Beitels en gutsen Rodrigues Amsterdam

ChristiaanRipken

Nieuw lid
29 dec 2013
2
0
Hallo Ornament,

Ik kan het niet met zekerheid zeggen maar wat vorm en uitvoering betreft lijken ze als twee druppels water op STUBAI gutsen, een merk dat ook door de firma L.Rodrigues werd geleverd. Mijn vader kocht zijn snijgereedschap altijd bij Rodrigues, ik heb zodoende alle twee de merken in mijn bezit.

IMG_2508.jpg
 

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.622
83
Dank je ChristiaanRipken,

dit klinkt zeer aannemelijk. Het is trouwens goed mogelijk dat de gereedschapsmaker enkel gedurende en bepaalde periode bereid was gereedschap te produceren met het handelaren kenmerk erin. En daarna , of ervoor, enkel onder de eigen naam.

Groeten
Ornament
http://www.houtsnijden.eu
 

Bonte knaagkever

Nieuw lid
26 jul 2013
4
0
Hallo ChristiaanRipken,

Bedankt voor je reactie. Leuk om steeds wat meer over de achtergrond te weten te komen. Voor die tijd was 16 gulden inderdaad een heel bedrag!

Groet, Bonte knaagkever
 

marplesfan21

Actieve deelnemer
22 dec 2013
112
0
Zaanstad
hallo,

Ik kom uit zaanstad, niet ver weg van amsterdam, en inderdaad ik herinner mij daar ook wel meerdere keren geweest te zijn met mijn vader en moeder als wij op visite gingen bij familie die daar toen in de buurt woonde.
Indertijd, en volgens mij kon je de beitels met de firma naam, gratis of tegen een gereduceerd bedrag laten slijpen, wetten moest je zelfdoen, deze beitels werden verkocht zonder heft, net als de vijlen, en kwamen van verschillende fabricanten, maar het meest Duits (buiten nooitgedagt om die waren er het meest) ,dit was gewoon prijs technisch de engelse of amerikaanse waren in verhouding veel duurder, dat weet ik omdat mijn vader absoluut geen gereedschap of wat dan ook zou kopen waar "made in germany" op zou staan, en dan praat ik over begin '70er jaren, één ieder begrijpt natuurlijk wel waarom!

losse heften kosten indertijd van 0,25G tot 1,00G, en 2G tot 3,50G voor de steenbeuken, de duren waren volgens mij dezelfde die e.a berg gebruikte. de goedkope van nooitgedagt of pabst(achtkantig meestal gutsen).

En volgens mijn oom hadden zij ook "waarschijnlijk" ook nog een winkel of dependance in alkmaar of hoorn daar wil ik van af wezen.

Groet
Marco
 

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.622
83
Hallo Marplesfan,

Heb je enig idee over welke Duitse merken van gutsen het zou kunnen gaan? Er is een denkpiste dat het wel eens over Stubai gutsen zou kunnen gaan, maar dat is een Oostenrijkse firma.

Ik kreeg zag toevallig een klein guts van Rodrigues bij een collega maar had toen de tijd niet om die te fotograferen. Ik weet niet hoe een gelijkaardige kleine guts van Stubai eruit ziet, dus ik kan niet vergelijken.

Weet je ook wanneer die winkel verdween?

groeten
Ornament
www.houtsnijden.eu
 
Laatst bewerkt:

marplesfan21

Actieve deelnemer
22 dec 2013
112
0
Zaanstad
Hallo ornament,
Dat zou heel goed mogelijk stubai kunnen zijn eigenlijk denk ik dit ook wel was een zeer geëerd product, vergis je niet in de hoeveelheid herstellers en bedrijven in de '50,'60 en '70er jaren ijzerwaren produceerden met name de duitse of landen die de zelfde methode van produceren handhaafden, denk aan oostenrijk, zwitserland, tsjechoslowakije, tot zelfs een zelfdehoogte polen gek genoeg zeer goed ijzer producerend.

Tot dat in de 80er jaren er de klad in kwam, en er veel kleine firma's verdwenen, groten werden opgesplitst, of grotere werden nog groter, denk aan pfeil en witte, en volgens mij was het midden jaren '80 zal Rodrigues er de drui aan hebben gegeven.
Ik heb het mijn nooit gevraagd, maar vanaf dat moment ongeveer ging mijn vader veel naar alkmaar als hij wat gereedschap of dergelijks nodig had wat bij ons niet aanwezig was.

