Deze epoxy is is weliswaar niet goedkoop, wel glashelder, snel droog en in kleine hoeveelheden te koop. Het emmertje in het midden bevat pigment, 'Charcoal Black' - dus gewoon roet, maar dan in fijne korrels. Rechts een deksel dat ik als mengschaaltje gebruik.

Ook bij 7 graden in de werkplaats loopt het nog een beetje uit, dus het vullen gaat in 2 gedeelten. Dit is de 2e laag.

Schuren en polijsten - schuren tot korrel 320, polijsten met 5 soorten vlies tot korrel 4000.

Het beste moment - oliën.





Het eindresultaat: 45 cm hoog, bodem ongeveer 15 mm, diameter boven/midden/onder 160/320/150 mm.
Laatst bewerkt: