werkplaats jaap

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.081
30
Terkaple
www.woodworking.nl
We zijn nu bijna 3 maanden terug in Nederland en nog steeds bezig met de verbouwing van ons boerderijtje. Maar het schiet op en ik hoop over een week of 4 dat we er weer kunnen gaan wonen en dat we onze container met inboedel uit de opslag kunnen laten komen. We leven nu sinds 1 juli uit 8 koffers dus daar kijken we wel naar uit. 1 zijmuur met een stukje achtermuur is opnieuw opgetrokken, het deel van de schuur is steens gemetseld en voor de isolatie er een stukje houtskelet er binnen tegenaangezet. De oude ijzeren koeienraampjes ook vervangen door houten kozijnen met dubbel glas ivm isolatie, condens etc. Van binnen vond ik dat zo prachtig staan, dat ik besloten heb tegen die wand ook mijn werkplaats te maken, die wordt dat 4 x7 meter. Voor de vloer heb ik 28 mm dik vuren vloerdelen gekocht die we op tengels (2 x 5) leggen. Ik heb vorige week nog met Rick Koorman en Haijo van de houtzagerij zitten filosoferen over een vloer van kopse beuken delen, maar daar ontbreekt me de tijd voor en ik denk dat een vrij dragende vloer wat beter is ivm condens etc. Het was, is een grote bende in de schuur, de aannemer gebruikt deze ook. Het dak van de hele keet wordt ook vervangen. Daar zal ik nog wel eens wat foto's van plaatsen. Maar eerst de werkplaats..

jaap

werkplaats jaap 125.jpg

werkplaats jaap 126.jpg

werkplaats jaap 127.jpg

werkplaats jaap 128.jpg

werkplaats jaap 129.jpg
 

SunRayes

Oud hout
11 sep 2011
2.571
26
Rotterdam
Wat een mooie ruimte om je werkplaats in te bouwen.
Ik herinner me nog dat we op school ook vloeren van kops hout hadden. In de werkplaatsen bedoel ik.
Is dat voor een houtbewerkingswerkplaats de ideale vloer? Of is het vooral esthetisch?

Groeten, Raymond
 
A

Athanor

Guest
Dat gaat een mooie werkplaats worden Jaap!!

Die houten vloer is een goede oplossing. Ik heb een 2e keus Siberisch Lariks vloer gelegd, mooie deal bij Wytske gemaakt indertijd. Deze vloer bevalt me uitstekend, dus daar zul je vast ook tevreden over zijn.

Kom wel eens kijken hoe het allemaal is geworden.

Groet van Fons
 

Heckemann

Post veel
9 feb 2011
1.181
0
zoetermeer.
Wat een prachtige ruimte! Sterkte met de verbouwing verder. Uit ervaring weet ik dat het verbouwen van een oud pand eigenlijk nooit echt helemaal af is, maar voor mij was dat ook wel deel van de charme van het geheel. Ik moet toegeven dat de jaloezie uit iedere porie van mijn lichaam druipt! Dat heb ik bij iedere werkplaats die zo veel groter is dan de mijne en bij iedere rigoureuze verbouwing waar ik geen deel van uitmaak, vrees ik. Geen fraaie eigenschap maar ik kan er mee leven :eek:

Kops beuken is de ultieme werkplaatsvloer, denk ik. Niet alleen voor houtbewerking, toen ik klein was had Gijs de smid in Hamersveld rond zijn aambeeld kops beuken liggen, op pek gelegd. Daar zat geen schroeiplek in, volgens Gijs was dat het bewijs van zijn vakmanschap. De reden dat er hout op de vloer lag: "'t zal mij nie gebeure da me de pens heet wordt en de poten koud"

Succes!

Groet, Rob.
 

jan pranger

Post veel
29 jun 2009
1.952
14
www.arstorno.nl
Prachtig Jaap, wat een mooie ruimte en een hele want voor Veritas. Ik zou een rondleiding t.z.t. best op prijs stellen..............of kom natuurlijk vast wel eens langs.
vr.gr. Jan Pranger.
 

TH0M

Actieve deelnemer
9 sep 2010
649
1
Arnhem
Kops beuken is de ultieme werkplaatsvloer, denk ik. Niet alleen voor houtbewerking, toen ik klein was had Gijs de smid in Hamersveld rond zijn aambeeld kops beuken liggen, op pek gelegd. Daar zat geen schroeiplek in, volgens Gijs was dat het bewijs van zijn vakmanschap. De reden dat er hout op de vloer lag: "'t zal mij nie gebeure da me de pens heet wordt en de poten koud"
Groet, Rob.
Hier in onze werkplaats, waar al bijna 100 jaar zware gegoten machine delen bewerkt worden, hebben we ook kops (beuken) houten vloer. Dit ligt er niet zozeer in voor het welzijn van de werknemer maar voor kwaliteit van de werkstukken die er gemaakt worden. Beschadigingen door staan en verplaatsen hiervan zijn veel lager dan met een betonnen vloer!

BTW, Jaap wat een eorme werkplaats, super om te zien!
 
