Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 21
 1. #1

  Maximale diepte in het hout krijgen

  Perfect afwerken is net alchemie, daar wou ik eens over kletsen.

  Mijn doel, vooral bij reactiehout is de maximale dieptewerking tevoorschijn halen die mogelijk is.
  Die juweelachtige glans waardoor het hout van vorm lijkt te veranderen terwijl je eromheen loopt.

  Je kan zoveel meer bereiken dan door er alleen lak overheen te sausen! Een werkstuk wat met een standaard afwerking 'gewoon goed' is, is met de juiste afwerking een topstuk waar mensen hun ogen niet vanaf kunnen houden. Hier zou meer aandacht aan besteed moeten worden.

  Goed, genoeg georeerd.. :roll:

  Mijn volgorde is voor het grootste deel:
  [1]. 1x Kleurlaag > Gekookte lijnolie, Rauwe tungolie+siccatief+verdunner+Polyurethaanlak, Danish oil voor de donkere tinten en Lemon oil en schellak voor naturel tinten.

  [2]. 2x Porie afsluitings laag > Tbv het opbouwen van diepte en glans (Schellak sanding sealer).

  [3]. 3-7x De slijtlaag > Altijd een 'whiping varnish' omdat ik met organische vormen werk. Een mix van 50% Poly+50%Lemon oil (Lemon oil 'glijd' beter/langer dan terpentine, heeft een lekkere geur en het is een hardende olie).


  Nu heb ik een vraag over de schuurmethode, wat zinvoller en beter is om nóg meer diepte te krijgen in het hout dan ik nu al krijg.

  1. Mijn normale methode: Schuren tot 1000, das pas kleurlaag erop, afsluiting en slijtlaag (tussen alle lagen schuren met 1000).
  Op deze manier raak je het hout niet meer aan met schuurpapier (behalve opruwen) en heb je
  naar mijn idee een helderdere afwerkingslaag dan de onderstaande methode. Overigens, met deze methode heb ik tot nu toe maar 1 probleem gehad, de rest zijn allemaal probleemloos gelukt, en vertonen geen afstotings verschijnselen of falende lagen.

  2. Nieuw idee, schuren tot 320, kleurlaag erop, verder schuren tot 500 om elk krasje weg te krijgen, afsluitingslaag erop, verder schuren tot 1000 en de whiping varnish erop. Ik doe nu de kleurlaag erop bij 320 om de olie maximaal de diepte in te trekken, als je hoger gaat smeer je de porien teveel dicht is mijn idee.
  Na 320 zie ik nog steeds hele kleine krasjes, dus ik moet doorschuren totdat die 100% weg zijn met 400, en daarna 500.
  Vragen: Hecht de schellak voldoende op 500? En zal de whiping varnish voldoende hechten op 1000 grit (immers, door de afsluitinglaag ligt die nu >OP< het hout ipv erin)? Is schuren met 1000 om de onderlagen te 'ruwen' voldoende of moet het groffer? Lager dan 1000 ga ik liever niet, omdat de kans op krassen zo weer groter is, en de diepte werking om zeep helpt. (Ik las trouwens ergens dat het schuren tussen poly lagen onzin is?)

  Roept u maar:

 2. #2
  oud hout
  Ingeschreven
  Nov 2009
  Locatie
  het land van Maas en Waal
  Berichten
  2.434

  Re: Maximale diepte in het hout krijgen

  Is polijsten met katoenen schijf en vet een optie bij hout?
  Dat word iig in het rvs gebruikt voor maximaal gladde afwerking en glans.

 3. #3

  Re: Maximale diepte in het hout krijgen

  Hallo Wouter

  Ik heb geen verstand van afwerken en werk eigenlijk altijd met glidza. Maar jouw alchemie trukendoos is zo te zien net geopend. Die eerst foto is dat een vlak stuk hout of zijn het meer de golven/ nerven waar je als het ware op kijkt ?

  Hartelijke groet Hugo

 4. #4

  Re: Maximale diepte in het hout krijgen

  Citaat Oorspronkelijk geplaatst door armadaman
  Die eerst foto is dat een vlak stuk hout of zijn het meer de golven/ nerven waar je als het ware op kijkt?
  Het is een vlak stuk hout (niet van mij overigens) die op zo'n manier afgewerkt is dat het lijkt alsof er reliëf in zit. Dat effect probeer ik te verbeteren.

 5. #5

  Re: Maximale diepte in het hout krijgen

  Om diepte te creeëren moet je penetratie vermogen hebben en vanaf korrel 180 begin je de hout poriën af te sluiten wat penetratie bemoeilijkt.

  En hechtingsproblemen zijn niet ver om de hoek. Probeer eens op een staaltje, laat alles goed drogen en doe dan de plakband test. Maak een rooster of 1mm van elkaar evenwijdige lichte insnedes met een scheermesje of zo, plak er vervolgens schilderstape op, goed aandrukken/wrijven en dan de tape er snel af trekken. Als er een hectingsprobleem is zal je afwerkingsprodukt ervan af trekken, als de randen van de snedes strak blijven heb je een goede hechting.

 6. #6

  Re: Maximale diepte in het hout krijgen

  Oh ja, vergat ik nog. De ultieme manier om hout voor te bereiden is trouwens met een handschaaf, geen schuurpapier kan dit benaderen. Daarna nog polijsten met schaafkrullen ?

 7. #7
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  5.933
  Blog Berichten
  1

  Re: Maximale diepte in het hout krijgen

  Dit wordt een zeer interessant topic. Tot op heden smeer ik Shellawax op alle gedraaide voorwerpen en Danish Oil op mijn kistjes e.d. De reden? lekker makkelijk maar vaak krijg ik niet het gewenst effect.

  Op een bubinga-frontje heb ik allemaal donkere vlekken en dat had vast voorkomen kunnen worden.

  Nu moet gezegd worden dat ik het afwerken niet echt het meest prettige deel vind van het project.

 8. #8

  Re: Maximale diepte in het hout krijgen

  Wow is dit echt een vlak stuk hout?

  Ik zou zweren dat het een mooie krul uit een zeer scherpe schaaf was!!!

  Inderdaad lijkt dit mij een zeer interessant topic te worden.

 9. #9

  Re: Maximale diepte in het hout krijgen

  Wouter in de gitaarbouw wordt dit met soortgelijk hout ook wel gedaan. Ik kan me herinneren dat 1 keer licht wordt gebeitst - drogen - licht schuren en opnieuw beitsen. Door de golfstructuur zal de beits de eerste keer onregelmatig intrekken en de golven volgen. Door eerst weer te schuren en daarna een tweede keer te beitsen wordt het golfeffect versterkt.
  Ik heb geprobeerd voor jouw dat artikel weer te vinden maar zonder resultaat. Maar ja een proefstukje is nooit weg.
  Ik schuur vaak tot korrel 800 - 1000 - 1200 en breng daarna draaiend shellac op. Door het draaien en een doek er tegenaan wordt de shellac warm en impregneert als het ware. In ieder geval op de draaibank. Wellicht kan het ook met een dot katoen op de boormachine??
  Succes overigens en een mooi stuk hout. Zonde dat het daar ligt .
  vr.gr. Jan Pranger.

 10. #10

  Re: Maximale diepte in het hout krijgen

  Hallo Wouter, nog even weer. Heureka gevonden.
  Zoekfunctie: "gitaar" intikken en daarin een reactie van Jaap over afwerken van canadees esdoorn. Dit aanklikken en je krijgt zijn gehele tekst met verwijzing naar een youtube filmpje.
  Ben benieuwd naar je resultaat.
  vr.gr. Jan Pranger.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top