Houten schoen snijden

Henk H

Hout maakt gelukkig
22 nov 2020
903
760
Nootdorp
dag, mag ik jullie advies. Ik wil een schoen met veters op ware grote gaan snijden. Deels doe ik met de hand en deels doe ik dit met elektrische gereedschap. Het gaat om een verjaardagskado voor een houtbewerker (die nog geen lid is van deze community). Ik wil geen (standaard) lindehout en het mag ook geen hardhout zijn. Ik heb nagenoeg geen houtsoort kennis. Heeft iemand een suggestie?
 
  • Leuk
Waarderingen: hartvoorhout.jouwweb.nl

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.120
1.942
Klein-Brabant, Vlaanderen
mijn grootvader liep op klompen uit wilgenhout
over dat hout is hier recent een draadje geweest
het moet goed droog zijn
of je dat snel gaat vinden ?
hoe zachter het hout hoe makkelijker maar ook delicater om het fijn te snijden en af te werken
 

klaas0639

Post veel
4 okt 2012
2.322
191
Gem. Winsum (Groningen)
Je zou aan populier kunnen denken. De klompenmaker uit Eenrum (een dorp in mijn omgeving), gebruikt de lokale populieren voor zijn productie. Zelf heb ik het ook wel gebruikt (voor een ander doel) Het laat zich goed bewerken.
 
Hoi Henk,

Wordt dat een schoen maat 39 of 47 ?.
Ik zou voor linde gaan. Neem een mooi stuk met lichte tekening er in, je wilt immers dat veters en veter ogen moeten opvallen.

Een blok Tulp snijd ook super en is over het algemeen niet extreem duur in aanschaf.
Misschien heeft iemand hier op het forum nog iets liggen. Ik heb Essen maar dat ligt pas 1 jaar te drogen.

Ga dit wel even volgen .

Groet Edwin.
 

klaas0639

Post veel
4 okt 2012
2.322
191
Gem. Winsum (Groningen)
In Holzwerken winter 2020, nr 90 blz 52 e.v. stond een interview met een klompenmaker. Er waren een paar dingetjes waar jij misschien ook wat aan hebt.
Hij gebruikte als houtsoort populier en ook (anders dan ik verwachtte en anders dan ""mijn"" Nederlandse klompenmaker) ook wilgen. Hij bracht de ruwe vorm aan (maar al bijna af, was mijn indruk van de foto's) in zo vers mogelijk hout. Droogde het na deze voorbewerking een halfjaar (op natuurlijke wijze denk ik, maar stond niet expliciet in het interview) en werkte de klomp dan af.

Misschien heb je hier nog wat aan

mvg
Klaas
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: Henk H

jelmer

Oud hout
10 jan 2009
2.621
1.140
Fryslân
Volgens mij is het regio verschillend welke houtsoort er voor klompen word gebruikt. Maar het meest is wilgen, en daarna populier dacht ik. Scherjon in Noordburgum gebruikt wilgen. Daar haal ik mijn klompen altijd. Of er verschil in houtsoort zit weet ik niet. Populier is wat donkerder dan wilgen. Maar beide zijn niet erg spannend qua tekening, of je moet een vertakking van de stam hebben.
 

Henk H

Hout maakt gelukkig
22 nov 2020
903
760
Nootdorp
dag, de keuze is gemaakt en het hout is binnen. Ik heb gekozen voor Linde om het mezelf nog makkelijk te houden. Dan kan ik makkelijker correcties maken als het fout gaat. Ik heb ook appel besteld, inderdaad een veel mooiere structuur, maar wellicht nog iets te moeilijk om als beginner mee aan de slag te gaan. Wilg en populier vind ik lastig om te bewerken als houtsnijder.

Zoals het bij pannenkoeken gaat. De eerste pannenkoek gaat ook altijd fout, de tweede is pas lekker. Het stuk appel wordt dan de tweede schoen.
 

Bijlagen

  • appel en linde.jpg
    appel en linde.jpg
    55,6 KB · Weergaven: 18
  • Leuk
Waarderingen: Magda
Hoi Henk,

Prachtige stukken hout, hoe groot zijn ze ?.

Jij zegt dat de eerste pannenkoek altijd mislukt...... maar meestal smaakt hij het best ;) .
Ik ben benieuwd, hoe ga je het aanpakken , eerst een schets overzetten op het blok ?.

