Axminster AC216TS zaagtafel

TheJVH

Actieve deelnemer
8 jul 2019
25
9
Met mijzelf heb ik afgesproken om een zaagtafel te kopen, als de garage verbouwing klaar zou zijn. Ik heb de losstaande garage helemaal geisoleerd en een scheidingswandje geplaatst, om de werkplaats en opslag van elkaar te scheiden. De isolatie helpt met verwarmen en ik hoop dat ook de luchtvochtigheid omlaag gaat - wat roesten weer tegengaat.

Dat terzijde, vorige week kwam het hele pakket mondjesmaat binnen, zo'n 3 dagen na bestelling bij Axminster. Over een spanne van 2 dagen zijn er 4 DHL busjes langsgeweest, de laatste met de zaag zelf - die een dikke 75kg weegt. Ik heb de sliding table meebesteld, en de "left-hand extension" die ik uiteindelijk aan de rechterkant wil monteren om breder te kunnen zagen (dan zou ik zo'n 62cm moeten halen).

Ik heb voor deze zaag gekozen tov bijvoorbeeld de DeWalt DWE7942 om een aantal redenen:
- Gietijzeren tafelblad
- Sliding table optie voor grotere platen / lange balken
- Stiller door de inductiemotor
- Ik hoef hem niet te verplaatsen
- Groter blad met extensies
- Niet duur voor wat je krijgt

Ook heb ik naar tweedehands gekeken, maar ik hou van mooie dingetjes en uiteindelijk wil ik ook gewoon een tafel die in 1 keer werkt, met garantie.

De zaagtafel zelf zat eigenlijk zo in elkaar, eigenlijk hoef je alleen de draaiwielen te installeren (die helaas van plastic zijn - jammer maar het werkt prima natuurlijk), de stofafzuigslang, onderste paneel, de plaatstalen tafelverbredingen en geleider. Dat is allemaal vrij eenvoudig - de handleiding is goed maar het is soms een beetje onduidelijk welk schroefje nou precies waar moet. Helaas mistte ik ook een moertje, dus daarvoor moest ik bellen met Axminster - die direct een complete set met moertjes / boutjes opstuurde ter vervanging.

Ik wilde hier eigenlijk gaan schrijven dat de afwerking "zo-zo" is, voornamelijk door slechte kwaliteit schroeven en de enorme bak rans wat eraf komt van de fabricage. Echter, als de boel eenmaal in elkaar zit is het eigenlijk een hele mooie zaag. De tafel is zeer vlak voor zover ik kan meten (ik meet 0.3mm verschil maximum met de voelermaat, maar ik denk eigenlijk dat dat komt door m'n goedkope waterpas - een echte straight edge staat nog op het verlanglijstje), de kanalen in de tafel zijn precies even breed, en het frame van de zaag is zwaar en degelijk uitgevoerd. Ook alle aluminium elementen zijn netjes afgewerkt.

Wel waren er een paar issues:
- De pennen om de zaagbladmechanismes (hoogte, kantelen) vast te zetten werkten niet goed - worden nagezonden
- De verf laat los in de schroefgaten van de inleg - zonde, snap niet waarom ze dit niet gewoon geborsteld aluminium maken - moet ik nog contact over opnemen maar maakt verder niet uit voor de werking van de zaag.

Na installatie ben ik begonnen met de afstelling. Ik ben begonnen bij het blad - feitelijk heb je 3 elementen: De behuizing (of het frame), het tafelblad, en de motorophanging / zaagblad. Elk element kan je afzonderlijk van elkaar bewegen, uiteindelijk merkte ik dat het makkelijkst was om het blad parallel aan het frame te zetten, en de fijnafstelling van het zaagblad op het tafelblad door de ophanging te bewegen. Er zit geen fijnafstelling in dmv schroefjes ofzo, dus je moet het losmaken (met 1 bout vast), verplaatsen (dmv een houten hamertje ofzo) en dan meten. Een irritant klusje, maar uiteindelijk kom je er wel en staat hij perfect.