Laatst bewerkt:

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.081
30
Terkaple
www.woodworking.nl
Ja, een vloer van kops beuken is de klassieke werkplaatsvloer. Maar ik ben blij met het vuren, er liggen al 5 rijen planken in, morgen weer foto's. En vanmiddag kwam het parket ook voor in de woonkamer en hal. Prachtig eiken 4 mm op 12 mm fins berken, 28 cm breed. Zoals ik elders al schreef heb ik bij Haijo in Akkrum eiken planken gekocht van 30 cm breed en die zijn bij een gespecialiseerd bedrijf in 3 dunne plankjes gezaagd en verlijmd op het berken mulitplex en dan op de 4 zijige geschaafd met veer en groef etc. Ziet er super uit, na lang wikken en wegen ga ik de vloer in de Skylt lak zetten, vooral vanwege de kleur en het effect van de ultramatte lak. Maar ultramatte Osmo voelt nog steeds fijner aan.
@ Fons, heb jij wat op je Siberisch lariks gesmeerd of laat je de tijd en de natuur zijn of haar gang gaan??

jaap

ps iedereen is van harte welkom natuurlijk, eens alles weer op zijn plek staat. Er komt zeker een werkplaatsbijeenkomst, waar Jan Pranger ook de aanzet toe gaf.
 
A

Athanor

Guest
@ Fons, heb jij wat op je Siberisch lariks gesmeerd of laat je de tijd en de natuur zijn of haar gang gaan??
Oeff Jaap, daar raak je een gevoelige snaar.... Toen ik de vloer in de olie zette had ik weinig kaas gegeten van het werken met olie:( ik had gekookte lijnolie bij Wytske gekocht en de eerste zes planken puur ingesmeerd zonder de overtollige olie af te nemen. Dat droogde voor geen meter, maar ik dacht dat het na een dag wel beter zou zijn. Toen was het echter al wat een plakkerig geheel. Zo geleerd dat ik de olie moest verdunnen en niet te dik opzetten. De rest wel goed behandeld met één laag licht verdunde lijnolie. De eerste zes planken zij nog altijd wat plakkerig en af en toe schraap ik weer een stuk af om dit te herstellen. De goed behandelde vloerdelen houden zich goed alhoewel de olielaag niet veel bescherming meer bied denk ik.

Fons
 

Scheppie

Post veel
10 dec 2009
1.823
4
Heelsum
Jaap dat moet toch een mooi gevoel zijn om weer door de polder te rijden met gewone bomen in plaats van tropische exemplaren, de ochtendkou in plaats van de broeierige ochtendwarmte van de komende verzengend hete dag en koeien in plaats van...... dieren die ze in Thailand hebben. En dan lekker met uitzicht over het friesche land in je eigen werkplaats, mooi om aan zoiets te werken.

Ps) die ruimte nu is groot genoeg om een boot in te bouwen........ was dat niet al eens gebeurd, hoe is het daarmee?
 

Ad Beumer

Actieve deelnemer
20 nov 2011
317
0
Ridderkerk
Lekker, zo'n ruime werkplaats. :)

Kops beuken is de ultieme werkplaatsvloer
Interessant...
Hoe moet ik me dat voorstellen? Een kamerbreed hakblok op de vloer, opgebouwd uit blokjes? (maar dan waarschijnlijk wat dunner).
De vloer van mijn atelier/werkplaats/oude slaapkamer bestaat nu nog uit een zeiltje over beton, vandaar mijn vraag.
 

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.081
30
Terkaple
www.woodworking.nl
Vandaag een aardige vordering gemaakt, het vloertje ligt er in, er moet nog een verlaagd stukje bij de deur gemaakt worden. Ik schuur het met de schuurmachine (een 125 rotex) op en heb een blik Koopmans watergedragen PU vloerlak gekocht. Die rol ik morgen op, om de vloer een beetje te beschermen tegen bouwvuil en voetstappen. Misschien morgen verder met het wande en daarna kan het gereedschap en de kasten weer een plekje vinden. Hoe ik daar naar uit kan kijken.....

jaap

werkplaats jaap 130.jpg

werkplaats jaap 131.jpg
 

Jesse

Actieve deelnemer
25 jul 2010
254
0
Mooie ruimte hoor.
Waarom leg je platen over de betonnen vloer heen als ik vragen mag?
 

tuoh

Oud hout
Dat is een hele metamorfose, hout op de vloer voelt warm aan en is vriendelijk voor vallend gereedschap:D
Zelf zou ik de vloer insmeren met lijnolie, geeft bescherming aan de vloer en houd deze redelijk stroef.

Mvg,

André
 

Seek

Oud hout
10 mei 2009
2.676
0
Ja een houten vloer is ideaal. Is ook gelijk veel "huiselijker".

Mooie ruimte Jaap, en veel plezier daar!
 

coko

Post veel
6 apr 2008
1.138
0
Nederweert
Geweldige werkplaats Jaap! Post maar geen foto's meer, ik wordt er stik jalours van :mad: ;).

Ga je de metalen palen nog inpakken? Je raakt ruimte kwijt maar ziet er m.i. toch weer mooier uit.
 

WR1944

Oud hout
...Hoe moet ik me dat voorstellen? Een kamerbreed hakblok op de vloer, opgebouwd uit blokjes? (maar dan waarschijnlijk wat dunner)......
Op mijn UTS Vliegtuigbouw (Anthony Fokkerschool in Den Haag) waren de werkplaatsen voorzien van zo'n hakblokvloer. Zoals men de straat kan bestraten met betonnen klinkers in visgraatmotief zo kan men dit ook doen met blokjes hout. Ik schat dat die blokjes rond de 6 cm breed en hoog waren en zo'n 12 cm lang. Ze werden met bitumen op de betonnen vloer gelegd. Het is inderdaad beter als opvang voor scherpe zaken dan beton. En jeugdig als we waren probeerden we natuurlijk die blokjes los te peuteren. Dat lukte met enige moeite maar owee als je gesnapt werd.
 

HoutHans

Actieve deelnemer
1 mei 2012
408
1
Hee Jaap,

Dit ziet er geweldig uit; en ik maar denken dat ik een grote werkplaats heb....

Groeten en geniet ervan,
hans
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.