wanneer/hoevaak beitels in een vlak/vandiktebank slijpen/vervangen

HoutHans

Actieve deelnemer
1 mei 2012
450
20
Dag allemaal,

Mijn vandikte bank messen zijn na een paar uur gebruik bot. Nochtans naaldhout. Afzuiging in orde, geen metaal in het hout, doorvoersnelheid van de rollers, schaven in richting van nerf, omliggende zijde geheel vlak. Is het normaal dat ze zo snel bot worden of doe ik iets mis? Ik weet het niet meer...
De noesten in naaldhout zijn gemeen hard en de moord voor de HSS messen in mijn machine, misschien is dat een verklaring? En de staalsoort van je messen maakt natuurlijk ook uit, maar dat had Jaap ook al opgemerkt.
 

HoutHans

Actieve deelnemer
1 mei 2012
450
20
P.S. : ik breng mijn messen gewoon naar de slijperij (Tuintechniek Winsum en Leitz) en dan zijn ze atoomsplijtend scherp en voel ik geen behoefte aan wetten.
 

Vincent DW

Nieuw lid
30 nov 2020
10
0
Hageland
Dan zou je iets meer gegevens moeten delen. Wat voor machine, welke schaafbeitels, wat schaaf je precies etc. Is het hout met veel hars zit er zand aan.

jaap
Dag Jaap,

Houtsoort is den. Komt van geverfd tuinhuis, afgebroken bij familie om hout te recupereren. Verf eerst verwijderd met metabo lakfrees. Vrij veel noesten en heb ook een aantal harsophopingen ontdekt. Geen zand of spijkers. Foto hout in bijlage.

Ik gebruik de HBM 8" vlak- en vandiktebank. Ok, hobbygerief maar zit op budget. Dacht eerste hierdoor te jagen dan afwerken met mijn #7. Het resultaat is aanvankelijk prima maar al vrij snel wordt materiaal gerukt in plaats van gesneden. Zou ondanks goedkopere machine verwachten dat messen langer dan een uur meegaan? Of ligt het aan de noesten?

Heb hetzelfde voor bij zowel de standaard 8" HSS messen van HBM alsook 'Falke Hartchrom 52 Rockwell' messen besteld in Duitsland via Amazon (zelfde messen als Woodstar, Scheppach,...) Ik hoop dat deze slijpbaar zijn, dacht binnen te doen bij Leitz/Spoo.

In hun nieuwstaat kon ik met de messen probleemloos papier in reepjes snijden, was zeer scherp.

Installatie gedaan op de 5-10mm manier, houten blokje erop, terugdraaien en afstellen tot het blokje maar 5mm verplaatst. Leek in orde.


1610980722931.png
 
Laatst bewerkt:

Vincent DW

Nieuw lid
30 nov 2020
10
0
Hageland
met de messen die er nu op zitten heb ik 2 volledige eiken trappen geschaafd
en we gaan maar verder . . .
nu een werkbank uit beuk
vergelijken is moeilijk
hoe scherp waren je messen bij de start ?
uit welk materiaal zijn ze ?
hoe zuiver is je hout ?
Beste, zie antwoord op Jaap hierboven. Zeer scherp bij start, 'HSS' van HBM alsook 'HARTCHROM 52 Rockwell (Material ThyssenKrupp)' via Amazon. Hout bevat wel veel noesten.

Ik heb aanvankelijk een vijftal balken in ruw beukenhout glad en haaks geschaafd, ging prima met mooi resultaat. Daarna aan het naaldhout begonnen. Na uur bot.
 

Vincent DW

Nieuw lid
30 nov 2020
10
0
Hageland
verfresten zijn niet ideaal om te schaven

heb daarop gezocht
vind 2 x dat dit wegwerpmessen zijn
hoeveel heb je die betaald voor hoeveel stuks ?


1) > Kurze Frage zu EB Hobelmesser
Bekijk bijlage 97030

2)
Bekijk bijlage 97032
De maat is echter 210 mm 22mm 1,8mm, toch 0.8mm dikker dan degene die u aanhaalt hierboven.

