Wat op de foto te zien is noemt men een pompemmer, daaronder zit het pompslot, wat zorgt voor het vacuum onder de emmer. Voor alle houten onderdelen in het pomplichaam geld dezelfde eis, "nat houden" De vroegere houten pompen werden soms van Grenen gemaakt, maar ook (witte)Abeel, Populier, Wilg, Eik en Iep, etc. werden ervoor gebruikt. De pompemmer mag ook gerust uit een van deze houtsoorten gemaakt worden, als de pomp dagelijks gebruikt word blijft de emmer in,of onder water en krijgt houtrot geen kans. Hier in de streek werd meestal Iep gebruikt voor emmer en slot, leder en vlaskoord deden dan dienst als dichting. Er zijn talloze scheepspompen gekend waarbij het pomphuis uit een complete boomstam vervaardigd werd, schors inclusief.
Het hout voor de (nieuwe)emmer moet dus (zeik)nat zijn, en best kwartiers gekliefd (zonder hart) alvorens te draaien. Uitgangsmateriaal is een stuk rondhout met mooi gelijkmatig verlopende jaarringen.
Alle bevestigingsmiddelen best uit koper, brons of rvs.
Als de pomp een tijdje niet gebruikt word is het best om de emmer uit de pomp te nemen en in een emmer water te zetten, of als de emmer in de pomp blijft zitten, regelmatig de pomp op te gieten, zo blijft de pompemmer afgesloten van zuurstof en krijgt rot geen kans, en werken van het hout is dan ook uitgesloten.
Een pompemmer word dus best vervaardigd uit een taaie houtsoort, de natuurlijke duurzaamheid ervan is niet van tel. Daarom ook de keuze voor ietwat vreemde houtsoorten als Populier, wilg en Abeel.Deze houtsoorten zijn zelfs beter dan eiken geschikt om een emmer uit te vervaardigen, taaier weet je wel. Eik heeft één zwak punt hier, de aanwezigheid van nogal uitgesproken mergstralen.
Deze (rare) houtsoorten werden al in het boek "Aeloude en hedendaegsche Scheepsbouw en Bestier" (1671) van Nicolaes Witsen beschreven, en zijn later bij diverse scheepswrakken ook gevonden

Het werkt(e) dus wel, het vraagt enkel van de hedendaagse gebruiker wat discipline, vroeger wist men niet beter, en was het nathouden van een pompemmer een doodnormale zaak, daar stond men niet echt bij stil, het hoorde gewoon zo.
Mvg,
André