Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 6 123 ... LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 57
 1. #1

  beginners project Nick Gibbs

  sinds enkele weken aan het oriënteren op houtbewerking. vroeger vond ik handenarbeid/techniek niks aan, maar nu heb ik meer trek in knutselen/elektronica/arduino en houtbewerken.
  Echter ik zal echt bij het begin moeten beginnen. Op dit forum kwam ik het boek van Nick Gibbs tegen als goede startgids. Tweedehands aangeschaft, want al oud Weekje in gelezen en vandaag bij de bouwmarkt wat basis spullen geregeld:
  - workmate (van me vader)
  - vurenhout timmerpaneel 18mm dik, 250cm x 50 cm
  - hamers
  - handzaag
  - spijkers/schroeven
  - speedboor
  - zweihaak
  - houtvulmiddel
  Maar bij het 1e project een simpel nestkastje loop ik tegen wat beginners issues aan. Dit is de project uitleg:  probleem 1:
  - de te zagen maten wijken nogal af van wat in de tekening is aangegeven? Bv de achterkant: 178 mm x 406 mm op de tekening staat bij de zaaglijst als 400 x 184?
  Onderkant D volgens de tekening 114 mm x 133 mm op de tekening (wat ook matched met de zijkant die volgens de zaaglijst 133 mm moet zijn) maar D op de zaaglijst is weer 121 x 102.
  Zijn dit gewoon vertaal fouten geweest, en moet ik zelf ff de juiste bij elkaar zoeken?
  probleem 2: ik heb een grote vuren plank. Hoe krijg ik hier nu de gewenste stukken uit als beginner? Zelf zegt Gibbs in zijn boek over de hand/kapzaag "Beiden typen zaag zijn bedoeld voor het zagen loodrecht op de nerf. Als timmerlieden met de nerf meezagen, dan doen ze dit meestal niet met de hand, omdat daar een speciale schulpzaag voor nodig is.
  Zie ik nu iets heel simpels over het hoofd?
  probleem 3:
  - simpele zweihaak gekocht, maar hoe teken je daar dan 60 graden mee af, zie dat hij net weer een combinatieboog gebruikt die ik natuurlijk net niet heb gekocht
  ook geeft hij aan de bovenkant van de voorkant meteen op 60 graden te zagen, lukt dit met een handzaag? Teken je dan ook 60 graden af (lijkt me heel klein en priegelig en lastig vast te houden in die hoek?)

  Dus een echte beginner hier.... :-) Hoop al zijn projecten te doorlopen en dan een stuk wijzer te worden. (Al gezien dat project 2 "speelgoed auto" ook al meteen en hele stap voorwaarts is! En adviseert zelfs een figuurzaag machine aan te schaffen!?!)
  Hopelijk kan iemand mij ff een zetje geven!

 2. #2
  Laten we beginnen met je van harte welkom te heten. Leuk dat je honger krijgt naar het houtbewerken!

  Nu wat antwoorden.
  Probleem 1:
  Ik zou een stukslijst maken op basis van de tekening. Dus de zaaglijst daarop aanpassen.

  Probleem 2:
  Je hebt zagen voor dwars op de houtnerf en voor de langsrichting. Het verschil zit in de vertanding. In de langsrichting zijn de tanden meer "gezet" zodat de zaag niet blijft klemmen. Overigens kan beide met de hand hoor!
  Maak een schetsje en kijk hoe je de vuren plank zo gunstig mogelijk kunt verdelen, zodat je zo min mogelijk verlies hebt en zo min mogelijk verschillende zaagsnedes.

  Probleem 3:
  Je zaagt de voorkant eerst met wat overlengte uit de plank. Vervolgens teken je rondom af. Als je het strak wilt hebben, teken je af met een mes/snede en met beitel steek je voor. Paul Sellers zijn video's zijn daar helder in. En zagen maar. Door de overlengte zaagt het iets gemakkelijker.

  De zweihaak op 60 graden afstellen, was dat niet a-2a-wortel 3?
  Met vriendelijke groet, Ronald

 3. #3
  ok dankje voor de toelichting.
  1. ging er vanuit dat ik echt iets over het hoofd zag, dat een tekening andere maten heeft dan de zaaglijst.
  2. heb ik aan 1 standaard handzaag niet genoeg dus. Bij de Gamma zag ik weinig verschil tussen de handzagen. Als ik goed haaks zaag, dan kan ik 1 zaagsnede al weer gebruiken voor volgend uit te zagen onderdeel lijkt me?
  3. hier moet ik nog 5x over heen lezen voor ik het snap Zal ondertussen met 1. en 2. aan de gang gaan!
  morgen hopelijk een paar uurtjes tijd!

  "Handzaag
  De grote handzaag wordt gebruikt voor zaagwerk met de nerf mee (schulpen). Voor het afkorten van hout gebruikt u een korte handzaag. De meeste handzagen zijn voorzien van extra geharde tanden (hardpoint) die lang scherp blijven."

  een grote handzaag kan dus ook schulpen, of heb ik nu toch een schulpzaag nodig ;-)