Heb eerst bij Q&A gekeken en het volgende gelezen:
1610983948008.png

Was 19.9€ per set dus zou wel zuur zijn als het om weg te gooien is.

De verfrestend heb ik eerst verwijderd met de Metabo lakfrees. Hing amper nog iets aan na deze bewerking.
 

Vincent DW

Nieuw lid
30 nov 2020
10
0
Hageland
Ik heb sinds kort een vlak vandiktebank en gisteren voor het eerst wat mahonie plakjes gevlakt. Voorheen gebruikte ik hem eigenlijk alleen voor vurenhout en af en toe wat merantie. Heel veel heb ik hem nog niet gebruikt.

In het mahonie merkte ik na afloop toch wel behoorlijk wat putten / schade aan het oppervlak van de plankjes. Ik dacht dat het te maken had met de snelheid waarmee ik het hout over de bank schoof, of wellicht met de hoeveelheid afname, maar ook met zeer kleine afname (~ 0.2 mm) en langzaam schuiven, was het resultaat niet echt glad.

Nu denk ik dat wellicht de beitels niet scherp genoeg zijn, maar hoe stel je dat het beste vast? en wanneer is bot te bot? Zoals ik al zei, de beitels hebben nog niet echt veel gedaan, ze hebben in totaal pas ong 30-45 min werk gehad. Wanneer slijpen/vervangen jullie de beitels?
Hoe is je ervaring na al die jaren? Blijft het zo snel botten of heb je tips om langer goed te houden?
 

jelmer

Oud hout
10 jan 2009
2.622
1.141
Fryslân
Weet je zeker dat ze echt bot zijn? Als er veel hars in het hout zit, kan het ook zo zijn dat de hars door de warmte van de messen eraan gaat plakken. Misschien kan je dit controleren?

Het resultaat is aanvankelijk prima maar al vrij snel wordt materiaal gerukt in plaats van gesneden.
Wat bedoel je met gerukt? Zijn je bedden goed glad? Daar kan het hars ook op gaan zitten, waardoor de doorvoer slechter gaat. Gebruik eens een houtglijmiddel of simpel een waxinelichtje om je bed glad te maken.
 

Vincent DW

Nieuw lid
30 nov 2020
10
0
Hageland
Weet je zeker dat ze echt bot zijn? Als er veel hars in het hout zit, kan het ook zo zijn dat de hars door de warmte van de messen eraan gaat plakken. Misschien kan je dit controleren?


Wat bedoel je met gerukt? Zijn je bedden goed glad? Daar kan het hars ook op gaan zitten, waardoor de doorvoer slechter gaat. Gebruik eens een houtglijmiddel of simpel een waxinelichtje om je bed glad te maken.
Dag Jelmer. De bedden zijn glad. Met gerukt bedoel ik dat meer materiaal wordt weggehapt uit het midden van elke nerf, alsof het mes de nerven niet wegsnijdt maar 'leegschept'. Als resultaat krijg je een ruw oppervlak met kapotte nerven. Ik zal eens bekijken of er hars aan de mesjes hangt. Hoe kan ik dat het beste testen? En hoe krijg ik het er af? Op het eerste zicht zie ik niets aan de mesjes hangen, maar ik neem aan dat het om een flinterdunne laag zou gaan?
 

Vincent DW

Nieuw lid
30 nov 2020
10
0
Hageland
Als de messen een donkere/bruine kleur hebben, dan is het waarschijnlijk hars.
Bedankt. Ik denk dat we er bijna zijn... Heb met alcohol de mesjes gereinigd en op het keukenpapier bleef toch wel wat donker residue achter. De messen bleven wel bot. Volgens mij heeft hars uit het dennenhout zich afgezet op de messen waarna ze niet goed meer sneden, om dan overmatig op te warmen en zich op de vele noesten bot te draaien. Heb nieuwe messen geplaatst. Machine werkt prima nu. Ik ga bij dennenhout om de paar planken de messen even reinigen en laat ze ook voldoende afkoelen nu in plaats van volcontinu door te doen. De botte messen gaan naar de slijper. Hopelijk zijn die te redden en zoniet, toch bijgeleerd.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.