Doen jullie het wel veilig?

Jan van den Broek

Actieve deelnemer
28 nov 2017
640
220
67
Veldhoven
Hier een voorbeeld van nonchalance, een schakelkast open maken met een sleutel waar een hele bos aan zit. Er was uiteindelijk een 800 Ampere hoofdzekering geklapt.
De "dader" was een ervaren hoogspanningsmonteur bij Essent.
DSC01747.JPG

DSC01738.JPG
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
6.676
587
Gaanderen
Wat kunnen we hier nu van leren en hoe dragen we dit uit. Ben vroeger eens op een bijeenkomst van meubelmakers geweest. daar vroeg de spreker of iedereen die een stukje vinger of meer miste wilde opstaan. Nou dat was een flink aantal. Er zijn hierna een hoop veiligheidsmaatregelen gekomen en nog steeds komen die er bij.
Op het doe het zelf gebied gebeurt er weinig. Laten de fabrikanten eens een echte gebruiksaanwijzing er bij doen waar je wat aan hebt en niet die standaard juridische meuk. Ja als je zonder kap gaat zagen dan kan je het zaagblad aaien.
Gelukkig gaf mij dat mij weer een nederig gevoel en ging die kap er weer snel op. (ik had geen schade allen een stukje vel zelfs geen druppeltje) Nu, jaren later moet k hem er weer opzetten. Wat was dat ook al weer met die ezel?
Zoals chevvy66 al zei gezond verstand is een. Ja dat even snel is er bij mij al lang uit. Dat kostte te veel hout, ik heb altijd twee duwstokken aan de zag hangen. Dan is het al een heel stuk lastiger om iets van je zelf er af te zagen.
We zullen gewoon moeten accepteren dat er af en toe wat mis gaat. Dat doen we met vliegtuigen boten treinen auto's etc etc. Regels aanpassen als dat nodig is.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
3.284
410
Al die regeltjes geven schijn veiligheid. Als je gewoon na denkt en zoals wim zegt je ledematen ver bij draaiende gereedschappen weg houd, door het gebruik van bv duwhoutjes, is de kans op zware ongelukken al een stuk minder. Wat er bij die schakelkast mis is gegaan moet je nog maar eens uitleggen. Ik heb ook al mijn sleutels aan een bos hangen, maar ik zie niet helemaal waarom dat een probleem zou zijn. Kasten zijn geaard en je sleutels blijven aan de buitenkant van de kast.
 

Arend b

Actieve deelnemer
7 sep 2020
206
61
Staphorst
Kan zijn dat hij/zij de sleutelbos aan de zij had hangen en met omdraaien met de bos door de kast ging
Als die kast op die hoogte hing, maar het blijft raden maar
 

Jan van den Broek

Actieve deelnemer
28 nov 2017
640
220
67
Veldhoven
@chevy66 : ik denk dat in dit geval de sleutels niet buiten de kast bleven, maar in de handen van de monteur.
Inderdaad. Ter info over de man zelf: Hij hoeft de rest van zijn leven niet meer onder de zonnebank. Hij had werkelijk geen enkele pbm aan zijn lijf. Hij had al een akkefietje op zijn naam staan, en na dit geintje probeerde hij nog een generator van 30 kWatt met de hand op het net te zetten wegens ongeduldigheid. Ik was de WTK van dienst toen hij me dat flikte. Het was een grote boem...Ik dacht even dat de stoomturbine naast zijn fundatie stond.....
Bij evaluatie wist deze figuur die al zijn opleidingen had genoten, niet wat ASYNCHROON betekende.
Hij heeft uiteindelijk de zak gekregen.
In de bijlage 's mans brilletje....DSC01746.JPG
 
  • Leuk
Waarderingen: The Boktor

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
3.284
410
Met 800 amp waren die sleutels gesmolten, maar in die kast zie ik niets wat 800 amp aankan zonder flits. En 30 Kw lijkt me niet zo'n probleem. Ik heb zo'n vermoeden dat je een andere grootheid bedoeld.
 