De sliding table is een ander verhaal. Het in elkaar zetten is redelijk simpel, maar het afstellen is een enorm gedoe. Met zo'n systeem heb je zoveel hoeken waarop het ding goed moet staan, dat het echt een crime is om netjes af te stellen. Daarnaast mistte ik ook hier 2 bouten waardoor ik de fijninstelling niet kon gebruiken - en is er 1 inbus schroefje dolgedraaid. Uiteindelijk heb ik de aluminium geleider (van 1,5 meter oid) op tafel gelegd, en ervoor gezorgd dat het wagentje perfect parallel loopt aan die geleider (in alle hoeken). De montage van de geleider aan het frame is in veel hoeken in te stellen, dus als je wagentje netjes loopt over de geleider, is de rest eigenlijk goed te doen. Dit staat echter niet zo beschreven in de handleiding - maar was naar mijn idee wel het makkelijkste. Het wagentje loopt nu netjes parallel aan de tafel (zowel langs het blad, als horizontaal).

De langsgeleider afstellen is makkelijk, er zitten 4 inbusbouten die je los kan schroeven, waarna je de aluminium geleider parallel kan stellen aan je kanalen in je zaagblad, werkje van 2 minuten. Het grootste nadeel is dat er verder eigenlijk geen verstelling hierin zit. Het nulpunt is niet individueel aan te passen, en ik kan ook niets doen aan de verticale haaksheid van de geleider. Ik moet er nog eens goed naar kijken, maar ik moet zeggen dat het ding redelijk simpel is. Jammer, maar uiteindelijk doet hij wel z'n werk.

Het bijgeleverde zaagblad is heel goed. Met m'n eerste testjes krijg ik een superstrak resultaat, daar hoef ik m'n handschaaf eigenlijk niet meer overheen te halen - erg indrukwekkend. Ik kan ook perfect parallel, en haaks zagen. Erg fijn als je "slechter" gereedschap gewend bent. De sliding table ziet er erg strak uit en is heel functioneel. Los van het feit dat je eigenlijk geen verstekgeleider nodig hebt, zit er ook een "flag stop" ingebouwd en een klem. Voor hele kleine dingen is een echte verstekgeleider misschien handiger, maar voor langere balken of grotere platen is het echt enorm handig.

Er zit standaard geen laag spouwmes bij. Omdat ik wel van plan ben om zaagsnedes te maken die niet helemaal door het materiaal heen gaan, heb ik bij Axminster een 2e spouwmes besteld die ik zelf op maat ga maken. Jammer dat Axminster dit niet gewoon verkoopt - of bijleverd. Ook heb ik stofafzuiging nodig. Ik heb een bouwstofzuiger - maar als ik die ga aansluiten heb ik veel te weinig airflow.

Als laatste de motor: Die is echt extreem stil. Ik was best verbaasd eigenlijk - ik las op internet wel dat hij stil zou zijn, maar ik heb eigenlijk geen gehoorbescherming nodig (ik doe het overigens wel, ook uit gewenning). Het is echt bizar hoe weinig geluid hij maakt, het draaien van het blad op toeren maakt meer lawaai dan de motor, en het daadwerkelijk verspanen van hout maakt meer geluid dan beide.

Het onderstel heb ik er niet bij genomen. Ondanks dat het er als een geheel uit zou zien, vond ik het kastje weinig functioneel. Ik heb zelf een houten kastje gebouwd van berken multiplex en op een onderstel van HBM gezet. Daar kan ik later een aantal lades in maken zodat ik wat extra opslagruimte heb voor zaagbladen en andere accessoires.

Ik ben absoluut een beginner qua zaagtafels, dus een ervaren gebruiker zal vast een hoop opmerkingen hebben, maar ik kan niet anders zeggen dan dat ik erg blij ben, en de zaag ook zeker kan aanraden voor anderen die op zoek zijn naar een echte 'hobby' zaagtafel - die wel lekker precies is.

Kastje
IMG_20210307_133951.jpg

De eerste opbouw
IMG_20210307_160442 (1).jpg

Met geleider.
IMG_20210312_141646.jpg
Hij was iets te hoog, dus heb ik hem direct op het hout geplaatst, een stukje uitgezaagd voor de behuizing, en hem verankert aan het kastje voor extra stabiliteit (vooral bij het verplaatsen).
IMG_20210312_213516.jpg
Op het HBM onderstel (wat overigens prima in elkaar zit).
IMG_20210312_213524.jpg

Huidige status, op z'n definitieve plek langs de muur. Ik heb nog een tijdje getwijfeld over de grotere broer (AC254TS), maar ben erg blij dat ik voor de kleinere ben gegaan, die is met alle aanhangsels al vrij groot, en eigenlijk qua formaat erg mooi. Ik denk niet dat ik de zaagdiepte (of vermogen) ga missen - ik ben een geduldig man en niet schuw voor wat handzaagwerk als dat nodig is :D .
IMG_20210313_184331.jpg

Next up is een mooie afzuiging zoeken, want die plaat waar het nu tegenaan gelanceerd wordt is niet heel handig...

