Massief eiken binnendeur

Rik Da

Nieuw lid
5 aug 2020
11
2
Geel, België
Voor het toilet zou ik graag een deur maken in volgende stijl:

deuren_14.jpg

Maar zou hierbij ook graag het gebruik van niet-natuurlijke lijmen vermijden.
Ik zie dat het kader op de foto met pen en gat verbindingen gemaakt is.
Zou het geheel stijf genoeg zijn als de verticale planken (tand en groef) er dan gewoon op genageld (met gesmede nagels) zouden worden?

Met vriendelijke groeten,

Rik
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.135
1.948
Klein-Brabant, Vlaanderen
prachtige deur, en prachtig hout
het is me niet helemaal duidelijk of je al dan niet natuurlijke lijm wilt gebruiken
de vertikale planken ('paneel') hoef je niet te verlijmen, zelfs niet te nagelen
ik lees 'op genageld' > het paneel op de foto is inliggend, als je dat er op nagelt, dan verandert het ontwerp helemaal
de stijlen en de regels zou ik wel verlijmen
wens je dat niet, dan dienen de pen-en-gat-verbindingen heel nauwkeurig uitgevoerd te worden met precies passende/klemmende pennen
daarbij kan je voor dubbele pennen gaan (op dezelfde breedte 2 pennen + 2 langgaten)
 

brt

Actieve deelnemer
21 jul 2012
726
31
BE / Tienen
Is een geklampte deur, geen inliggende panelen. Planken worden genageld. Pen en gat van het frame zou ik wel verlijmen. Ik zou het gewoon met een D3 lijm doen (wit, watervast). Er zijn natuurlijke alternatieven, maar niet meer van deze tijd behoudens voor restauratie of instrumentenbouw.
Dit is de andere zijde van dezelfde deur (andere deur, zelfde ontwerp en zelfde woning) ( kijk ook naar de foto van de topicstarter: tekening hout beplanking loopt door van onder tot boven):
1602622464915.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Rik Da

Nieuw lid
5 aug 2020
11
2
Geel, België
Ik heb die foto van het internet, maar had hem in een mapje opgeslagen bij "ideeën huis". Ik kan me herinneren dat er op het internet meerdere foto's, ook van andere kanten stonden, maar kon die niet meer vinden. Ik vermoed dat brt ze weet staan? Misschien heeft hij ze wel ontworpen of ook ooit gemaakt?

Natuurlijke lijmen willen we wel gebruiken, ik heb weet van beender of vislijm. Is het zo dat dit "beter is dan niets" of werken die lijmen zo slecht dat ze geen meerwaarde hebben?

Als jullie zeggen dat de (D3) lijm absoluut noodzakelijk is voor de degelijkheid van de constructie zijn we ook geen freaks. Maar we doen in het totale plaatje van het huis ons best om zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken.
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.135
1.948
Klein-Brabant, Vlaanderen
Natuurlijke lijmen willen we wel gebruiken, ik heb weet van beender of vislijm. Is het zo dat dit "beter is dan niets" of werken die lijmen zo slecht dat ze geen meerwaarde hebben?
Als jullie zeggen dat de (D3) lijm absoluut noodzakelijk is voor de degelijkheid van de constructie zijn we ook geen freaks.
geen ervaring met beender- of vislijm
zelfs nog nooit gezien
d3 gebruik ik zelf meestal
de opliggende planken geven een bijkomende stijfheid
zeker als je op elk einde minstens 2 nagels inklop
zie verder onder #2
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.687
2.567
Gaanderen
Die natuurlijke lijmen moet je verwarmen. Je krijgt ze als korrels en die moet je smelten. Je moet dan of een lijmpan kopen of een andere er voor opofferen. Waar zit dan je uiteindelijke winst? Wat doe je met de lijm die je over hebt? De D2 en d3 lijmen zijn niet zo heel milieubelastend en in kleine verpakking te verkrijgen. Ik denk dat je met je keuze ver achter de komma bezig bent. Zoek de winst in hergebruik van het hout.
 
