zaagtafel

Superkees

Post veel
17 aug 2017
1.235
138
Het is maar wat je er mee wilt. Maar ik kan je op een briefje geven dat je hier niet nauwkeurig mee gaat zagen. Leuk om af en toe buiten iets te maken, maar niet geschikt voor nauwkeurig meubelwerk.
 

roykeren

Nieuw lid
14 feb 2020
5
0
ja dat is wel iets wat ik ermee wil gaan doen nauwkeurig werken. wat zou dan een goeie zijn met een budget van rond de 300 euro
 

Welp75

Actieve deelnemer
28 dec 2012
143
1
45
Kerkrade, Limburg
Nou, niet nauwkeurig kunnen werken is ook wel weer wat veel gezegd. Ja, deze goedkope machines vragen wel veel meer aandacht en voorbereiding om nauwkeurig te kunnen werken en je moet niet vertrouwen op de aangebrachte markeringen e.d. Maar het als je budget niet meer toelaat, dan kan het wel. Kijk maar eens op YouTube voor filmpjes over een zaagslede en andere hulpmiddelen, waarmee je veel kunt zonder dat je meteen een peperdure machine nodig hebt.

Enige wat ik zou controleren is of het zaagblad stabiel erin zit (ff met je hand wiebbelen). Kun je dat mm's verplaatsen dan laten staan. Een blad dat echt slingert is op iedere machine een ramp.

Ik weet ff geen prijzen maar Bosch blauw en Makita hebben al iets beters, maar dan ga je er wel wat bij leggen op het budget.

Een 2e hands INCA of Elektra Beckum (de groene die in Meppen zijn gebouwd, de latere zijn Metabo en een stuk minder) is ook mooi, maar meestal rond de 500,-.

Anders worden het al gauw een Robland, Hammer of hoger in het segment, en daar zit een fors prijskaartje aan.
 

roykeren

Nieuw lid
14 feb 2020
5
0
bedankt voor de reactie maar het is voor hobbymatig afentoe wa in elkaar zetten en de basis goed leren. ben namelijk nog met een mechatronica opleiding bezig en werken dus weinig tijd over voor hobbyen haha. maar ik zal erover nadenken en anders is het misschien beter om wa maandjes te wachten 😜
 

Superkees

Post veel
17 aug 2017
1.235
138
Een Inca of een Kitty koop je voor minder dan 200- euro. Alleen haal je dan geen zaaghoogte van 85 mm. Zo,n black&decker gaat nooit netjes zagen. Daarvoor is het veel te licht gebouwd. Het is allemaal dun blik en zodra er flink gezaagd moet worden gaat het gewoon buigen en bewegen.
 

mk23

Actieve deelnemer
12 okt 2016
729
44
omgeving Rotterdam
Voor dat geld kocht ik een goede cirkelzaag met liniaal(s). Die zijn nauwkeurig door de liniaal en ik denk dat het niet veel meer tijd kosten om alles van snede tot snede gelijk te krijgen. En je kunt met een zelfgemaakte liniaal en een traditionele cirkelzaag nog meer geld besparen.
Geef je nog iets meer uit, dan koop je een goede invalzaag van Makita of Bosch blauw. De modellen van BOSCH die met een liniaal werken hebben GCE in de benaming staan, bijv GKS65 GCE

Dat is denk ik een betere manier, de cirkelzaag is uiteindelijk flexibeler en voor meer klussen in te zetten, de tafelzaag is gericht op snel, herhaalbaar en nauwkeurig zagen. Dat zie ik je hiermee nog niet doen.
Met een cirkelzaag is het meubelmaken denk ik eenvoudiger goed te krijgen dan met deze zaag.
 

roykeren

Nieuw lid
14 feb 2020
5
0
een cirkelzaag heb ik al net als een bovenfrees, afkortzaag, schuurmachine. de enige dingen die ik nog wil halen zijn een kolomboor, bouwstofzuiger en een zaagtafel.
 

mk23

Actieve deelnemer
12 okt 2016
729
44
omgeving Rotterdam
een cirkelzaag heb ik al net als een bovenfrees, afkortzaag, schuurmachine. de enige dingen die ik nog wil halen zijn een kolomboor, bouwstofzuiger en een zaagtafel.

Dan zou ik toch nog eerder iets anders kopen dan deze B&D. Als je de tests van Bauforum24 bekijkt krijg je een idee over de kwaliteit van de goedkopere zagen en wat misschien een optie zou zijn.
 

roykeren

Nieuw lid
14 feb 2020
5
0
🤔 dan lijkt het me toch beter om voor nu er zelf 1 te maken om de cirkelzaag in te hangen en dan later een goeie te kopen iets van metabo.
 

MartijnEHV

Actieve deelnemer
22 jan 2018
165
47
Eindhoven
Het helpt je misschien niet in het maken van je keuze, maar in mijn beleving is een zaag tafel een verademing, qua gemak mijlen beter dan een circel zaag en liniaal. En daardoor gaat automatisch ook je precisie vooruit omdat je je alleen druk hoeft te maken om wat belangrijk is.
Kan natuurlijk aan mijn skills liggen.ik heb een tweedehands DeWalt 745, zijn vanaf 400 euro te vinden op marktplaats af en toe.
 

mk23

Actieve deelnemer
12 okt 2016
729
44
omgeving Rotterdam
🤔 dan lijkt het me toch beter om voor nu er zelf 1 te maken om de cirkelzaag in te hangen en dan later een goeie te kopen iets van metabo.

Voor een paar euro koop je 6mm berken multiplex en daar maak je een liniaal van, om wegglijden te voorkomen heb ik skateboard tape een stukje ingefreeds. Om zaken af te korten heb ik van plaatmateriaal en resten van een IKEA bureay een afkort"bak" gemaakt.
Alles bij elkaar heeft me dit alles misschien 20E aan materiaal gekost. Veel plezier gehad met zoeken en maken en nog meer toen het allemaal werkte.
 

Spaander

Post veel
26 jul 2011
1.835
20
West-Friesland
樂 dan lijkt het me toch beter om voor nu er zelf 1 te maken om de cirkelzaag in te hangen en dan later een goeie te kopen iets van metabo.
Een cirkelzaag (met spouwmes) onder een goed stuk hout bv. multiplex 18mm met een melamine/hpl toplaag kan heel goed al gebruik ik mijn cirkelzaag in een aluminium tafel.

Zaagtafel-00.jpg

Bij de tafel heb ik 2 inzetstukken, 1 voor de cirkelzaag en 1 voor de boven freesmachine.
Na goed afstellen van de cirkelzaag in het inzetstuk en met de tafel en langs geleider kan ik daar heel precies mee zagen.
Dat afstellen ging niet even vlug maar voordat het precies was waren wij 3 weken verder.
Nu controleer ik af en toe nog of alles goed vast zit en na de eerste zaagsnede of het is zoals ik het wil.

Zie voor het zagen met mijn tafelzaag mijn topic:
Het bouwen van mijn MFTC (ontwerp BenchWorks)
https://www.woodworking.nl/showthre...mijn-MFTC-(ontwerp-BenchWorks)&highlight=MFTC
o.a. deel 6 wijzigen van de maten.

Mvg, :).
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.