Plank vlakken

boertje125

Post veel
17 okt 2013
1.035
19
Je hout kan op heel veel manieren krom zijn en daarbij ook nog scheluw.
Als de plank in de lengterichting krom is leg je de holle kant op tafel en schaaft tot de messen het hout niet meer raken.
dan trek je hem een stukje terug en til je hem van de tafel.
je voert hem opnieuw door op deze manier net zolang tot je messen de hele plank pakken.
daarna haakse de rest doe je met de van dikte bank.
planken die te breed zijn voor de van dikte kan je na het haakse eventueel met de zaagtafel op breedte maken en dan nog een keer over de vlakbank duwen.


scheluw hout is het moeilijkste je kan de stand van je plank dan ook fixeren met een hulplat tegen de zijkant.
 

rudy

Post veel
15 feb 2011
1.170
2
vliermaal
Bedankt vr de vele tips, maar als ik er nu eerst het grootste verschil uithaal met een elektrische schaaf is dat geen optie?
Grts,
Rudy
 

chevy66

Post veel
19 jul 2013
2.411
95
Het voordeel van het werken met een elektrische handschaafmachine is dat je je plank met een paar steunhoutjes neer kan leggen, hoe je hem in je tafelblad wil verwerken. Je kan heel makkelijk de kromming middelen. Dan pak je een waterpas en zet je de kopkanten uit. Dan draai je je plank om en schaaf je naar je streepje toe. Dit doe je aan beide kanten. Daarna draai je de plank weer terug en spijkert hem op een strook multiplex. Nu kan je de zijkanten recht zagen. Daarna teken je de dikte uit, zodat je weet hoe dik de rest van je delen moeten worden. Die schaaf je allemaal op maat en je lijmt de kromme plank er tussen. Als de lijm is uitgehard, schaaf je pas de kromming die boven je blad uitsteekt weg. De naastgelegen delen voorkomen nu dat de plank nog verder kan vervormen.
 

boertje125

Post veel
17 okt 2013
1.035
19
Als je moeite hebt om de plank te hanteren is het met handgereedschap wel minder zwaar ja.
Als je een vlakbank tot je beschikking hebt die een beetje bij dat formaat hout past is dat echter een stuk makkelijker en sneller om het hout vlak te krijgen.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.