Shameless plug: Omdat ik m'n lintzaag niet meer nodig zal hebben, verkoop ik deze: Inca 260
 

Bijlagen

 • IMG_20210307_202354.jpg
  IMG_20210307_202354.jpg
  139,1 KB · Weergaven: 24

EdP

Post veel
4 jan 2016
1.095
238
Steenbergen, Noord Brabant
Kijk.....deze zaag kennen we nog niet zo goed (is mijn indruk he) want hij komt zo mondjesmaat voorbij hier op het forum. Geweldig dat je dit deelt! Je ziet duidelijk in je verhaal dat ze hier en daar consessies hebben gedaan aan de kwaliteit om de zaag betaalbaar te houden. Gelukkig wegen de positieve punten zwaarder(y). De levertijden die je meld vallen me enorm mee, gezien de Brexit perikelen. Daarom liep ik de laatste tijd een beetje met een boog om Axminster heen......ik ga d’r toch weer eens neuzen want ze hebben wel een enorm breed pakket. Veel plezier met je nieuwe zaag en wees voorzichtig.
 

Stijn52

Actieve deelnemer
10 dec 2020
66
17
Herzele
Kijk.....deze zaag kennen we nog niet zo goed (is mijn indruk he) want hij komt zo mondjesmaat voorbij hier op het forum. Geweldig dat je dit deelt! Je ziet duidelijk in je verhaal dat ze hier en daar consessies hebben gedaan aan de kwaliteit om de zaag betaalbaar te houden. Gelukkig wegen de positieve punten zwaarder(y). De levertijden die je meld vallen me enorm mee, gezien de Brexit perikelen. Daarom liep ik de laatste tijd een beetje met een boog om Axminster heen......ik ga d’r toch weer eens neuzen want ze hebben wel een enorm breed pakket. Veel plezier met je nieuwe zaag en wees voorzichtig.
Voor u miss minder handig, maar voor de belgen valt er redelijk wat van axminster te krijgen(en te zien) in de pinte bij een vriendelijke man
 

EdP

Post veel
4 jan 2016
1.095
238
Steenbergen, Noord Brabant
Voor u miss minder handig, maar voor de belgen valt er redelijk wat van axminster te krijgen(en te zien) in de pinte bij een vriendelijke man
Klopt helemaal Stijn:D. De bewuste vriendelijke man in de Pinte ken ik ook, ik ben er wel eens geweest om over de Trade serie cirkelzagen te praten. Maar in Nederland is het allemaal nog wat dun. Wij hebben sinds - nog niet zo heel lang - Gereedschappro in Haarlem die spullen van Axminster verkoopt. Maar ook niet alles.
 
 • Leuk
Waarderingen: Stijn52

Spaander

Post veel
26 jul 2011
1.837
36
West-Friesland
Klopt helemaal Stijn:D. De bewuste vriendelijke man in de Pinte ken ik ook, ik ben er wel eens geweest om over de Trade serie cirkelzagen te praten. Maar in Nederland is het allemaal nog wat dun. Wij hebben sinds - nog niet zo heel lang - Gereedschappro in Haarlem die spullen van Axminster verkoopt. Maar ook niet alles.
Maar deze zaag wel hoor.
Mvg, :).

(voor alle duidelijkheid ik heb hier geen belang bij)
 

TheJVH

Actieve deelnemer
8 jul 2019
25
9
Axminster stuurt naar Nederland en zorgt ervoor dat er geen importheffingen en andere zaken meer bij komen, wat mij betreft dus erg geschikt om naar Nederland te verzenden. Gereedschappro verkoopt hem inderdaad ook, maar de zaag is al lange tijd niet op voorraad bij hun en is ook een stukje duurder..
 

