Niet om op te scheppen, maar ik wist het al… dat die korst om veel Nederlandse kazen van hoofdzakelijk PVA is, oftewel ook het hoofdingrediënt van houtlijm. Het programma Keuringsdienst van waarde besteedde er een aflevering aan:
www.npostart.nl
Een tip: de echt fantastische kazen van Remeker (biologisch, heel erg diervriendelijk, van Jerseys) hebben al een aantal jaren een natuurlijke korst. De ontwikkeling ervan heeft wel wat voeten in de aarde gehad — dat kreeg ik een beetje mee via mijn kaasboer — maar je kunt nu wel een Nederlandse Goudse kaas kopen mét korst die gewoon ook op de boterham kan.
Kaaskorst | NPO Start
Tijdens een vakantie in Frankrijk stuitte de Keuringsdienst op iets vreemds. Iets wat wij in Nederland wegsnijden, daar smullen de Fransen juist van: het korstje van de kaas. Wat blijkt? In Nederland trekken we de kaas een jas aan. Maar waarom en waar is-ie van gemaakt? Een smeuïg verhaal over...
Een tip: de echt fantastische kazen van Remeker (biologisch, heel erg diervriendelijk, van Jerseys) hebben al een aantal jaren een natuurlijke korst. De ontwikkeling ervan heeft wel wat voeten in de aarde gehad — dat kreeg ik een beetje mee via mijn kaasboer — maar je kunt nu wel een Nederlandse Goudse kaas kopen mét korst die gewoon ook op de boterham kan.
Laatst bewerkt: