Welkom bij www.woodworking.nl.
Pagina 1 van de 3 123 LaatsteLaatste
Resultaten 1 tot 10 van de 25
 1. #1

  Bedstee van MDF (voor kinderkamer)

  Hi,

  MDF is ook hout?
  Het schijnt zo te zijn, maar de puristen onder ons denken daar misschien anders over ;-)
  Toch is dit materiaal perfect om simpel en snel mooie dingetjes van te maken.

  Uiteindelijk begint alles met een goeie tekening (op de achterkant van een bierviltje) en een goede berekening (hoofdrekenen en een kladje dus ;-)).

  Alles is exact op maat gemaakt. De nis in de slaapkamer is 249 breed. Het plaatmateriaal is gezaagd met slechts 4 mm marge. Uiteindelijk staat alles klem tussen de muren en is de hele constructie zelfdragend.

  Ik ben begonnen met alles te laten zagen door de houthandel, want dat is iets waar ik niet echt de ruimte en gereedschap voor heb.

  Ik heb hier het eindresultaat van de bedstee getoond. Het process van een stapel MDF Platen tot een product dat af is kan achter de link gevonden worden. Als je gedetaileerde vragen hebt hoor ik dat graag.
  http://bedstee.profiler.nl

  Gebruikte materialen:
  - Bovenfrees
  - Decoupeerzaag
  - Meetlint
  - potlood
  - Schroeven (18mm en 45mm)
  - Houtlijm

  De totale kosten van dit zelfbouwprojectje waren:
  - 180 euro MDF Plaat
  - 10 euro aan balkjes (4x4 cm
  - 50 euro grondverf
  - 2x24 euro hoogglans
  - 30 euro restmateriaal
  - 35 euro schanieren

  Greetz,
  Ben

  p.s. Er moet nog 1 blauwe laklaag overheen omdat deze nog net niet dekt.

  Attached files

 2. #2
  Moderator
  Ingeschreven
  Nov 2008
  Locatie
  zwolle
  Berichten
  6.103
  Blog Berichten
  1

  Re: Bedstee van MDF (voor kinderkamer)

  dat lijkt me een knus plekje om te slapen, kinderen vinden een bedstee altijd fantastisch.
  rick

 3. #3

  Re: Bedstee van MDF (voor kinderkamer)

  hoi ben-
  zonder je te willen verontrusten maar mdf bestaat onder meer uit formaldehyde wat nog een hele tijd afgeefd en daardoor niet zo geschikt is voor het gebruik in kinderkamers.veel kinderen krijgen er last van .

  groet
  annette

 4. #4

  Re: Bedstee van MDF (voor kinderkamer)

  Dat is nog een hele klus Ben!! En het resultaat is prachtig, de kleine bewoner zal er wel erg blij mee zijn! Maak zelf ook wel eens gebruik van mdf voor een kast of om wat af te timmeren, maar er gaat, relatief, altijd veel tijd inzitten om het netjes in de verf te krijgen. Een jaar of 6 geleden gebruikte ik watergedragen grondverf van de praxis maar dat was net krijtwater. Vorig jaar eens nieuwe mdf primer van albastine gebruikt, niet goedkoop, maar wel in 1 keer dekkend. Het droogt niet strak op, het is nogal papperig, dus je moet serieus schuren als je het strak hoogglans wil afwerken.

  succes met je volgend project ben!

  jaap

 5. #5

  Re: Bedstee van MDF (voor kinderkamer)

  Dat ziet er erg leuk uit! Heb je voor het mdf gebruik gemaakt van 18mm? Je geeft daarnaast aan dat de constructie zelfdragend is. Heb je dit gedaan door de vuren balkjes tussen de muren te bevestigen met hoekijzers?

  Groetjes,

  Ralph

 6. #6

  Re: Bedstee van MDF (voor kinderkamer)

  Mooi gedaan! Jammer alleen dat je de schroeven nog ziet zitten.

 7. #7

  Re: Bedstee van MDF (voor kinderkamer)

  ziet er mooi uit. waarom gekozen voor mdf en bijv geen multiplex


  Hans

 8. #8

  Re: Bedstee van MDF (voor kinderkamer)

  Hi een ieder, hier enkele reacties:

  RickKoorman
  Hij is er erg blij mee, maar mocht er nog even niet in slapen vanwege het uitwasemen van de verf.

  Annette: Ik heb alle MDF in de grondverf gezet in de hoop dat de MDF dampen binnen blijven. Verder is dit een nieuwbouwhuis waarbij in elke kamer een uitvoer van verse lucht zit waardoor de ruimte continue van verse lucht voorzien wordt.

  Jaap
  Uiteindelijk vond ik het allemaal wel meevallen
  Twee keer in de grondverf deed redelijk goed zijn werk.
  Ik heb alles in de buitenlucht in de eerste grondverflaag gezet. Voor een strakke afwerking heb ik de zichtbare delen binnen nog een keer gegrond.
  Voor het verven had ik een electrische verfspuit gekocht. Gewoon om eens uit te proberen. Een dikke nachtmerrie in gebruik. Misschien toch niet de goedkoopste moeten nemen ;-)
  Maar bedankt voor de tip. Voor het volgende MDF project zal ik deze grondverf eens proberen. Uiteindelijk gaat het toch om de uitdaging.

