En toen had ik alle materialen voor de zelfbouw nullastschakelaar in huis en kon de bouw een aanvang nemen.
M'n ervaring met electrische componenten bleek toch wat roestig want voor de paddestoelschakelaar had ik er eentje besteld die vast klikt in de ingedrukte stand. Ik had over de aanduiding "latching" heen gelezen. Maar een goede is alweer onderweg.

Hier de verzamelde materialen. De metalen bak is er één uit een reeks standaard inbouwdozen. De cirkelvormige groeven zijn de zgn. knock outs. Als je een kabelinvoer wilt aanbrengen tik je op de gewenste plaats een schijfje uit de wand. De trappenboor was het laatste stukje van de bestelling. De grootste diameter is 7/8" en dat is net iets meer dan 22 mm, voor de knoppen. Het relais wordt normaliter in air conditioners gebruikt en is stevig over bemeten.

De gaten zijn in het deksel geboord en de knoppen geplaatst. Het gat in de rechter zijkant voor de contactdoos had ik al gemaakt evenals de bevestigingsgaten voor het relais.
Aanvankelijk had ik het idee om de uitgaande kabel vast aan te sluiten in dat via een kabelinvoer te laten lopen. Maar dat werkt natuurlijk niet op die manier bij Festool apparatuur. Dus moest er nog een contactdoos in het bakkie komen. Enkele elementen kon ik alleen met kinderbeveiliging kopen en die waren ook nog iets dieper dan de normale. Maar met precisiechirurgie kon ik met wat verschuiven alles toch in de bak krijgen.

Hier is alles bekabeld. Volgens de Electrical Code is wit de neutrale draad en zwart of elke andere niet-witte kleur "live." Omdat ik eigenwijs was heb ik niet eerst gecontroleerd hoe de contacten van het relais werkten. De vage diagrammen op de onderkant leken me duidelijk genoeg. Niet dus. Na aansluiten (geen zekering gepiept) en het inschakelen met de groene knop hoorde ik wel het relais klikken maar gebeurde er verder niets. Toch maar even de multimeter gepakt en de contacten van het relais gecontroleerd. Met twee stekkertjes op twee andere pennetjes was het verholpen en werkte alles naar behoren. Het deksel kon er op.

Hier is de schakelaar op de CMS-tafel geschroefd en aangesloten. Het werkt perfect. Zodra de andere schakelaar binnenkomt is het een kwestie van even de schakelaarkop vervangen en is de operatie gelukt. Nu dit gelukt is ga ik een tweede bouwen voor de freestafel. Ik heb me nog even verdiept in de schakelaars die een paar leden gevonden hadden maar die zijn me toch te fragiel. De prijs aan losse materialen zit in dezelfde hoek, zo'n $20, maar je hebt er wel iets degelijks voor. Over de estetische aspecten laat ik me niet uit.

Hier is het standaard schema voor de die-hards die het ook zelf willen maken.
Voor mij was het tevens een beetje jeugdsentiment (nou ja, als dertiger voelde ik me toch wel jong) want zo rond 1980 ontwierp ik electrische systemen voor scheepsvoortstuwingen. Een enkele keer assisteerde ik de monteurs bij haastklussen en heb ik honderden schakelaars en indicatielampen van het 22 mm systeem ingebouwd en bedraad alsmede de bijbehorende schakelkasten.

Dit geeft een beetje een indruk van een scheepsinstallatie.