Ook nádat het vochtgehalte van hout onder het vezelverzadigingspunt zakt, wil het vocht blijven verliezen totdat het uiteindelijk stabiliseert op een waarde die evenredig is met het omringende vocht in de lucht. Dit staat bekend als het punt van het evenwichtsvochtgehalte, of EMC (equilibrium moisture content). De EMC zal veranderen op basis van de fluctuerende temperatuur en relatieve vochtigheid van de omringende lucht.
Relatieve luchtvochtigheid in het Nederlandse klimaat schommelt tussen ca. 85% in de koude maanden en 70% in de warme maanden:
Binnenshuis kun je een indeling maken in 3 kategorien:
onder 50%: laag (kamers waar weinig personen veel tijd samen doorbrengen (bv. studeerkamer), verwarmde kamers/airconditioner)
50 - 60%: matig (normaal voor slaapkamers)
boven 60%: hoog (keuken, badkamer)
Verandering van hout vochtgehalte, een voorbeeld:

Bij een kamertemperatuur van 21 graden C en in een vochtige ruimte zoals keuken of badkamer (60%), zal in het bovenstaande voorbeeld het hout relatief stabiel blijven als het met een gemeten waarde van ongeveer 10 ~ 11% verwerkt wordt. (Gele lijnen)
Buiten gedroogd hout ligt in een omgeving met een aanmerkelijk hoger vochtgehalte dan binnenshuis. Daarom is het belangrijk om het binnen de laten acclimatiseren. Hierbij is goede ventilatie om het hout essentieel voor een goed resultaat.
Als hout buiten wordt opgeslagen om aan de lucht te drogen, gelden enkele vuistregels:
Vers eikenhout te drogen gelegd op
1 Januari, 1 inch dik (2.5 cm) zal:
na 100 dagen een vochtgehalte van ca. 30% bereiken,
na 125 dagen een vochtgehalte van ca. 25% bereiken,
na 145 dagen een vochtgehalte van ca. 20% bereiken.
Een lagere waarde dan 20% is met buiten gedroogd hout moeilijk te bereiken; de tijd die daarvoor nodig is loopt tamelijk exponentieel op en is bovendien zeer wisselvallig (regen/zon).
Dit betekent dat het hout dat op 1 januari buiten te drogen gelegd is, tegen midden mei een verwacht vochtigheidsgehalte van 20% zal bereiken en dan beter naar binnen kan worden gehaald om daar verder te drogen.
Vers eikenhout te drogen gelegd op
1 Juni, 1 inch dik (2.5 cm) zal:
na 35 dagen een vochtgehalte van ca. 30% bereiken,
na 45 dagen een vochtgehalte van ca. 25% bereiken,
na 60 dagen een vochtgehalte van ca. 20% bereiken.
Dit betekent dat het hout dat op 1 Juni buiten te drogen gelegd is, tegen begin Augustus een verwacht vochtigheidsgehalte van 20% zal bereiken en dan beter naar binnen kan worden gehaald om daar verder te drogen.
Dit zijn altijd weer vervelende tegenstelling: Je wilt namelijk een boom liefst in de winter vellen als de sapstroom stil staat, maar dan ligt het het langst te drogen....