Jan van den Broek

Actieve deelnemer
28 nov 2017
640
220
67
Veldhoven
Met 800 amp waren die sleutels gesmolten, maar in die kast zie ik niets wat 800 amp aankan zonder flits. En 30 Kw lijkt me niet zo'n probleem. Ik heb zo'n vermoeden dat je een andere grootheid bedoeld.
Vergissing op twee punten: De hoofdzekering was 8000 (ACHTDUIZEND) Ampére (hoofdzekering MCC) en de generator was 30 MWatt.
 

Superkees

Post veel
17 aug 2017
1.453
224
Ik ben waterbouwer en werkzaam op een slibvergistingsinstallatie. Maar synchronisatie weet ik nog wel wat het is. Toevallig vandaag nog een stukje gelezen over hoe terug te gaan van noodstroom naar normaal bedrijf.
 
  • Leuk
Waarderingen: Jan van den Broek

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
3.368
288
Riemst
Ik heb gelukkig nog alle vingers, maar het heeft enkele keren niet veel gescheeld. Een maal met vinger in vandikte terecht gekomen op opleiding. Hoe het gebeurd is weet ik niet. Het was ergens aan de zijkant. Is in het ziekenhuis van Luik hersteld door de specialist van de 'estomac'. Maar die heeft dat prima gedaan. Ook nog een keertje geraakt door een stuk hout dat weggeslingerd was door de verticale freesmachine en een litteken op mijn been van de handcirkelzaag. Maar handgereedschappen zijn ook niet te onderschatten. Flinke snijwonden door beitels waarvan de eerste op mijn twaalfde. Papa had me nochtans al vaak genoeg gezegd dat ik van mijn hand weg moest snijden...
Ook vaak genoeg dingen gedaan die achteraf niet zo verstandig waren, gelukkig met goede afloop.
Daarom vind ik het belangrijk dat als beginners hier raad vragen er ook gewezen wordt op eventuele gevaren bij de handelingen. Sommige machines en handelingen mag je nooit zonder ervaren begeleiding doen (bijvoorbeeld verticale freesmachine). Als je nooit met machines gewerkt heb, moet je toch eerst onder het toeziende oog van een ervaren gebruiker met machines leren werken. (Dat is ook de reden waar ik een invalzaag als eerste en universele machine maar niets vind.) Youtube kan je veel leren, maar dan moet je wel de juiste filmpjes weten te vinden. Die Amerikaanse specialisten tonen vaak hoe het eigenlijk niet moet, maar zonder ervaring is dat moeilijk in te schatten.
Als je twijfelt aan een handeling moet je stoppen en raad vragen.
 

knarfb

Actieve deelnemer
20 nov 2015
52
9
friesland
Een paar jaar gelden met de buurman samen een flink aantal bomen gaan zagen. Op mijn aandringen deed hij deze keer zijn zaag broek maar eens aan. Na enige tijd zie ik hem zijn zaag uit elkaar halen, ik vroeg hij problemen had, mijn zaag zit vast zei hij. Toen ik keek bleek dat hij met de zaag in zijn knie had gezaagd en dat zijn zaagbroek zijn zaag had geblokkeerd. Toen ik zei dat hij geluk had dat hij zijn zaagbroek aanhad was zijn antwoord dat hij anders niet in zijn been had gezaagd. Na jaren bij de brandweer les te hebben gegeven in het werken met oa de kettingzaag zie ik regelmatig wel heel gevaarlijke werkzaamheden, niet alleen door amateurs

ps zijn zaagblad kon hij weggooien de vezels waren er niet meer uit te krijgen
gr
Frank
 

RonaldVereycken

Actieve deelnemer
30 sep 2017
224
13
Leuven, België
Bij mij van exact hetzelfde. 3 jaar niks aan de hand met de "nieuwe zaagtafel" en dan, bij het terughalen van een stuk gezaagd hout met mijn linkerduim te dicht langs het draaiende zaagblad gekomen en direct mijn huid en vlees verpulverd. Gelukkig niet tot in het bot en het is grotendeels goed genezen op een beetje gevoel na, dus ik mag van groot geluk spreken.

