muurkas bouwen lariks

Piewie

Nieuw lid
2 aug 2016
18
0
Zijn er klussers die kennis en/of ervaring hebben in het bouwen van een muurkas mbv lariksbalkjes en polycarbonaat kanaalplaten? Ik wil een dak van 6 meter bij 2,5 meter maken. Hoogte aan de muur 2.5 meter, andere wand 1.5 meter. Welke maat hout lariks is passend, m.n. voor het dakdeel en wat zou de afstand tussen de balkjes kunnen zijn?
 

Piewie

Nieuw lid
2 aug 2016
18
0
Ik zie nu dat ik in de omschrijving niet helemaal duidelijk was: excuus. De muur is 6 mtr., de kas wordt dus 6 mtr. bij 2.5 mtr.
 

jpandriesse

Oud hout
17 nov 2009
2.536
82
Het land van Maas en Waal
De overspanning van je balken gaat dus ongeveer 2,7m zijn (driehoek berekenen ;) ). Als je die lengte invoert in de balkenschuif (http://www.houtinfo.nl/toepassingen/balkenschuif) met keuze dak zonder balast en de gewenste hoh maat, dan krijg je zo inzichtelijk welke kopmaat je ongeveer moet hebben.
Zou je aanvullend nog even kunnen googlen welke sterkteklasse Lariks heeft en dat vergelijken met de sterkteklasse van vuren, waar de balkenschuif standaard mee werkt. Ik verwacht overigens dat dat elkaar weinig zal ontlopen, zeker niet gezien de beperkte overspanning.
 

tuoh

Oud hout
Dakliggers van ongeveer 45mm x 120mm zijn ruim voldoende. Muurbalk word dan 45 x 140mm.
Dakplaten gebruiken van 1200mm breed, = h.o.h. afstand liggers 600mm.
Alu profielen plaatsen telkens om de 1200mm. De dakliggers die onder het midden van plaat liggen worden bovenaan voorzien van telkens 1 of 2 strips compriband naast elkaar.
Zo word de brede plaat in het midden ook ondersteund en kan niet gaan doorhangen na verloop van tijd.
Tegen de muur komt er een muurprofiel te zitten om de de aansluiting van het dak tegen de muur af te werken.

Ps: gebruik ook de juiste tape en eindprofielen om de kopse kanten van de platen af te dichten. Voorzie ook eindstops aan de profielen op de liggers om te vermijden dat de platen gaan uitzakken!
 
Laatst bewerkt:

boertje125

Post veel
17 okt 2013
1.036
19
Moet je nog op dat dak kunnen staan bijvoorbeeld voor het onderhoud van de gevel die er mischien nog boven zit?
dan is het mischien slimmer om bijvoorbeeld een meter met dakhout uit te voeren
 

WannaWood

Actieve deelnemer
1 apr 2015
64
0
Oosterbeek
Ben je nog aan de kas begonnen? Ik heb voor eind dit jaar een soortgelijk project gepland staan, het vervangen van een "lelijke" serre...
 

Piewie

Nieuw lid
2 aug 2016
18
0
Ben je nog aan de kas begonnen? Ik heb voor eind dit jaar een soortgelijk project gepland staan, het vervangen van een "lelijke" serre...

Nee, ik zit nog in de oriëntatiefase, hoop dit najaar tijd te vinden om er mee aan de slag te gaan.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.