Monteren kozijn in houtskelet

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

peterdorn

Actieve deelnemer
1 dec 2019
99
8
Leeuwarden
Goedemorgen!

Gister heb ik een tuindeuren kozijn en raamkozijn opgehaald. Deze zijn gemaakt van dark red meranti. De profielen waren al gegrond maar waar hoeken zijn gekant en zaagsneden zitten nog niet. Daarom eerst alles licht opgeschuurd en in goede grondverf gezet (sikkens rubbol prime). Wat een top spul!

Maar dan komt het straks aan op het monteren. Zoals op de foto wellicht is te zien heb ik een dubbele stijl (45x95). 1 ter ondersteuning van de latei en 1 die doorloopt tot boven. De korte stijl, onder de latei, is enkel van opzij geschroefd, dus deze kan er eventueel nog uit.

De opening is 10mm breder als het kozijn, dus 5mm speling links en rechts.

Ik heb voor de zekerheid gister 6x140 verzinkt schroeven gehaald van Woodies. 2 balken zijn samen 90 breed + 5mm kier maakt 95. Dan hou ik dus 45mm over als body in het kozijn.

Het idee is om een stuk of 5 schroeven per kant te gebruiken, maar toen dacht ik: moet het kozijn ook voorgeboord worden? En indien dat moet, dan moet ik wel een hele lange 4mm boor hebben.

Weet iemand wat een dergelijk kozijn doet als je daar zo een schroef in zet?

Screenshot 2020-06-12 at 10.29.43.png
 
Laatst bewerkt:

jelmer

Post veel
10 jan 2009
1.170
19
Fryslân
Voorboren zou ik wel doen. Maar je kan er ook voor kiezen om vanaf het kozijn in de sls te schroeven. Dan hoef je geen lange boor te halen en kan je eventueel kortere schroeven gebruiken.
En het 2e voordeel, stel je wilt je kozijn ooit gaan vervangen, dan kan je altijd bij de schroeven zonder je hele muur te hoeven slopen. Je moet je kozijn toch nog aflakken neem ik aan? Dus zal je dan de schroefgaten nog moet plamuren.
 

peterdorn

Actieve deelnemer
1 dec 2019
99
8
Leeuwarden
Hmm. Ik dacht ik kies voor een blinde verbinding zodat ik niet hoef te plamuren. En ik denk dat als het op vervangen aankomt je net zoveel moeite hebt om de geplamuurde schroeven op te zoeken en netjes te verwijderen. Praktijk is dan vaak toch een reciprozaag 😅

Vervangen maak ik me dus niet zo zorgen om. Ik wil vooral een stevig kozijn! Maar voorboren is dus wel een must? Ik zou natuurlijk ook de schroeven eerst door de balken heen kunnen zetten, de boorpunt in het kozijn zetten en dan kozijn terughalen en dan voorboren. Misschien iets meer werk, maar als dat problemen voorkomt heb ik het er voor over.

Ik vind het wel heel gek dat je hier gewoon niets over vind op internet (of ik zoek verkeerd). Heb ik dan zo’n rare constructie gemaakt?
 

ZotVanHout

Actieve deelnemer
8 jan 2016
284
24
Klein-Brabant, Vlaanderen
Ik vind het wel heel gek dat je hier gewoon niets over vind op internet (of ik zoek verkeerd). Heb ik dan zo’n rare constructie gemaakt?
de constructie op zich is niet raar
kozijnen komen meestal tegen stenen muren
houtskeletbouw is minder gebruikelijk
kozijnen worden meestal in de opening vastgezet door er schroeven naar buiten toe door te zetten
als deze stijl op de hoek staat, dan zit het schroefgat in de open lucht, waar het nog meer aan de weersomstandigheden blootgesteld wordt dan bij schroeven vanuit het kozijn

