Ik heb een Duits aardappelschilmesje met een houten heft (
zoiets) dat ik al ruim 30 jaar gebruik en nog nooit geslepen heb. Uitstekend in gebruik! Kan er heel dun mee schillen.
Ja, dat is het mesje dat ik laatst bedoelde met "
zelfslijpend molenmesje".
Dit hoef je inderdaad nooit te slijpen. De fabrikant slijpt er geen vouw aan omdat het hele blad van rug naar snede taps toeloopt. Het wordt tijdens gebruik steeds dunner en het deel dat het meeste werk krijgt (bij schillen het middendeel) wordt ook steeds minder hoog. Na jaren intensief gebruik resulteert dat in een sterk getailleerd lemmet. Als je merkt dat je er geen kracht meer mee kunt zetten zonder het te breken koop je een nieuwe, weer goed voor jarenlang keukenplezier.
NB er is ook een RVS versie, daar heb ik geen ervaring mee.
De mijne zijn van roestgevoelig staal. Heb er nu 2 in gebruik, een daarvan is zo zacht dat ik hem even langs het aanzetstaal moet halen als er per ongeluk een harde pit of een worstclip is geraakt. Maar wel zo scherp dat hij moeiteloos door een avocadopit gaat.