Welke japanse zaag?

peterderooij

Actieve deelnemer
7 sep 2008
584
0
Hallo,

Ik ben een beginnend (hobby)houtbewerker en ben van plan mijn eerste japanse zaag(en) aan te schaffen. Deze zal (zullen) gebruikt worden bij het maken van kleine meubels of kistjes, zowel voor het op maat maken als voor de verbindingen tussen de delen.

Omdat ik er nog geen ervaring mee heb lijkt het mij niet verstandig om meteen voor de duurste te gaan.

Wat raden jullie mij aan (merk, type, webshop?)? En nog tips voor het gebruik v/d japanse zaag?

alvast bedank
 

hemski

Actieve deelnemer
31 mrt 2008
280
0
Hallo Peter,

Dit is echt een onderwerp voor Dopeling. Ik raad je aan om op de site van Baptist te kijken. Zij hebben verreweg het grootste assortiment, misschien wel van Europa.
 

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.114
88
Terkaple
www.woodworking.nl
Baptist heeft op de site een mooi artikel staan over japanse trekzagen. Ik heb het als bijlage aan mijn posting geknoopt.

Een andere site voor liefhebbers van japans gereedschap is http://www.japanwoodworker.com.

Een hele mooie is ook die van Dick uit Duitsland, een enorm assortiment en ook veel informatie. Dick bestaat al 160 jaar (de zaak denk ik) en heeft b.v. ook mooie kitjes te koop om zelf een mes te maken, http://www.dick.biz.

Veel succes met je keuze Peter. Volgens mij kun je met de meeste japanse zagen wel even proefzagen in "de winkel" in Arnhem

jaapAttached files baptist over trekzagen.pdf (2 MB)
 

dopeling

Actieve deelnemer
16 mrt 2008
446
0
Arnhem
genieten, plezier hebben, af en toe een tegenvaller,
het hoort er allemaal bij.
Ook op een forum

het gaat er in het leven niet zozeer om wat ons overkomt maar hoe we er mee omgaan.
(Oscar Wilde)
 

jaap

Moderator
9 mrt 2008
4.114
88
Terkaple
www.woodworking.nl
Ja, ja, Dopeling,

Niet het doel is belangrijk, maar de reis er naar toe. Vrij vertaald naar onze passie zou dat zo ongeveer opleveren: niet de plank die je door zaagt is belangrijk, maar het zagen zelf.
Probeer dat een opdrachtgever maar eens aan zijn verstand te krijgen.

jaap
 

hemski

Actieve deelnemer
31 mrt 2008
280
0
Dopeling, je weet dat ik dat wel zou willen, in de winkel werken. :p

Ik vind het nou eenmaal een fantastische zaak met een geweldige uitstraling en sfeer. Bovendien ben ik erg blij dat wij in NL zo'n winkel hebben. Het is voor mij niet om de hoek, maar maakt het des te meer een dagje uit om die kant op te gaan.
 

peterderooij

Actieve deelnemer
7 sep 2008
584
0
Allen bedankt voor de antwoorden (en de tegelwijzheden :D )

Ik heb de meeste van de berichten op dit forum al gelezen en ik had eigenlijk kunnen weten dat baptist 'de place to go' zou zijn, en dat ook deze vraag weer uit zou monden in een vrolijke discussie ;)
 

peterderooij

Actieve deelnemer
7 sep 2008
584
0
Ik woon in het westen van Noord Brabant dus Arnhem is al een aardig eindje weg (130km), misschien weet iemand een adresje hier in de buurt?
 