MrHLN

Actieve deelnemer
26 apr 2020
35
20
Noord-Holland
Axminster stuurt naar Nederland en zorgt ervoor dat er geen importheffingen en andere zaken meer bij komen, wat mij betreft dus erg geschikt om naar Nederland te verzenden. Gereedschappro verkoopt hem inderdaad ook, maar de zaag is al lange tijd niet op voorraad bij hun en is ook een stukje duurder..
Hoe werkt dat precies en geven ze daar ook “garantie” op? Want heb er al vaak interessant spul gezien :)
 

TheJVH

Actieve deelnemer
8 jul 2019
25
9
Hoe werkt dat precies en geven ze daar ook “garantie” op? Want heb er al vaak interessant spul gezien :)
Dat staat op hun website (Delivery | Axminster Tools Europe) en ik heb zelf geen reden om anders te geloven. De ervaringen (inclusief de mijne) zijn erg goed met de klantenservice dus ik zou mij er geen zorgen om maken. Alleen de verzendkosten schelen nogal per artikel. Ik moest voor alles zo'n 75 euro betalen, veel geld maar het is een palletlevering natuurlijk, en ontzettend zwaar. Voor kleinere dingen zijn de verzendkosten aanzienlijk lager volgens mij (vergelijkbaar met fine-tools uit Duitsland).
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
3.210
222
Riemst
Ziet er inderdaad een heel stuk beter uit dan Dewalt en Co.
Mooie zaagtafel met slede.
Hoe is de haaksheid, vooral dan van de slede? Is die 'monteren en goed' of moet die afgesteld worden?
 

wmdebruin

Nieuw lid
11 mei 2020
6
0
Ik heb voor deze zaag gekozen tov bijvoorbeeld de DeWalt DWE7942 om een aantal redenen:
- Gietijzeren tafelblad
- Sliding table optie voor grotere platen / lange balken
- Stiller door de inductiemotor
- Ik hoef hem niet te verplaatsen
- Groter blad met extensies
- Niet duur voor wat je krijgt
Zelf ben ik binnenkort ook in de markt voor vervanging van m'n (stationaire) zaagtafel en op basis van wat er op dit forum aan reacties te lezen is lijkt het soms dat een DeWalt zo'n beetje de voorkeur zou moeten hebben.

De AC216TS staat echter ook op mijn keuzelijstje en op basis van de redenen die je noemt zou dit een perfect alternatief moeten zijn voor een DeWalt (luidruchtig en eigenlijk meer bedoeld als een verplaatsbare bouwzaag).

Ik ben dus zeer benieuwd naar je ervaringen met deze zaag en het zou helemaal top zijn als iemand een detailvergelijking van de AC216TS ten opzichte van bijvoorbeeld een DWE7942 zou kunnen maken / plaatsen.
 

TheJVH

Actieve deelnemer
8 jul 2019
25
9
Ziet er inderdaad een heel stuk beter uit dan Dewalt en Co.
Mooie zaagtafel met slede.
Hoe is de haaksheid, vooral dan van de slede? Is die 'monteren en goed' of moet die afgesteld worden?
Je moet hem helemaal afstellen. Dat is echt een gedoe, maar uiteindelijk heb je wel de mogelijkheid om hem af te stellen en als hij eenmaal goed staat hoef je er ook niets meer aan te doen. Liever dat, dan dat je er eigenlijk niets aan kan doen - want dan moet je maar hopen dat het in één keer goed is. Nu staat hij perfect afgesteld en krijg ik hele mooie zaagsnedes.
 

Jan van den Broek

Actieve deelnemer
28 nov 2017
601
208
67
Veldhoven
Potverdorie wat een mooie machine!
Mijn Metabo gaf een paar jaar geleden de geest en ik kon toen in deze prijsklasse (tussen 500 en 1000 euro) niets vinden naar mijn zin en heb toen een HBM gekocht die eigenlijk helemaal niet bevalt. Vooral vanwege het gewicht, de stofafzuig en het ontbreken van een fijnafstelling op de langsgeleider.
Kun je eens precies de winkel aangeven waar jullie zo over te spreken zijn?
Ik zie in gedachten deze zaag al hier in mijn hobbyhok staan.
 

JonasLa

Actieve deelnemer
15 mei 2016
42
43
Ik deel ook graag mijn ervaring. In juni vorig jaar heb ik mijn DeWalt DW745 door een AC216TS vervangen omwille van de herrie die de DW745 maakte, ik woon in een rijwoning. Met de twee zagen zijn min of meer gelijke resultaten te behalen. Als je nu een DeWalt hebt en kan leven met de herrie die deze maakt zie ik geen reden om deze voor een AC216TS in te ruilen, zeker niet nu de prijzen van de AC216TS en toebehoren flink gestegen zijn het laatste half jaar.