1592121967714.png
Maar voorboren is dus wel een must?
een schroef van 6 mm draai je niet zomaar in hardhout
risico op splijten van het hout, kapotdraaien van de schroefkop, en weglopen van de schroefpunt
 

peterdorn

Actieve deelnemer
1 dec 2019
99
8
Leeuwarden
6489F4E1-A69D-4625-AB15-6C47679E7F74.jpeg

Bedankt voor de antwoorden mannen! De balk zit niet op de hoek. Wordt met damp-open en damp-dicht folie opgebouwd. Kies ik voor een ‘blinde’ verbinding dan krijgt de schroefkop een warm glaswol dekentje over zich heen, dus daar zal niets mee gebeuren.

Vanuit het kozijn schroeven achter de scharnieren is inderdaad ook een goed alternatief. Ik heb 89mm scharnieren met zo’n ‘pen’ die in het kozijn valt. Dan zou ik in deze verdieping de schroef moeten zetten? Of willekeurig ergens achter het scharnier, en daarna pas het scharnier plaatsen?

De deuren moeten nog afgehangen, dus de positie van de scharnier zijn nog niet bepaald. Dus dan zou ik dat eerst moeten afwachten voordat ik de kozijnen kan monteren.

Is mijn idee met lange schroeven op voorhand een slecht idee? Of zou ik alsnog dit kunnen doen maar er dus goed voor zorgen dat het is voorgeboord.
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
1.669
27
Leeuwarden
De beste oplossing is om te werken met afstandsschroeven, die zijn hiervoor gemaakt. Als je het kozijn goed stelt en bijv. met wiggen op de juiste plaats zet kun je die schroeven plaatsen zonder dat e.e.a. nog verschuift.

Hieronder nog een filmpje van timmerman Koos die daar uitleg over geeft.

Succes, Fons

 

ZotVanHout

Actieve deelnemer
8 jan 2016
284
24
Klein-Brabant, Vlaanderen
collega klauterkamer maakte op dezelfde minuut als mij, doch een paar seconden vroeger, de juiste bemerking:
vanuit het kozijn schroeven op de plaats van de scharnieren, of het glas, of de glaslatten (bij afwezigheid van een opendraaiende vleugel)
het voordeel hiervan is dat je altijd een zekere soepelheid bewaart ivm vervangen of verstellen
anders moet je de omlijsting/opvulling er af/uit halen + met een reciprozaag de lange schroef doorzagen mét kans dat je dieper dan gewenst zaagt
houtskeletbouw biedt de mogelijkheid om van de buitenkant in de scharnieren te schroeven, maar daar zie ik voor de ramen en deuren enkel nadelen in
kies gerust voor schroeven vanuit de binnenzijde van het kozijn
de schroeven kan je met een verzinkboor gelijk met of dieper dan het vlak van het kozijn plaatsen
er bestaan ook zelfborende schroeven
meestal is daar het gebruik van een verzinkboor niet nodig, maar als het skelet uit dennenhout bestaat & het kozijn uit meranti, dan zou de meranti sterker kunnen blijken dan het dennenhout
 

peterdorn

Actieve deelnemer
1 dec 2019
99
8
Leeuwarden
Nogmaals bedankt! Puur uit eigenwijsheid en interesse even een 2 SLS gepakt en een stukje meranti. De slagschroefendraaier Drukt de 6x140 zoals verwacht met gemak door de 2 vuren balken heen. Vervolgens drukt hij een kier tussen het vuren en hardhout. Dus zonder voorboren ga ik niet eens redden, al zou ik het willen.

Daarnaast zal het met voorboren een heel karwei worden, dus dat idee laat ik wel varen.

Boren ter hoogte van de scharnieren, of in de sponning van het glas (kan mooi, glas zit er nog niet in) klinkt zo gek nog niet!

1D6407E5-E513-427C-B63F-33F4B6AC77BC.jpeg

Dit is een foto van onze achterdeur. Voor de schuur heb ik precies dezelfde scharnieren.