  August
  Het gebruikte materiaal is inderdaad 18 mm MDF. Ik heb begrepen dat dikkere MDF niet perse sterker is omdat de kern zachter is dan van 18mm.

  Er is niets aan de muren bevestigd. De voor en achterkant van het bed zijn aan de onder en bovenkant voorzien van een balk van 4x4 cm. In de zijplaten van het bed (links en rechts) zitten uitsparingen waar deze balken precies invallen (Zie Foto's).
  Op de bovenste balk rust de bodemplaat van de kast.
  Op de onderste balk rust de lattenbodem.

  De opbouwvolgorde.
  • Achterwand van het bed tegen de muur
  • Zijwanden links en rechts neergezet en de achterwand van het bed in de uitsparingen geschoven. Hierdoor staan de zijwanden al vast op hun plek.
  • Voorkant van het bed in de uitsparingen van de zijwanden aangebracht. Nu staan de zijwanden echt vast en kunnen geen kant meer op.
  • Hierna de bodemplaat, van de kast, op de balken aan de voor en achterkant geschoven. Deze is 8 mm dieper dan de breedte van de zijpanelen.
  • Vervolgens de achterwand van de kast achter de zijpanelen gewrongen (is 8mm MDF,dus goed buigbaar). Deze rust bovenop de onderplaat.
  • En daarna de bovenplaat bovenop de zijwanden geschoven. Ook de bovenplaat is 8 mm langer dan de zijwanden waardoor deze bovenop de achterwand rust.

  In onderstaande foto is, buiten het vastschroeven van de balken aan de voor en achterkant, nog geen schroef gebruikt. Oftewel, je kunt alles weer gewoon, zonder gereedschap, uit elkaar halen. Echter, de constructie was al zo stevig dat er al, bij wijze van spreken, in geslapen kon worden.
  Hugo
  Ik heb erover gedacht om de schroeven weg te plamuren. Echter (en dat werd bevestigd door anderen) geeft het ook een stukje extra Jus aan het bed. Het blijft een kinderkamer en Perfectie is leuk. Speelsheid is in dit geval de reden geweest om het niet weg te werken.

  Hansalmere
  Ik vind MDF wel lekker werken en uiteindelijk is het een goedkoop materiaal waar je zonder veel poespas een mooie afwerking bij krijgt. Ook zijn MDF platen tot 3m20 te krijgen. Ik weet niet of dat ook voor multiplex zo is? Nu heb ik voor de staanders platen gebruikt van 2m70.

  Attached files

 9. #9
  Senior Member
  Ingeschreven
  Apr 2008
  Locatie
  Nederweert
  Berichten
  1.188

  Re: Bedstee van MDF (voor kinderkamer)

  Mooie bedstee!
  Doet me denken aan 25 jaar terug toen ik bij een oom in een echte ouderwetse bedstee bleef logeren. Ik vond het helemaal geweldig.

  Maak je niet te druk over de formaldehyde damp. Een uurtje met de kleine in de auto over de A2 is veel schadelijker. Voorzichtigheid is alleen maar goed, maar soms slaat het door. De hoeveelheid formaldehyde die uit mdf vrijkomt staat in geen enkele verhouding tot de hoeveelheid schadelijke gassen die een auto uitkotst waaronder het zeer kankerverwekkende benzeen. Mdf is trouwens gewoon goedgekeurd voor het gebruik voor kindermeubels in Nederland, en er zijn weinig landen met strengere milieu en welzijn wetten dan Nederland.

 10. #10

  Re: Bedstee van MDF (voor kinderkamer)

  Coko,

  Je hebt gelijk over het ritje A2, maar uiteindelijk is het een opsomming van allerlei rommel dat we binnenkrijgen. Dus echt opzoeken zal ik het niet ;-)

  Onderstaande richtlijn gevonden op:http://www.milieucentraal.nl/pagina....plaatmateriaal
  • Ventileer uw woning goed, vooral de eerste drie maanden nadat het plaatmateriaal is geplaatst.
  • Voorkom dat de hoeveelheid plaatmateriaal met formaldehyde in huis te groot wordt. Ga uit van niet meer dan 0,75 m2 spaanplaat, OSB of MDF per m3 woonruimte. Houdt daarbij rekening met materiaal dat kan zitten in vloeren, trappen, deuren, bedden, keukens, wanden en meubels.

  En de GGD heeft er ook nog een flink stuk over geschreven: http://www.ggd.rotterdam.nl/smartsit...dws?MainMenu=0

  Mijn huis heeft 600m3 inhoud, dus heb nog wat vierkante meters te gaan ;-).

  Greetz,
  Ben

 

 

Forum Rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
Back to top