De DeWalt is een zaag met goede bouwkwaliteit die relatief eenvoudig goed af te stellen is en werkbaar uit de doos komt. De AC216TS biedt net zoals andere betaalbare machines uit het verre oosten heel wat waar voor zijn geld maar alles goed werkend krijgen vergt een inspanning van de gebruiker. Controle op kwaliteit en afstelling is niet erg goed en in zijn geheel is het ontwerp niet zo goed doordacht als dat van de DeWalt.

Voor mij was de overstap een overwegend neutrale ervaring. Er zijn positieve punten, maar de DeWalt had evengoed zijn sterke punten. Laat ons met de positieve punten starten:
 • Vaak lees je dat de parallelgeleider maar zo-zo is. In mijn geval is hij gewoon goed en voldoende solide. De extrusie van de AC216TS is zwaarder dan die van de DeWalt.
 • Nauwkeurigheid is ongeveer gelijk aan die van de DeWalt. De tafel van de AC216TS is vlakker en gladder, maar wel kleiner dan die van de DW745. De standaard uitbreidingen van de AC216TS zijn kwalitatief slecht.
 • Voldoende vermogen, ondanks het feit dat het maar 1100W is, ook voor het schulpen van hardhout op maximale zaagdiepte, mits een geschikt blad.
 • De machine is inderdaad stil, combinatie van inductiemotor en klein dun zaagblad.
 • Meegeleverd zaagblad: ik ben er ook erg over te spreken.
 • Vlakke gietijzeren tafel.
 • Stofafzuiging is mits goede afzuiging goed, absoluut beter dan de DeWalt. De interne slang goed schoon houden is wel erg belangrijk, deze is redelijk dun en maakt een paar scherpe bochten waardoor wat grotere spaanders er wel eens in durven vastlopen, met een ophoping tot gevolg.
Zoals ik al zei zijn er ook ergernissen en gebreken op kwalitatief vlak:
 • Juist afstellen van de aflezing parallelgeleider kan enkel door het gietijzeren blad los te maken en dit te verplaatsen ten opzichte van basis en zaagblad. Bij mijn zaag is het niet mogelijk de aflezing correct te krijgen als je de zero-clearance inlegplaat van de fabrikant gebruikt. Geen groot probleem maar wel wat slordig.
 • De inlegplaat verliest bij mij ook zijn rode lak. Het viel me al op dat deze op productfoto's niet gespoten is. De lak zorgt ervoor dat de inlegplaat haast niet in de uitsparing past. De stelschroefjes aan de onderzijde zijn overspoten en dus onbruikbaar. Slordig.
 • Afstelling spouwmes is vervelend. 4 inbusschroefjes regelen de stand van het spouwmes ten opzichte van het zaagblad. 2 van de 4 zijn erg moeilijk bereikbaar.
 • Het spouwmes is van extreem zacht en buigbaar staal gemaakt. De afzuigslang voor de beschermkap trekt het spouwmes gemakkelijk scheef.
 • De beschermkap voor het zaagblad is veel te breed en te lang, duidelijk gemaakt voor een zaagblad met grotere diameter. Het is onvoorstelbaar hoe vaak dit ding in de weg zit. Doorzichtig plastic en smaller zou veel beter zijn. De beschermkap heeft overigens wel een zeer positief effect op de stofafzuiging.
 • De sleuven voor de verstekgeleider zijn aan de voor- en achterzijde van de tafel smaller dan in het midden. Niet veel en slechts de eerste en laatste cm van elke track, maar toch voldoende om de vijl te moeten nemen om een verstekgeleider van bijvoorbeeld Incra te kunnen gebruiken.
 • Het tafeloppervlak links van het zaagblad is aan de kleine kant zonder de roltafel. Standaard is voor die kant ook geen uitbreiding meegeleverd.
 • De tafeluitbreidingen zijn slecht afstelbaar en van slechte kwaliteit.
 • Afstand tussen zaagblad en parallelgeleider is in standaarduitvoering nogal beperkt: ongeveer 39,5cm in de praktijk. Er is sinds een aantal maanden een tafeluitbreiding beschikbaar die de capaciteit uitbreidt als ik me niet vergis.
Al bij al vind ik de zaag geen slecht product. Hou er rekening mee dat deze zaag meer geschikt is voor een kleine werkplaats en het maken van kleinere projecten. De DeWalt DW745 kan gemakkelijk relatief grote projecten aan. De extra zaaghoogte van de DeWalt mis ik niet, maar het groter tafeloppervlak/capaciteit parallelgeleider wel. Ik merk wel dat ik vaker naar de invalzaag moet grijpen. De tafeluitbreiding zal dus voor sommigen wel een must zijn.