dopeling

Actieve deelnemer
16 mrt 2008
446
0
Arnhem
Ik was een jaar of 14 geleden met meubelmaken bezig, toen was er helemaal geen speciaalzaak in Nederland. Al werkend en lerend kwam ik er destijds achter dat er heel mooi, goed en veel gereedschap te koop was maar vooral in het buitenland. Ik zal wel heel overtuigend hebben geklonken iedere keer als ik daar met Pierre Baptist over sprak want uiteindelijk besloot hij om zijn houtbewerkingswinkel te beginnen met aan mij de vraag of ik dat dan samen met hem wilde doen. In 10 jaar tijd is dat uiteindelijk gegroeid. Ik zal wel niet objectief genoeg meer zijn maar ik heb gezien en ik weet wat het kost om een dergelijke winkel op te zetten en te blijven ontwikkelen en in stand te houden. Had ik als houtbewerkertje niet gedacht. Heb me lang afgevraagd waarom nooit eerder door iemand anders, in de RANDSTAD bijvoorbeeld een dergelijke winkel is begonnen. Heb uiteindelijk wel wat antwoorden op die vraag gevonden.

Ik haak op de bovenstaande vraag even in, meer om in het algemeen wat aan te kaarten.
Er schijnt geen land ter wereld te zijn met zo'n groot aantal gereedschapswinkels op zo'n klein oppervlakte.
Arnhem ligt in het midden van Nederland
Een bestelling opsturen kost meestal 6 euro.
Enig idee hoe ver de gemiddelde Amerikaan moet rijden om bij zijn Baptist te komen?
Maar goed, wat dichter bij huis.
Hoeveel Baptisten - ik bedoel natuurlijk speciaalwinkels voor houtbewerkers - zijn er in:
Rusland
Noorwegen,
Spanje
Frankrijk
Duitsland
Zwitserland
enzovoort

Hoeveel kilometers rijden ze daar voor een mooi stuk gereedschap?
Ik weet dat er gepassioneerde houtbewerkers zijn, maar er zijn meer mensen met liefde voor hetgeen ze doen, die er niet voor terugschrikken om in de auto te stappen om te halen waarmee ze verder willen. Sommige Nederlanders rijden naar Munchen omdat ze iets met hun hobbie hebben.

Voor mensen die niet de moeite nemen om wat verder te denken ben ik wellicht al gauw een verlengstuk van een speciaalzaak voor houtbewerkers. Anderen, die doordenken en een eigen mening kunnen vormen weten dat ik altijd streef naar objectieve waarneming.

Laten we wel wezen, afstand is niet zo'n groot bezwaar, zeker niet in een land als Nederland.
En voordat je in de auto stapt, je verrijdt tegenwoordig al snel 6 euro aan brandstof.
Wat wel een bezwaar is, is het feit dat mensen zonder auto eigenlijk al niet meer meetellen, en nog even, dan tel je al helemaal niet meer mee als je geen computer hebt en er ook mee uit de voeten kunt. We schrijden helaas langzamerhand steeds verder in de ont-menselijking van onze cultuur.

Dit is verder geen antwoord op de vraag hierboven, als ik een adres wist zou ik deze hier vermelden, wellicht weet iemand anders een goed adres in de buurt voor peterderooij?
 

coko

Post veel
6 apr 2008
1.138
0
Nederweert
Hallo Peter, ik bestel geregeld via de site van die Arnhemse snoepwinkel. Meestal bestel ik een aantal items tegelijk, zo bespaar je ook nog eens op de verzendkosten. Binnen een paar dagen wordt alles keurig verpakt afgeleverd. Mocht er een artikel niet op voorraad zijn dan wordt er telefonisch contact opgenomen. In mijn geval werd het betrefende artikel nageleverd zonder extra kosten!
Nadeel is dat je het gereedschap niet vast kunt houden, zeker in het geval van een zaag is dit nogal persoons gebonden.
Het voordeel van online bestellen is voor mij ook het feit dat ik zeker weet dat ik in de winkel mijn buget ver te buiten zal gaan bij het zien van al dat moois :oops:
 

peterderooij

Actieve deelnemer
7 sep 2008
584
0
@dopeling
In principe vind ik natuurlijk het niet erg om een stukkie te rijden voor een goed stuk gereedschap (hoewel 'even' heen en weer naar Munchen voor een zwaluwstaartfreesmachine me, als beginnend hobbyist, nog iets te gortig is).
Maar het zou natuurlijk handig zijn als ik in de buurt een goede leverancier zou vinden die me vele ritjes van 260km zou kunnen besparen, want mocht deze hobby uitgroeien tot een passie dan weet ik dat ik de deur waarschijnlijk wel plat zal lopen. Ik heb wel een auto, maar ook een drukke baan en 2 kindertjes dus ook tijd is een factor die soms me weerhoud.

