airco en zonnepanelen

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.114
2.616
Nu er weer wat gespaard is willen we op de bovenverdieping van ons bedrijfspand een airco systeem aanleggen en de benodigde elektriciteit op wekken met zonnepanelen. We willen in het voor en na jaar kunnen verwarmen en in de zomer koelen. Internet levert mij niet echt bruikbare informatie met rekenvoorbeelden op. Het gaat me om een werkbaar idee te krijgen van wat ik nodig zou hebben. Zijn er hier mensen die beter thuis zijn in deze materie?
 

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.241
535
Eanske
ingoogni.nl
Het plaatje geeft wat inzicht:
grafiek-opbrengsten-per-maan-zonnepanelen.png

Op dit moment heb ik een opbrengt per dag van ~40kW/h, in de winter is dat heel veel minder, tussen de 1.5 en 6 kW/h. Koelen in de zomer is dus geen probleem. Verwarmen in het voorjaar en najaar wel, tenzij je je installatie daarop afstemd. Panelen rechter op zetten, dan moet je wel veel afstand kunnen houden ivm schaduwwerking en/of heel veel panelen plaatsen.

Nog meer inzicht krijg je als je je gasverbruik omrekend naar joules en je electriciteitsverbruik omrekend naar joules. Een warmtepomp, wat een airco ook is, levert meer warmte dan wat je er joules in stopt (simpel gezegd). Je neemt je gasverbruik in joules en deelt dat door de COP waarde van je wamte pomp. Op basis van dit soort getallen kun je een inschatting maken wat je aan panelen nodig hebt.

Let op, dit is allemaal een over de duim!! Rendementen van de systemen wisselen met de weersomstandigheden, leeftijd etc.

Siderea | SIDEREA | adviesburo is een adviesbureau dat e.a. voor je kan doorekenen tegen een redelijk tarief en met goede onderbouwing. Helaas heb ik ze pas ontdekt toen het er al lag.
 
  • Leuk
Waarderingen: ZotVanHout

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.114
2.616
Bedankt voor je snelle reactie, maar ik ben bang dat ik niet precies begrijp wat ik er mee kan. Volgens de gevonden rekenmodellen, heb ik een cassette model van 15000 watt koelvermogen nodig om tot een prettig werkklimaat te komen.
 

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.241
535
Eanske
ingoogni.nl
Volgens de gevonden rekenmodellen, heb ik een cassette model van 15000 watt koelvermogen nodig om tot een prettig werkklimaat te komen
Het volgende dat je moet uitzoeken is hoeveel energie (kW/h) de airco verbruikt voor verwarmen of koelen. Op basis daarvan kun je bepalen hoeveel panelen je nodig hebt om het ding in een bepaalde maand te laten draaien.
 

s0ulmaster

Without magic smoke, it ain't broken
11 apr 2019
368
121
Enschede
Dit lijkt mij onmogelijk.
Dat is het niet de efficientie (ook wel COP genoemd) van een warmtepomp kan oplopen tot 500% en meer! Dus 1Kw elektrisch verm,ogen uit het stopcontact kan resulteren in 5kW warmte.

Kunnen we voor de goede orde wel even de juiste eenheden gebruiken?
Vermogen van een systeem is uitgedrukt in kW en ernergie is uitgedruk in Joule wat omgerekend kan worden naar kWh. Dus kW/h is geen eenheid die we gebruiken.

Heb je een airco van 15kW (afgifte) staan en draait die 8 uur per dag gedurende de zomermaanden dan kun je een rekensommetje maken. 15kW koelvermogen betekend dus niet perse dat je 15kW vermogen nodig hebt uit het stopcontact. Ook een airco heeft een COP waarde (tot wel 3,5 oftewel 350%) en daarmeer trekt ie dus bijv <5kW uit het stopcontact, maar dat is geheel afhankelijk van de buiten temperatuur. Iets waar je bij koeling weinig last van hebt maar bij verwarming wel. bij verwarming is een grondwarmtepomp het meest eficient daar deze het hele jaar dezelfde effienctie heeft en je de COP van 5 ook daadwerkelijk kan halen. met een water/water warmtepomp met een buitenunit kom je in de winter IIRC niet hoger dan een COP van 2.

allerlij zaken om rekening mee te houden in je berekeningen.

met een goede orientatie van je panelen kun je in nederland met 1Wp iets van 0,9kWh per jaar opbrengst verwachten.