Ik heb ook de rolwagen, maar daar kan ik helaas niks positiefs over zeggen:
 • De meegeleverde montagematerialen verschilden van die in de handleiding.
 • De kwaliteit van de materialen is slecht: zacht staal, 2 aluminium profielen die samengebricoleerd zijn vormen het oppervlak van de roltafel, ...
 • De afstelling was op verschillende vlakken dramatisch, nauwkeurig wordt het nooit. Het lijkt erop dat een aantal dingen verbeterd zijn als ik de foto's van de topicstarter bekijk, maar erg veel vertrouwen heb ik er nog steeds niet in.
 • De poot voor de klem van de roltafel (die niet te verwijderen is) zit in de weg voor de instelling van het stopblokje op de verstekgeleider. Het gaat maar om klein deel van het bereik, maar het is een ontwerpfout die voorkomen kon worden. Gebruik van de klem geeft kromtrekken van de roltafel.
 • De wielen zijn van zacht rubber. Het is lastig ze af te stellen zodat het geheel vlot rolt maar niet te veel speling heeft. De rubberen wieltjes slijten ook vrij snel bij gebruik, waardoor je weer kan gaan afstellen.
 • De zaagsnede is nooit perfect recht bij gebruik van de roltafel. Dit wordt volgens mij door de wieltjes veroorzaakt. Ongelijkmatige wieltjes zorgen dat de roltafel een klein beetje heen en weer/op en neer beweegt en een klein beetje kantelt als je ze over de geleider rolt.
 • Het is een beetje een samenvatting van bovenstaande puntjes, maar ik zet het er toch nog eens bij: er zijn te veel punten waarop speling ontstaat om goede resultaten te behalen.
Mijn conclusie: de zaag is OK, de roltafel is te vermijden. Wie zoekt vindt op het internet ook lange topics met ervaringen en aanpassingen aan de voorgangers van deze machine (TS200 en TS250). De AC216TS zet zeker een stap in de goede richting en komt veel bruikbaarder uit de doos dan zijn voorgangers maar verwacht niet dat het geheel zo gepolijst aanvoelt als een DeWalt.:)

Zo, da`s meer tekst dan ik plande te typen ...:sneaky:
 

wmdebruin

Nieuw lid
11 mei 2020
6
0

Jan van den Broek

Actieve deelnemer
28 nov 2017
601
208
67
Veldhoven
Dankjewel voor je review, JonasLa! Dan ga ik me toch eens verdiepen op andere apparaten!
Ik dacht even dat ik het had gevonden. Wat ik vooral zocht was een "massieve" tafelverbreding in de vorm van een echt blad en niet een strook met twee uitschuifstukken. Want ik heb wegens de beschikbare ruimte mijn afkortzaag op de zaagtafel staan en die afkortzaag zet ik bij gebruik van de cirkelzaag altijd even op de grond.
En de Axminster (ik kende dat merk toen niet eens) heeft wel een mooi blad.
 

TheJVH

Actieve deelnemer
8 jul 2019
25
9
Ik deel ook graag mijn ervaring. In juni vorig jaar heb ik mijn DeWalt DW745 door een AC216TS vervangen omwille van de herrie die de DW745 maakte, ik woon in een rijwoning. Met de twee zagen zijn min of meer gelijke resultaten te behalen. Als je nu een DeWalt hebt en kan leven met de herrie die deze maakt zie ik geen reden om deze voor een AC216TS in te ruilen, zeker niet nu de prijzen van de AC216TS en toebehoren flink gestegen zijn het laatste half jaar.

De DeWalt is een zaag met goede bouwkwaliteit die relatief eenvoudig goed af te stellen is en werkbaar uit de doos komt. De AC216TS biedt net zoals andere betaalbare machines uit het verre oosten heel wat waar voor zijn geld maar alles goed werkend krijgen vergt een inspanning van de gebruiker. Controle op kwaliteit en afstelling is niet erg goed en in zijn geheel is het ontwerp niet zo goed doordacht als dat van de DeWalt.