Maar ik blijf me afvragen: hoe is het zover gekomen? Hoe kan ik dat opnieuw voorkomen? Wat ik nu doe is telkens op voorhand, keer op keer de discipline opbrengen om het traject van het hout in mijn hoofd als een film af te spelen, en mezelf ervan te verzekeren dat ik alles veilig doe, alvorens ik start, en er met de gedachten zo bewust mogelijk bij blijven. Maar is dit genoeg? Zal ik nooit meer iets aan de hand hebben? Wat kan ik nog meer doen? Die vragen, die blijven.
 
  • Leuk
Waarderingen: Petrolhead

handig18

Post veel
17 feb 2013
2.208
444
Oss
Da je nadenkt en bewust bezig bent is alleen maar goed.
Je moet er echter ook weer geen obsessie van maken, want dan gaat het gegarandeerd een keertje fout.
 

jefmen

Moderator
23 nov 2009
1.007
7
wanneer je met iets nieuws begint, overdenken waar mogelijke risico's zitten
+ met een paar basisprincipes ivm veiligheid rekening houden
een collega plaatste deze url op dit forum
héél interessant + heb ik direct opgeslagen
https://www.bghm.de/fileadmin/user_upload/Seminare/Holzbranche/TSM-Web_BG_96.18.pdf
op deze foto van lidl, die matthijs onder #5 plaatste, is het risico dat het korte stuk tussen de geleider en de zaag scheef gaat zitten, dan schroeit + de zaag blokkeert
gewoon omdat het niet weg kan
de langsgeleider staat veel te ver naar voren
hoe dit afloopt, staat niet op de foto :cry:

Bekijk bijlage 91018
ja dit is niet slim gedaan. maar zaag staat stil dus kan niks gebeuren. al die geleiders van de goedkopere machines kunnen niet vergenoeg naar achter om het veilig te kunne zagen.
 

Superbra

Actieve deelnemer
16 feb 2014
87
31
Wetteren, Belgie
Vorig jaar nog een kleine Makita RT0700 met één hand gebruikt, over het werkstuk gebogen en in de verkeerde richting. Freesje hapt hout en de machine vliegt uit mijn hand. Lange vingerfrees landt op mijn vinger. Gelukkig enkel wat oppervlakkige sneden. Geen blijvende schade, enkel een paar littekens als herinnering. Het had veel erger kunnen zijn...
 

Musicus

Actieve deelnemer
4 sep 2019
496
221
Ulvenhout
ja dit is niet slim gedaan. maar zaag staat stil dus kan niks gebeuren. al die geleiders van de goedkopere machines kunnen niet vergenoeg naar achter om het veilig te kunne zagen.
Maar de geleider van oa de hier zo veel geprezen Dewalt 745 en de Bosch kunnen toch ook niet worden verschoven in de lengterichting?
Toevallig zag ik gisteren dan Inca Major een extra geleider heeft die korter is, maar dat was de eerste machine waar ik het tegenkwam.

Wat ik anders zou doen op de foto is om vooral het kleine deel te duwen met een duwstok. Maar ik zit m'n hoofd te breken over wat er nog meer heel erg fout is....
 

JochemK

Actieve deelnemer
15 okt 2016
342
124
Westland
Tjah, ik heb ook een 'mooie' permanente herinnering dat elektrisch gereedschap gevaarlijk kan zijn. Met 1 hand de draaiende haakse slijper vasthouden en met de andere het stuk betonijzer wat ik net doorgeslepen had uit de grond willen trekken, dat lukte plotseling. Zucht... Met knikkende knietjes m'n werkhandschoen uit, viel gelukkig alles mee.

Wat ik nog mis in het verhaal hierboven is de herrie die veel apparaten maken en wat dat met veel mensen doet. Ik merk dat ik met goede gehoorbescherming een stuk relaxter werk, daardoor ben je automatisch minder gehaast, minder verkrampt en heb je meer controle.

10 minuten nadat ik in m'n hand had geslepen
IMG-20200708-WA0000.jpeg

3 maanden later
2020-10-12 11.06.01_small.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: thewieger en MaartenS

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.