Maar als je dat echt interesseert en daar het fijne van wilt weten, probeer het eens bij het stadsarchief of de kamer van koophandel in amsterdam, mailtje is genoeg, en je bent altijd welkom daar.
 

eric wolff

Nieuw lid
21 mei 2014
1
1
ijzerwarenhandel rodrigues

Hallo Allen

Herinneren Amsterdammers, en mensen uit de brede omgeving van Amsterdam zich nog iets over de gereedschapshandel L.Rodrigues ? Heeft iemand er informatie over, een oude catalogus? Was er iemand klant?

groeten ,
Ornament,
http://www.houtsnijden.eu

beste Ornament,
zojuist het forum binnengekomen. Begin jaren zeventig kwam ik regelmatig bij de Fa. Rodrigues, ze hadden naast heel veel gereedschap en ijzerwaren ook een grote collectie diverse (jacht)messen. Kennissen van mij kochten daar ook.
Het echtpaar Rodrigues is omgekomen bij de KLM vliegramp op Tenerife, daarna is de winkel bij mijn weten nooit meer opengegaan en nog hetzelfde jaar verdwenen. Verder heb ik ook geen informatie. Ik hoop dat je toch iets verder geholpen heb.
Vriendelijke groet,
Eric Wolff
 
  • Leuk
Waarderingen: Wim56

ornament

Post veel
29 nov 2011
1.622
83
Hallo Eric Wolff,

welkom op het forum!
Dank voor de informatie over de gereedschapshandel van Rodrigues. Het is wel heel slecht voor ze afgelopen. Twee vliegtuigen botsen in de lucht tegen elkaar op 27 maart 1977.
http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/auto-en-vervoer/22242-grootste-vliegtuigramp-ooit-583-doden.html


Hiermee hebben we dan tevens de datum van het verdwijnen van de winkel. Ik schreef eerder dat de winkel niet voor 1979 zou opgehouden hebben te bestaan, omdat de firma werd aangeraden in een boek dat rond deze tijd is gepubliceerd (eerste druk): blijkbaar was dat toen reeds achterhaald.


groeten ,
Ornament
www.houtsnijden.eu
 
Laatst bewerkt:

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
3.510
151
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
Twee vliegtuigen botsen in de lucht tegen elkaar op 27 maart 1977. www.houtsnijden.eu

Nou, niet echt in de lucht. Meer op de startbaan. Een KLM 747 die in volle startvaart, net los van de grond, een van de baan af taxiënde Pan Am 747 vrijwel vol raakte. Waarbij de schuldvraag nooit afdoende is beantwoord - er speelden te veel samenlopen van omstandigheden, maar waarbij iig wel duidelijk was dat die KLM vogel op dat moment nog niet had mogen starten.
 

Aldrik

Nieuw lid
8 nov 2020
1
2
De winkel is niet direct opgeheven na de vliegramp. Ik was er klant in die tijd. Het verhaal gaat dat de schoonzoon, chirurg of tandarts geen zin had om de zaak voort te zetten. Grote uitverkoop.
Ik heb er prachtig handgesmede, zeer stevig uitgevoerd gutsen gekocht, maar ook een dissel en nog een boomzaag .
Ik begreep dat de gutsen in Oostenrijk werden gesmeed voor Rodrigues
 
  • Leuk
Waarderingen: Wim56 en jaap

Wim56

Actieve deelnemer
12 jun 2016
390
28
Zevenaar
Ik kan mij deze zaak nog wel herinneren. Tijdens een bezoek aan Amsterdam. Toevallig liep ik binnen, toen ze opheffingsuitverkoop hadden. Ik schat in 1978. Het was wel een begrip in Amsterdam en vooral bekend vanwege de gudsen waar men een zeer grote collectie van hadden. Maar ze verkochten ook ander gereedschap. Het oogde als een 'volle' gereedschapswinkel. Tijdens die uitverkoop heb een professionele handzaag van het merk Joker gekocht (made bij Sandvik).
 
  • Leuk
Waarderingen: jaap

Jan van den Broek

Actieve deelnemer
28 nov 2017
640
220
67
Veldhoven
Ik ben altijd gek geweest op dit soort winkels en kwam vroeger vaak over het Rokin gereden. Die winkel herinner ik me goed. Maaaaarrrrrrr....Nooit binnen geweest, helaas...
 

cnederveen

Nieuw lid
8 jun 2021
1
1
Almere
Ik kwam na dat ongeluk bij de winkel langs. Ze waren uiteraard gesloten. Er zat een briefje op de deur waaruit viel af te leiden dat ze waren omgekomen. Dat vond ik toen wel heftig.Ik kocht daar wel gereedschap. Ik heb alle Belzer steek en ringsleutels nog.
 
  • Leuk
Waarderingen: ornament

JPAJS

Post veel
18 jun 2012
1.124
82
't hoofd van Overijssel
De eerste krantenadvertentie die te vinden is op Delpher is van 1947. In augustus 1948 stond deze reclame in de Tijd.

De tijd 13 08 1848.jpg

De overlijdens advertenties zijn terug te vinden in het Parool van maart 1977

Het parool 29 maart 1977.jpg
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.