Voor mij was de overstap een overwegend neutrale ervaring. Er zijn positieve punten, maar de DeWalt had evengoed zijn sterke punten. Laat ons met de positieve punten starten:
 • Vaak lees je dat de parallelgeleider maar zo-zo is. In mijn geval is hij gewoon goed en voldoende solide. De extrusie van de AC216TS is zwaarder dan die van de DeWalt.
 • Nauwkeurigheid is ongeveer gelijk aan die van de DeWalt. De tafel van de AC216TS is vlakker en gladder, maar wel kleiner dan die van de DW745. De standaard uitbreidingen van de AC216TS zijn kwalitatief slecht.
 • Voldoende vermogen, ondanks het feit dat het maar 1100W is, ook voor het schulpen van hardhout op maximale zaagdiepte, mits een geschikt blad.
 • De machine is inderdaad stil, combinatie van inductiemotor en klein dun zaagblad.
 • Meegeleverd zaagblad: ik ben er ook erg over te spreken.
 • Vlakke gietijzeren tafel.
 • Stofafzuiging is mits goede afzuiging goed, absoluut beter dan de DeWalt. De interne slang goed schoon houden is wel erg belangrijk, deze is redelijk dun en maakt een paar scherpe bochten waardoor wat grotere spaanders er wel eens in durven vastlopen, met een ophoping tot gevolg.
Zoals ik al zei zijn er ook ergernissen en gebreken op kwalitatief vlak:
 • Juist afstellen van de aflezing parallelgeleider kan enkel door het gietijzeren blad los te maken en dit te verplaatsen ten opzichte van basis en zaagblad. Bij mijn zaag is het niet mogelijk de aflezing correct te krijgen als je de zero-clearance inlegplaat van de fabrikant gebruikt. Geen groot probleem maar wel wat slordig.
 • De inlegplaat verliest bij mij ook zijn rode lak. Het viel me al op dat deze op productfoto's niet gespoten is. De lak zorgt ervoor dat de inlegplaat haast niet in de uitsparing past. De stelschroefjes aan de onderzijde zijn overspoten en dus onbruikbaar. Slordig.
 • Afstelling spouwmes is vervelend. 4 inbusschroefjes regelen de stand van het spouwmes ten opzichte van het zaagblad. 2 van de 4 zijn erg moeilijk bereikbaar.
 • Het spouwmes is van extreem zacht en buigbaar staal gemaakt. De afzuigslang voor de beschermkap trekt het spouwmes gemakkelijk scheef.
 • De beschermkap voor het zaagblad is veel te breed en te lang, duidelijk gemaakt voor een zaagblad met grotere diameter. Het is onvoorstelbaar hoe vaak dit ding in de weg zit. Doorzichtig plastic en smaller zou veel beter zijn. De beschermkap heeft overigens wel een zeer positief effect op de stofafzuiging.
 • De sleuven voor de verstekgeleider zijn aan de voor- en achterzijde van de tafel smaller dan in het midden. Niet veel en slechts de eerste en laatste cm van elke track, maar toch voldoende om de vijl te moeten nemen om een verstekgeleider van bijvoorbeeld Incra te kunnen gebruiken.
 • Het tafeloppervlak links van het zaagblad is aan de kleine kant zonder de roltafel. Standaard is voor die kant ook geen uitbreiding meegeleverd.
 • De tafeluitbreidingen zijn slecht afstelbaar en van slechte kwaliteit.
 • Afstand tussen zaagblad en parallelgeleider is in standaarduitvoering nogal beperkt: ongeveer 39,5cm in de praktijk. Er is sinds een aantal maanden een tafeluitbreiding beschikbaar die de capaciteit uitbreidt als ik me niet vergis.
Al bij al vind ik de zaag geen slecht product. Hou er rekening mee dat deze zaag meer geschikt is voor een kleine werkplaats en het maken van kleinere projecten. De DeWalt DW745 kan gemakkelijk relatief grote projecten aan. De extra zaaghoogte van de DeWalt mis ik niet, maar het groter tafeloppervlak/capaciteit parallelgeleider wel. Ik merk wel dat ik vaker naar de invalzaag moet grijpen. De tafeluitbreiding zal dus voor sommigen wel een must zijn.