Kan ik de schroef dan plaatsen daar waar die verdieping dan al zit, of hou ik dan te weinig vlees over voor een sterke verbinding?

Of moet ik dan een ‘vrij’ plekje uitzoeken achter de scharnieren, tussen alle gaten van de schroeven? Sorry voor de vele vragen, maar ik vraag liever wat te veel in plaats van dat ik straks m’n kozijnen heb verpest 😅
 

Bijtel

Oud hout
31 jan 2012
2.671
12
Goeree-Overflakkee
Je ziet al op de foto van het scharnier dat er nauwelijks plek is voor een flinke schroef. Gedoemd om te mislukken. Ze de schroef gewoon in de sponning, iets verdiept zodat je het kan plamuren of er een plug in kan lijmen.
 

peterdorn

Actieve deelnemer
1 dec 2019
99
8
Leeuwarden
Fons is even langs geweest (bedankt Fons, echt top!!) en had direct een paar afstand schroeven meegenomen zodat ik direct verder kan als het nodig was!

Ook had Fons nog een tip over het plaatsen van het kozijn qua diepte en afwateren, dus er gaat nog een kleine wijziging doorgevoerd worden. De hulpstijlen gaan iets naar voren zodat het kozijn op zijn beurt ook nog iets naar voren kan. Op die manier valt de dorpel van het raamkozijn over het Rabat heen en heb ik later mogelijk minder last van vochtproblemen.

Dit filmpje nog even opgezocht over de afstand schroef:De gaten zou ik later eventueel nog dicht kunnen maken, maar omdat beide kanten scharnier kanten zijn, hoeft dat niet direct.

Ik laat het weten als ze er in zitten!
 

Athanor

Moderator
6 dec 2015
1.669
27
Leeuwarden
Ja, het was leuk om kennis te maken en gelijk naar je uitdagende project te kijken😀 Dat wordt een heel mooie werkplaats en belooft wat voor de toekomst! Omdat Peter bijna bij mij om de hoek woont zullen we vast vaker contact hebben. Altijd fijn om met elkaar over houtbewerken te praten😎

Fons
 

peterdorn

Actieve deelnemer
1 dec 2019
99
8
Leeuwarden
Goedemorgen!

Kozijn en deuren zitten er in. Helaas om tot de conclusie te komen dat het kozijn wat te breed is. Geen idee hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar alles mag er weer uit ben ik bang!

Ik heb de scharnieren aan de kant van het kozijn al opgevuld met uitvulplaatjes en nog valt hij niet eens uit zichzelf in het slot. Het verschil is daarmee echt te groot.

EC00222F-D4AB-4F76-AA2F-588C0C762FC9.jpeg382E41D6-513E-45E2-99D8-304FF59FCDE4.jpeg
 

chevy66

Post veel
19 jul 2013
2.141
24
Als dat een foto van je schoot en slotplaat zijn, lijkt het dat je slotplaat wat te hoog, dan wel te laag zit.
 

peterdorn

Actieve deelnemer
1 dec 2019
99
8
Leeuwarden
Als dat een foto van je schoot en slotplaat zijn, lijkt het dat je slotplaat wat te hoog, dan wel te laag zit.
Klopt goed gezien. De deur hangt nog wat in het midden. Alleen ik heb dus al 2mm opvulplaatjes achter de scharnieren zitten, ook aan de onderkant. Dus om het te kunnen stellen zou er aan de onderkant nog meer bij moeten, maar dan wordt het er niet mooier op.

een aluminium profiel (platte strip?) erop schroeven?

Op de deuren? En hoe krijg je de scharnieren dan verzonken?
 

vandikte

duurzaam is de weg
3 jul 2013
1.070
17
Almere
Kan het niet goed zien maar als je 2of 3 mm ruimte hebt tussen de deuren op de sluitkant van de ontvangende deur een strip monteren.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.