  • Leuk
Waarderingen: Kor

Vurenhout

Post veel
12 aug 2012
817
162
Twello
Niet te vergeten dat je de beenderlijm best wel snel moet verwerken. Er zijn genoeg YT filmpjes van het gebruik er van.
 

brt

Actieve deelnemer
21 jul 2012
726
31
BE / Tienen
Sorry vr late antwoord, ik kom niet zo heel vaak meer op het forum (tijdsgebrek...).

De foto komt denk ik van een interieurblog of -tijdschrift o.i.d. Ik vond de overige foto('s) met een browser met een functie om op foto te google'n en daarna wat verder te surfen (denk via pinterest). Het apparaat waar ik dat mee deed heb ik nu niet ter beschikking / vind het op deze computer niet dadelijk terug. Op de oorspronkelijk foto zie je dat de tekening van de beplanking mooi doorloopt, en dat de kader 'voor de beplanking' te dik is om een paneel zonder bossing in een groef te plaatsen (dan zou je al snel een deur van 5.5 à 6 cm dik hebben). Vandaar heb ik verder gezocht om het iets beter te illustreren....

@ Rik DA: Een collageenlijm / dierlijke lijm is zeker een meerwaarde t.o.v. geen lijm. Het is wel een heel gedoe.... En wat minder vanzelfsprekend. Ik ben er onvoldoende in thuis om echt goed advies te kunnen geven. Je hebt verschillende soorten (huidenlijm, vislijm, beenderlijm...... ) met elk een beetje hun eigen eigenschappen (elasticiteit, droogtijd, open tijd, temperatuur van verwerken, houdbaarheid.....).
Ik heb ze nooit weten gebruiken o.w.v. milieubewustzijn. Wel bij restauraties waarbij men historisch correct wil werken of waarbij men de restauratie wil kunnen verwijderen. In de muziekinstrumentenbouw waarbij men de verlijming weer wil kunnen verwijderen om een correctie of herstelling uit te voeren. De lijm komt los als je hem verwarmt. Komt meestal in korrels die je (au bain marie) verwarmt. Ik zou het persoonlijk niet doen als je er geen ervaring mee hebt (en mogelijk ook niet heel geroutineerd bent in het vlot verlijmen van een dergelijke constructie?).
Tidebond heeft een soort hybride product, een collageenlijm in vloeibare vorm. Hoe milieuvriendelijk die is weet ik niet. De houtbaarheid zou wel beperkt zijn. Wordt o.a. gebuikt door luthiers.

Tenslotte is milieuvriendelijkheid ook een beetje relatief.... PVA lijm wordt gemaakt van olie, maar zou zoals Wim aangeeft niet zo heel milieubelastend zijn en afbreekbaar zijn. Je gebruikt daar ook niet zo heel veel van..... Er is een veelvoud aan olie gebruikt om die boom te kappen, te verzagen en het hout bij u te krijgen..... Om nog maar te zwijgen dat dat hout waarschijnlijk beter was voor de natuur toen het nog een boom was ;).

Veel succes, deel zeker je ervaringen en post het resultaat!
 

Rik Da

Nieuw lid
5 aug 2020
11
2
Geel, België
Bedankt alvast voor de reacties. Denk dat ik dan de stijlen en regels inderdaad maar met D3 lijm in elkaar zal zetten.

Welke dikte van hout zouden jullie aanraden voor deze deur? De breedte is 90 cm en de hoogte 200 cm.
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.135
1.948
Klein-Brabant, Vlaanderen
40 mm is een standaarddikte voor een deur
je hout moet voldoende droog + recht zijn
20 mm voor de draagstruktuur is het minimum
maak je die dikker & wil je 40 mm behouden, dan kan je de planken dunner maken
je kan dikker gaan, maar dat hangt van je smaak af + de beschikbare houtdiktes
een dikkere deur geeft een meer stevige indruk
maar smaak is smaak
rond je struktuur + planken tegelijk met een bovenfrees af, dan hangt de dikte van de grootte van de frees af
het hangt er ook van af of de deur op- of inliggend is
 