Ik heb ook de rolwagen, maar daar kan ik helaas niks positiefs over zeggen:
 • De meegeleverde montagematerialen verschilden van die in de handleiding.
 • De kwaliteit van de materialen is slecht: zacht staal, 2 aluminium profielen die samengebricoleerd zijn vormen het oppervlak van de roltafel, ...
 • De afstelling was op verschillende vlakken dramatisch, nauwkeurig wordt het nooit. Het lijkt erop dat een aantal dingen verbeterd zijn als ik de foto's van de topicstarter bekijk, maar erg veel vertrouwen heb ik er nog steeds niet in.
 • De poot voor de klem van de roltafel (die niet te verwijderen is) zit in de weg voor de instelling van het stopblokje op de verstekgeleider. Het gaat maar om klein deel van het bereik, maar het is een ontwerpfout die voorkomen kon worden. Gebruik van de klem geeft kromtrekken van de roltafel.
 • De wielen zijn van zacht rubber. Het is lastig ze af te stellen zodat het geheel vlot rolt maar niet te veel speling heeft. De rubberen wieltjes slijten ook vrij snel bij gebruik, waardoor je weer kan gaan afstellen.
 • De zaagsnede is nooit perfect recht bij gebruik van de roltafel. Dit wordt volgens mij door de wieltjes veroorzaakt. Ongelijkmatige wieltjes zorgen dat de roltafel een klein beetje heen en weer/op en neer beweegt en een klein beetje kantelt als je ze over de geleider rolt.
 • Het is een beetje een samenvatting van bovenstaande puntjes, maar ik zet het er toch nog eens bij: er zijn te veel punten waarop speling ontstaat om goede resultaten te behalen.
Mijn conclusie: de zaag is OK, de roltafel is te vermijden. Wie zoekt vindt op het internet ook lange topics met ervaringen en aanpassingen aan de voorgangers van deze machine (TS200 en TS250). De AC216TS zet zeker een stap in de goede richting en komt veel bruikbaarder uit de doos dan zijn voorgangers maar verwacht niet dat het geheel zo gepolijst aanvoelt als een DeWalt.:)

Zo, da`s meer tekst dan ik plande te typen ...:sneaky:
Zo te horen heb je ongeveer dezelfde ervaring als ik. De roltafel is bij mij wel goed af te stellen, maar langer gebruik zal uitwijzen hoe het uiteindelijk zal zijn. Wel denk ik dat je met kleine spullen beter een losse verstekgeleider (Incra oid) of DIY slede kan gebruiken. Die roltafel heb ik vooral gekocht om grotere platen multiplex en MDF te zagen (of verlijmde panelen), omdat je een veel groter bereik hebt dan met een verstekgeleider. Dan is imho ook de vereiste nauwkeurigheid net iets minder dan als ik een klein doosje maak :) .

Die tafeluitbreiding is officieel voor de linkerkant van de tafel, maar er is al iemand op YouTube geweest die hem gemodificeerd heeft en hem rechts heeft geplaatst - maar da's dus wel een DIY oplossing.

Bij mij waren de stelschroefjes in de inlegplaat niet meegespoten - zal inderdaad verbeterd zijn in het productieproces.

Het meetlint voor de parallelgeleider krijg ik inderdaad ook niet goed. Volgens mij is de truuk dat je de aluminium "balk" waar de parallelgeleider op klemt verplaatst, maar ik heb niet zoveel speling. Dat is wellicht op te lossen door de inkepingen iets te ruimen - maar ik ga hier nog met Axminster voor bellen. Het is namelijk vreemd dat hier geen goede manier voor is.

Het spouwmes heb ik nog niet moeten afstellen, maar las inderdaad dat dat vervelend kan zijn. Ook je opmerking over het slappe spouwmes (vooral door het gewicht van de afzuiging / cover) ben ik het mee eens. Ik heb ondertussen een tweede ontvangen om te modificeren.

Overigens kan je natuurlijk de stalen balk waar de klem op zit van de roltafel kunnen afzagen. Dan kan je de klem niet meer gebruiken (ik weet ook niet of dat ding nou zo handig is) maar heb je wel ruimte om het stopblokje te bewegen. De afstelling van de roltafel is een drama - maar bij mij is hij nu wel accuraat. We gaan zien hoe lang dat zo blijft :p .

Leuk om overigens een mede-eigenaar te horen, ondanks de prijs en reviews heb ik er nog niet zoveel gevonden, behalve deze bekenden:

Badger workshop: https://www.youtube.com/channel/UCSQRZgy9lvGsLrWn6sFHZHw
Adrian Preda: https://www.youtube.com/user/YO4HHP
 
 • Leuk
Waarderingen: EdP

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.