Mini Werkbank

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
38
14
Delft
Hoi allemaal,

Afgelopen weekend, toen ik bij mijn ouders was, eindelijk een werkbank gemaakt, losjes gebaseerd op de Sjoberg Smart en de Mini Workbench van Paskmakes op youtube. Aangezien ik over 1 of 2 jaar toch weer weg ga uit mijn appartement, en ik bovendien nog niet heb besloten of ik liever op de eettafel of het balkon klus, had ik geen zin om een grote lompe werkbank te klussen die op een volgende plek toch weer te klein is. Vandaar dat dit een ideale oplossing is. Hiervoor had ik uberhaupt nog geen bankschroef o.i.d. en klemde ik alles met lijmklemmen vast om te zagen en schaven. Ongelooflijk onhandig dus.

Tijd voor details:
Ik had nog 2 stukken meranti van 45x140x600 liggen (ooit gratis opgehaald). Daarnaast heb ik voor weinig geld een vurenbalk bij de gamma gehaald. Dat was zo'n afgeronde balk, en eenmaal thuis besloot ik dat ik geen richels wilde in mijn werkvlak dus ik heb me de blaren op de handen geschaafd. Wel weer een goede oefening met haaks schaven.
Ik heb alle randen, alsmede de banen waarin de benchdogs komen van meranti gemaakt zodat deze niet uit zullen scheuren.

De spindel heb ik gemaakt van 200mm M12-draad. Ik heb het zo bevestigd dat ik deze gemakkelijk kan vervangen; mocht het niet bevallen dan kan ik altijd nog een trapeziumdraad ergens vandaag toveren. Naast de spindel gebruik ik twee beukenstokken als rechtgeleiding. Deze heb ik ook gebruikt om benchdogs te vervaardigen in twee modellen.

De benchdog gaten zitten op 75mm uit elkaar, de bankschroef kan in theorie 110 mm uitschuiven maar tot 75mm is hij een stuk stabieler.
Het totale klembereik is zo'n 600mm. Het werkblad is 57x47cm. Een beetje een gekke maat maar ik heb het hele ding in de bijrijdersstoel op een post-it ontworpen dusja :)

WhatsApp Image 2020-06-02 at 22.45.02.jpeg

WhatsApp Image 2020-06-02 at 22.45.10.jpeg

WhatsApp Image 2020-06-02 at 22.45.40.jpeg

WhatsApp Image 2020-06-02 at 22.45.30.jpeg

WhatsApp Image 2020-06-02 at 22.45.22.jpeg
 

klusrob

Actieve deelnemer
27 jun 2011
265
8
Omgeving Eindhoven
Ik hoop dat je nog veel post-it’s over hebt en nog vele kilometers als bijrijder maakt...
Mooi ontworpen en goed gemaakt. Leuk ook dat lijnenspel met de lichte en donkere banen.
 

s0ulmaster

Without magic smoke, it ain't broken
11 apr 2019
213
32
Enschede
Leuk geworden inderdaad. Zou er bijna 1 zelf gaan maken voor erbij, maar heb net mijn (grote) werkbank klaar:p
 

meron

Post veel
8 sep 2011
1.044
41
Nijmegen
Ziet er mooi uit.

Hoe bruikbaar is zo'n werkbankje in de praktijk? Ik kan mij voorstellen dat het enkel voor het hele lichte werk handig is.
 

jpandriesse

Post veel
17 nov 2009
2.350
27
Het land van Maas en Waal
Leuk hoor.
Hoe zit het geheel in elkaar, gelijmd/geschroefd/pen-gat? Ga je het ook nog ergens mee afwerken? Dat laatste zou ik wel doen, al was het maar om het werken van de vuren balken een beetje tegen te gaan.
 

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
38
14
Delft
Bedankt voor de reacties!

Ziet er mooi uit.

Hoe bruikbaar is zo'n werkbankje in de praktijk? Ik kan mij voorstellen dat het enkel voor het hele lichte werk handig is.
Ik zal er, als ik een paar projecten verder ben, misschien nog eens op terugkomen. Tot nu toe ben ik erg tevreden over de klemkracht welke erg hoog is doordat metrisch schroefdraad een veel kleinere spoed heeft dan trapeziumdraad.
Verder zet ik hem met lijmklemmen vast aan mijn eettafel, waardoor hij dan toch wel aardig wat gewicht mee heeft.

Buiten dat om is mijn plan om de projecten toch enigsinds klein te houden komende tijd, aangezien ik mijn machinebewerkingen vanwege de buren wil beperken en ik niet met de handzaag garderobekasten wil vervaardigen.
Maar mocht ik de ruimte hebben voor een "echte" werkbank dan zou ik niet snel €200 spenderen aan een sjoberg mini.

Leuk hoor.
Hoe zit het geheel in elkaar, gelijmd/geschroefd/pen-gat? Ga je het ook nog ergens mee afwerken? Dat laatste zou ik wel doen, al was het maar om het werken van de vuren balken een beetje tegen te gaan.
Het werkblad is geheel gelijmd. Eventueel zou ik nog twee lange schroeven in de kopse kanten kunnen steken, aangezien er nu met de gehele klemkracht aan een kopse lijmverbinding wordt getrokken. Maar dat is wel zo'n groot vlak dat ik het aandurf. Mocht hij op een zeker moment los trekken dan heb ik dat ook weer geleerd.

Op de foto's is er al een laag Danish Oil aangebracht. Ik had het gevoel dat één laagje wel voldoende is voor een gebruiksobject wat best een beetje mag slijten, misschien dat iemand me daar nog advies in kan geven.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.