 4. #4
  Hoi Trekker 25,
  een nestkastje is een dankbaar ding om te maken, ofschoon niet het allereenvoudigste om mee te beginnen, aangezien driedimensionaal.
  Een kleine opmerking over je materiaalkeuze.
  Je hebt het over een vurenhouten timmerpaneel van 50 breed. Die panelen bestaan uit verlijmde latten/plankjes. De vraag is of die panelen geschikt zijn voor gebruik in de buitenlucht, want je hebt kans dat de lijmverbindingen niet watervast zijn. Voor zover mijn ervaring reikt, zijn die panelen namelijk meer geschikt voor toepassingen binnenshuis. Mocht je het nestkastje willen lakken: in afwijking van hetgeen de beschrijving vermeldt wordt dat door vogelkenners afgeraden. Niet lakken of schilderen, dus. Gewoon onbewerkt de tuin in en over tien jaar een nieuw kastje maken.
  PS: dat metaal rondom het invlieggat is niet echt nodig. Mocht je een andere diameter boor hebben liggen dan voorgeschreven om de invliegopening te maken, dan is er niks aan de hand. Op internet kun je lezen welke vogels door welke diameter invliegopening kruipen. Een millimeter groter of kleiner trekt alleen een andere vogelsoort aan.
  Laatst gewijzigd door Rob van Rotterdam; 10-05-16 om 21:11.

 5. #5
  ook bedankt voor jou toelichting Rob!
  Ik dacht dat zo'n paneel uit 1 deel bestond, slecht gekeken dus! had ook geen idee wat voor ander vuren hout te kopen dan, de rest wat ze hebben is vuren balken en mdf / multiplex, dus was al blij met deze vondst!
  Zelfs gevraagd op de bouwmarkt voor "waterbestendige" houtlijm, maar dat was elke volgens hun elke houtlijm... :-)

  Ok niet lakken dus, scheelt weer werk, ik doe het vooral om met hout te leren werken en niet verven Dat ijzeren plaatje was ik me ook al het nut van aan het afvragen. of is het puur esthetisch? Laat ik het weg, want kon het bij Gamma niet vinden zo snel en ook geen metaal speedboor

  Wat is precies het nut van het leer op boven op de scharnieren, wordt toch evengoed nat?? (roesten)
  Word ook een vaderdag cadeau dus het is wat het is

  PS heb je nog suggesties voor leuke beginners projecten?

 6. #6
  Leuk beginners project. Wil je zuiver met de hand werken dan kan je het hout iets overmaats zagen en het op een futselplank mooi en makkelijk zuiver haaks op maat schaven. Google maar eens op futselplank. O ja er zit ook een zoekfunctie op ons forum. Ik zou me in het begin niet te veel zorgen maken over de verschillende zagen. Veel standaard zagen zijn wel een beetje geschikt om te schulpen. Ja het duurt iets langer. Succes.

 7. #7
  Als ik het goed heb begrepen gebruik je het leer om te functioneren als scharnier. Geen scharnier en leer samen.

 8. #8
  Trekker23
  Je vraagt om leuke beginnersprojecten. Ik had al geschreven dat een vogelhuisje niet een echt beginnersproject is. Omdat het om relatief kleine delen gaat, leidt een afwijking van 1 à 2 mm namelijk direct tot kieren en die zijn zichtbaar. De vogeltjes zullen dat misschien niet zo erg vinden, maar jij, die een vaderdagcadeau wilt maken, zal dat minder op prijs stellen. Daarom zou je in het begin ook eens een klein tafeltje kunnen maken. Een salontafeltje of een boekenkastje of zoiets. Een afwijking van 1 of 2 mm zie je dan niet en doet aan de functionaliteit niet af. Bij het houtbewerken is het zo dat de nauwkeurigheid toeneemt naarmate je meer maakt. Kleine tip: neem de tijd voor afmeten, afzagen en pas maken. Een scherp potlood geeft een dunne lijn en dat helpt bij het zo precies mogelijk aftekenen. Vervolgens rekening houden met de zaagsnede: aan welke kant van het potloodlijntje komt de zaag? Als dan na het zagen de helft van de dikte van de potloodlijn nog zichtbaar is dan ben je goed bezig. Als je gestressd bezig bent en je wilt dit of dat vandaag nog af hebben, dan zal het resultaat tegenvallen. Nooit een termijn stellen wanneer het áf moet zijn. Iedere handeling in alle rust uitvoeren en er lekker de tijd voor nemen. Dat geeft plezier in het doen en in het uiteindelijke resultaat.
  Succes!
  Laatst gewijzigd door Rob van Rotterdam; 11-05-16 om 07:39.

 9. #9
  bedankt voor alle tips! Probeer wel eerst dit project en kijken of dat niet tegen valt! En met een buitenproject hoeft het nooit zo precies!

  Van dat leer is natuurlijk waar, ik zat te moeilijk te denken dat er ook nog een scharnier onder moest :-)

  Futsel plank gevonden, eens proberen er eentje zelf te maken!

 10. #10
  Een futselplank is een fijn hulpmiddel. Ik heb er zelf ook een paar gemaakt, voor 90 graden voor 45 graden. Bij het maken van een futselplank (liefst van een stukje hardhout) is nauwkeurigheid uiteraard een voorwaarde. Het is echter een dermate eenvoudig hulpmiddel dat het niet erg is als het niet naar je zin is: dan maak je gewoon een volgende, die beter aan je voorwaarden voldoet. Omdat je met de futselplank kops hout gaat schaven, zou het fijn zijn als je over een speciale 'kopshoutschaaf' kunt beschikken. Bij die schaven staat het mes onder een hoek die voor dat doel beter geschikt is. Mocht dit nieuw voor je zijn, dan zou je even op baptist.nl (Arnhem) kunnen kijken en in het zoekveld 'kopshout' kunnen intikken.
  Laatst gewijzigd door Rob van Rotterdam; 11-05-16 om 08:25.

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top