Kruishout

Actieve deelnemer
2 dec 2017
33
1
Almere
Warme lijm is goed te doen. In glazen potje half half. Dan au bain marie. Het helpt om je hout op kamer temperatuur te hebben. Wat je overhoudt .. deksel erop en in de vriezer als je het langer wil bewaren. Anders om de dag even opwarmen en vooral vaak gebruiken om het te leren kennen. Gewoon omdat het leuk is en afdoende. Ik zou zeker deuvels/ pennen door de verbindingen maken. Ziet er authentiek uit en maakt het klemmen makkelijker. Voor zulk werk pak ik vaak de Bison witte houtlijm. Voor mij erg vertrouwd
 

TUNE4IT

Actieve deelnemer
14 jun 2017
232
32
Als ik zo bekijk heeft deze deur inderdaad helemaal geen lijm nodig! Het frame is gemaakt met pen gat verbindingen, en die zijn vast gezet met deuvels, zelfde manier als in de massief houtbouw met toognagels.
Nog een andere manier is met wedged tenons (geen idee wat de NL naam is maar in het Engels krijg je genoeg zoek resultaten)
Beide manieren kunnen zonder lijm. Mocht je echt zeker willen zijn dat er niks gebeurt met de verbindingen dan kan je een klein beetje li naar keus op de deuvels of de wig doen


Ook voor de planken die er zitten is geen lijm nodig. Die kunnen gewoon gespijkerd (of geschroefd) worden. Gesmede Spijkers zien er netter uit natuurlijk. Gebruik planken met mes en groef als je niet wilt dat er openingen ontstaan tussen de planken.
 

Kruishout

Actieve deelnemer
2 dec 2017
33
1
Almere
Drawbore = toognagel ? Ok wist ik niet.
De onderste en midden regel kan heel goed.
De gewelfde bovenregel, daar moet je oppassen dat de laagste toognagel het langshout van de regel niet stuk trekt.

Paul
 

Rik Da

Nieuw lid
5 aug 2020
11
2
Geel, België
De deur krijgt traag maar zeker vorm. Vanwege corona zijn er flink wat lessen weggevallen en er is ook nog een ander project tussen gekropen. Maar nu zijn de lessen voorbij en is de deur "thuis".

Het kader zit in elkaar en zoals voorzien enkel met pen en gat bevestigd met toognagels. De leerkracht is ook benieuwd of het gaat houden op lange termijn.

IMG-4031.JPG
de voorkant

IMG-4032.JPG
de achterkant

IMG-4033.JPG
detail schoor en toognagels

IMG-4034.JPG
De deurlijsten en beplanking van de kader zijn ook ingeolied (met rauwe tungolie) en klaar voor montage. Op aanraden van de leerkracht zal ik die verdoken vernagelen.

We hebben ondertussen ook al een klink en slot besteld, maar willen ook graag scharnieren bestellen. We weten echter niet hoeveel we er nodig zullen hebben. We willen graag deze: STUK SCHARNIER PRE33 VO LOOK (VOL) 80x80 rechts/right – Dauby scharnieren gebruiken. Maar vinden nergens hoeveel gewicht ze kunnen dragen. De deur is 210 cm op 89 cm groot en gemaakt van massieve eik. Komen we dan toe met 3 scharnieren?

We twijfelen nog of we er bovenaan een boog gaan vanaf zagen. Maar de structuur (pen/gat) is daar wel op voorzien.
 
  • Leuk
Waarderingen: Count Chocula

Rik Da

Nieuw lid
5 aug 2020
11
2
Geel, België
We hebben er vier besteld. Plaats ik er dan één 10 cm van de bovenkant, de tweede 10 cm lager, de derde in het midden en de vierde 15 cm van de onderkant?

Heb de verdeling van de scharnieren proberen op te zoeken op het internet, maar gebruik allicht niet de juiste zoektermen.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
8.080
2.601
Ik zou 3 scharnieren gebruiken in jullie geval. 4 ziet er niet uit bij zo'n deur. Als massieve merbau deuren aan 3 scharnieren kunnen, gaat dat ook met een eiken deur werken.
 
  • Leuk
Waarderingen: Scheppie

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.