Overigens hoeft wat mij betreft iemand die werkelijk verstand van zaken heeft, en zo gepassioneerd is als jij niet objectief te zijn ;)

Maar misschien is het inderdaad wel het beste om gewoon een keer een dagje uit te trekken om de winkel te bezoeken en te zien (en voelen!) hoe zo'n Japanse zaag in de hand ligt. En zoals Coco zegt, zeker een zaag is persoonsgebonden.

Wederom bedankt voor je uitgebreide antwoord.
 

dopeling

Actieve deelnemer
16 mrt 2008
446
0
Arnhem
Die :oops: is leuk coko. passie heeft ook met verleiding te maken.

Verder hebben we in Nederland met een bepaalde situatie te maken, en niet alleen in Nederland.
Houtbewerking staat hier op een laag pitje. Bedrijven/fabrieken in houtbewerkingsgereedschap staan niet op de beurs genoteerd. Daar wordt HET geld niet verdiend. Winkels - meervoud -gespecialiseerd in dit soort gereedschap zijn er niet omdat de klanten er (nog?) niet voor zijn. Er zijn twee hele belangrijke argumenten om nooit met een dergelijke winkel te beginnen. De eerste is dat je in een andere branche meer kunt verdienen, de tweede is dat je dit veel tijd kost. De moderne westerse mens wil graag snel veel geld verdienen en veel vrije tijd overhouden.

Het lijkt me niet realistisch om te denken dat er een tweede of meerdere specifieke houtbewerkingswinkels in Nederland zullen komen. Het enige alternatief is bij internetbedrijven bestellen. Als dat maar vaak genoeg gedaan wordt dan is er straks helemaal geen gereedschapswinkel meer waar een leuk assortiment gereedschap ligt die men vast kan houden en waarover een op de persooonlijke situatie gericht gesprek kan plaatsvinden. Een "slimme" koper die bij de specialist gaat kijken en zich daar laat voorlichten om vervolgens thuis op internet het goedkoopste adres te gaan zoeken - want hij of zij is toch geen dief van zijn eigen portemonnee?!?!- heeft dan ook geen winkel meer. Het gaat er in het leven ook om of men elkaar ook gunt wat men nodig heeft. Ik ben me er iedere keer weer bewust van dat klanten in hun auto stappen om kilometers te rijden voor hun gereedschap. Aan de andere kant ben ik me er ook bewust van dat de gemiddelde houtbewerker 80 jaar geleden op zijn best een fiets had en 6 dagen per week werkte en ik me af vraag of hij een vrije dag kon krijgen om een schaaf, beitel,duimstok of zaag te kopen. Veel meer hadden ze in die tijd niet.
 
A

Athanor

Guest
dopeling zei:
Voor mensen die niet de moeite nemen om wat verder te denken ben ik wellicht al gauw een verlengstuk van een speciaalzaak voor houtbewerkers. Anderen, die doordenken en een eigen mening kunnen vormen weten dat ik altijd streef naar objectieve waarneming.
Dat is een te waarderen streven Dopeling. Ik denk echter dat er ook momenten zijn waarop de subjectiviteit een rol mag spelen, dat maakt dat we in onze tips, ideeen en adviezen authentiek zijn. Wel is een zekere mate van (zelf)reflectie van belang zodat nuances tot uiting komen. Jouw bespiegelingen en overwegingen geven me de indruk dat je dat zondermeer doet en kunt. Dus wat mij betreft ga vrolijk door met je reacties op onze beslommeringen zoals je al doet!

Groet van Fons
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.