Enorme beginnersvraag: Hoe aan hout te komen?

leejoow

Nieuw lid
24 dec 2016
4
1
Veldhoven
Tot nu toe ben ik qua hout altijd weggekomen met eenvoudige latjes afronden of een klein frame maken voor een wastafel in de garage. Nu ik echt wil gaan proberen maar te werken met hout kom ik erachter hoe weinig ik eigenlijk weet :ROFLMAO:

En daar begint mijn allereerste vraag ook mee: hoe kom ik aan hout? Ik woon in de buurt van Eindhoven en dacht tot nu toe dat ik bij de bouwmarkt terecht kon. Nu begreep ik al dat dat niet altijd een goed idee is. Ik ga eerst een heel eenvoudige verrijdbare werkbank maken van vuren met een een MDF blad erop om in elk geval te kunnen starten. Dit wil ik wel bij de bouwmarkt halen, maar hoe kan ik daarna verder? Ik begreep al dat het verstandig is om sowieso een zaaglijst van te voren te maken, maar wat als de maten er niet zijn? Altijd op maat lagen schaven of kan ik dan toch beter gaan kijken naar een niet al te grote vlakvandiktebank?

Excuses voor de enorme beginnersvragen, maar er komt iets meer op me af qua onduidelijkheid dan ik van te voren had ingeschat :)
 
  • Leuk
Waarderingen: Taab

trigger

Actieve deelnemer
15 jun 2020
477
166
Simpel. Planten natuurlijk! Desnoods een paar potten op het balkon als je geen tuin hebt. Met een beetje werk en liefde heb je binnen 10 jaar al voldoende dikke stammen om te verzagen. Je moet de (lint)zaag wel kwijt kunnen natuurlijk en daarna moet het nog 1 tot 2 jaar drogen, maar dan heb je meer hout dan je verwerken kan.

Even zonder gekheid, er zijn legio houthandels in Nederland. Er zal er vast eentje in jouw buurt zijn. Ik hergebruik zelf ook heel veel van pallets, oude haspels, stapels die mensen kwijt willen omdat ze in de weg liggen etc. Het is goed oefenmateriaal en leuk om opnieuw in te zetten.Houthandels hebben veel meer assortiment dan de bouwmarkt, het is voordeliger en je kunt meer lengtes/maten krijgen. Vaak kunnen ze (net als veel bouwmarkten) ook grof op maat zagen voor je (en soms ook andere bewerkingen).
 

ZotVanHout

Post veel
8 jan 2016
1.656
319
Klein-Brabant, Vlaanderen
Ik woon in de buurt van Eindhoven
het is handig om dat ook in jouw profiel te plaatsen
bij vragen of tips waar afstand een rol speelt, is het nuttig dat de leden kunnen zien waar je ongeveer woont
Altijd op maat lagen schaven of kan ik dan toch beter gaan kijken naar een niet al te grote vlakvandiktebank?
4 lijstjes maken
1) hoeveel budget kan je op korte termijn vrijmaken ?
2) wat wil je maken ?
3) wat koop je in of maak je zelf ?
4) welk materiaal/machines koop je in welke volgorde ?
 

Rutger Broekman

Actieve deelnemer
19 apr 2013
70
11
Ten eerste mijn complimenten t.a.v. je bewust zijn dat je nog weinig weet. Dat maakt dat je vragen stelt. Van vragen stellen wordt je wijzer dan ze te beantwoorden. Plato had daar een mooie vraag over: als iemand weet, weet hij dan iets of weet hij dan niets? Een mooie vraag om over te filosoferen.

Hout haal je het voordeligst op marktplaats. Er is een overschot aan materialen op de markt die je als doe-het-zelver goed kunt gebruiken. Zet wat zoekopdrachten uit en als je niet oppast ligt je schuur zo vol.

T.a.v. je werkbank: laat je inspireren door deze site en YouTube, maak je werkbank verrijdbaar op intrekbare wielen (zie 'retracteble casters' op YouTube, gebruik als bovenblad (watervast) multiplex (i.p.v. MDF).

Als je iets wil gaan bouwen dat iets complexer is, is een tekening/schets aan te raden. Daarop werk je details uit zodat je weet hoe je het gaat maken voordat je het gaat maken. De zaaglijst volgt daar logisch uit.

De Arnhemse Fijn houthandel is een begrip. Maar er zal vast ook een houthandel in de buurt van Eindhoven zijn. Op Strijp S kun je ook cursussen volgen, je kunt daar ook terecht voor een paar euro per uur om werkplaats ruimte te huren geloof ik (Ambachtshuis Brabant heet het ook daar). In Veldhoven zit een Festool Experience center. Goed gereedschap, slecht voor je bankrekening.
T.a.v. machines: koop goede tweede hands en voor de stationaire machines leg je natuurlijk 230/400V (3 fase) aan. Dat is een investering waar je alleen maar blij van wordt.
 

StephanS

Actieve deelnemer
14 jun 2012
31
5
55
Geldrop
Voor hout kun je terecht in Nuenen bij houthandel van Hoorn.
Ik haal er zelf ook regelmatig hout.
Je kunt ook via de kringloop winkels in de regio oude meubelen op de kop tikken.

Succes!

Stephan
 

leejoow

Nieuw lid
24 dec 2016
4
1
Veldhoven
Zo, dat zijn een hoop reacties in korte tijd. Bedankt allemaal!