Zo kun je grofstoffelijk een rekensommetje maken met je verwachte verbruik (kWh op jaarbasis voor verwaremen en koelen) en de opbrengst die je daar tegenover wil hebben staan met zonnepanelen.
 
Laatst bewerkt:

Superbra

Actieve deelnemer
16 feb 2014
285
119
Wetteren, Belgie
Ik ben allesbehalve specialist, zelfs geen ervaringsdeskundige, maar toen ik enkele jaren geleden een defecte gasketel had, heb ik enkele installateurs geraadpleegd. Toen bleek voor mijn huis dat enkel een omkeerbare airco een optie was. Qua koeling was dit systeem perfect maar voor verwarming was het rendement toch niet zo fantastisch. Omdat het verwarmingsrendement bij een lucht/lucht systeem sterk achteruitgaat bij dalende buitentemperaturen, moest er een overgedimensioneerd en dus groot en duur systeem komen. Zelf had ik dit nooit kunnen uitvogelen of berekenen. Ik denk dat je best enkele installateurs contacteert. Dan zie je vanzelf wat er mogelijk is en of je 's winters nog bijkomende verwarming nodig zou hebben. Vergeet het overigens maar om 's winters uitsluitend met zonnepanelen te verwarmen.
 
  • Leuk
Waarderingen: ZotVanHout

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.241
535
Eanske
ingoogni.nl
@chevy66 Een voorbeeld uit een folder

Bij de 100VG, een koelvermogen van 10Kw, een energieverbruik van 625kWh per jaar.
623 / 365 dagen = 1,7 Kwh per dag. Dat is wat zonnepanelen per dag moeten leveren.

Voor het verwarmen is er een energieverbruik van 2699kWh = 8kWh per dag

Dan wordt het lastiger en moet je met het grafiekje hierboven gaan werken om uit te vogelen wat voor opbrengst je panelen moeten hebben in een bepaalde maand. Als je all-electric wilt, vergeet daarbij niet dat je in de winter ook maar heel kort licht hebt en als je niet voldoende opbrengst hebt bij moet kopen.

Met 15-20 panelen kom je een heel eind. De winter blijft een probleem, maar je had het zelf al over herfst en voorjaar.
 
Laatst bewerkt:

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.114
2.616
In de winter is er gewoon een cv ketel op gas. Dat is dus geen probleem voorlopig. Omdat het pand nieuw is, is het goed geisoleert. Het is meer een probleem om warmte kwijt te raken. Je hebt de meeste stroom nodig op het moment dat de zon vol op schijnt. Dat wil je dus op dat moment opwekken. De verwarmingscapaciteit die je in het voor en na jaar nodig hebt, is niet zo heel groot. Dus het is niet zo erg dat je dan minder opbrengst hebt.
 

s0ulmaster

Without magic smoke, it ain't broken
11 apr 2019
368
121
Enschede
Toch is dat wel wat je overal leest / hoort. Ik ben benieuwd of iemand dat in lekentaal uit kan leggen.
om je het heel even kort uit te leggen (er zitten nog wel wat meer mitsen en maren aan het verhaal). Er zit altijd energie in de buitenlucht, zelfs als het vriest is het termisch gezien nog steeds 273K bij 0C,. Deze ernergie krijg je dus eigenlijk "gratis" De efficientie van een warmtepomp is vooral afhankelijk van de verschil in buitentemeratuur en de temperatuur die je je water wil stoken. Hoe groter het verschil hoe lager het rendement en dus zie je in de winter dus ook je COP (effienctie) dalen naar 2 ipv 5 of zelf meer in de zomer.
 
Laatst bewerkt:

Superbra

Actieve deelnemer
16 feb 2014
285
119
Wetteren, Belgie
Het hangt er uiteraard ook een beetje van af hoe warm je het wil maken. Er is een groot verschil tussen een woonplaats op een gezellige 22 graden brengen of 18 graden voor een atelier met fysieke arbeid. Het vereiste vermogen zal volgens mij vooral bepaald worden door vereisten voor verwarming.
 

jorisvh

Post veel
Koelen lijkt mij geen probleem.
Inderdaad, op basis van het thermisch koel vermogen kan je adhv de CoP het nodige elektrisch vermogen berekenen en vervolgens het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt.