Gewoon op je gemak Henk je hebt nog ruim 2 maanden.

Groet Edwin.
 

Henk H

Hout maakt gelukkig
22 nov 2020
903
760
Nootdorp
dag,

het was even stil de laatste tijd. Dat komt omdat de ontvanger van de schoen opeens ook lid werd van dit forum. Tsja, dat verandert natuurlijk de communicatie. De schoen wordt over 2 dagen ( op 24 mei) gegeven aan aan houtbewerker Alb. Hierbij alvast het volledige verslag. Over 2 dagen kan Alb het volledige verslag gaan lezen en jullie reacties. (in de hoop dat Alb niet aankomende twee dagen op het forum kijkt).

Ingrediënten:
  • 1 houten blok van 40cm x 20 cm x 20 cm.
  • Een veter
  • Driedimensionaal inzicht
  • Veel schuurpapier
  • 8 eetlepels Danish oil.
  • Vrije tijd, ik heb er tussen de 50 en 80 uur over gedaan met een doorlooptijd van 4 maanden.
  • Creativiteit voor alle keren dat het verkeerd gaat en dat je een oplossing moet verzinnen.

Dit is de schoen die ik wil namaken.

5d5a6efd-5b2e-4066-b0c9-8d6d348eb890.jpg

Ik heb gekozen voor een blok Lindehout omdat dit makkelijk te bewerken is. Het eerste exemplaar dat je maakt is vergelijkbaar met de eerste pannenkoek, het smaakt goed, maar de volgende is beter. Het volgende exemplaar zal dan met appelhout zijn.


De onderkant
Eerst maar eens de schoen op ware grote uittekenen (hetgeen ik tijdens het proces nog eens 12 keer heb herhaald).

Afbeelding1.jpg

Ik heb besloten om eerst de onderkant goed uit te tekenen en op basis daarvan het patroon uit te zagen met een lintzaag. In dit geval heeft RoboW zijn lintzaag aangeboden om dit te doen. Dank RoboW!. Ik ben zelf nog niet in het bezit van een lintzaag omdat mijn garage te klein is (of omdat ik kinderen heb met een fiets in de garage).

Afbeelding2.jpg

Dan de onderkant beitelen, frezen, snijden, schuren en dan steeds fijner te werk gaan. Dan komt er spontaan een slecht stuk hout tevoorschijn die eigenlijk erg leuk uitpakt. Het wordt spontaan een versleten houten schoen.

Afbeelding3.jpg

De bovenkant
Nadat de onderkant gedaan is, op naar de bovenkant. Vervolgens zoveel mogelijk het patroon uit tekenen op het hout, daarna alle grote stukken eraf halen.

afbeelding 4.jpg

En elke keer als er weer grote stukken af zijn, dan opnieuw het patroon uit tekenen. De grote stukken zijn eraf gehaald met: haalmes (zowel groot als klein), houtzaag, rasp, dremel. Het leuke van dit project is dat je al vrij snel resultaat hebt en dat je gewoon een schoen ziet ontstaan.


Afbeelding 5.jpg


Dan kom je op een gegeven moment bij de veters aan. Dan moet je een keuze maken. De veters van hout maken of de veters kopen bij een schoenmaker. Op internet heb ik akelig weinig schoenen gevonden waarbij de veters van hout zijn gemaakt. Achteraf begrijp ik waarom. Dat vergt Japanse precisie en nog meer tijd.

Afbeelding 7.jpg

Ik besluit de veters van hout te maken. Dit kost wel een aantal dagen meer werk, maar dit lijkt me wel leuker. Al gaande weg begint er een vorm van een veter te ontstaan. In eerste instantie wilde ik de veter langs de schoen naar beneden laten vallen. Dit werd geen succes. Ik heb ongeveer een maand erover gedaan om een alternatief te bedenken.

Afbeelding 8.jpg

De binnenkant van de schoen heb ik met de kolomboor uitgeboord. En achter de veters is het simpelweg een groot geklungel om daar het hout weg te halen. Miniveiltjes gekocht, af en toe inboren en veel geduld hebben. Erg voorzichtig te werk gaan, ik zit niet te wachten op een breuk van het hout.