Om even de vraag te beantwoorden wat ik nu heb staan aan machines:

- Inca Universal Tafelzaag
- Makita boven/kantenfrees (de kleine, RT0700)
- Bosch bovenfrees
- Kolomboor
- Metabo 10" afkortzaag
- Decoupeerzaag
- Accuboor

Dus wel redelijk wat spulletjes in de loop der jaren bij elkaar gesprokkeld.

De dingen die ik wil maken zijn kleine meubels (tafeltjes, kastjes), kistjes en verschillende dingen die ik aan boord van onze zeilboot nodig heb (kastjes, werkblad, nieuwe motoromkisting).
Ik vind de filmpjes van Steve Ramsey heerlijk om te kijken en ik zit er ook aan te denken om daar eerst een aantal dingen van te maken om ze een beetje gevoel te krijgen bij het werken met hout en de machines.

Over het 'tweedehands' hout: passen jullie de plannen daarop aan als de diktes anders zijn of schaven jullie het dan naar de juiste maat? (ik heb ook wat wat gedaan met metaaldraaien, het maken van vervangende bussen en dergelijke, en daarbij was het vrijwel nooit een optie om het design aan te passen;))
 

Musicus

Actieve deelnemer
4 sep 2019
242
76
Ulvenhout
Als ik lees dat je kastjes wil maken en zaken aan boord van je zeilboot dan denk ik dat je eerder werkt met plaatmateriaal dan met massief hout? Ik zou dan niet als eerste gaan investeren in een vlak- vandiktebank en de aanleg van krachtstroom.

Het frame van een werkbank kan je ook prima maken van stroken multiplex welke je verlijmt. Zoek maar eens op 'Paul Sellers workbench'. Ik zou daar gewoon 18mm hardwood multiplex voor gebruiken van de Hornbach. Tuurlijk, er zit eens een openingetje in de tussenlagen, maar voor dat geld vind je het nergens.

Mijn insteek is dat ik pas nieuw gereedschap koop als ik het nodig heb voor een nieuw project. Als ik jouw lijst van gereedschap zie kan je dit allemaal prima maken. Wellicht zou een invalzaag met lineaal nog handig zijn....
 

HoutHans

Actieve deelnemer
1 mei 2012
436
10
Mocht je met massief hout willen werken en de tijd hebben, dan kun je ook gewoon met landschapsbeheer of de gemeente bellen. Zo heb ik nu ruim drie kuub Iepen bij huis liggen te drogen. Gewoon vragen als ze ergens een boom omzagen. Nee heb je, ja kun je krijgen.
 

Wjsalter

Actieve deelnemer
9 jul 2019
39
5
Herselt
Ik weet niet waar precies in/rond Eindhoven je woont, maar net over de grens vind je ook nog Pelthout. Geen affliliatie mee, maar mijn vader gaat er zijn hout halen en is daar best tevreden over.
 

klusrob

Actieve deelnemer
27 jun 2011
566
141
Omgeving Eindhoven
Bij Van der Vleuten in Best hebben ze veel plaatmateriaal, en je hoeft daar ook niet gelijk een hele plaat mee te nemen. Ze hebben ook een flink rek met resten plaatmateriaal.
Ook voor vurenhout zijn ze zeker niet duur.

Eikenhout haal ik vaak bij Benik Hout in Beek en Donk, en voor overig massief zou je eens bij Looijmans in Someren kunnen kijken.
En natuurlijk de Arnhemse Fijnhouthandel en 'onze eigen' Masave Hout in Zwolle voor de speciale houtsoorten.
 
Hoi Leo.

Als je ruimte hebt om hout op te slaan is het prettig om stukken te verzamelen. Voor constructie hout zou ik altijd naar een vakhandel gaan om te zorgen dat je goede kwaliteit hebt. Ook kunnen de meeste specialisten jouw zaaglijst naar wens wel leveren. Schaven lukt bij de meeste ook wel.
Zelf heb ik niet zo heel veel ruimte om hout te bewaren en drogen, toch verzamel ik genoeg om mijn hobby te kunnen uit oefenen.
Als ze ergens aan het snoeien zijn en je vraagt vriendelijk wat ze met het hout gaan doen en verteld wat jij er mee kunt zijn de meeste vrijgevig. Het nadeel is dat het dan weer 2 jaar moet drogen.
Zo heb ik wel prachtige stukken Taxus, Prunus,Jeneverbes en Buxus in mijn verzameling gekregen.

Groet Edwin
 

FredR

Actieve deelnemer
30 mei 2016
208
32
56
Sint Odilienberg
En vergeet niet Gevenhout.nl zit in Duitsland maar heeft ergens bij Best in de buurt een camping waar je kunt afhalen.

Fred
 

TonP

Actieve deelnemer
31 mei 2020
119
37
Onverstandige tip: Bedenk wat je gaat maken, kijk wat je hebt liggen, koop wat er ontbreekt en neem wat voorhanden is.
Als beginner moet je deze theorie respecteren. Je wordt vanzelf veeleisender als je 'skills' toenemen.
Als jou eerste behoefte een vandiktebank is ben je geen beginner of niet goed bezig. Succes.
 

Charel09

Actieve deelnemer
10 sep 2014
709
70
Antwerpen
Arnhemse fijnhouthandel :love:
in mijn ogen ideaal om te beginnen
zelf heb ik een aantal jaar gewerkt zonder vandikte en enkel geschaafd hout gekocht. Als het op een exacte maat moest zijn, dan kocht ik het bij Rick en anders langs bij AH. Dat kost wat extra maar een eigen vandikte is ook niet heiligmakend. En met de hand schaven gaat ook en is een goeie oefening.
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: hartvoorhout.jouwweb.nl

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.