Door de oriëntatie tov het noorden bepaal je het tijdstip gedurende de dag waarop die meest afgeven. Door de hoek tov horizontaal verschuif je de opbrengst tussen lente/herfst en zomer (platter is minder in tussenseizoen en meer in hoog zomer).

In Vlaanderen is de trend om op platte daken een oost-west opstelling te maken waarbij de panelen tegen mekaar liggen (zoiets /\/\) ipv vroeger alles op zuid (/ / /).
Zo krijg je meer opbrengst ‘s ochtends en in de vooravond ten koste van wat minder op de middag. En zo hoef je geen spatie tussen de rijen te laten om eigen schaduw te vermijden.
Dat heeft te maken met het wegvallen van de terugdraaiende teller waardoor je nu alles betaalt wat je afneemt + vergoed wordt voor wat je injecteert (ipv vroeger enkel het verschil waardoor de spreiding in de tijd irrelevant was). Dit kan in NL volledig anders liggen natuurlijk.

Voor verwarming is de efficiëntie erg afhankelijk van de buitentemperatuur (de lucht waar je gratis warmte aan wil onttrekken) maar ook van de afgifte temperatuur (de temperatuur tot waarop je wil verwarmen) en die hangt af van het afgifte systeem. Wat zou dat worden in de bedrijf?
met lagetemperatuurafgiftesystemen zoals vloerverwarming of radiatoren met ventilatoren (zodat het de facto convectoren worden) kom je er met 35gr watertemperatuur (bij voldoende isolatie).
Als je een watertemperatuur van 55gr nodig hebt om het warm te krijgen, zoals voor gewone radiatoren, dan stuikt het rendement in mekaar zodra het buiten koud wordt (net wanneer je veel vermogen nodig hebt.).

Het opgewekt vermogen van de zonnepanelen is sterk afhankelijk van het weer.
Voor koeling geen probleem. Als het regent of bewolkt is heb je ook minder vermogen nodig.
Voor verwarming wel. Daar heb je bij wat minder weer juist meer vermogen nodig dan op een zonnige dag.
 
  • Leuk
Waarderingen: ZotVanHout en s0ulmaster

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.241
535
Eanske
ingoogni.nl
Het is meer een probleem om warmte kwijt te raken. Je hebt de meeste stroom nodig op het moment dat de zon vol op schijnt.
Da's dan gunstig. Om een idee te geven, m'n opbrengst (kWh) dit jaar per maand met 17 panelen vol zuid.
jan 84
feb 239
mrt 400
apr 700
mei 980
jun 500 tot nu toe

Daar kun je dan ook nog je machines mee voeden.
 

Rdl

Post veel
7 okt 2021
971
397
hilversum
Mijne liggen niet ideaal en ik heb.
10 panelen van 380 watt
Jan 41
Feb 104
Ma 213
Apr 388
Mei 556
Jun 306 tot zover.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.114
2.616
Ik heb het er laatst tussen neus en lippen door met een buurman over gehad. Volgens mijn herinnering had hij 21 panelen op zijn dak. Vol zuid, geen bomen. Daar zou uit volgen dat ik ergens tussen de 40 en 50 panelen kwijt zou kunnen. Maar dat wordt pas interessant als ik wil gaan gieten.
 

jorisvh

Post veel
tussen de 40 en 50 panelen kwijt zou kunnen.
met 50 panelen ga je op piekmomenten >20kW genereren en 3-fasig >30A opwekken.
dasr moet je omvormer (20 kVA) en je zekeringen kast (30A + max stroom van de aansluiting) dan op voorzien zijn of worden.

om de productie in te schatten is dit een goeie tool:
tool van Europa, gebruikt historische zonneinstralingsdata voorje locatie.
zeer conservatief als je de voorgestelde 14% systeemverlies gebruikt. 8% of minder is realistischer.
 
  • Leuk
Waarderingen: JochemK en ZotVanHout

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.