Welke beitels/gutsen voor het houtdraaien

Swake

Actieve deelnemer
27 apr 2014
155
0
Goede avond,

Welke beitels of gutsen raden jullie aan voor een startende houtdraaier?
Ben uiteraard wel zelf wat gaan opzoeken maar nu zie ik het bos door de bomen niet meer...
 

Swake

Actieve deelnemer
27 apr 2014
155
0
Dank voor de reactie, ik kan echter geen link vinden in jouw bericht :confused:
 

PeerSchoen

Actieve deelnemer
4 feb 2011
115
0
Ik ben met een HBM setje begonnen
Ook omdat ik nog niet zo ervaren was in slijpen en niet een "dure" set snel wilde opslijpen
 

Swake

Actieve deelnemer
27 apr 2014
155
0
Dank voor de links.
Als ik jullie tips goed begrijp dan wordt het een goedkope set en dan vooral om die dingen te leren slijpen + ook een deftige set kwestie van zichzelf wat plezier te doen. :)
 

rjmulder

Post veel
6 nov 2014
911
18
Twente
www.rjmaakt.nl
+1

Zelf de cursus gevolgd bij de Houtdraaierij buiten het leerzame is het ook erg gezellig, na afloop heb ik daar ook een draaibank(je) gekocht met een set van Crown beitels.
 

Swake

Actieve deelnemer
27 apr 2014
155
0
Ben er bijna uit :)
Met wat geluk ga ik een Marples set kunnen overnemen. Is in goede staat, echter wel wat ouder en wellicht geen HSS. Als ik daar iets verkeerd aan doe dan is het financieel niet zo erg.
Anders wordt het deze van Crown https://www.axminster.co.uk/crown-cryo-m42-turning-tool-set-105915 tenzij daar echt zware argumenten tegen zijn.

Draaibankje ben ik donderdag gaan halen. Vandaag op zijn plaats zetten en aansluiten. Weegt wel wat, het ding kan ik zonder hulpmiddelen onmogelijk verzetten :)

En dan ga ik niet op cursus, met mijn persoonlijke agenda is dat niet mogelijk. Maar ik ga het wel aanleren, er komt iemand langs waarvan het 40 jaar zijn job was. Hij zal wel een paar keer komen, woont een straat verder. Uitgebreid met wat youtube moet het goed komen.
Ben ook al wat blokjes oefenhout gaan samenrapen. Het brandhout wat opwaarderen, er liggen daar hele mooie dingen tussen! Takken appel, kers, wilg, spar, eik en els.....
 

Swake

Actieve deelnemer
27 apr 2014
155
0
Oh ja, ik moet nu ook opzoeken welk slijpgerief er nodig is. Misschien hoef ik niets te kopen, maar dat is verre van zeker.
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
2.896
64
Riemst
YouTube is leuk maar er staat ook erg veel op wat je beter niet kun aanleren en/of zien.

Een duidelijke uitleg op YouTube van Radius [video]https://www.youtube.com/playlist?list=PLS1lcHHPIShwdzaL7DjfyPnhIn7BylhEZ[/video]

Als je een set gaat aanschaffen is deze https://dehoutdraaierij.nl/shop/beitels-en-gutsen/beitelsets/beitelset-crown-hss/ misschien ook wel wat.
De filmpjes van Martin Adomat zijn ook een aanbeveling.
http://www.drechsel-design.de/
En de filmpjes op Youtube.
 

Swake

Actieve deelnemer
27 apr 2014
155
0
Radius filmpjes al gezien. Niet slecht als introductie.
Ik spreek geen Duits en begrijp dus niks van wat Martin allemaal zegt.
 

jellevK

Actieve deelnemer
26 feb 2018
51
0
Veenendaal
Ik kwam toevallig van de week op het forum een ouder draadje tegen waar je mischien wat aan hebt is wel in het Engels die filmpjes http://aawvideosource.org/php/video_detail_view.php
Stuart batty legt heel duidelijk dingen uit draai zelf ook nog niet heel lang dus ga me hier ook nog even in verdiepen heb er al een paar bekeken en geeft geheel nieuwe inzichten waarom dingen niet lukken 😂.
Hier de link van het draadje https://www.woodworking.nl/showthre...s-op-site-American-Association-of-Woodturners

Gr, jelle
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.