Aan de buitenkant heb ik iets weg kunnen schuren met de schuurmachine, maar het meeste tijd, urenlang, is met de hand geschuurd, maar, dit heb ik gewoon voor de TV gedaan als het buiten koud en donker was. Geen enkel stukje van de schoen mag een recht vlak bevatten omdat dit meteen opvalt.

Afbeelding 9.jpg

De veters

Dan komt het lastigste de het uitstekende deel van de veters. Dit was lichtelijk dramatisch.

Ik heb geprobeerd om:

  • veters in danish oil te dopen, in het zaagsel te rollen en dan de veters te strikken. Maar helaas.
  • mooie hout-lijkende veters te vinden bij schoenmakers, maar helaas.
  • houtveters te vinden op internet, maar helaas.
  • gekeken op google bij een paar houtbewerkers die ook een schoen hebben gemaakt, maar helaas
  • te checken of leren veters of kurk veters een optie is, maar helaas.
  • veters indopen in lijnzaadolie en dan bestrooien met zaagsel, maar helaas.
  • veters in houtlijm te dopen, in het zaagsel te rollen en dan de veters te strikken, maar helaas.
  • ik heb nog een optie over. de veters aan de binnenkant voorzien van een dun ijzerdraadje, bloembindersdraad. Daarna heb ik de veters gestrikt. Daarna ga ik de veters beetje bij beetje dippen in de houtlijm en dan meteen zaagsel erover strooien. Ik heb nu drie kleuren zaagsel (erg fijn gemaakt). Deze kan ik erover strooien en dan met de drie kleuren de eentonige kleur te onderbreken. Het zal fijn zijn als dit lukt, want nu zijn mijn creatieve oplossingen toch echt aan het einde.

Mijn vrouw gaf nog advies om alsnog de houten veters eruit te halen, en het middenstuk weg te zagen en dan een totaal andere kleur veter erin te doen, maar ja, ik vond het afbreuk doen aan de creativiteit. Met een beetje grof geweld kan ik het nog doen, maar dat doet inmiddels pijn als ik erover nadenk.

Afbeelding 10.jpg

Ik heb de veters dus bestrooid met 3 soorten zaagsel, ik ga het Alb vertellen dat het de 'creativiteit van de kunstenaar' is geworden.

Inmiddels ook de eerste laag danish oil erop gedaan. Wat is dat confronterend! Al het fijne zaagsel zat in alle kleine putjes en kieren. En deze kwamen gruwelijk tevoorschijn. Meteen maar even een pauze van 2 dagen ingelast om bij te komen van de schrik. Ik heb na twee dagen de grote schuurfouten eruit gehaald en de foutjes die er nog in zitten leg ik uit als het feit dat de oorspronkelijke schoen ook al wat schrammen had opgelopen.

En dan staat in de volgende post het eindresultaat.
 

MartijnEHV

Actieve deelnemer
22 jan 2018
353
183
Eindhoven
Heel mooi gemaakt en leuk dat je het uitgebreid beschrijft! Veel geduld voor nodig geweest maar het resultaat maakt het de investering waard!
 

EvdL

Actieve deelnemer
14 sep 2011
224
24
Eemnes
Mooi gemaakt. Kon je de veters niet van pitriet maken? Dat is redelijk te buigen als het nat gemaakt is
 

Henk H

Hout maakt gelukkig
22 nov 2020
903
760
Nootdorp
Hoi Henk,

Formidabel, daar zal de ontvanger blij mee zijn.
Op de laatste foto lijkt de schacht wat te breed maar dit kan door de foto komen.

Petje af Henk.

Groet Edwin
De schacht is, achteraf gezien, zelfs iets te small. Dit is op de bovenste foto niet te zien. Wellicht wel op deze foto. De echte schoen is in het echt iets breder (door het lopen in de breedte uitgewerkt) maar dit ontdekte ik te laat. Op de plaats waar je enkels zitten, lopen schoenen iets naar buiten toe. Leerpuntje voor de volgende schoen. boven aanzicht.jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: hartvoorhout.jouwweb.nl
Hij is er echt niet minder mooi om Henk.
Hier mag je best wel erg trots op zijn. De dingen die beter kunnen zijn opstekers voor het volgende project. Wij blijven leren allemaal, elke keer als we iets nieuws creëren. Zo leren we dat voor studie en verhoudingen erg belangrijk zijn.

Hoe gaat het met de kano vaarder ?.

Groet Edwin
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.